Sybrand wint de opening van het Friese zeilseizoen.

2 mooie zeildagen beleefd!

Er waren 23 inschrijvers bij de Openingswedstrijden van de KWS op het Sneekermeer. Voor zaterdag beloofde de ‘windguru’ ons een stevige windkracht 5 toenemend tot 6. Dat is op een woelig Sneekermeer best wel pittig om het seizoen mee te starten. Voor veel zeilers die niet hadden deelgenomen aan het trainingsweekend, was het weer de eerste keer in de boot en dan zijn dergelijke omstandigheden best wel pittig. Een aantal deelnemers koos bij voorbaat al eieren voor z’n geld en een ander groepje deed dat met terug werkende kracht tijdens de eerste of de tweede wedstrijd. Uiteindelijk zouden er maar 8 zeilers zijn die bij beide wedstrijden de finish haalden.

Jan van Amerongen spaarde de gloednieuwe ‘Heegjol’ en zocht vroegtijdig de kant op. Dat gold ook voor Jeen Nijdam, die helemaal uit Bad Zwischenahn was afgereisd. Onze voorzitter Siep moest nog wat wennen aan zijn nieuwe status en vergat zijn schroefluikje in de achterspiegel te schroeven, met als gevolg dat hij met z’n achteronder vol water over het Sneekermeer hobbelde.

Ook het materiaal had het zwaar te verduren. Verschillende vallen gaven de ‘brui aan Maarten’ en zowel Bart als Reinout hun stag brak. Bij Bart had dat als gevolg dat de boot geheel oncontroleerbaar voor de wind zijn eigen leven ging leiden, waarbij hij uiteindelijk omsloeg. De mooiste buitelpartij dit weekend, komt echter zonder twijfel op naam van  herintreder en oud Eurowinnaar Klaas Weissenbach. Dat Klaas bij harde wind in het kruisrak (zelfs ongetraind) van een andere planeet is, mag algemeen bekend zijn, maar vóór de wind is dat een geheel ander verhaal. In eerste positie liggend, maakte hij eerst al een paar schijnbewegingen, die nog net goed afliepen. Maar toen hij zijn evenwicht in de boot verloor en met een sierlijke duik in het koude water van het Sneekermeer verdween, was er geen houden meer aan en ging de 581 op de kop.

Ondertussen was het vooraan niet echt spannend. Sybrand stond na drie wedstrijden aan kop met drie eentjes, gevolgd door Luut, Pier Thomas en Jan de Best. Er was nog één potje te zeilen met een mooi lopend windje en in deze volgorde leek geen verandering meer te komen. Maar er is bij vier wedstrijden niet sprake van een aftrekwedstrijd, dus je kan nooit weten…….

Een klein groepje kiest in het eerste kruisrak de kant van de vaargeul, dat was het hele weekend al gunstig en dat zou eigenlijk wéér het geval moeten zijn, maar ze gaan er helemaal naar de ‘harrejassus’. Onder leiding van Johan Otte gaan Bart, Sybrand en Luut naar de linker kant. Helaas hadden Jan de Best en Pier Thomas het beter bekeken. In gezelschap van Quintus, Mark Bosma en Ale gaan zij ver voor de ‘linker groep’ om de eerste bovenboei. Voor Sybrand en Luut zit er niets anders op dan knokken om het 9e en 10e plekje, terwijl Jan de Best zijn naam eer aan doet en als eerste finisht en Pier Thomas als tweede.

Later aan de wal blijkt dat dit voor Sybrand nog net genoeg is om het eindklassement te winnen met Pier Thomas als keurige tweede. Vlootvoogd Mark Tigchelaar had in al zijn wijsheid bepaald dat degene die derde werd, dit verslag mocht schrijven. Ik hoop iedereen weer te zien over twee weken in Heeg. Wie weet wordt het net zo spectaculair!

 

De volledige einduitslag bekijken ? Klik hier ! (https://www.kws-sneek.nl/uitslagen/2023/openingswedstrijden/olympiajol#units)

 

Luut

NED 671

Scherm­afbeelding 2023-04-16 om 19.02.55 Scherm­afbeelding 2023-04-16 om 19.02.55