Wessel Kuik wint Finale

...Het was mij het zaterdagje wel!

Al met al een prima weekend, ondanks de redelijk extreme omstandigheden. Regen, windje 5-6, windstil begin, invallende kou, draaiingen van 150 graden.... Het werd zeilers én de wedstrijdleiding niet makkelijk gemaakt om er ook nog een beetje van te genieten. 

Edoch, met het gastvrije onthaal in het NZ clubgebouw als uitgangspunt en de goede zin van iedereen, werd het toch een lekker weekend. De koffie en lunches staan daar altijd op je te wachten en zo langzamerhand, de Finale werd voor het eerst in 1977 gevaren, zijn we natuurlijk bekend met alles en iedereen. Inclusief de veenbonken die voor je neus kunnen opduiken: dat maakt de Finale wel uniek.

De winnaar van de prijs, zie voor zijn roemruchte voorgangers de namenlijst op de wisselprijs, werd Wessel Kuik. Na de eerste twee wedstrijden leek dat er nog helemaal niet op. Maar met vier ééntjes haalde Wessel het verrassingselement helemaal weg. Die zaterdag was dus met echt veel wind: overlevingsstandje, enorme drukkers en iedereen die vooral met zichzelf bezig was en minder met het onderlinge racen. Luuk won de eerste pot na Thies, die leidde vanaf het begin, gestaag binnen te hengelen. Ton won de tweede pot. En daarna werd het saai qua eerste binnenkomsten. 

Hoewel, op één potje na moest Wessel gewoon uit het veld naar voren komen. Bootje voor bootje naar voren kruipen. Dat maakt het natuurlijk gewoon sterk zeilen. Want ook op de zondag was het zeker niet eenvoudig!

Het begon met een uur uitstel vanwege totale windstilte en een heel klein briesje dat een 360 graden bezoekje bracht. Daarna kregen we 2-2,5 Bft, maar wel uit alle hoeken. De wind schiftte en draaide alsof het lol had in het pesten van Theo Meus als wedstrijdleider. Maar zijn race-team pestte terug, want ze hadden het prima op orde: de startjes waren, met veel werken en boeien verleggen, altijd eerlijk en tijdens de wedstrijden bleven de kruisrakken zo ongeveer kruisrakken. Dus, zo kon iedereen met goede anticipatie er het meest van profiteren.

De held in de boeienboot had echt een work-out dit weekend: hij deed het sleep en hijswerk in zijn eentje. Maar gaf geen kick en bracht ons dus, onder de omstandigheden, maximaal regatta uitdaging. Theo en zijn team, inclusief zijn waldame(s) worden bedankt!

De sfeer was ondanks de regen, kou en wind weer helemaal goed. Een paar vaste Finale drankmaten hadden in Friesland op Buienradar gekeken en geconcludeerd dat enkel drank ook geen goed weekend maakt. Maar verder was het veld met deelname van Friesland tot Zuid goed op orde. Jammer dat dit jaar de Bossche Vijf in het zelfde weekend viel. Dat bleek door een afstemmingsfoutje te zijn gebeurd. Hopelijk gaat het volgend jaar wel goed, want deze twee evenementen zitten natuurlijk in elkaars Olympiajol vaarwater.

Tijdens de prijsuitreiking werd begonnen met een spontaan applausje voor de afwezige nummer 20. Maurice Schonk moest vrijdag afmelden om Nederlanders uit Israël te evacueren. Wellicht minder risicovol als destijds het vliegen op Kabul, waardoor hij de EURO moest missen. Maar niet minder belangrijk. Zijn altijd scherpe bijdrage aan het wedstrijdveld, hebben we dit jaar maar weinig kunnen ervaren, maar er komen vast betere jaren.

Wessel werd op het podium geflankeerd door Luuk en Sybrand. Er naast vielen Thies en Ton. Maar natuurlijk, zoals het hoort waren er dus negentien winnaars. Want het is gewoon lekker om zo’n weekend te racen en te ’maten’. Zo was daar ook Tim Rijfers, een fanatieke zeiljongeling die niet lang geleden nog in de Opti rondvoer. Maar zijn jaren in de Laser, Kwadraat, Star e.d. heeft hij goed gebruikt, om al behoorlijk in ons veld mee te kunnen draaien. Wessel kon hem de laatste race slechts vlak voor de finish naar de tweede plaats drukken. Hij werd zevende en zal nog echt even geen Olympiajol gaan aanschaffen. Maar het is leuk om zo nu en dan uitstekende jonge zeilers in ons veld te zien.

Al met al: een lekkere afsluiting van het Ranglijstjaar! Die eindstand is nu bekend en zal in de komende weken nog wat aandacht krijgen. Nu rest nog de altijd bijzondere EISCUP in Essen, de Boterletter en Oliebollen in resp. Kralingen en Zuidlaren. Om vervolgens het nieuwe jaar te openen met de Winter Sprint Strijd op de Spiegelplas op traditiegetrouw de eerste zondag van het nieuwe jaar 7 januari.

-------------------------------------------

Gezellig ontvangst op Nieuwkoop, zonder de beloofde trekker maar met dikke windmachine. Het was pittig, echt pittig! Maar natuurlijk allemaal het water op en ook allemaal de 4 startjes doorstaan. Vanzelf; wat kleine schade en een enkele kenteraar.
Gelukkig had wedstrijdleider Meus door dat menigeen de overleefknop had aangezet en hield de wedstrijden beperkt in tijd. En na afloop smaakt het bier dan weer prima.

Wessel, door een dubbele één op de middag, staat er het best voor, gevolgd door Thies en Sybrand. Morgen wordt meer kou, maar minder wind voorspeld. 
————————————————————————-

Op 14 en 15 oktober is er weer Trekkertrek in Nieuwkoop. Tijdens Finale rijdt vrijwilliger Klaas Molenaar jullie trailer weer naar de plaat, omdat je boot in het water moet blijven i.v.m. het takelseizoen bij jachtwerf Tijsterman. Wees wel op tijd want hij zeilt zelf ook mee. Vrijdagmiddag kan ook.

We beginnen zaterdagochtend met koffie. Na het korte palaver om ongeveer 10.15 uur gaan we het water op en gaan twee potjes met elkaar stoeien. Vervolgens naar de gratis lunch en daarna weer het water op voor de volgende wedstrijd(en). Hierna gezellig bij elkaar en sterke verhalen vertellen. Als ik zus en jij had zo gedaan ….. enz

Daarna kun je meedoen aan een stampottenbuffet.

We hopen wel dat Henk Kuiper zijwieltjes op zijn fiets zet en een sterke koplamp, zodat Siep als hij komt, heel op zijn slaapadres aankomt.

We missen nog veel trouwe deelnemers, dus kijk nog een keer in je agenda en schrijf in. Zo niet, dan mis je een mooie afsluiting van je seizoen en de nodige punten voor de jaarprijs.

 

See you at the Lake.

Theo

IMG-20211018-WA0000 IMG-20211018-WA0000
vlag-nz-medium vlag-nz-medium
Finale 2 Finale 2
Finale 3 Finale 3
FInale 1 FInale 1
Finale 5 Finale 5