Seizoen Opening Spiegelplas gaat naar de NED 686

Sprintwedstrijden Spiegel op 11 februari

Het ’drizzlde’ nog een beetje toen de trailers werden afgekoppeld langs de Dammerweg te Nederhorst op den Berg. Bij de twee Rotterdammers was dat op hun gezicht te lezen: die hadden duidelijk geen trek in een natte dag! Maar zoals Feijenoord haar wedstrijden kan winnen terwijl ze niet in goede doen is, kregen ook hier ’last-minute decider’ Ed en Luuk hun pruilende zin. Toen de dekkleden van de boten af moesten, werd het hélemaal droog. Én het werd prima racen met een redelijke temperatuur en 2-3 Bft. wind. Ook de andere ’reizigers’ Maurice en Rob uit Brabant en Bart uit Fryslân (”ben ik nu echt de enige Fries hier?”) kregen geen spijt van het zondagtripje naar de Spiegelplas: het was een prima én gezellig wedstrijddagje om de zeilspiertjes weer op te warmen!

Toch bleven bij de Vrijbuiter en de Spiegel nog wel een paar Olympiajollen op de steiger liggen. Maar vloot Spiegel-Loosdrecht kwam met een hoog percentage aan de meet. Resultaat; het startveld was, voor een uitgestelde wedstrijd in de winter, met vijftien bootjes heel goed te noemen.

En dan is het altijd ook weer een heerlijkheid dat er een voltallig Race Comité klaar staat. Zes man onder de ervaren leiding van ’onze’ Rob. Die ervaring werd weer bevestigd: strak geregisseerd en foutloos. Heerlijk zo’n club kerels. Als dank hebben we ze in de lunch-snert proberen te smoren. Maar, met het oog op de Zilveren Spiegel in juni, is het wellicht goed dat dit niet is gelukt. De laatste koppen snert zijn toen maar gegaan naar de Javs en de ’vlootleden-die-niet-varen’ Klaas de Boer (’ik mis dit sfeertje wel hoor’) en Koen Schelling. 

En dan denk je dat deze groep het clubhuis helemaal kon vullen op een doorsnee zondag in Februari. Nou: dan heb je tegenwoordig buiten de roeiers, de ’Nieuwe Watersporters’, gerekend. Ook op de Spiegelplas was het een komen en gaan van verschillende roeiteams en dus veel drukte aan de koffietafels. Zeilen en roeien gaat prima samen hier aan de Spiegelplas. Het houd de WSV’s levendig, ook in de winter.

De Javelins, er liggen er vijf op de steiger, starten voor ons uit. Helaas ’drizzlde’ het daar van de afmeldingen waardoor er maar twee Javs de spinnakers hezen. Edoch: dat vond Thies, die bij de eerste wedstrijd als eerste rond de boventon kwam, wel lekker. Een richtpunt op zo’n trapezium baan waar je downwind even moet opletten. De startlijn lag prima en werd met de enigszins draaiende wind telkens scherp gehouden. En dus is het dan van belang dat je in het schot valt en dat eerste rak goed kiest. Hoewel afgelopen zondag er op de voordewindse rakken echt nog wel wat te kiezen viel. Het werden zeker geen zwaan-kleef-aan rakken.  

Volgens de wedstrijdleider moest het veld tijdens de twee ochtendwedstrijden nog wel even aan punctueel starten wennen. Maar de drie starts op de middag waren weer wat je van onze klasse mag verwachten: de meeste neusjes met snelheid in het schot. De roestigheid verdween bij de meesten dus snel, ook in bootbehendigheid en het trimmen. En dus konden de onderlinge verhoudingen weer beproefd worden. 

De revelatie van de dag was hoogvlieger Maurice. Zijn oude bootje (in Friesland gebleven) was top maar je wilt liefst het idee dat het ook aan het materiaal kán liggen, helemaal uitschakelen. En dus koerste hij dit jaar in zijn, nagenoeg nieuwe en onbevlekte, NED 686 over de plas. En daar kon hij veel vertrouwen uit halen voor een succesvol wedstrijdseizoen 2024. Want met drie eentjes en een tweetje was de buit binnen. Geïnterviewd naar zijn eerste indruk, tijdens de prijsuitreiking, was het antwoord gekscherend maar vol zelfvertrouwen: ’’T was een eitje’!

God verhoedde meer internationale crisissen, want de NED 686 heeft de EURO’24 in de planning. In het verleden moest hij -last minute- twee internationale evenementen missen. Zijn andere vaardigheden waren elders heel veel nuttiger in te zetten. Op Fluelen kan hij zich toetsen waar hij werkelijk staat op die dunne scheidslijn tussen ernst en bluf. Maar laat nu net Maurice daarin meer ervaren zijn dan wie dan ook. Hoe dan ook: hij begint het jaar sterk.

Thies voer ook goed en stabiel (1,2,2,2) maar dat was dus niet genoeg. Derde werd Luuk (1,2,3,4) voor Rob W. (3,3,5,6) en Fedde (4,4,6,7). De andere tien, ieder in volle tevredenheid, vonden hun plekje in de uitslagen. Geen onvertogen woord, behalve dan tijdens een lastig bak-stuurboord bonkje. En ook de na-dronk en prijsuitreiking was gemoedelijk en gezellig. Nieuwkomer William Koekkoek deed ook mee in een verwoede aanval op de sigaren en biervoorraad.

Wanneer dit een indicatie is voor de rest van het wedstrijdseizoen 2024 dan gaan we met zijn allen weer heel erg veel plezier beleven! De WSV de Spiegel, met als sleutelpersonen Rob, Maarten en Nel, wordt weer erg bedankt. Wat is het toch een heerlijke uitvalsbasis voor dit soort Olympiajol evenementen! 

-----------------------

Droog, niet koud en windje 2-3 Bft; mooier wordt het niet in Februari. Spijtoptanten mogen hun trailer nog steeds achter de auto hangen! Dan neemt de rest het derde bord Snert maar niet!!

—————————————-

Komende zondag opent het wedstrijdseizoen 2024! Het wordt tijd, want de eerste maand van het nieuwe jaar is al weer voorbij.

Op vrijdag gaat vlootvoogd Fred samen met wedstrijdleider Rob nog even goed de windverwachting bekijken maar, zoals het nu lijkt, kon het er slechter uitzien.

Reeds 12 man, en we verwachten er nog een paar, hebben er zin an!

Maar de inschrijving, en de kok boven zijn snertpan, staat open voor meer!

Onder dit artikel kunt U de Sailing Instructions vinden. 
——————————————————————

Zondag 11 februari nieuwe kansen, dan gaan wij het weer proberen.

Fijn dat het wedstrijdcomité o.l.v. Rob Beemster, op deze korte termijn, zich wederom beschikbaar willen én kunnen maken. Ook de pannen met Snert zullen weer gemobiliseerd worden. 

De inschrijving is weer open en wel via deze link! (https://ojol-site.e-captain.nl/activiteiten/326/openings-sprintwedstrijden-spiegelplas-wintercup)

—————————————————————-

Helaas, hoewel het tegendeel leek, hebben de weergoden ons voor zondag een mix van behoorlijk wat wind en temperaturen op of onder het vriespunt voorgezet die de wedstrijden voor komende zondag onhaalbaar maken.

Het is niet anders.

Wij gaan uiteraard proberen een tweede poging te wagen Zodra de datum hiervoor bekend is, zullen wij dit publiceren en zorgen dat de  inschrijving weer open gaat…

—————————————————————

Het jaar 2023 tikt al aardig voorbij, wij kunnen langzaam aan het seizoen 2024 gaan denken. Dat seizoen 2024 begint al weer snel. Zondag 7 januari hebben wij de traditionele Winter Sprintwedstrijden op de Spiegelplas.

Na de zeer geslaagde Zilveren Spiegel, met schitterend zomerweer van afgelopen juni, gaan wij het nu onder wat frissere omstandigheden ook weer proberen.

Hoe ziet het eruit?

Een serie korte wedstrijdjes op een plas, die wij helemaal voor ons zelf hebben. Wij starten om 11 uur onder aanvoering van wedstrijdleider Rob Beemster, die ons een aantal wedstrijdjes zal laten varen. Dan tussen de middag de kant op, om weer warm te worden en met een flinke portie erwtensoep de conditie voor de middag ook weer op peil te krijgen. En dat allemaal uit de Vlootpot, dus geen inschrijfgeld. ’s Middags nog een aantal starts en dan op naar de prijsuitreiking.

De vloot Spiegel/Loosdrecht hoopt jullie dus begin 2024 weer te begroeten, op de gezellige accommodatie van WV de Spiegel.

Spiegel vlag waaronder Bram jarenlang heeft gevaren... Spiegel vlag waaronder Bram jarenlang heeft gevaren...
IMG_6232 IMG_6232
IMG_6219 IMG_6219
Afbeelding van WhatsApp op 2024-02-11 om 12.46.15_ad53a93c Afbeelding van WhatsApp op 2024-02-11 om 12.46.15_ad53a93c
IMG_6202 IMG_6202
IMG-20240212-WA0019 IMG-20240212-WA0019
IMG-20240212-WA0012 IMG-20240212-WA0012
IMG_6227 IMG_6227