Paaswedstrijden Sneek

Primeur voor de olympiajol

Voor het eerst hebben de Olympiajollen meegedaan aan de paaswedstrijden van Sneek.

 

Drie dagen lang , 10  starts in totaal.  Dit werd door de meeste deelnemers gezien als  extra trainingswedstrijden. Maar vanaf het eerste moment werd er volop gestreden.

 

Twee spiksplinternieuwe Hightech gebouwde olympiajollen, + eentje die vorig jaar een paar kleine wedstrijden had gevaren.  Gaan deze boten echt   zo hard dat de rest kansloos is ?

Ook nieuwkomer Geert Kuperus, die de 631 van Sybrand heeft overgenomen, is van de partij en hij heeft in de promojol vorig jaar al laten zien dat  hij zeer goed kan zeilen.

Bij de eerst start , licht briesje 2-3 beaufort, vliegen de 3 nieuwe olympiajollen er vandoor. Het zal toch niet zo zijn….., dat we alleen maar de achterzijde van deze boten zullen zien, waar veel olympiajolzeilers voor vrezen.

Luut is als enige niet onder de indruk en gaat er achteraan.  Hij kan ze bijhouden  en  weet zich vervolgens, achter Onno en Sybrand er tussen te wurmen en naar een 3e plek te varen, direct gevolgd door Maarten. Ook Geert direct daarachter met een knappe 5e plek, weer direct gevolgd  door Bouwe. Het veld zat zeer dicht in elkaar. Alleen ondergetekende kan het veld niet bijhouden  door een  mislukt 1e kruisrak en zag daarna  geen enkele mogelijkheid om er weer bij te komen.

De 2e wedstrijd, weer een licht briesje en  ondergetekende, Luut en Bouwe zoeken als eersten de wal bij het starteiland op  en dit is een juiste keuze.  Ze komen als eersten bij de bovenboei, maar de verschillen zijn klein en voor de wind  is het vlaagje zoeken.  Drie kruisrakken wijzigt er nagenoeg niets. Maar in het laatste voor de windse rak  valt de wind weg en drijft de hele vloot  gestaag richting onderboei. Ondergetekende en Luut krijgen  als eerste een klein vlaagje en glijden bij het veld vandaan. Zij aan zij komen wij bij de onderton, waar Luut  de kop overneemt en niet meer af staat.

Onno leidt de achtervolging en wordt derde, Maarten vierde en Geert weer vijfde. Hij geeft prima partij  en voor de wind is  hij vliegensvlug. Sybrand had het even niet aan de praat en werd zesde en Bouwe sloot de rij. Hij werd voor de wind vanaf zijn derde plek  links en rechts voorbij gevaren.

De wind valt weg en Luut vraagt  bij het startschip of er nog een wedstrijdje in zit. Er kwam geen bevestiging. Startschip ging voor anker bij het starteiland, wachtend op wind. De zeilers, die bij de kws helling vandaan kwamen, zagen er nog weinig heil in en na het opruimen van de boeien  werd er koers naar de helling gezet.  Het was 15.30 uur, wel een hele kleine kans dat het nog door gaat.  Helaas verkeerde keuze. Want ineens was daar de wind . 180 graden gedraaid en  een stevig briesje. Maarten en Onno kwamen alleen aan de start en maakten er  een mooie battle van. Onno 1e en Maarten 2e, de rest een dns.

Dag 2: Een lekker lopend windje windkracht 3 á 4,  Iedereen vol enthousiasme over de start, maar   het blijkt een massale valse start en allemaal weer teruggeroepen. De 2e start ging in één keer goed.

Ondergetekende start bovenin helemaal vrij  en tot zijn eigen verbazing vaart iedereen in het kruisrak  achterlangs en  bereikt als 1e de bovenboei. Deze plek wordt niet meer afgestaan, maar vlak daarachter  wordt op het scherpst gevaren door de gehele vloot en de verschillen zijn ontzettend klein.  Prachtig om te zien. Ook in de 5e en 6e wedstrijd zijn de verschillen heel klein. Maar het opvallendste was , dat bij de start  de boot van Sybrand omging. Een losgeschoten hangband  liet de stuurman overboord vallen, die zijn verlengstuk niet losliet en ook deze nog  van de helmstok aftrok..  De nieuwe boot ligt hogerop het water door de luchtbak aan de zijkant. Het is even lastig om erop te klimmen, maar het lukt Sybrand met een beetje hulp van de rescue en hij gaat naar de wal om te repareren en start de volgende wedstrijd gewoon weer.  Voorin is het weer rete-spannend en het veld zit zeer dicht in elkaar. Maarten wint zijn eerste  wedstrijd in zijn nieuwe boot en Luut  zit er vlak achter met een 2e plek, ondertekende 3e en jawel, hij was er vanaf zondag  bij, Mark Bosma in wedstrijd 4 nog voorzichtig begonnen maar  in het 5e potje  er alweer volop erbij. Geert qua uitslag iets minder, maar hij zit er nog steeds goed bij en de verschillen zijn nog steeds erg klein

Luut gaf te kennen dat hij maandag niet te zou starten. Bij de start  van zijn laatste wedstrijd lag hij derde,  achter Maarten en Onno, echter bij de bovenboei werd er  te weinig ruimte gegeven door Maarten, waardoor Onno de boei raakte. Gevolg, beide een rondje draaien en Luut als lachende derde voor de wind  er tussen door en kreeg gratis  de 1e plek in handen en  dat liet hij niet meer lopen.

Onno  2e en Maarten derde met Mark daar vlak achter als vierde. Bouwe finishte niet meer door een losgeschoten neerhaler. Gelukkig niks kapot.  Bouwe had maandag ook verplichtingen, dus het veld op de slotdag was nog wat kleiner geworden.

Na ’s ochtends een uurtje uitstel en 2 koffie konden we alsnog starten met een prachtige bries uit het zuiden.

Iedereen op dreef, want het veld zat nog dichter in elkaar dan  de 1e en 2e dag. Prachtige  strijd tot op de finish  waar Sybrand ook zijn eerst  overwinning pakte met zijn nieuwe schip.  In de slotrace op weg naar de finish viel Geert in de strijd om de 3e plek vlak voor de finish nog overboord. .Toch  nog als 5e gefinisht. Knap gedaan!!

We hebben op de wal nog even  de nieuwe jol van Sybrand bekeken. Prachtig ingedeeld, mooi afgewerkt,  goed doordacht en zeer competitief. Proficiat Maarten, Sybrand,  Siep (stelde zijn debuut nog een weekje uit) had een weekend extra rust nodig na zijn mountainbike krachttraining  van vloot Fryslân een week eerder, of was het omdat je ieder weekend weg bent. Het was in ieder geval één van beide. En uiteraard, niet te vergeten,  Onno ook nog. Want die was vorig al naar Afrika vertrokken, voordat we hem konden feliciteren.

Gefeliciteerd met jullie  nieuwe prachtige boten!!

Onno liet in de slotwedstrijd  nog even zien wie de enige echte winnaar was en werd overall winnaar met Maarten,  zeer stabiel gevaren, als prima 2e. Ondergetekende was verrassend derde , doordat Luut de slotdag niet voer.  (Luut je toch niet afwezig vanwege de dreiging van een aankomend verslag)

Tot slot. De wedstrijd banen lagen er overigens prachtig in. Namens alle deelnemende olympiajolzeilers aan het wedstrijd comité en alle vrijwilligers. Bedankt dat we mochten meedoen

Al  met al een topweekend, smaakt naar meer

 

Pier Thomas Meintema

NED 577

 

 

foto1 foto1
foto2 foto2
foto3 foto3
Scherm­afbeelding 2024-04-01 om 21.53.31 Scherm­afbeelding 2024-04-01 om 21.53.31