Enerverende EURO op Travemunde gewonnen door Harry Voss

Geen Oranje op het podium…

Enerverend. Dat is het juiste woord. De vierenzestig Olympiajollers uit drie landen hebben niet een doorsnee weekje gehad. Zware wind buien én drijverijen, onweer op de wedstrijdbaan én zon, onwaarschijnlijke slagregens én zwetende rubberpakken, bezeilde wedstrijden én goede potten, twee Nederlanders die drie potten winnen én twee Duitsers die hetzelfde doen, erg steile slipway én veel kratten ‘anlegerbier, afgezonken Draak op de wedstrijdbaan én een eigen Bademeister, vervelend protest én zicht op bij-de-tijdse Klassevoorschriften, veel Oostenrijks-Duits-Hollandse gezelligheid én dus ook veel bier. Het was mij het weekje wel……

De Olympiajol als bijna negentig jarige, houdt zich kranig op dat Duitse top wedstrijdwater. Er waren vier WK’s, vier IDM’s, zeven ranglijst regatten en nogal wat zeezeilerij. Goed georganiseerd daar: veel hulptroepen langs de banen, GPS tonnen die links en rechts om je oren varen, een sterk communicatie systeem en strak top down management.

Natuurlijk kent zo’n centraal georganiseerd gebeuren ook nadelen: Olaf, onze wedstrijdleider wilde op de tweede dag drie potten varen, want de dag erna windstil. Maar dat kan dan niet. En omgekeerd, de dag erna wilde hij op de wal blijven, maar we moesten toch, tamelijk zinloos, uren op het water wachten. Ook kan zo’n prima communicatie systeem nog beter worden gebruikt, want wij Hollanders zijn kritisch! Maar de drieëntwintig Oranjemannen hebben hun eigen groepsapp gebruikt om onderling scherp te blijven.

Foutloos ging het er ook niet aan toe: de eerste start op de woensdag was een historische wedstrijd. Volgens mij zijn er nog nooit zo weinig overstag manoeuvres in één wedstrijd geweest. Na een draaiing van 25-30 graden in het eerste rak voeren de zwanen hun parade. De tweede start was er een boventon afgedreven: niet heel veel schade maar sommige mannen met een lange bakboord klap kwamen bedrogen uit. En de onweer wedstrijd, waarover zo meer, kon ook niet genomineerd worden tot beste wedstrijd van het jaar.

Maar: dat is wedstrijdzeilen. De wind moet je tot medestander maken. En die laat zich vaak wel bedwingen, maar nooit dwingen. De elementen bepalen en ons zeilers rest soms eenvoudig balen. Tegelijk weten we allemaal: dat onvoorspelbare is ook de prachtige van onze sport. Het blijft daardoor uitdagend en gaat het dus nooit vervelen!

Terugkijkend kunnen we nu ook stellen dat de vrees van een jaar geleden volledig onterecht was. Er is in Duitsland altijd twijfel of die boot van ons de Oostzee wel aan kan. Ja: niet iedereen kan genieten van soms stevige potten op zee. Maar onze klasse komt daar toch wel echt toch zijn recht en het is volop genieten. De EURO op de Oostzee: zeker een combinatie om te herhalen! De oudste deelnemers uit het veld zijn de beide Oudegaasters en ook bepaald geen fysieke zwaargewichten. Maar tussen de donderknal, slagregen en rukwinden door, komt geen onvertogen woord uit beide heren. Dit soort kerels klaagt en moppert niet. Ze genieten er alleen maar volop van!

Hoewel……… Op het kleine veerpontje terug van de Siegerehrung zag Jan t. H. twee politieagenten met een racefiets en metaalschaar de andere kant op gaan. “Hé Willem, dat lijkt de jouwe wel!”  En weg was onze varende rechter. Keurig meelopend tussen de twee Duitse petten richting het politiebureau. En Willem is al zo tuk op geüniformeerde autoriteiten, maar moest natuurlijk nu wel bedeesd blijven. Want hij had zijn fiets aan het Fahrrad van een onwetende Duitse dame vast gemaakt. Deze beroeps querulant, die tijdens de ONK Sprint al door de Spycam betrapt werd, toen hij illegaal door tuinen kroop, kwam er van af met een kapotte ketting en een waarschuwing.  Én een stoer verhaal….

Dus: die vrijdag was het drijven op de Oostzee. Dobberen en wachten op wat niet kwam. Kantje boord was het wel. Het besluit om te gaan was niet fout want immers, is er wind dan neemt het te veel tijd om vanaf die Priwall-dijk komen. Die 1,5 of 2 uur bespaar je door paraat te zijn rond het startschip. Edoch; het mocht niet zijn. Terug in de sleep was de Bademeister nog bereid zijn dagelijks optreden te houden, maar verder was die zeildag weinig interessant.

Die avond het ‘Gala-diner’ op de Passat, vergezeld door een werkelijk prachtige avondzon. Nu was het maar een eenvoudige lasagne hap, maar de entourage was wel zeer bijzonder. Zo’n viermaster met op elk van de vele dekken bierende Olympiajollers met hun partners. En ook nog een welkomstwoordje van de burgemeester van Lubeck. Een erg leuke avond, de moeite waard!

Over het protest van Mark Tigchelaar is al bericht. Het is bepaald geen fijn proces geweest, hetgeen startte tijdens de IDM van vorige maand. Mark die door zijn hernia-rug niet goed kan varen zonder hulpmiddel. Wat niet mag binnen onze klasse moet je natuurlijk ook niet doen. Maar waar staat dat dan eigenlijk in onze archaïsche Klasse Voorschriften? Vele jaren is dit onduidelijk én getolereerd gebleven. De DSV spreekt het machtswoord tijdens het protest voor de internationale jury tijdens deze EURO: zij vindt dat de Olympiajol een ‘gesloten’ klasse is. En erkent tegelijkertijd dat dit eigenlijk onduidelijk is vastgelegd. Een modernisering volgens internationale guideline is wenselijk, stelt nu ook de DSV.

Krijgen we dat in de komende jaren als klasse voor elkaar, dan is dit pijnlijke proces niet voor niets geweest. En nu maar hopen dat Mark in ons wedstrijdveld blijft! Hij stond niet voor niets, tot aan zijn diskwalificatie,  als beste Hollander in de uitslagen. En, zo’n zeiler én prima kerel wil helemaal niemand, oost en west van de landsgrens, kwijt!

Dan die laatste dag: Thies staat virtueel boven aan. Met twee eentjes, een vier én een zeper tijdens de beruchte eerste wedstrijd heeft hij zes punten. Harry Voss, twee eentjes en een acht, tweede. Frank Hansgen en Wolfgang Hofener staan ook niet ver weg. Maar die laatste dag: daar worden de goede vooruitzichten van het eindresultaat gescheiden! We gaan het wedstrijdwater op zonder duidelijke onweersverwachting. Maar die kwam er wel. En hoe!

Tijdens de eerste pot varen Harry en Thies rond plekje vijftien, na een ietwat dubieus eerste rak met forse draaiing, richting de gijpton. Harry roep daar nog: “wat een oneerlijke pot. Die moet je afbreken!” En toen kwam het onweer!

De lichtflits krijgen we nauwelijks mee, want hij wordt direct gevolgd door een enorme klap. Het hele veld schrikt zich het apelazarus. En, volgens het overlevering, Ton op de Weegh wel het meest van allemaal. Want naast zijn bootje schijnt de ontlading geweest te zijn. En toen kwam de wind! Zoiets gaat altijd als een overval: ‘out of the blue’ kom je in een spektakel terecht, waarbij je eerst nog niet even door hebt wat er nu aan de hand is. Want hoewel de wind fors was en wij hard planerend richting onderton joegen, was het nog wel te managen. Maar die regen die volgde. Voor mij de ergste bui die ik vanuit een Olympiajol heb mee gemaakt.

Slagregen alsof je onder een waterval staat. Hard, lang en met een dreunende ruis die alle stuurmannen tot zombies maakte. We zijn daar tot regenslaaf gemaakt. Want het sloeg zo hard op je neer en tuchtigde je tot stoïcijns en initiatiefloos uitzitten. En de waterval was zo alles bepalend dat je amper het schip voor je kon zien. Laat staan de boventon. Alsof Jupiter de stralende wagen van Helios uit balans bracht. En het zonlicht wegnam: als zeilen onder de Niagara Falls…

Natuurlijk is dat het moment om je kompaskoers te checken en te gaan na denken. Hoe veel is het gedraaid, welke richting ligt dan die ton. Maar nee: het grootste deel van het veld voer, platgeslagen door alsof de windrichting gelijk was gebleven. En toen de waterval ging druppelen, zagen we in eens een heuvel voor onze neus op duiken. Een heuvel! Maar dat kan helemaal niet! Waar is verdomme die ton dan???

We keken downwind en zagen daar Alexander Kulik (met de aloude NED 518) én Harry Voss in de verte die de ‘boventon’ ronden. Het waren dus de beste Boyscouts, als ware padvinders: altijd het kompas gebruiken! De andere stevens werden gekeerd en knalden nu maar ruime wind de goede richting op. Hoe simpel kan het zijn! Hoofdregel één: ben altijd bewust waar je bootje ligt ten opzichte van de ton!!

Inmiddels waren bijvoorbeeld Ton, nog doof van de onweersknal, en de hoofdschuddende Siep al huiswaarts aan het varen. Wel begrijpelijk. Dit soort idiote situaties hoort ook bij het zeilen, maar extreem was het zeker! Ook één van de oude Oudegaasters gaf zijn pijp aan Maarten. Die ander stond in de onweerswedstrijd ook niet in de uitslag. Maar dat was omdat deze bebaarde strijder tijdens de start voor het oog van de Internationale Jury een potje ging pompen en wrikken. En voor strafrondjes maakte hij geen tijd vrij!

Nou ja: niet getreurd is gebeurd. Hier won Harry met een donderknal zijn verdiende titel. Én stoomde Alexander zich naar boven in het klassement. Want het slagveld was stevig. De leider tot de onderton Jurgen Alberti werd 42 en viel hard uit de top vijf uit het klassement. Thies, 26, probeerde Harry nog te herinneren aan zijn uitspraak: ‘deze wedstrijd móet worden afgebroken’. Maar Harry juichte te hard om dat nog te kunnen horen! Die laatste wedstrijd hoefde voor hem al niet meer. Niemand kon hem noch inhalen. Een verdiende en ook mooie winnaar. Herr Voss is een veelzeiler en veel genieter die nog nooit een titel won. Nu wel! Het is hem gegund! Zie bijgaande video van de heldenontvangst op zijn WSV te Steinhude.

Maar de rest van het podium was nog open. Thies had nog een erg goede kans om, ondanks die zeper, ten minste de hegemonie van een Duits podium te voorkomen. De laatste pot was gelukkig weer redelijk normaal weer. Hoewel? Honderd meter voor de ton was Thies, die leidde over de bakboorzijde, er van overtuigd de ton als eerste te gaan ronden. Toen kwam er een Kralingse draaiing en vloog het stuurboordveld, aangevoerd door Melle Heerlien in zijn prachtige houten NED 371 voor hem langs. Weer werd het veld geklutst en gebutst. Harry kon het allemaal niet meer schelen; met een glimlach die begon én weer eindigde op het kale plekje op zijn achterhoofd werd hij 31ste, maar dus wel Europees Kampioen!

Maar wie lag daar achter onze Snelle Melle, wie lag daar tweede! Die Alexander in zijn GER 21 -ex NED 518-. We weten sinds van IDM al van het Kirchmöser Laser trainingsgroepje, waar Frank Hansgen en Alexander in zaten. Die tijdens mid jaren negentig overal in Duitsland en daarbuiten,  zeer fanatiek rondvoeren. Talentvolle zeilers. Maar waarom moet deze ‘next generation” dit nu juist op deze EURO demonstreren😊! Want ook Frank voer met twee maal tien een stabiele laatste dag. Mooi voor de klasse is het wel: we hebben veel goede zeilers en nu staan de mid veertigers aan de deur te krabben! Ze drukken ons zelfs van het podium! En dat is goed.

Thies kon de Nederlandse eer nog redden maar verloor nog vier/vijf plekjes bij de gijpton door een inkomend vijfmeterlang aanvalssysteem. Nu draaide die, begeleid door luid Hollands gemopper, keurig zijn twee rondjes. Maar hierdoor mistte de beste Oranje man op twee punten het podium. Na vijf jaar achtereen bij de eerste drie is dit geen schande en de pijn werd snel verbeten. Want ‘ouwe man’ Harry omringt door de uitstekende en sympathieke ‘jonkies’ Frank en Alexander is een prima schavotje! Wij Dutchies moeten volgend jaar in Zwitserland maar weer eens gaan scoren!

Nu nog even snel wat prestaties genoemd! Vijfde werd de nummer twee van de IDM Frank Lietzman die op de zaterdagavond tijdens onze gezellig BBQ in één van die enorme veerboten voor zijn vakantie bij ons langs voer, richting Malmö. Good old prijzenpakker Wolfgang Hofener werd toch nog zesde voor Volker Kirstein. Melle Heerlien was terecht trots op zijn achtste plek en is tweede Nederlander. Natuurlijk kan Melle een goed potje varen en hier liet hij dat weer eens zien! Martin Lehner was de beste Oostenrijker op negen. Vóór de ‘de Zee-gebrüder’ waarbij Bart Luut aftroefde. Fedde werd 13 terwijl de koning van het voorjaar Jan ten Hoeve niet verder kwam dan de 16 plaats. Aan zijn snelheid lag het niet maar het zat hem gewoon niet mee. Sybrand op 21, Jan de Best 24 nipt voor Ward en Henk, Michiel 29, Wilco op 31. Ton sloeg in leidende positie tijdens de gijpton en windbui om en werd 35. Timo 38 en onze Hans 39. Hans en Sip hadden een mooi camperplekje langs te Trave en bedankte hier voor de Kuipertjes zeer.

Quintus en Arno op 43 en 44. Wim op 46 voor Max op 49. Debutant Klaas Jan Knoppers finishte op 51, maar overtuigde zeer in zijn betoog dat Olympiajol zeilen niet alleen hartstikke leuk is, maar ook nog eens zeer gezellig! Ale Bok scoorde de 53é plaats voor Mark B op 55 en Willem op 56. Siep bewees zijn solidariteit, door als 59 te eindigen nipt voor de beste Nederlander op de eerste dag Mark Tigchelaar (64).

Bijna iedereen heeft een prachtige week gehad, de huisreis werd tevreden aangevangen. En bijna iedere Nederlander was gekomen mét partner. Dat je ook zonder op de Oostzee te varen in Travemunde jezelf prima kunt vermaken: dát was vooral al te verwachten! Maar gezellige en tevreden ‘O-jol meisjes’ die ook een eigen Whatapp groep startten, was daar wel weer het goede bewijs van.

De EINDSTAND! (https://www.travemuender-woche.com/die-regatta/ergebnisse/)

Het verslag van de Travemunde Woche persdienst: Lees even voorbij de WK J22..... (https://www.travemuender-woche.com/news/multinationale-crew-gewinnt-wm-titel-der-j-22/)

De foto’s van de Travemunde Woche fotograaf: Bekijk vooral 27/6 ...... (https://www.travemuender-woche.com/die-regatta/bilder-videos-2023/)

Olympiajoller: een mooi leven is dat!

-----------------------------------------------------------------------------

Vers van de pers; Harry Voss wint voor Frank Hänsgen en Alexander Kulik! Thies Bosch, virtueel eerste voor de onweers- en regenbuien is vierde geworden. Het was mij het dagje wel! Maar Harry’s winst is verdiend!!

Maandag, na de terugreis een verslagje. Eerst de BBQ!

De EINDSTAND! (https://www.travemuender-woche.com/die-regatta/ergebnisse/)
————————————————————————————————————————————-

De derde wedstrijddag zaten de Olympiajollers veel uurtjes op het water maar geen enkel startje. Het zat er gewoon niet in. Met stroom tegen op de Trave was het al een verzoeking om de Oostzee op te komen. En daar aangekomen was wel te begrijpen dat we op het water werden gestuurd. Want dat het kantjeboord was zagen ook wij wel. Maar het besluit, na 3,5 uurtjes dobberen, om terug te gaan was juist.

Dus niets gewijzigd. Harry Voss op één, voor Frank Hänsgen en good old titelwinnaar Wolfgang Hofener. Op vier staat de eerste kaaskop, Thies Bosch hoewel hij met aftrekker (na 5 startjes) virtueel de minstepunten heeft. Dus de zaterdag is doorslaggevend. Verwacht wordt 10-14 knopen dus algemeen weer waar iedereen wel goed kan varen. Spannend blijft het tot de laatste start!

Om 19.00 uur gaan we, met partners, de viermaster Passat op. Ontvangst door de burgemeester van Lubeck én een diner aan boord! wordt vast weer een prima avond!

—————————————————————————————————————————————

Inmiddels de tweede avond van onze EURO op Travemunde. Vier wedstrijden op de Oostzee liggen nu achter ons. Er is al veel gebeurd ook op de wal. Maar tegelijkertijd is er nog helemaal niets beslist.

Het is hier een echt internationale wedstrijdzeil én feestgebeuren. De Junior WK 49’er en 49 FX, WK Formule 18, WK J 22, een partij IDM’s en veel andere klassen. Te midden van wat 12 Meters, ORC, Double handed boten en velden terwijl de enorme veerboten, recreatievloot, koggeschepen je links en rechts van de wedstrijdbanen passeren. Iedere dag opnieuw vele tienduizenden bezoekers die aan de feesttentjes, pop up restaurants en muziekoptredens voorbij trekken. Met andere woorden; in Travemunde valt nu veel te beleven!

En daar varen we dan met ons veld van 65 Olympiajollen tussen door. Inmiddels ben je al gewend aan de F18, 49’ers en Kiters die links en rechts je inhalen achtervolgt door een armada aan Coach bootjes. Fraai om daar weer eens onderdeel van te zijn! De meeste zeilers, heel veel mét partner, druppelden in het weekend al binnen en nu op de donderdag verveelt het nog steeds niet.
Op het wedstrijdwater slaat de verveling ook niet toe. Want dat zee geschommel en gebonk maakt dat je echt even in moet slingeren en ook op tijdens de rakken is er weinig plek voor routine. Met stevige regen en windbuien en vervolgens ook weer wat drijverijen is het zeker afwisselend. 
Neem de eerste pot; startend in een enorme bui waardoor je moeite moest doen om goede snelheid te vinden en niet gelijk naar de haven terug te varen. En vervolgens draait de wind nog 30-40 graden maar krijg dat maar eens door wanneer je vooral probeert te overleven. Dan zakt de bui wat in. En zie je dat je zo ongeveer met ruime wind naar de boventon toe kan.
Joepie roept de goede helft van het veld en K-zooi hoor je uit de andere helft. De consequentie was ook dat de rest van de pot we enkel heel en weer kruisten want alles was dus bezeild. Enfin!
Een lekker begin dacht enkel Harry Voss want die won. De tweede pot was voor Thies Bosch die eerder zijn zeil naar beneden zag komen en omgeslagen en worstelend zijn val maar boven in de mast vast bond. En vervolgens met volle luiken de eerste wedstrijd in ging en dus óók hij vond het maar een K-zooi. Maar daarna wel de tweede pot won.
De beste Nederlander na dag één was Mark Tigchelaar! Keurig beide keren binnen de top zes! Knap. Vooral omdat Mark mee voer terwijl alle ogen van de IOU GER en DSV op hem gericht waren. Mark vaart immers met giekkicker en, de zienswijze die hem tijdens de IDM van vorige maand is verteld, is dat dit niet mag. ‘Want’ de regels van onze Klassevoorschriften zijn ‘gesloten’. Maar die tekst is toch niet zo eenduidig dat je dit direct ook zelf kunt constateren. Niet voor niets zeilt Mark er al vijf jaar heel transparant met dat zelfontworpen ding rond en gingen er weinig rode lampjes branden. Goed voor Mark, immers, met een dubbele hernia lukt het anders niet.

Mark besloot mee duidelijkheid te zoeken door het op een protest voor de internationale jury te laten aankomen. Goed voorbereid kreeg hij in de protest best veel begrip voor zijn argument dat die KV bepaald niet eenduidig zijn en wellicht ook niet helemaal ‘gesloten’. Dat het wellicht goed is, voor een heldere en eenduidige KV om de hele tekst eens tegen het licht te houden en wellicht te herschrijven. Ook de DSV gaf dit toe. 
Mark verloor het protest maar won begrip voor zijn punt; schrijf die 85 jaar oude en tig keer herziene KV nu eens zo op dat we echt een Moderne Klassieker zijn ook qua KV. Het zou mooi zijn, en ook iedereen wordt daar beter van , wanneer deze route echt gekozen wordt. Enfin, protest verloren, duidelijkheid verkregen maar verhaal wellicht toch niet helemaal afgelopen. We volgen het met veel interesse.

Dan de tweede dag. Kijk vooral zelf even in de TUSSENSTANDEN (https://www.manage2sail.com/de-DE/event/39a1c448-341c-4cb2-99f7-325117fb6646#!/results?classId=30a5a1bb-d3d1-461f-bb17-d616f864c438). Maar de winnaars waren gelijk op dag twee; eerst Harry dan Thies. Tegelijker tijd vaart iedereen bepaald niet even stabiel, is Parijs nog ver, kan er nog van alles gebeuren en zijn we nog maar op de helft. Morgen wordt heel weinig wind verwacht en als we toch starten zijn die Harry en Thies nu niet gelijk weer de favorieten. Dus; spannend blijft het hier zeker nog even!

En gezellig trouwens ook. Er wordt wat afgebierd, gebabbeld gelachen, de partners vermaken zich een ongeluk en en leven is hier prima! Tussendoor nog even de Trave Race gevaren; 16 Olympiajollen voor de ogen van honderden toeschouwers heel en weer drijven van en naar de Drone Tonnen. Die kwamen we ook ergens op het ruime sop tegen. Geheel zelfstandig op pad en zoekend naar hun GPS positie. Leuk die innovaties en handig tijdens een windstille havenrace. Daar werd je voorbij gevaren door een ton met drie keer je eigen snelheid! 
—————————————————————————————————————————————————

Onderstaand bericht komt van Thomas Leitl. Hij organiseert, samen met de grote Travemunde Woche organisatie onze EURO. Inmiddels is ook een Whattsapp groep voor alle NL deelnemers gemaakt en wordt dit EURO artikel enkel nog gebruikt voor latere verslagen en foto’s. 

 

Euro Cup 2023: Reisrace en barbecue-avond Over ongeveer een week begint onze Euro-Cup 2023 in Travemünde. Inmiddels hebben bijna 70 zeilers zich aangemeld, waarmee we de op een na grootste bootklasse zijn na de Formule 18-catamarans, die hun wereldkampioenschappen in Travemünde houden. Erg leuk! Hieronder wil ik jullie informeren over twee data tijdens de Euro Cup.

1e reisrace Op donderdagavond tussen 17.00 uur en 18.00 uur hebben we de gelegenheid om de Trave-race uit te voeren op de Trave voor de Passat. Er kunnen 16 zeilers deelnemen, waarvan acht zeilers het tegen elkaar opnemen in twee heats. De vier beste zeilers uit de heats kwalificeren zich vervolgens voor de finale. Uiteraard telt de uitslag van de Trave Race niet mee in de uitslag van de Euro Cup. Neem vooraf contact met mij op of benader mij in Travemünde als je interesse hebt om deel te nemen aan de Trave Race. Voor mij is dit een mooie kans om onze bootklas te presenteren aan een publiek dat enthousiast is over zeilen en om nieuwe leden te werven. Bij meer dan 16 geïnteresseerde zeilers beslist het lot. Het zou mooi zijn als we een mooie internationale mix zouden kunnen krijgen met zeilers uit Nederland, Oostenrijk en Duitsland, wat de internationaliteit van onze bootklasse weerspiegelt.

2. BBQ-avond Aangezien onze Euro Cup plaatsvindt als onderdeel van de Travemünde Week en niet wordt georganiseerd door een zeilclub, is het wat lastig om na het zeilen bij elkaar te komen voor het diner. We hebben nu een aanbod van de Schipperskermis (dat is het havenrestaurant vlak bij de scheepshelling op de Priwall) voor een gezamenlijke barbecue op zaterdag. De Seglermesse biedt barbecuebuffetten aan tegen verschillende prijzen (zie bijlage) en ik heb de Travemünder Woche GmbH kunnen overtuigen om ons 90 liter gratis bier voor de avond te bezorgen. Het zou dus leuk zijn als we na de prijsuitreiking op zaterdagavond samenkomen voor een barbecue in de zeilbeurs en de Euro Cup laten eindigen. Aanmelden voor deze barbecue-avond graag uiterlijk donderdagavond direct op de zeilbeurs.

-----------------------------------------------------------------------------------

Eind deze maand varen we op de prachtige Oostzee bij Travemunde onze EURO 2023. Nu staan er al 67 bootjes op het programma hetgeen voor een ’zoutwater-race’ een absolute top inschrijving is. Maar er kan nog veel meer bij want daar is ruimte en vermaak zat! 

Op de campings meer dan plek genoeg voor camper en tent. Wil je nog een kamer boeken: er is zeker nog plek wanneer je even goed zoekt. De goedkope vakantiehuisjes zijn dan wel op, maar het is de moeite meer dan waard! 

Ga dan naar de Manage2Sail module (https://www.manage2sail.com/de-DE/event/39a1c448-341c-4cb2-99f7-325117fb6646#!/)

Trouwens: de aangehangen foto is het Olympiajol-programma. 

--------------------------------------------------------------------------------------

Het is nog twee maanden voordat de EURO 2023 wordt verzeild op de Oostzee bij Travemunde. En de inschrijving loopt reeds uitstekend; 63 bootjes staan nu op de rol waarvan 21 Nederlanders. Natuurlijk een sterk veld met talloze oud nationaal kampioen uit drie landen maar ook een heel gezellig breed veld want varen in die hoek van de Oostzee is nu eenmaal fantastisch.

Maar de de Travemunde Woche is super gezellig en de Oostzee heel groot dus; er kunnen dus nog veel meer boten bij. En dan is het volgende even van belang; op 5 juni gaat het inschrijfgeld met 30 euro omhoog.

Geen ramp maar wel vermijdbaar! Ga dan naar de Manage2Sail module (https://www.manage2sail.com/de-DE/event/39a1c448-341c-4cb2-99f7-325117fb6646#!/)
———————————————————————————————————————————————-

De inschrijving voor de EURO 20232 is NU geopend! Het is nogal een bijzonder evenement, voor het eerst verzeild in 1892! Overtuig uzelf: website Travemünde Woche 2023 (https://www.travemuende-tourismus.de/veranstaltungen/travemuender-woche) .

En dit jaar staat dus, tussen dinsdag 25 juli en zondag 30 juli, onze EURO op de rol. Een hoogtepunt op onze wedstrijdkalender voor zowel zeiler en partner: prachtig wedstrijdwater met overal gezellige feesten en activiteiten op de wal.

Mét unieke EURO hoogtepunten voor ons als Olympiajol zeilers. Bijvoorbeeld: bij voldoende inschrijvers krijgen wij een eigen avond-havenrace op de rivier de Trave. Niet meetellend voor de EURO maar: daar wil je echt wel een startje maken! En: dineren op de Viermaster pal naast onze haven.

Daarom het verzoek om op korte termijn in te schrijven. Behalve de vroeg-inschrijfkorting help je hiermee ook de organisatie. Reeds 30 bootjes ingeschreven op de eerste dag, dus het worden mooie potten en een gezellige boel. Het eerste reactie was van Jens Kath, MD of Travemünder Woche GmbH: ”erg indrukwekkend!

De inschrijving is via de Manage2Sail module (https://www.manage2sail.com/de-DE/event/39a1c448-341c-4cb2-99f7-325117fb6646#!/). Betaald moet worden via Paypal. Dat is voor ons kaaskoppen niet echt gebruikelijk. Tip: maak snel zo’n handig Paypal account aan. Slim voor alle buitenlandse tripjes of aankopen. Wil je dat niet: selecteer dan betaling via je creditcard wanneer je via de Paypal site inlogt. En, heel onwaarschijnlijk, maar mocht het dan toch niet lukken: zet dan in het commentaarvakje dat je via banktransfer wilt betalen. Dan ontvang je snel een email met een IBAN nummer. Vergeet evenwel niet te betalen voor dat het verhoogd gaat worden! 

Heeft iemand uberhaupt problemen om in te schrijven via Manage2Sail: mail dan even naar PWS@ucpcmail.nl. Dan gaan we dat samen regelen!

De zeilers met een Camper of tent kunnen zich vanaf maart aanmelden voor plekjes via de website: ”Unterkünfte & Liegeplätze - Travemünder Woche” (travemuender-woche.com). Vergeet het niet! En mocht je een hotel of kamer zoeken: begin tijdig. Het gaat altijd wel lukken maar je wil natuurlijk het liefst dichtbij én niet te duur. Dus hoe sneller hoe beter.......

-------------------------------------------------------------------------------

De IOU Duitsland kijkt ernaar uit om volgend jaar de Euro Cup voor Olympiajollen te organiseren als onderdeel van de Travemünde Woche (Website TW (https://www.travemuender-woche.com/home.html)). Hieronder willen we u hier wat informatie over geven.

Onze Euro Cup vindt plaats in de tweede helft van de Travemünde Week. Er wordt gevaren van woensdag 26 juli 2023 tot en met zaterdag 29 juli 2023. Op dinsdag 25 juli 2023 vindt de inschrijving van de deelnemers en eventuele meetcontroles plaats.

Met de organisatoren van de Travemünde Week was afgesproken dat we gestationeerd zouden zijn in de Passathafen aan de Priwall (zie foto: met zeer frequente veerbootjes naar de stad). Er is een brede trailerhelling en voldoende ruimte voor onze boten aan land. Er zullen waarschijnlijk plaatsen zijn voor ongeveer 25 campers aan de Kohlenhof, heel dicht bij de trailerhelling, in de zuidelijke punt van de haven (zie foto).

Als je erbij wilt zijn, moet je je stacaravan aanmelden via manage2sail. De parkeerplaatsen worden toegewezen in volgorde van inschrijving. Het meldportaal gaat eind januari/begin februari 2023 open. Als alternatief is er een parkeerplaats voor stacaravans in de Mecklenburger Landstraße achter de EDEKA-supermarkt (op 400 meter). Vooraf reserveren is daar echter niet mogelijk. Er zijn tal van vakantieappartementen en -kamers op de Priwall maar natuurlijk ook in Travemunde. Het is echter vakantietijd en hoogseizoen. Zoek dus zo snel mogelijk een accommodatie op b.v. Booking.com of op een van de twee vakantieparken van Landal of Novasol.

Tot zover de organisatie op het land, nu op het water. Met de Chief Race Officer van de Travemünde Week is afgesproken dat er op de vier dagen van de regatta zo mogelijk acht races worden verreden. De races vinden plaats op een van de twee ”Traven” wedstrijdbanen HOTEL of GOLF, de banen die het dichtst bij de haven liggen (zie foto). Het inschrijfgeld voor de Euro Cup bedraagt ​​€ 190,- als je je voor begin juni inschrijft. Daarna wordt het wat duurder.

Op de Passat (Duitse viermaster stalen bark, naast onze haven) is op een van de avonden een kampioensavond met eten en drinken voor de zeilers. Begeleidende personen dienen zich hiervoor apart aan te melden.

Ook zijn we van plan om op een van de avonden een zogenaamde Trave-race te houden. Dit zijn twee of drie korte races met tien tot vijftien schepen, die voor een groot publiek op de Trave worden uitgezeild. Deze Trave-Race telt natuurlijk niet mee bij de beoordeling van de Euro Cup. Het belangrijkste hier is om reclame te maken voor onze bootklasse. We willen de volgende dag namelijk Olympiajollen op de voorpagina van de Lübecker Nachrichten zien 😉.

Wij zijn van mening dat we u een zeer aantrekkelijk Euro Cup 2023 kunnen bieden en we verheugen ons natuurlijk op veel deelnemers. Na Malcesine in 2021 hebben we weer een heel bijzondere locatie gevonden voor onze Euro Cup in Travemünde. En regatta zeilen op de Baltische Zee in de zomer is zeker iets heel bijzonders.

Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Komt goed door de vaarvrije tijd in de winter. Tot ziens - uiterlijk - in Travemünde.

Bestuur IOU Duitsland

passat-ship-training-ship-travemunde-germany-baltic-sea-museum-ship-water-four-master passat-ship-training-ship-travemunde-germany-baltic-sea-museum-ship-water-four-master
1506b332-741a-4883-a474-543ba8aaf2d7 1506b332-741a-4883-a474-543ba8aaf2d7
Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-28 om 08.15.42 Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-28 om 08.15.42
Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-31 om 13.25.38 Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-31 om 13.25.38
TW 3 TW 3
TW 1 TW 1
IMG_0081 IMG_0081