Laatste update! Luuk Kuijper wint Zilveren Spiegel 2024 !

De Klassieker van Midden Nederland....

We weten het nu zeker; na dagen onder water blijkt de iPhone 15 van Ed inderdaad waterdicht!

 

Gefeliciteerd Ed! En veel dank aan de WSV de Spiegel én de brandweer van Nederhorst den Berg!!
—————————————————————

De cliffhanger van deze week is; de telefoon van Ed! Want hij was verloren, hij was gezocht, hij was opgegeven, hij was bron van onderzoek door de Nederhorster brandweer, hij werd duikobject voor hun duikoefening en……. hij is gevonden!!!

Nu is de volgende stap; doetiehetwel of doetiehetniet! Want waterdichtheid stond wel op de verpakking!


We gaan het morgen beleven…..

————————————————————

Natuurlijk was de inschrijflijst korter dan gebruikelijk. Normaal tussen de 35 en 50 bootjes maar nu slechts 23 namen op de lijst. Want de EURO is amper achter de rug en de (reis) vermoeidheid nog niet uit het lijf. En dan komt er Buienradar bij: vlagen tot 30 knopen op de zaterdag.

Logisch dus dat van de 23 mannen er nog minder overblijven bij het eerste palaver op de zaterdag. We beginnen met uitstel tot 13.30 uur. Echter toen wisten we al dat uitstel enkel afstel kon worden. Woeste golven in de buien op de Spiegelplas en het zag er onvoorspelbaar uit! Niemand die het afstel betwistte: verstandig besluit van wedstrijdleider Rob Beemster.

Toen moesten we de afleiding elders zoeken. Want Ed van der Steene probeerde zijn nieuwe Iphone op het water te laten stuiteren. Toen het gewoon zinken werd is een uitgebreide reddingsoperatie op gang gekomen met perfect uitzicht vanuit het clubgebouw. Baggerbeugels, harken, duikbrillen, Ed in sexy ondergoed woelend door de bodem: niets kon baten. Jammer voor Ed!

De zondagochtend was de stemming onder de zeilers ook nog niet helemaal op niveau. Moest er bij handopsteken worden besloten dan zaten we die middag allemaal thuis op de bank om Nederland - Polen te bekijken. Maar zeilen is geen democratie en de wedstrijdleider had géén tegenzin. En hij had wél gelijk!

Want, ofschoon toch wel eens een 5-6 vlaag: die middag viel te racen. Dus het water op met de veertien overgebleven helden! In vlagen was het echt nog wel pittig; zo sloegen Rob Wapenaar en Jan Willem van den Hondel (voor het eerst in zeven jaar) om. En lekker doordraaien zoals je op de Spiegelplas echt wil voorkomen, maar dan moet je daar wel op voorbereid zijn! Ook waren er nog wel wat mooie capriolen van andere Olympiajollen te bewonderen waardoor het angstzweet soms op de wedstrijdbaan te ruiken was. Maar het kon gewoon prima.

Bootjes sterk genoeg, stuurmannen ervaren genoeg. Het kon dus hard knokken worden. Want het veld was klein maar bepaald niet zwak. Onno Yntema heeft natuurlijk een sterke wedstrijdkop dus pakte gewoon de eerste winst ondanks dat dit tot halverwege het laatste kruisrak er nog niet op leek. Immers, die wind was behalve vlagerig ook nog eens ernstig draaierig. Iedere wolk bracht een eigen windrichting. En Onno anticipeerde het beste. Luuk Kuijper werd twee voor Thies Bosch. 

Deze laatste, wegens wat technische malheur, voer in zijn oude NED 665 beschikbaar gesteld door Robert Numan die zelf rond de waddeneilanden aan het varen was. En dat bootje loopt uitstekend, maar de neerhouder en voorstag werken natuurlijk nooit direct perfect wanneer je daar een andere mast opzet. En halverwege het tweede kruisrak knapte het voorstag draadje ook nog af. Met de meerlijn werd er, na iedere finish, nog wel wat geïmproviseerd, maar veel hoogte zat er niet meer in. Toch werd de NED 665 nog vierde in het eindklassement en kon dus bepaald niet ontevreden zijn. 

Maar voor Onno en Luuk zou vierde niet genoeg zijn: die tweede pot was de uitslag weer 1 en 2. Zij waren de mannen die om de Zilveren Spiegel gingen strijden. Met Maurice Schonk op de derde plek in die midden wedstrijd. Ook hier had Onno het tactisch voor elkaar en kon Luuk die zege niet betwisten. Het hele veld kwam redelijk compact door de finish en we konden gelijk door naar de laatste pot van de dag.

En daar was de start boeiend en bepalend: de lijn lag prima, maar was niet overdreven lang. En dan moeten er geen drie, vier bootjes pal naast elkaar liggen, terwijl de NED 512 zijn bekende start ding doet. Op zijn Grieks, van achteren, aankomen varen, beetje loeven en heel onschuldig kijken. En al klossebossend de andere bootjes in vertwijfeling achterlaten. Het kostte Onno zijn derde start, en de derde wedstrijd en daardoor de eindoverwinning.

Want hij kwam niet meer door het middenveld. Terwijl Luuk, dit weekend de Tweetjesman, gewoon zijn ding weer deed. Achter Maurice die dus sterk afsloot. Derde werd Thies die genietend achterom keek hoe Onno nét zijn eindsprint tegen Ton op de Weegh niet kon verzilveren. Goed geprobeerd maar bijna = niet.

Dus: Luuk voor Onno en Maurice op het schavotje met de Zilveren Spiegel wisselprijs in zijn handen. Iedereen best tevreden omdat dit lastig gestart weekend toch nog lekker afsloot. En die voetbalwedstrijd ook nog in de auto kon worden gevolgd. 

Al met al: niet de meest perfecte Zilveren Spiegel ooit. Maar met inzet van het Rob en zijn Race Comité, Ton de Havenmeester, Maarten en de Kantine bemanning, Gerard en Jannie in diverse rollen en georkestreerd door Vlootvoogd Fred was het toch weer een lekker wedstrijdweekend. De WSV de Spiegel heeft weer laten zien dat het daar prima draait, ondanks dat het weer niet met dezelfde gastvrijheid wilde uitpakken. 

----------------------------------------------------------------------

Zaterdag aanstaande starten wij weer met de strijd om de Zilveren spiegel. De NoR en wedstrijdbepalingen zijn via de link onder aan dit artikeltje te uploaden.

Tot op heden zijn er 23 bootjes gemeld, een stevig en sterk veld, Het hadden er wel een paar meer mogen zijn, maar wij zitten nog erg dicht op de afgelopen EC in Zwitserland en dat remt waarschijnlijk een beetje. Maar: nieuwe inschrijvingen blijven natuurlijk erg welkom! 

Het programma ziet er als volgt uit:

Registratie:

Vrijdag 14-06  van 17:00 tot 18:00

Zaterdag 15-06 van 09:00 tot 11:00.

Data van de wedstrijden:

15-06              4 wedstrijden                  

16-06              3 wedstrijden             

De tijd voor het waarschuwingssein voor de eerste wedstrijd is:

15-06              11:25

16-06              10:25

Zaterdagavond is er een chinese maaltijd  in het clubhuis van de Spiegel

Graag de  kosten van de maaltijd 19 euro p.p. en het inschrijfgeld van 30 euro contant voldoen bij de registratie.

----------------------------------------------------------------

Wat is het toch met onze ranglijst-wedstrijden dit jaar! De inschrijvingen komen later tot stand dan gebruikelijk. Of zijn de van de EURO teruggekeerde zeilers, waarvan de meesten ieder jaar ook op de Spiegelplas starten, nog moe van die mooie Zwitserse week? 

Feit is dat er nu 20 bootjes op de inschrijflijst staan. Zeker niet slecht maar ruim beneden de normale verwachting voor deze Klassieker van Midden-Nederland. Veel usual suspects staan er nog niet op.

Vandaar dit extra steuntje in de rug. Soms nodig terwijl je toch weet dat je zondagmiddag weer met lekker gevoel huiswaarts gaat rijden. Dus hopelijk loopt het lijstje bootnummers deze week verder op. Daar verheugt vloot Spiegel-Loosdrecht zich zeer op!  

-------------------------------------------------

15 en 16 juni is het weer zover, dan zal er op de Spiegelplas weer strijd geleverd worden om de Zilveren Spiegel, de fraaie wisselprijs behorend bij de jaarlijkse sprintwedstrijden op de Spiegelglas.

Thies won hem vorig jaar, eens kijken wie  er nu mee vandoor gaat.

De meeste mensen kennen de ambiance van de Spiegelplas: een gezellig haventje en een knus clubhuis, met overigens nieuwe kleedkamers. Dat knusse haventje vereist wel een wat aangepaste logistiek, dus kom bijtijds of alvast op vrijdagmiddag.

Al deze zaken en meer kan je ook terugvinden in de Notice of Race die onderaan deze pagina te vinden is. De wedstrijdbepalingen volgen een paar weken later.

Zaterdag is er ontvangst met koffie en uiteraard wordt er zaterdagavond ook een maaltijd georganiseerd, inschrijven hiervoor kan via  de site.

Hopelijk een mooi weekend met flink wat wedstrijden varen en na afloop een gezellige prijsuitreiking waar de traditionele fraaie handdoeken en de Zilveren Spiegel worden verdeeld.

Inschrijven maar! (https://ojol-site.e-captain.nl/activiteiten/351/zilveren-spiegel-spiegelplas-ranglijst/deelnemers)

logo-de-spiegel-wit-thumb logo-de-spiegel-wit-thumb
Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-16 om 10.32.38_b9ef6fd1 Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-16 om 10.32.38_b9ef6fd1
Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.51.38_3771c8e6 Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.51.38_3771c8e6
Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.51.39_42c4f5ba Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.51.39_42c4f5ba
Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.51.39_cbbb8b7f Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.51.39_cbbb8b7f
Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.11.22_b1345e8b Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.11.22_b1345e8b
Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.11.22_9afb5252 Afbeelding van WhatsApp op 2024-06-16 om 17.11.22_9afb5252
5c419436-4770-4736-84eb-c3ad3bdfb017 5c419436-4770-4736-84eb-c3ad3bdfb017