We can come an end…

...een van Gaaltje...

De Boterletterrace is traditioneel een koude maar altijd goed bezochte race. Ook dit jaar was dat niet anders, met bijna 190 aanmeldingen was het weer een drukte van belang op de Kralingseplas en de Oost-Noord-Oostenwind zorgde met 10-15 knopen voor de vertrouwde ‘Sinterklaasweer’ sensatie. Beide dagen bleef de wind ook in dezelfde hoek maar op de Kralingseplas vraag je je soms nog wel eens af in wélke hoek. ”…en strooi dan wat lekkers in een of andere hoek…” is ook een traditioneel Kralingse gewoonte.

Na een laatste oproep een week geleden werd het deelname veld van de Olympiajollen opgetrokken naar totaal zeven deelnemers, allen lokaal, maar inmiddels ook traditioneel, aangevuld door onze voorzitter Fedde. En Fedde had er zin in, want na een vliegende start om 11:00u waren het Ton en Fedde die als eersten de bovenboei ronden, maar in het tweede kruisrak liet de navigatie hem in de steek en zeilde Fedde enthousiast op de verkeerde bovenboei af waardoor hij ineens net na de schrijver dezes de juiste bovenboei alsnog rondde als 6e jol…

Ondanks het feit, dat we absoluut waar voor ons inschrijfgeld kregen, met een race die ruim anderhalf uur duurde, lukte het niet meer om deze misser goed te maken en had Fedde 5 punten verzameld, door toch nog nét voor de finish mij voorbij te steken. Ton zijn 1e paaltje (van de 3) en ook John was lekker bezig zaterdag met een 2e en Michiel een 3e plaats. De lunch werd voor ons zoals aangekondigd geserveerd in het clubhuis van de KZC, dat scheelt een heleboel drukte want op de RZV barste het clubhuis bijna uit z’n voegen met zoveel toch wat warmte zoekende zeilers. Samen met de Soling zeilers, een paar Lasers en 29er bemanning konden wij dus rustig genieten van een kop warme tomatensoep, broodje kroket, broodje kaas en ham.

Geheel opgewarmd en vol goede moed om 13:30 de plas weer op voor de 2e start. Condities en de baan waren gelijk aan de 1e race dus dit keer geen foutjes meer op een enkele verkeerd uitpakkende klap na dan die volgens mij iedereen wel eens heeft bij ons op de plas… toch? Ton wederom voorop dit keer met Fedde op z’n spiegel, gevolgd door John, Ed 4e net als in race 1, Harm 5, Michiel 6 en Philippe had eieren voor z’n geld gekozen en was als 1e de kant op gegaan. Zaten we met z’n allen net aan ons eerste biertje bij het eerste doelpunt van Nederland tegen de VS… Yes, we can come an end.

Zondag een half uurtje eerder de kou weer in, waar de condities nog steeds hetzelfde waren als de dag ervoor. Ook de baan was weer hetzelfde, maar een rondje korter dit keer. Dat scheelt toch zo’n 5 boeien dan en voor mij persoonlijk voelt dat iets prettiger, want ondanks de goede starts, verlies ik het vaak toch wat op bootsnelheid, en ja natuurlijk ook die verkeerd uitpakkende windshifts ;-)

Ton wees iedereen wederom de weg, Michiel pakte een mooie 2e plek en ik eindigde verrassend 3e (dit keer een goede shift meegepakt plus die genoemde kortere baan denk ik). Gauw weer opwarmen bij de KZC waar dit keer de Erwtensoep, broodjes worst, kaas en ham klaar stonden op het biljart. De laatste race na de lunch was er eentje met een verrassend einde. Michiel zeilde deze race uitermate goed en wist Ton vrijwel de hele race achter zich te houden dit keer. Sterker nog Fedde zat daar ook nog tussen.

Nou is het op de plas met 190 boten een drukte van jewelste en kom je op momenten ogen en oren tekort. Met name als je door een Optimisten veld heen moet kruisen. Die gastjes van tegenwoordig zitten toch wat assertiever in hun boot dan ik op die leeftijd en dus is het opletten geblazen. Tel daarbij de rib’s van ouders, organisatie en de’ fotosloep’ en ja… dan vaar je zomaar ongewild door de startlijn in het 2e kruisrak… en dat mag niet en werd direct genoteerd. Hierdoor verdampte Michiel zijn pracht race volledig, en werd zijn 1e plaats vervangen door een DSQ. Hetzelfde lot onderging John met ook een DSQ. Ed had een afspraak met Sinterklaas en was deze race niet gestart en zo kwam het dat ondergetekende dus slechts 4 punten verzamelde in de laatste race en daarmee pardoes ‘op het podium’ belandde! Ton met 5 punten hoog bovenop het schavot, Fedde een stukkie daaronder met 12 punten en Harm dus met 18 punten op de 3e tree.

Dus ja, die van Gaal is zo gek nog niet… het maakt niet uit hoe je er komt, als je maar de juiste punten scoort… Yes, we can come an end! Hopelijk volgend jaar een groter O-jollen veld, het was mij weer een waar genoegen en ik houd de moed erin ;-)

Uitslag Boterletter 2022 (/content/31474/download/clnt/103326_olympia_jollen__overall_results__60.pdf)

 

Fijne feestdagen, Harm van den Broek - Vloot Rotterdam

IMG_3318 IMG_3318
Boterletter race 2022-uitslagen Olympiajol Boterletter race 2022-uitslagen Olympiajol