NED 8 is Open Vlaams Kampioen!

Een geslaagd Vlaams Kampioenschap

Onze wedstrijdleider is, zoals bekend, ook nog bevlogen fotograaf. Hier een link naar 111 fraaie OVK (https://www.flickr.com/photos/pieter-renee/albums/72177720308472507?fbclid=IwAR01cgOEpHNBPdHxn8Na2_hh-SVW7iRUHr3lQnjX0oF9eUjths13tFmoijw)
foto’s gemaakt door Pieter Lanser. 
———————————————————————————————————————————————————

Het werd dus een karaktervol kampioenschap met pittige omstandigheden. Voor het eerst in de vijfjarige OVK geschiedenis (zeven jaren minus Corona) hadden we beide dagen een stevig windje. Niet alleen in kracht maar op het Zilvermeer ook immer plotsklaps én uit verschillende hoeken. Dat maakt deze ranglijst klassieker altijd uitdagend en nooit eenvoudig.

Wedstrijdleider Pieter Lanser reisde met ons mee van de Bossche Bollen naar Vlaanderen en moest daar werken met een volledig ander team. Behalve good old Theo M. die, met rode rubberbootje, ook paraat was. Ook is het natuurlijk altijd een groot plezier om Hans de Vries weer actief te zien in het boeienbootje. Deze IOU en OVK mecenas zat op negenentachtig jarige leeftijd (Sic!!) aan de boeien met lange lijnen te trekken of het een lieve lust is. Respect!

Samen met organisator Klaas Watte had hij er voor gezorgd dat iedereen een mooie herinneringsprijs en botenpoetsdoek kreeg bij ontvangst op de zaterdag ochtend. Zo fraai dat bv John Wolters, die enkel zaterdag kon varen want als WSV bestuurder bij de vergadering van zondag aanwezig moest zijn, uitriep: ”Zo, ik vertel thuis dat ik zaterdag zo ver voor lag dat ze mij de eerste prijs alvast hebben uitgereikt. Met deze herinneringsprijzen geloven ze dat wel”.

Ook de catering is, als vanouds in Steven’s handen en dus Bourgondisch geregeld. Dus het werd lekker gezellig. Maar we kwamen om te racen met zestien bootjes en vijf Ynglingen. En dat hebben we gedaan en geweten. Zondagmiddag leek het een beetje op de grote JvA imitatie: iedereen liep wat strammig en met pijnlijke gezichten de boten op te ruimen.

Want waar de topsprinters na 10 seconden al weer naar bed kunnen en voetballers 2 X 45 minuten moeten rond hobbelen alvorens op de massage tafels op te mogen; wij, ’mannen met veel levenservaring’, moesten dit weekend maar liefst acht maal veertig minuten presteren. Vier startjes per dag met die lastige en pittige wind, het werd een hele klus.

Maar het hele startveld kon het aan. Er werd niet omgeslagen of geklaagd. ’Allemaal?! Nee! Want er was een onverzettelijke Olympiajoller die koppig weerstand bood aan deze eenvormigheid.’ Rob W. wilde om dat te bewijzen zijn bootje wel een páár keer op zijn kant gooien. De eerste dag, met een verloren protest, scoorde hij drie maal maximale punten. In de rest van de serie liet hij zien dat hij ook voorin kan meedoen maar ook dat verbaasde niemand.

Zaterdagochtend na het Palaver bleek bij de eerste onderton ronding dat een hardop uitgesproken overpeinzing van de wedstrijdleider voor verwarring had gezorgd. De eerste drie (Fedde, Thies en Rob) hadden iets anders gehoord dan hij bedoeld had te zeggen. En zij rondden de ton als een gate. De rest van het veld volgden als eendjes de nummer vier, Maurice, en pakten de ton linksom en vervolgens de spreader. De wedstrijd werd zo door iedereen consequent uit gezeild. Dus, hier gingen natuurlijk klappen vallen.

Dat bleek bij de finish: de eerste drie hoorden geen toetertje en begonnen alvast wat te mopperen. Op de wal bleek dat hun verwarring niet onlogisch maar wel onjuist. Dus deze drie mannen begonnen met hun enige aftrekker. En met nog zeven wedstrijden voor de boeg is dat geen pretje. Nu mocht er geen enkel foutje meer gemaakt worden. 

Vervolgens won Maurice Schonk ook zijn tweede start en werd nog een keer twee en drie. Dus hij stond er wel heel goed voor. Maurice vaart als een scheermes: goede snelheid, doortastend en vaak met geheel eigen keuzes waarvan je soms dacht ’ziet hij dat nou of gokt hij gewoon’. Maar bij hem, als ervaren racer, pakt het niet toevallig vaak goed uit. Hoewel zijn bootje te koop staat, want op zoek naar een nog diepere bodem, liet de NED 587/22 hem niet in de steek. Dat is altijd al een snelle boot geweest, zeker als hij in goede handen is.

De wind vroeg regelmatig om een snelle reactietijd want er waren enorme drukkers bij. Boothandeling was sleutel, want ook moest je in een windgat soms even druk ’creëren’ om als voorin je groepje weg te komen. Positiewisselingen? Je wil niet weten hoe vaak je hier één of tig plekjes kon winnen en verliezen en dat binnen hetzelfde rak. Het was voortdurend schakelen, verlies accepteren, lessen trekken en weer opnieuw scherp blijven. Een heerlijke zeilervaring die iedereen veel voldoening gaf. Het Zilvermeer om als wedstrijdzeiler volop aan je trekken te komen: het kan dus echt! 

Nu was ook Ton constant aan het varen en Harm van den Broek liet zich zaterdag ook erg sterk zien. Maar Thies (3,1,1,) en Fedde (2,3,2) waren wel goed bezig hun startdeceptie weg te werken. En dat was dus niet eenvoudig op het ZIlvermeer: immers die winddraaiingen maakten ons het leven heel zuur. Er was soms een patroon maar een rak later weer een heel andere. En dan die windbanen: nooit op dezelfde plek, soms loonde het om voor de wind op zoek te gaan. Soms kwam je dan genadeloos in een wak te liggen. Want ’snakes and ladders’ zijn op Mol op alle rakken en alle koersen het leidende principe.

Geef nooit op want ook met de slechtste mogelijke start kon je nog als eerste rond de boventon komen. Dat bewees Thies een paar keer want die kwam wel eens heel matig weg, ging wat vrije wind zoeken en getimed klappen en tot eigen verbazing dan toch weer voorop rond die boven ton. Omgekeerd was trouwens even goed mogelijk!

De tweede dag was de wind heel iets minder pittig maar de draaiingen en dus positiewisselingen waren er niet minder om. Spannend was dus de strijd om het podium want Maurice, in het geweld om goed uit dat eerste rak te komen, zat het zondag niet altijd mee. Nu kwam hij iedere keer wel sterk door het veld terug. Maar het werd voor hem een dag met verliespunten (7,4,11,3). Ook Fedde had de zaterdag constantheid niet mee kunnen nemen met 1,6,8,5. Verder waren Rob (5,2,3,7) en Ton (3,5,4,6) ook goed bezig. Maar de NED 8 stak er toch er qua regelmatigheid bovenuit met 2,1,5,1. En werd dus terecht winnaar en Open Vlaams kampioen 2023. Voor Maurice en Fedde die Ton met een puntje versloeg.

Met al die keuzes die je per rak moest maken stonden er ook andere zeilhelden op. De zevende wedstrijd kreeg iedereen op het eerste rak er weer eens van langs. De wind was wreed en het was zowaar Klaas (BEL 2) die heel sterk zich door de moeilijke opdrachten heen werkte en, onder luid gejuich, als eerste de boventon rondde. En hij hield dat ook nog een tijdje vol dus kon voldaan zijn. Hoewel het laatste deel van de wedstrijd hij toch weer inleverde. Zo niet Jeroen Mickers! Die sowieso steeds sterker lijkt te gaan zeilen. Nu draaide hij de hele wedstrijd voorin mee en kreeg geen enkel cadeautje. Hij maakte de beste keuzes en had goede boothandling: Tsjakka! Een ééntje! Goed gedaan Jeroen! De ’Mick’ werd zeer sterk vijfde in het eindklassement: chapeau.

Nu had iedereen wel heel veel zeilindrukken en wedstrijdplezier op kunnen doen. Soms heb je van die heerlijke weekenden. Neem nou Titus Bruggink: hij zag de eerste wedstrijden verloren gaan met een kapotte stag maar met de bekende hulp van JvA heeft hij weer lekker kunnen varen. Jammer genoeg was hij er niet bij de prijsuitreiking waardoor hij de prijs voor de Vlaamse Doorzetter niet kon meenemen. Maar Wim van der Wal was toen de gelukkige: ook hij, net als alle anderen, had een heerlijk maar hard werkend weekend achter de rug!

Die prijsuitreiking was weelderig: de winnaar ging er met handenvol prijzen van door. Een opsomming: die herinneringsprijs, de zeildweil, de fraaie eerste prijs, de mooie wisselprijs, de Bourgondische combinatieprijs, een pak Belgisch bier en enorm bierglas en natuurlijk de Kampioenswimpel: een meterslange gele bekroning. Zijn vrouw was blij met zijn terugkomst maar keek beteuterd naar dat metertje pianovulling.....

Bourgondische organisatie (want ook vloot Zuid is altijd actief in de ondersteuning) bedankt! Het was een heerlijk en waardig kampioenschap. Volgend jaar weer! 
———————————————————————-

Tis gezellig hier op Mol met een primeur. Want tijdens dit lustrum weekend voeren we vandaag voor het eerst met……..wind! Dat kan gewoon ook hier. Hangen, hard werken, omslaan, Jaren niet mee gemaakt maar we waren er blij mee!

Minder blij met verwarring tussen gate en spreader waardoor de drie eersten in de eerste wedstrijd de mist ingingen. Maar goed; verder werd er hard gestreden met een verfrissend pittige wind.

Op pole positie om Vlaamse Meister te worden staat Maurice Schonk met een mooie serie en een gewonnen protest. Dat protest hielp  Rob Wapenaar aan een prachtige serie van drie keer de maximale punten! Lekker gedaan!

Morgen, wanneer de aftrekker toe slaat, ook zeker nog kansen voor Thies en Fedde.

Goed gegeten, lekker avondje… Prima toeven hier! Zie Jan van Amoerongen eens lekker genieten van zijn salade….
———————————————————————————————————————————————————

In het Zuiden is er altijd dat tikkeltje zon meer, klinkt dat accent ietsje exotischer en smaakt dat speciaalbier net een graadje straffer!

 

Allen welkom op het Zilvermeer voor de lustrumeditie van het Open Vlaams Kampioenschap.

Op 20 en 21 mei 2023 gaan de O’jollen en locale Ynglings er de strijd aan, die perfect te overschouwen valt, vanop het terras van het havencafé Port Aventura, tevens wedstrijdcentrum en de plek voor de borrel en het diner.

Naast de titel van Vlaams Kampioen, wordt er ook gestreden om de Bourgondische prijs, die wordt toegekend aan de overall winnaar van het OVK en de Bossche Bollen (13-14 mei).

 

Tenten en campers kunnen op het haventerrein zelf staan, met uitzicht op het wedstrijdwater, en uiteraard kunnen de zeilers ook gebruik maken van de prima sanitaire voorzieningen.

 

Zaterdag

        Ontvangst vanaf 9.00 uur

        Palaver 10.00 uur

        4 wedstrijden, eerste start om 11.00 uur, lunchpauze na wedstrijd 2

        Happy Hour 17.30 uur

        Diner 18.30 uur

 

Zondag

        4 wedstrijden, eerste start om 10. 00 uur, lunchpauze na wedstrijd 2

        Prijsuitreiking zo spoedig mogelijk na de laatste wedstrijd

 

Locatie: Zilvermeerhaven, Zilvermeerlaan 9,   2400 Mol (België)

 

Niet eens twijfelen, gewoon inschrijven!

Heb je een vraag, bel of app me even (gegevens onderaan in de NoR)

Tot in Mol!

 

Klaas Watté

Vloot Zuid

 

NoR OVE 2023 (/content/31474/download/clnt/104505_NOR_OVK_23.pdf)

 

SI OVK 2023 (/content/31474/download/clnt/104506_WB_OVK_23.pdf)

foto1 foto1
foto4 foto4
IMG_1160 IMG_1160
c6886778-ad42-446d-bd6d-c544d7599ce6 c6886778-ad42-446d-bd6d-c544d7599ce6
b1904430-700c-458e-af5a-150d44f95045 b1904430-700c-458e-af5a-150d44f95045
IMG-20230522-WA0023 IMG-20230522-WA0023
IMG-20230522-WA0024 IMG-20230522-WA0024
IMG-20230522-WA0025 IMG-20230522-WA0025