AMBITIE

In Friesland

De provincie van de grootste Ojol vloot van ons land. En, je zult er maar wonen, maar dan in Akmarijp! Off all places!! Deze week het middelpunt, mede door het nos journaal, van schaats minnend  Nederland. Verkeersregelaars in Akmarijp!!! En het was nog nodig ook !!! Bouwe en Evert keken er hoofdschuddend naar.  Wat een vertoning en chaos in het dorp.

Maar er gebeurt meer. Tijdens de jaarlijkse vloot Friesland vergadering in November was agendapunt - trainingen- altijd een hamerstuk. Dit keer niet. Met de opmerking van een oud kampioen; ik leer hier niks meer, kwamen de tongen los. Naar aanleiding daarvan kwam voorzitter Wilco met het idee om een enquête te houden. Wat willen we. 96 % was ingevuld. Een mooi percentage. Maar liefst 72 % wil werken met en aan persoonlijke doelstellingen gecombineerd met optimale prestaties nastreven! Door deze zeer positieve uitslag kwam de “traingingscie” deze week al op een “geheime” locatie in midden Friesland bijeen. Wat en hoe?? Onze trainster Betty had goed door hoe het anders kan en moet. Met zijn allen kwamen we op mooie ideeën.  Zo zullen we bijvoorbeeld contact leggen met een internationale Judge voor het korte wedstrijdjes varen, er komt mogelijk een drone bij om na afloop te analyseren!  De informatie van de trainingsopgaven wordt anders.  Enz, enz … , 6 en 7 april wordt vastgelegd voor de Roerkoning. Of het allemaal lukt dat is nog lang niet zeker, maar er is AMBITIE.

Dat er ambitie moet zijn is wel duidelijk. Dit jaar waren de NK, IDM, Euro bijna volledige Duitse podia. En dat is lang, erg lang gelden.  Op de 50 Eiscup in Essen moesten onze oosterburen nog voor ons zingen……… Dat is nu omgedraaid. Ze maken erg veel zeiluren en hebben geïnvesteerd in materiaal en boten. Ze streven ons voorbij.  

Naast de grootste kleine-boten dealer van ons land, Boot-Akkrum te Akkrum,( ze gaan met 8 ! vrachtwagentrailers vol boten naar Boot Düsseldorf)  daar direct naast in een schitterende nieuwe loods, daar staan 3 spiksplinter nieuwe Ojollen. Koortsachtig wordt er door Maarten, Siep en Sybrand aan gewerkt. Het zijn en blijven prachtige jollen. Wat een initiatief, met Onno, van de vier heren. In Uitwellingerga bakt Paul Dijkstra in de avonduren voor hemzelf nog een ojol in elkaar. Dat zijn er al 5! Herman in Reeuwijk bouwt elk jaar 3 nieuwe ojollen en zit voor jaren vol. Ongekend, wat een rijkdom voor de klasse.

Maar al deze ontwikkelingen kunnen niet zonder rvs beslag. Oudega wordt druk bezocht. Het is een komen een gaan van de heren ojol zeilers. Hans heeft inmiddels een eigen werktafel gekregen pal naast de hoofdingang.  De een wil een andere binnenpijp in de mast, de ander een andere overloop, ander beslag, plaatjes, roerbeslag, enz. Ook zag ik in een afgeschermde ruimte in de loods Italiaanse Emmeti masten liggen. Prachtig mooi gefabriceerde masten. Super stijf en mogelijk uitermate geschikt voor de echte atleten van onze klasse. Thies gaat ervoor! Inmiddels heeft Hans een wachttijd, zo druk heeft hij het. Wat een ambitie!

Er wordt deze winter heel wat af geprutst aan de boten. Als je in de winter niks aan je boot doet, je pakt het zo uit de winterstalling en denkt, dat het wel goed komt vergeet het maar. Je ligt mentaal al achteraan bij de eerste wedstrijd. Noem mij een eenheidsklasse in Nederland waar zoveel ontwikkeling en ambitie is. Fantastisch.

Nog een paar weken en dan is de WOW er al. Tot dan.

 

Henk Kuiper

 

 

training2 training2
training training
WhatsApp Image 2024-01-14 at 12.57.51 WhatsApp Image 2024-01-14 at 12.57.51
boot2 boot2