In Memoriam Adri Vosselman

Ook wanneer een telefoontje niet meer onverwacht is, kan het nog stevig binnen komen.  Afgelopen woensdagmiddag is Adri Vosselman (NED 6/459/557/688) overleden. Adri is 73 jaar geworden en was de laatste zes jaren, tot begin van dit seizoen, zeer actief als Olympiajoller.

Zijn hele sportieve leven was hij op het wedstrijdwater te vinden. In diverse klassen en zich niet beperkend tot Nederlands vaarwater. Vanaf jochie in de OK-jol, later in de Finnjol, J22, Mumm 30 en Sharpie kon Adri heel goed meekomen. Hij genoot van het zeilen, het buiten zijn en de competitie. Een gepassioneerd wedstrijdzeiler pur sang, zoals velen van ons.

Adri is 67 jaar wanneer hij de Olympiajol ontdekt. En heeft sindsdien, in verschillende boten, werkelijk overal gevaren. Op alle Nederlandse ranglijstwedstrijden was Adri een vaste verschijning. Op Garda, in Oostenrijk en Zwitserland, Travemunde Woche, de IDM’s, de Eiscup en de Ruhrpokal: ook voor lange reizen stapte Adri in zijn grote camper en reisde tot dit jaar alle grote wedstrijden af. En hij vond het prachtig!

Nu staat onze klasse er om bekend dat er weinig conformisten en vage persoonlijkheden rond lopen. En zo past dan ook Adri perfect binnen onze IOU-vloot. Want Adri was geen allemans vriend. Hij genoot van het samenzijn en praten over de wedstrijden. Maar ging net zo gemakkelijk vroeg naar zijn camper om van zijn eigen gezelschap te genieten. Hij kon uitgesproken gedachten hebben over zaken en mensen. Een sociale eigenheimer zoals er meer in onze vloot hun plekje hebben en dan de ‘Vosselman’ variant.

En velen herkennen zeker de fanatieke kant van Adri, op weg naar een tonronding. Met name artikel 18 had Adri’s speciale aandacht. Menigeen kon op zijn doortastende vasthoudende reactie vertrouwen; tot en met de stevige gesprekken op de wal. Dat er zo nu en dan termen als  ‘cirkel van twee scheepslengten’ of ‘juiste koers’ voorbij kwamen, verraadden enkel dat de ervaren Adri de oude wedstrijdbepaling destijds goed in zijn hoofd had geprent!

In zijn werkzame leven runde Adri Vosselman zijn houthandelbedrijf op de Veluwe. Bekend om zijn heipalen die hij overal in Europa zelf ophaalde wanneer dat nodig was. Zijn boten heetten dan ook ‘Geheid Goed’ en ook zijn bijnaam sloot perfect bij Adri aan: Heipaal Vosselman!

Adri’s gezondheid was een klein medisch wonder. Diverse keren, door verschillende ziekten, heeft hij het randje van het leven verkend. Om daarna, wanneer hij opnieuw fit genoeg was, genadeloos veel te gaan wedstrijdzeilen. Want dat gaf hem plezier en energie. Helaas; je laatste wedstrijd kun je nooit winnen. Adri moest dit uiteindelijk accepteren maar zorgde ervoor de regie in eigen hand te houden. Dat tekent hem zeker. Vandaag, maandag 5 september is zijn crematie, in besloten gezelschap.

Eigen regie, zoals ook het afscheid nemen van zijn levenslange passie: het wedstrijdzeilen. Op de laatste Zilveren Spiegel kwam Spiegelaar Adri, met zeilvriend Gerard Post (ex-NED 459) langs. Hij wilde niet afscheid komen nemen maar gewoon genieten. Het was voor hem én ons een bijzondere maar schitterende dag. Vlak voor zijn heengaan vroeg Adri nog aan Gerard om ons, zijn medezeilers, voor die mooie dag te bedanken.

De laatste foto’s van een stralende en varende Adri, immer met hoed, bewijzen het: het water en Adri Vosselman waren onafscheidelijk!

Adri op de Spiegelplas Adri op de Spiegelplas
Adri Vosselman Bossche Bollen '19 Adri Vosselman Bossche Bollen '19
Adri Vosselman EURO 2019 Adri Vosselman EURO 2019
Adri en Gerard in de sloep ZIlveren Spiegel Adri en Gerard in de sloep ZIlveren Spiegel
Adri in de sloep tijdens Zilveren Spiegel Adri in de sloep tijdens Zilveren Spiegel
Adri met Olympiajollers Adri met Olympiajollers
B4D802C8-3AB8-4C11-9982-C3E5DF4CB540 B4D802C8-3AB8-4C11-9982-C3E5DF4CB540