Frank Hänsgen wint ONK 2023 op herhaling!

Het tweedekans Kampioenschap!

Niet veel klassen zijn in staat om een ongeldig, want windstil, kampioenschap binnen dezelfde septembermaand opnieuw te organiseren. Op hetzelfde water, met dezelfde mensen. Knap werk van de ZV Belterwiede!

Afgelopen weekend, tezamen met de geplande Biercup, werd dus tweede poging gedaan om op de Beulakerwijde een geldige Olympiajol kampioen 2023 af te laten leveren. Het veld van ruim zeventig boten van vorige maand kon natuurlijk niet worden geëvenaard. Maar met 44 gestarte boten kon iedereen tevreden zijn. De meeste Nederlandse toppers, op een paar uitzonderingen na, waren er weer bij. Deelname uit vier landen zoals de vorige maand lukte niet meer. Maar met tien, sterke zoals verder zal blijken, Olympiajollen uit Duitsland was het een echt OPEN Nederlands Kampioenschap.

Het Palaver om 10 uur op de zaterdagochtend was helder: zeven starts te beginnen vroeg op de zaterdag en wederom op tijd, 9.30 uur, op de zondag. Gate onder en boven. En wederom Joep en Gerard als Internationale Jury te water. Want het blijft een echt kampioenschap! Veel werk hadden deze mannen niet. Een tweetal zeilvrienden van over de Oostgrens moesten nog even wennen aan deze externe ogen maar de hele vloot disciplineerde zich snel na het horen van de fluitjes en het zien van de gele vlag!

Het zaterdag windje was niet geweldig: rond 5 knopen en natuurlijk draaiend. Werk aan de winkel voor Dirk Evers de stoïcijnse ZVB wedstrijdleider. Hij zette nog even een RC lid in het verjaardagzonnetje (en zond hem met luchtballonnen aan de rubberboot op pad). Het werd zaterdag hard werken voor hem en zijn mensen: slepen met tonnen, uitstellen, start verleggen. Maar dit ZV Belterwiede team deed het allemaal helemaal goed! Complimenten!

De boventonnen schoven dus heen en weer tussen de Ronduite en de Walengracht. Maar de startjes lagen er goed in. Het was moeilijk grip te krijgen op de draaiingen en zo werd er dus wisselend gevaren. Er waren eerste plekjes voor Jan Willem van den Hondel, Fedde Sonnema, Jan de Best en Thies Bosch. Maar belangrijker dan je beste scores waren de slechtsten! Je wint niet met ééntjes maar je verliest met 10 + uitslagen. Dus werd het rekenen. Voor Ton op de Weegh was het allemaal erg sneu: met een 2 en 5 ging het ook sterk in de laatste twee wedstrijden. Maar hij ging van revelatie naar een sneue prestatie met twee te vroege startjes.

De zaterdag stand is ook gelijk de uitslag voor de Biercup 2023 geworden. Zo voeren we eigenlijk twee evenementen in één weekend. Fedde Sonnema had deze dagwinst verdiend door sterk maar vooral heel erg stabiel te zeilen. Even was er verwarring want was er nu wel of niet een aftrekwedstrijd. Maar de S.I. was helder: aftrekker bij vijf wedstrijden. Dus Fedde’s naam kan op grote spiegel als wisselprijs worden bijgeschreven. Jan Willem had wel een hele goede start gemaakt voor het ONK en liet de Biercup met een glimlach aan de NED 694. De dag top vijf had verder Herbert Kasperschinsky, Wessel Kuik en Frank Hänsgen.

De avond was er een soort seizoen-afsluitingsfeest op de haven dus daar deden de meeste zeilers gezellig aan mee. De kwaliteit van de live muziek binnen droeg zeker bij aan de gezelligheid buiten. Maar, het werd, op wat Friese jeneverdrinkers na, niet al te laat. We moesten immers weer vroeg op het water zijn voor de laatste drie potten.

En die gingen met nog wat betere omstandigheden. Windje 2-3, redelijk stabiel hoewel er meer dan voldoende draaiingen te bespelen of te vergokken bleven.

Jan ten Hoeve had geen goed weekend. Een zenuwpijn in de schouder is als zeilmaker al geen pretje maar met zeilen was het helemaal vervelend. De ochtend start liet Jan toch nog even zien dat het klassement uit zicht was edoch zijn klasse niet verdwenen. De tweede start was voor Wessel Kuik. Deze, nu eindelijk ook senior Olympiajoller, was al heel stabiel en keurig steeds in de voorste gelederen te vinden. En zijn kansen stegen nu snel! Maar niemand had echt overzicht. Met die aftrek en het doorstarten was optellen en aftrekken van punten niet te doen.

Wel was duidelijk dat Jan Willem, die op de Beulaker altijd goed voor de dag komt, de grootste kanshebber was. Een laatste goede pot en zijn 17-aftrekker bracht hem zonder discussie aan de top. Op de voet gevolgd door Biercup winnaar Fedde maar; ook de sterk voor de dag komende Herbert, Wessel en Frank hadden nog steeds geen slechte resultaten staan. Dus werd het spannend. Nog spannender dan wanneer we het allemaal bij hadden kunnen houden. Want die laatste wedstrijd kon het alle kanten op!

Eerst de teleurstelling op het gezicht van kanshebber Fedde: de hele laatste wedstrijd lag hij op kop. Het laatste stukje richting finish hard match-racend met Bart de Zee en vervolgens Wim Bijlsma, die volle vaart maakte, over het hoofd gezien. Wim piepte er net voor en had plezier voor tien en Fedde dacht zijn ONK kansen vergooit te hebben. Welaan, het maakte geen groot verschil maar Fedde moest toch genoegen nemen ter linkerzijde van het eerste podiumplekje

Ook Herbert moest zich verbijten: hij verbaasde iedereen én zichzelf met louter top vijf plaatsen op dit kampioenschap. De snelste tig Duitse deelnemers voeren allemaal van Eijk en ook Herbert had er vorig jaar één uit Reeuwijk kunnen ophalen. Maar de laatste wedstrijd werd voor Herbert een ‘bummer’; was het de zelfopgelegde druk van de eerste maal met titelkans? Of gewoon slecht geraced? Hij werd 17 en viel net naast het podium.

Wessel dan: met die overwinning tijdens de zesde wedstrijd had hij enkel een top vier plekje nodig voor zijn eerste titel! En, zijn Palmares vráágt gewoon om zijn eerste NK titel. Maar de laatste pot kon hij er niet echt goed doorstomen en werd tiende. Daarmee zesde in het klassement. Nog achter Thies Bosch die op de zondag de dagwinnaar zou zijn wanneer die prijs uitgereikt ook zou worden. Maar zijn eerste twee starts (11 en 14) moest hij mee tellen en dan is het eremetaal al snel uit zicht.

Dus: dan moet het Jan Willem van den Hondel worden! De man die zijn vierde titel op de Beulaker zou pakken. Na Valk en 16 kwadraat nu voor de tweede maal in de Olympiajol. De man die ‘dat kleine beetje extra’ kan oproepen. En niet schroomt om, als het werkelijk nodig is, al zijn truken en zeilstreken af te vuren óók op zijn werkmaat Wessel waarmee hij de andere ochtend gewoon weer aan de koffie moet. Het afgebroken ONK stond hij ook al leidend in het tussenklassement. En nu hoefde hij slechts de top tien in te zeilen voor de eindoverwinning. En dat deed hij op zijn gemakkie! Mooi gevaren en breed gefeliciteerd door iedere medezeiler in zijn buurt.

Maar zijn ‘bummer’ kwam op de wal. Wat bleek: de laatste start volgde snel op de vorige en de stuurmannen met plasdrang verkeken zich daarop. Een klein klupje ‘lekkende stuurmannen’ zag vlag U naar beneden gaan en realiseerde dat het kort dag werd. De startlijn werd nog wel bereikt maar Jan Willem werd hier wel heel zwaar de dupe van gebrek aan focus. Nét een gedoetje met een onderligger en nét even binnen de laatste minuut over de lijn geweest. En dan hoorde hij pas nadat hij door jan en alleman gefeliciteerd was. Hij nam deze tegenslag als een kerel. En stond nog wel op de laatste podiumplek! Dat dan weer wel.

Maar wie won er dan wél. Frank Hänsgen voer alles bij de eerste zeven hoewel hij geen paaltjes pakte. Maar als eerder gezegd: je wint niet met ééntjes maar je verliest ze met 10 plussers. En die had Frank niet! Top gevaren dus! De eerste Duitse winnaar in vijftien jaar! In 2007 en 8 won Wolfgang Hofener nog zijn zesde en zevende Olympiajol Nederlandse titel! Dit Olympiajol monument finishte nu trouwens dertiende.

Maar in de onafgebroken reeks nationale kampioenen van zeventig jaar won nu dus de relatieve nieuweling Frank trainend op de Breitlingsee. Voormalig lasercrack en zwaar zeilfanaat, zoals de meesten van ons.  Zijn tweede plek op de EURO was een voorbode en we gaan zeker nog meer van de talentvolle groep ‘jongelingen’ uit Duitsland horen.

Zijn siegerbier werd door alle zeilers genuttigd terwijl Frank in een boodschappenkar van de trailerhelling werd afgereden. Maar zijn glimlach week de hele dag niet meer van zijn gezicht!

Inmiddels, terug in Potsdam, hebben zijn beide zonen zich al ontfermd over de Jama Sails ONK wisselprijs; zie de bijgaande foto. Deze mannen, die ook vaak pa vergezellen naar de wedstrijden, werden helemaal wild en waren supertrots dat hun pa nu eindelijk eens op een groot evenement won in plaats van een tweede plek. Papa nu ook ’Kampioen’ in huize Hänsgen!

Het was een kort maar erg geslaagde reprise van onze ONK. De Belterboys lieten zich weer van hun beste kant zien: ze worden hartelijk bedankt voor al die extra moeite die dit jaar genomen moest worden!

LINK naar de FB video met de tewaterlating! (https://www.facebook.com/100014823454276/videos/851673309572758/)

 

Foto�s ONK (https://www.olympiajol.nl/ph-31474-3-44757/foto/onk_olympia_jol_2023_-_beulaker_wiede.html?)

 

Helemaal aan de onderkant van dit artikeltje kunt U de download vinden van het verslag in de Meppelercourant van maandag 2 oktober genaamd: ” Onk2023.pdf ” . Een link is niet mogelijk aangezien dit krantenartikel achter een betaalmuur zit. En wij Olympiajollers betalen niet graag voor ons eigen nieuws....

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Open Nederlands Kampioenschap op de Beulaker Wiede

 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, nu met meer wind en ….een Biercup!

Wanneer: 30 september en 1 oktober a.s.

 

Zaterdag na 4 wedstrijden uitreiking prijzen Biercup!

1e start: 11.00 uur      

 

Zondag na min. 4 wedstrijden huldiging Kampioen Olympia Jol 2023!

1e start 9.30 uur

 

Geen partner programma!

 

Info en inschrijven z.s.m. via de website www.olympiajol.nl

Info: Vlootvoogd Fokko Ringnalda, 06 – 13 54 97 72

4239915_1688632 4239915_1688632
logo ONK Ojol 2023 logo ONK Ojol 2023
IMG-20231001-WA0007 IMG-20231001-WA0007
IMG-20231001-WA0004 IMG-20231001-WA0004
IMG-20231001-WA0005 IMG-20231001-WA0005
IMG-20231001-WA0010 IMG-20231001-WA0010
385453012_718664833473903_196118535017511713_n 385453012_718664833473903_196118535017511713_n
IMG-20231001-WA0008 IMG-20231001-WA0008