De 85e Sneekweek: it giet oan!

De ontknoping

Donderdag, de finale

de wind perst er op donderdagochtend nog net een knoop of 4 a 5 uit vanuit het Noord Oosten. Johan Schurer heeft een lange dag voor ons in petto en stuurt ons vrolijk de zwarte baan op; een diepe zucht is te horen vanuit vele bootjes, met deze wind lijkt er aan die lange voordewindse rakken geen einde te komen. Zo her en der hoor je opmerkingen als ’van mij hoeft het eigenlijk niet meer’ maar een aantal zeilers hebben er nog zin in en geef ze eens ongelijk; er zijn nog prijzen te verdelen en een snelle blik op het klassement leert dat er nog van alles kan gebeuren. Jan rekent zch nog niet helemaal rijk want Fedde zit hem met slechts 4 punten verschil op de spiegel en het verschil tussen WIlco en Onno is slechts één punt.

De eerste race gaat tot en met de bovenboei. Aldaar aangekomen valt de wind helemaal weg en valt het goede besluit om deze race te stoppen. Het startschip gaat naar de wal en bij menigeen zal de gedacht opduiken om de boel op de trailer te zetten. Net voor het wachten echt vervelend begint te worden komt het bericht vanuit de starttoren dat we om half één weer van start gaan en aldus geschiedde ook.

Wij voor de start gecontroleerd had hoe de startlijn er in lag zal gezien hebben dat de wind uit 60 graden kwam, precies uit de richting van boei 12, dus niks mis mee. Ook nu weer zeilt een groep richting de vaargeul maar veruit de meerderheid zorgt er voor dat ze of in het midden zitten of aan de rechterzijde. De laatste races hadden immers uitgewezen dat je daar beter kon zitten dan bij de vaargeul. Halverwege de bovenboei had de wind echter serieus andere plannen en draaide pardoes ca 40 graden in oostelijke richting, De geluksvogels die midden op het meer zaten zagen de bovenboei plots bezeild en lieten zich dat geen twee keer zeggen, Onder andere Wilco en Fedde grijpen hun kans maar ook Onno, wim en Sybrand  zitten bij de groep die hier het meeste van profiteert. Met een halvewinds rak richting boei 14 en boei 21 krijgt het klassement nu al een beetje vorm. Jan rond als 8e boei 12 en heeft dus nog 1 voordewinds rak en 1 kruisrak om het verschil terug te brengen tot 4. daarmee zou hij gelijk eindigen met Fedde maar hij heeft meer ééntjes!  Onno moet zorgen dat hij WIlco op 2 plaatsen achter zich houdt. Er zit weliswaar maar 1 punt verschil in maar ook wilco heeft meer eentjes dan Onno die deze week verstoken bleef van eentjes. Enige mogelijkheid om van wilco de winnen is dat hij zèlf 1 wordt en daarmee gelijk eindigt maar hij dan het laatste eentje heeft. Volgt u het nog?

inmiddels zij we aanbeland bij de Poelen waar deze finale tot ontknoping zal komen. De wind houdt haar draaiing eerst even in stand; het kruisrak vanaf boei 21 weer naar boven lijkt eerst wel parallel te lopen aan het voordewindse rak. De moed zinkt jan in de schoenen. Hij zit nu op plaats 7 en fedde op plaats 2,Wilco gaat nog steeds aan de leiding maar die is geen bedreiging voor zijn eerste paats, maar Fedde wel!, Met 5 punten verschil is hij er nog niet, dus nog 1 bootje inhalen. De wind op de poelen doet echter wat ze wil maar heel veel helpen doet ze niet. Jan kan laveren tot hij een ons weegt maar Wilco en Fedde klappen gewoon mee. Uiteindelijk wint Fedde de strijd met Wilco en rond als eerste boei 19, direct daarachter zitten Wilco, Onno en Dirk Zwitser. Op weg naar de finisch maken Wilco en Onno het nog wel even spannend, Onno geeft zich nog niet gewonnen maar winnen van Wilco met een uiteindelijke 2e plaats levert hem niks op. Wilco wint dit Friese onderonsje maar Fedde heeft dan de race al gewonnen maar moet nog even billenknijpen en angstig achterom kijken wat Jan gaat doen. Krijgt hij het voormekaar om het verschil nog kleiner te maken dan de 7e plaats die hij had toen Fedde voor de laatste keer omkeek op de poelen. Tot zijn grote schrik zie Fedde dan Jan toch nog een plaatsje gewonnen heeft en nu Wim Bech op de hielen zit. Het zal toch niet dat deze Brabander nog even zijn dag gaat verstieren. Het zijn lange en angstige minuten maar WIm houdt keurig stand en finisht als 5e en daarmee Jan op een zesde plaats zet en hem daarmee verwijst naar de tweede plaats in het klassement. Fedde wint met 1 punt verschil de Sneekweek. Tweede wordt Jan en Wilco duwt Onno van het podium door vandaag de 2e plaats te pakken.  

We feliciteren Fedde met de hoofprijs en Jan en WIlco met plaats 2 en 3!

Het was een mooie maar moeilijke week! De wind deed wat ze wilde en heeft het ons moeilijk gemaakt. De één heeft prachtig gezeild en kijkt terug op een mooie week, de ander kijkt liever vooruit....

Maar één ding is wel duidelijk: ook het omgaan met dit soort wisselvallige winden kun je leren, dat hebben Fedde en Jan wel bewezen! Alle eer aan deze mannen die (bijna) iedere dag in de top 5 te vinden waren. Hulde!

 

 

 

 

 

Woensdag Hardzeildag.

Voor de mensen van buiten Fryslân die niet bekend zijn  met de Hardzeildag even een korte update over deze dag;

Hardzeildag is de benaming voor de woensdag van de Sneekweek.

De Hardzeildag in de Sneekweek valt elk jaar op de woensdag na de eerste zaterdag van augustus en ontstond uit het zogenoemde admiraalzeilen. Door de komst van de Fransen aan het eind van de 17e eeuw werden deze tradities onderbroken. Nadat Jacob Visser was teruggekeerd uit Franse krijgsdienst, werd er opnieuw een zeilmiddag georganiseerd ter viering van zijn terugkomst. Hierna werd deze zeilwedstrijd elk jaar gehouden op de woensdag die het dichtste lag bij de verjaardag van de nieuwe vorst Koning Willem I. Deze dag is in de loop der jaren uitgegroeid tot wat tegenwoordig bekend is als de Sneekweek. (BRON:Wikipedia)

Voor ons was vandaag de hardzeildag vooral een puzzeldag, vergelijkbaar met de wedstrijd van dinsdag, ook nu weer de Noord Oost baan in de zwarte uitvoering. De start was weliswaar iets na tienen maar daar hoor je niemand over na de laatste dagen. De startlijn lag er niet helemaal goed in zodat er een veel bootjes te vinden waren bij de pin. Onno, Luut, Jan, Pier-Thomas en diverse andere beproefden hier hun geluk. Het was wel zaak om dicht bij de vaargeul te blijven om niet te veel terrein te verliezen maar eenmaal halverwege toen duidelijk werd dat de zeilers die voor een lange slag over stuurboord over het meer hadden gekozen veel beter uit zouden komen zonk bij veel van de pin-starters al de moed in de schoenen. Onder hen Luut, die Siep vlak voor de start nog even moed ik sprak om te voorkomen dat hij niet nogmaals allerlaatste zou worden. Andere klassementzeilers zoals Jan en Onno probeerden uit alle macht nog een beetje de schade te beperken maar dat bleek bij de bovenboei vergeefse moeite. Jan was nog redelijk op dreef met een 13e plaats maar Onno zat daar weer een aantal plaatsen achter om van Luut maar niet te spreken. Hij had beter niks kunnen zeggen want hij dreigde nu zelf de hekkesluiter bij de bovenboei te worden, ”tsjonge jonge. wat ien drama”

De stuurboordzeilers hadden het beter voor elkaar; aangevoerd door Henk Kuiper rondden Joop, Hans, Wim en Sybrand als eerste boei 10 bij de pier van Terherne. Jan rond als 13e de boei. Het zal toch niet zo zijn dat hij met dit gekkengetal door blijft zeilen. Onno, dan nog 2e in het klassement, zit hopeloos achterin het veld en is blij dat het een zwarte baan is, dan heeft hij nog tijd om wat goed te maken. Maar hij beseft als geen ander dat het voor de winst in de sneekweek al niet meer gaat. daarvoor is het gat met 10 punten met Jan te groot. Lag die berusting misschien ook wel ten grondslag aan zijn losse optreden gisteravond tijdens de borrel? we hebben wel eens vaker gedacht dat als Onno zich erbij neerlegt dat de winst niet meer te halen is, hij een stuk losser wordt. Zo vond de  Limoncello in Malcesine gretig aftrek nadat hij op dag drie besefte dat een derde keer op rij er niet meer in zat. En het moet gezegd, hij wordt dan heel gezellig!

Terug naar de race; Jan is bezig met een ware inhaalrace op koploper Henk, alias Paddington om orde op zaken te stellen. Het kan toch niet zo zijn dat deze man hem de loef afsteekt? Maar er zijn nogal wat bootjes in te halen, eerst nog even aan die ouwe taaie Hans voorbij en ook Wim Bech die op de Ertveldplas wel wat winddraaiingen gewend is zal zich niet zomaar gewonnen geven. Is bij de onderton de volgorde nog ongewijzigd, in het volgende kruisrak zijn er wat zaken op orde gesteld; Henk is taaier dan gedacht, de kleine man uit Goingarijp laat zien dat de jaren nog geen sleet op hem hebben en hij met zijn MIK nog steeds een aardig deuntje meefluit. Direct daarachter Wim Bech die voor vloot Zuid de eer hoog houdt, maar de nummer 3 is nu toch wel de GER17 die net voor de boei ook nog even Hans de Haas de stuipen op het lijf jaagt. Direct daar weer achter Anne-Jan Nijenhuis. Liet hij maandag met een 6e plaats en dinsdag met een 4e plaats al zijn visitekaartje achter, ook nu is hij bezig met een indrukwekkende opmars. Het O-jol zeilen zit Anne-Jan in de genen,. Vader Hein Nijenhuis voer jaren geleden al in deze klasse en is tegenwoordig een onmisbare vrijwilliger bij de roerkoning. Samen met echtgenoot Tineke zorgen zij er voor dat wij al menig kopje koffie of soep hebben kunnen nuttigen tijdens wedstrijden. Anne-Jan zeilt de 600 van Quintus richting de toptien en met een elfde plaats doet hij het daarmee een stuk beter dan eigenaar Quintus die juist een Van Eijck had gekocht omdat hij meende dat deze sneller is. Maar Anne-Jan denk wijst deze gedachte resoluut naar het rijk der fabelen. Wellicht komt er binnenkort een Van Eijck te koop?

Achter Anne-jan volgen Sybrand, Thies, Fedde en Wilco. Joop sluit met een tiende plaats aan. Later in de race zal hij zichzelf kronen tot kampioen achteruit zeilen maar nu is hij daarmee nog maar halverwege. Op naar de Sybesloot met weer een lang voordewindse rak en dan omhoog naar de draaiingen op de Saltpoel. Eens kijken of jan nu wel grip krijgt op Henk of dat deze taai blijft tegenstribbelen.  Dat laatste blijkt het geval. ook bij boei 14 stribbelt Henk nog vrolijk door en maakt Jan het leven zuur. Op naar de Poelen waar ook nu weer koppen zullen gaan rollen. De kopgroep met Henk, Jan, Sybrand, Hans en Anne-Jan en Wilco gaan met een kleine wind in de rug richting boei 21. Je moet van goede huize komen om in dit rak het verschil te maken, of je moet een beetje geholpen worden door moeder natuur. Dat laatste overkwamen Wilco, Sybrand, Bart en Fedde die zich daarmee direct in de top-5 zeilden. Nou hoef je geen van deze mannen te vertellen hoe je op de Poelen moet zeilen, WIlco woont er zo’n beetje naast, Sybrand kijkt er op uit, Bart zeilt er al z’n halve leven en Fedde, tsja, fedde had Hanneke die hem aanmoedigde vanuit de sloep, dat blijkt voldoende voor een goed resultaat. Maar op de poelen sneuvelen ook klassementen. Zo moet Onno Wilco voor zich dulden vandaag en zag Henk zijn ultieme droom, namelijk winnen op thuiswater- henk woont in goingarijp en als hij op de krukje gaat staan kan hij het meer zien- in het water vallen. Henk moet vandaag genoegen nemen met een 15e plaats maar krijgt van ons allemaal de aanmoedigingsprijs! En Joop?  die eindigt op de 22e plaatst en ziet daarmee zijn voorspelling uitkomen.

Winnaar van vandaag is Wilco, met zijn eerste ééntje ooit in de Sneekweek en dan nog wel op Hardzeildag kan zijn Sneekweek niet meer kapot. Onno moet genoegen nemen met een 17e plaats en Luut, tsja Luut zeilt dankzij een mooie slag op de Poelen nog van de achterhoede naar het middenveld en met een 20e plaats weet hij de eer nog iets te redden. Hij ziet broer Bart met een 3e plaats echter niet finishen, zo groot zijn de verschillen. In het klassement blijft Jan nog keurig aan kop gaan en met een voorsprong van vier punten op Fedde maar met een lagere aftrek zal het wel niet meer wijzigen maar je weet het natuurlijk nooit. Positie nummer drie is overgenomen door Wilco en met één puntje meer staan Onno en Thies op 4. Laatstgenoemde heeft echter de boot al op de trailer staan om richting Oostenrijk te gaan. Let dus morgen even extra op deze drie heren, die gaan de einduitslag bepalen.

De wind zal vergelijkbaar worden met vandaag, dus kan er nog van alles gebeuren...

morgen zullen we het weten!

 

 

 

 

 

 

Dinsdag.

Het begint inmiddels een vast ritueel te worden en menig zeiler draait zich om negen uur nog een keertje om in zijn bedje; het waait toch niet en de uitstel gaat er zeker in. Vandaag was de enige afwijking in het ritueel dat het nu  ’voor onbepaalde tijd’ was. In theorie zou het startschip ieder moment zijn plaatsje op het meer kunnen opzoeken maar de algemene verwachting was dat we om 11 uur zouden gaan starten. Dat bleek niet helemaal te kloppen; rond half twaalf was het dan toch zover. Nadat er nog een getwijfeld werd tussen baan C en baan D, vertrokken we op baan D, zwart. Nou zwart zou het voor een aantal wel worden.

De grootste zeilde na de start door over bakboord richting de vaargeul en een klein groepje waarin Jan en Fedde gingen me een lange stuurboorslag richting de pier waar boei 10 op ons te wachten lag. Noem het toeval of wijsheid maar ook nu weer waren het Jan en Fedde die het beste besluit genomen hadden en andermaal rondden zij als eersten deze bovenboei. onder de gelukkigen die achter hun aangezeild waren zagen we bijvoorbeeld Hille en Anne-Jan die voor deze Sneekweek aangemeld had voor de promo maar net achter het net viste omdat de 632 al uitgeleend was aan de eerder aangehaalde Germ Gerbrandy. De oplossing werd gevonden bij de NED600 van Quintus. Deze wil de boot verkopen en een beetje aandacht kan geen kwaad dacht Quintus. Nou aandacht krijgt de boot wel. Na een te moeten hebben wennen aan de boot in de eerste 2 races noteert Anne Jan een keurige zesde plaats op maandag en zijn huidige positie bij de eerste bovenboei belooft ook vandaag weer een mooi resultaat.

Maar eerst terug naar boei 10. Fedde, Jan, Anne-Jan, Hille en nog een paar gelukkigen hebben de boei al lang gerond als de rest van het veld kennis maakt met een onbekende kant van de wind op het Sneekermeer. Een kant die zich vandaag het best laat omschrijven als een mengeling van de Baldeneysee, Spiegelplas, Loosdrechtse plassen en de Ertveldplas; een groot drama dus! En wij als Friezen maar roepen dat het op Sneek altijd stabiel waait met hooguit wat kleine afwijkingen, welke veelal worden veroorzaakt door een kudde koeien die ergens staat te schijten en plaatselijk de luchtdruk wat verhoogt. Nou vandaag was dat dus even anders. Echt weer voor de mannen die van lichte, wisselvallige windjes houden. Alle anderen die voor de slag over bakboord hadden gekozen maakten kennis met deze wisselvalligheid; op het ene moment dachten ze de boei overzeild te hebben om vervolgens nog drie keer te moeten laveren om dat verrekte ding te halen. Uiteindelijke hebben we het allemaal gered en zijn  we op weg naar boei 3, toevallig is het ook 3 km voor de wind, nou ja wind, soms wel, soms niet. Jan en Fedde liggen er dan wel mooi uit maar de wind van achteren drukt het veld weer in elkaar. Achterliggers krijgen  weer een kans en sluiten aan bij de koplopers. Het kruisrak naar boei 12, ook bij terherne zal een herhaling blijken van het eerste kruisrak. Jan voert de kopgroep aan gevolgd door Fedde, daarachter Thies, Onno, Luut en Wilco. De beide heren liggen dan wel op kop, de afstand tot de achtervolgers is overbrugbaar. Onno kan de naam Hali Lei Bo nog lezen en is daarmee nog niet uitgeschakeld voor het klassement. Ook WIlco dringt aan in de top 5 maar weet dat meer dan een dagwinst er niet in zal zitten, daarvoor is de achterstand te groot.

Op de Poelen zal er weer danig geschud worden in de uitslagenboom. Jan mag dan mijlen voor liggen en geheel onbedreigd de laatste boevenboei ronden, daarachter gebeurd nog wel een en ander. Waar Onno op het Sneerkermeer nog mooi in de kopgroep lag verspeelde hij zijn klassement hier op de poelen. Rechter WIllem zag echter zijn kans schoon en kopieerde het trucje van Thies en ging als derde om de laatste bovenboei. Luut probeerde uit alle macht nog met een lange bakboordslag richting de Siebesloot zijn positie te verbeteren maar zag Hans en Joop een soortgelijke aktie uithalen die voor hun nog beter uitpakte, porverdikke, het zal toch niet dat die grijze plaag hem hier het leven zuur gaat maken, dan nog maar een slagje gemaakt bij de Kolk, gelukkig, die 2 kan hij achter zich laten. Wie wel voor hem om de ton gaat is Wilco. Met een keurige 7e plaats sluit hij achter Bart aan maar net voor Onno, kijk dat puntje kan nog wel eens van pas komen.

Inmiddels is Jan al zo’n beetje door de Siebesloot als de tobbende achterhoede zich een weg worstelt over de Poelen. Voor ondergetekende moet de gifbeker helemaal leeg; als hij omkijkt ziet hij niet alleen geen O-jollen maar maar ook de Solo’s zijn hem inmiddels allemaal voorbij gevaren. Tsja, dan wordt zo’n potje zeilen ineens een psychologische strijd met jezelf als tegenstander in hoofdrol. En dan te bedenken dat we ook nog de borrel hebben; als ik dat maar haal.

gelukkig wordt de borrel gehaald en onder een stralende zon en met aanwezigheid van naar schatting een kleine 50 man en vrouw genieten we niet alleen van een lekker koud biertje of glas wijn maar ook van de spreekstalmeester-bij-gelegenheid Onno die het woord neemt om 4 +1 mensen extra in het zonnetje te zetten. Johan Visser, Jan Holwerda, Abel zijlstra en Klaas Doevendans hebben allen besloten om de Ojol in de wilgen te hangen en te stoppen met actief zeilen. Helaas kan Klaas niet aanwezig zijn maar zijn plaats wordt dankbaar ingenomen door Gerard op de Weegh die ook zijn Jol heeft verkocht, aan een Duitser. Onno weet op onnavolgbare wijze ons mee te nemen in deze ceremonie door bij iedere persoon een aardige anekdote te vermelden en hun te vragen wat ze het meeste is bijgebleven in al die jaren O-jol zeilen. Waar de meeste zeilers met name de onderlinge contacten met andere zeilers zeer waardeerde en ook zal gaan missen, sprong de reakie van Johan er wel het meeste uit. Gevraagd naar zijn meest gedenkwaardige herinnering haalt hij een moment in een wedstrijd terug waar hij met Mark Bosma de baan kruist. Tijdens de wedstrijd is het al een aantal keren net goed gegaan maar nu dreigt alles te ontsporen. Johan komt weliswaar over stuurboord aan maar weet Mark er toch van te overtuigen direct over stag te gaan door heel hard STUURBOORD te gillen. Mark, meegaand als altijd gooit direct het roer om maar eenmaal over stuurboord liggend valt er toch een kwartje, huh, wie voer en nu over stuurboord??? dat kan natuurlijk niet! terug naar Johan die met een grote grijns de, laten we zeggen, complimenten van Mark met een zuinig ”sorry” in ontvangst neemt. Volgens Johan is het daarna aan de wal weer goed gemaakt, en Mark kennende zal hij er ook niet lang over doorgemopperd hebben.

wie is dan die +1 ?  nou dat kan er eigenlijk maar ééntje zijn; Bij alle wedstrijden actief als vrijwilliger, ter zijde gestaan door zijn schaduwen Monique en Hond Bello. Onno had niet genoeg ijd om alles op te sommen wat Theo voor de club betekend heeft. Met 40 jaar lidmaatschap van de IOU is dat ook bijna niet mogelijk. Wij zouden als Vloot Friesland ook zeker tekort schieten als we daar aan zouden beginnen. ik noem alleen maar de wedstrijden op Goingarijp en Langweer waar hij al jaren lang actief is als (eerst) wedstrijdleider en later rescue boot. Alle lof voor deze man, maar een afscheid is het zeker niet.

Overigens hopen we alle mannen die vandaag in het zonnetje stonden nog vele jaren terug te zien, aan de wal dan wel op het water. zij het niet in een O-jol.

Morgen hardzeildag., benieuwd wie er dan met de eer gaat strijken.... 

 

maandag 

Maandag begint precies zoals we dat niet hadden gewild; zonder wind. Uitstel gaat er in voor minimaal 2 uur en dus hopen we met z’n allen dat er om 12 uur witte rook een kant op waait, maar helaas, het gaat nog steeds recht omhoog. Om één uur zouden we meer moeten horen maar ook dat tijdstip ging rimpelloos voorbij. Uiteindelijk werd er rond half twee een start uitgeperst op de A-baan. Noord. Kleur zwart, dar wil dus zeggen ruim 17 km zigzaggen over Sneekermeer en Poelen.

Zoals gebruikelijk schiet de ene helft van het veld naar rechts en de andere helft naar link. Een enkel twijfelgeval gaat door het midden in de hoop hier hun gelukt te vinden. Eenmaal bovengekomen zien we een paar nieuwe sterren opduiken; Germ Gerbrandy is één van hen, als nr 3 rondt hij de bovenboei, naarstig op zoek naar de kaart om te kijken waar hij naartoe moet. Potverdorie dat valt zowaar nog niet mee. Gelukkig vullen 2 bekende namen de nrs 1 en 2 in: Jan en Fedde hebben lak aan de wind die, hoewel zwak van kracht lustig zijn rondjes draait; Menig klassement zeiler kijkt vertwijfeld hoe voor hun nieuwe gezichten de bovenboei ronden. Onder hen Cock, deze erkende witte blokjes hater, voor de gelegenheid gekleed in het wit is meestal de eerste die afhaakt als er weinig wind is. Toch heeft hij de weg naar de bovenboei gevonden en gaat als nummer 4 op weg naar boei 13 nabij het Heeregat. Waar de wind bij de bovenboei al lastig was, ging hij onderweg niet alleen verder met draaien zodat het voordewindserak een halwindsrak werd, eenmaal aangekomen bij de onderton was de energie ook wel uit. Thies en Bart vochten nog wel even met een heus loefduel om het beste plekje bij de onderton maar ze hadden zich de moeite kunnen besparen; Het comité hees de blauw-wit geblokte vlag. Dit tot groot verdriet van Germ die in zijn gedachten als een plaatsje op de schoorsteen mantel had vrijgemaakt voor een dagprijs; daar zou hij een mooie foto van maken en opsturen aan Luut, zo die zit. Helaas ging dit alles niet gebeuren en was Germ een illusie rijker.

De tweede start liet ruim een uur op zich wachten en om precies drie uur schalde de zware hoorn weer over het sneekermeer. Aangezien uw verslaggever andere zaken te regelen had moet ik het hebben van de ’praat-van-de-dag’ en die ging, ere wie ere toekomt over Harm. Normaal een vaste waarde bij het sluiten van de gelederen steeg Harm deze wedstrijd boven zichzelf uit. Met een keurige 13e plaats weet hij erkende licht-weer specialisten als Bart, Hans of Wim Bech achter zich te houden. Kijk, hiermee kan hij thuiskomen in Luinjeberd. Winnaar van de dag was Onno die zich prompt liet interviewen door de Leeuwarder Courant en daarin liet optekenen ”dat het een extreem moeilijke week is, maar dat er goed wordt omgegaan met de omstandigheden.” wat hij daar precies mee bedoelt weten we niet maar zeker is dat híj er zeker goed mee weet om te gaan. 

zondag:

UITSTEL; woordwaarde 106 punten, Van Dale beschrijft het als ’verschuiving in tijd, verlening van een gestelde termijn.

Wij hebben het ervaren als het eindeloos wachten op een startsein. Was er om 9 uur een prima windje, wedstrijdleider Johan Schurer had zijn beste imitatie van Piet Paulusma geoefend om uit te leggen waarom er vanochtend om vijf over negen direct al twee uur uitstel in de toren hing; er werd een winddraaiing  verwacht van zuidwest naar noordwest en deze draaiing zou volgens de geleerden om 12 uur voltooid zijn. Hoewel een enkeling een prima wind constateerde op het meer moesten we ons neerleggen bij dit besluit. Dus werd er koffie gedronken, heel veel koffie gedronken. Om half twaalf gingen we vol goede moed weer het water op maar al snel bleek de verwachting niet uit te komen, met z’n allen in optocht naar de haven voor een snelle lunch. Ook de derde poging werd een mislukking en pas bij nummer 4 konden we dan ook echt los. nou ja, los.. Hoewel de lijn er lang niet slecht in lag was het bij de pin beter toeven en dat hadden een aantal heren wel gezien. Vele anderen sloten zich daar gedachteloos bij aan en dus werd het ouderwets dingen bij de pin. zo druk dat het hele pineind voor de zeilers die halverwege lagen al niet meer te zien was, laat staan voor Jan, onze opperstartlijnkoekeloerder die wederom op de noodknop drukte om de zware hoorn driemaal te laten schallen.

Op het eiland had niemand hier erg in, daar was de Blauwhûster dakkapel net bezig de feestvreugde naar ongekende hoogte te brengen. Een van de zeilers die niet van het eiland af te branden was, was Erik-Jan. Hoewel hij enkele weken geleden te kennen gaf dat hij wel klaar was met de O-jol en Luut en Cock, altijd in voor een O-jol deal, al op weg waren naar IJlst om hun slag te slaan met de 609, trok hij zijn keutel in, hij kon het nog niet missen, ( of was het Annet die hem zo nu en dan wèl kan missen) en de boot bleef waar hij was.

Vandaag had EJ de smaak te pakken en kon zich net op tijd losmaken uit het feestgedruis om op tijd bij de startlijn te komen. Nou benaderen de meeste mensen de startlijn aan de lij-zijde maar niet Erik-Jan. die gaat vrolijk aan de bovenzijde het startveld in; onwetend dat de rood-wit geblokte vlag er hangt; 42 zeilers zien hem op een onvermijdelijke DSQ afzeilen; niemand roept ook iets, acht ja waarom zouden we, hij wilde toch stoppen, nou Erik-Jan, dit is dan een mooi moment... 

Gelukkig voor Erik-Jan was het hele veld vals en krijgt hij een tweede kans, en nog een derde zal blijken.

Pas bij deze derde start, zes uur na de oorspronkelijk geplande tijd gaan we dan op weg op baan N, kleur groen, dus de korte baan.

De pin starters zijn doorgezeild over bakboord en zitten daarmee op rozen, uitzondering hierop is WIm Bech, die zijn weg over rechts vond en daarna door het midden de bovenboei al snel wist te vinden, maar daar aangekomen moest bij de beide nrs 17 voor laten gaan alsmede Fedde maar met een nummer 4 weet Wim niet hoe hij het heeft. Op de Erveldplas in de Den Bosch is hij een vierde plaats wel gewend maar dan zitten er nog maar twee achter hem, hier is dat andere koek, ca 40 bootjes vinden hun weg achter hem naar de bovenboei, waaronder Wilco, Robbert en Onno die direct achter hem de aansluiting met de kopgroep vinden. In het middenveld waant ondergetekende zich even de koning te rijk als als hij zich tussen de nrs 1 en 3 van gisteren bevindt, je zou haast denken dat je kunt zeilen als je tussen deze toppers zit maar helaas, we zitten met z’n allen in het middenveld. 

De beproefde methode om buitenom een meesterslag te slaan mislukt jammerlijk en deze midden moters voor een dag gaan gebroederlijk de eerste onderton om; naast Luut, Sybrand en Siep gaan Pier-Thomas, Bart en Harry Vos gezamenlijk de strijd naar voren aan, maar of dit ook gaat lukken.....?

inmiddels is de kopgroep al lang en breed voorbij deze onderton. De nrs 17 weer gebroederlijk voorop gevolgd door Fedde, WIm, Wilco, Onno en Robbert. niks gewijzigd dus. Met deze uitslag en de wetenschap dat zijn plaaggeesten van gisteren nergens te bekennen zijn gaat Jan er nog eens goed voor zitten, Vandaag moet hij alleen Fedde van zich af weten te houden om zijn koppositie in het klassement verder te versterken. Fedde daarentegen heeft iets recht te zetten. Hoewel hij vannacht thuis mocht slapen zal het geen feest geweest zijn. Waar het wel feest  was geweest was aan boord bij fam De Zee. Niet alleen was hij de winnaar van de dag, ook zijn lief had de weg naar het eiland gevonden en het zou nog lang onrustig blijven aan boord; de fles port mocht dan al op zijn, dit had hij vrijdag al soldaat gemaakt met ondergetekende maar de pret was er niet minder om; zou dit dat toch van invloed zijn geweest op de prestaties van vandaag; ”lit us mem it mar net hearre” 

terug naar de wedstrijd; de koproep van 7 wordt achtervolgd door niemand minder dan Hans die wat recht te zetten had na gisteren. Dat gemiste biertje moest terugkomen, en hoe! Met een plaats in de top-tien vandaag weet Hans een ding zeker, dat wordt gratis bier vandaag...

inmiddels zijn we aanbeland op de poelen en zal moeten blijken of hier weer reputaties gaan sneuvelen. Jan en Ton gaan nog altijd op kop en strijden op de eer. Fedde direct daar achter en dan worden de heren 7 aangevuld met nog steeds Wilco, Robbert WIm  en Onno. Laatstgenoemde heeft ook wat recht te zetten want met uitzodering van WIlco is hij de enige in de kopgroep die op thuiswater strijdt en het kan  toch niet zo zijn dat ze hem zomaar naar een derde plaats of erger verwijzen. Onno traint zich suf op dit water, weet van iedere rietpol waar hij staat en zelfs de eenden gaan niet meer voor hem aan de kant; ze beschouwen hem als één van hen, Dat dan ook nog wilco direct achter hem zit maakt het extra zuur; even tellen levert op dat we wilco net drie keer in zijn boot hebben gezien dit jaar, en eigenlijk vindt hij golfen veel leuker; dan gaat het niet gebeuren dat die hem voorbij zal gaan. ook niet op die verrekte poelen. 

Wie daar wel plannen voor klaar heeft liggen is fedde. Als ze de boei bij de lytse griene ronden heeft hij de koppositie overgenomen en gaat op weg naar Goingarijp. daarachter nog steeds het zelfde zestal, zij het in wat wisselende volgorde maar niemand komt bij deze zeven heren in de buurt. Hans doet verwoede pogingen om naar voren te zeilen om zo de schade van gisteren te  beperken maar dat valt niet mee. Ver daarachter tobben de toppers van gister vrolijk door. Sybrand ziet keer op keer zijn poging om vooruit te zeilen in het voordewindse rak stranden tussen Bart en Harry en Luut raakt die strontvlieg met 101 maar niet kwijt. Kan iemand ons uit dit lijden verlossen?

Aangekomen in de Siebesloot wordt het veld kortstondig even door elkaar geschud door wat schiftingen op weg naar boei 5, Fedde moet zijn  koppositie andermaal afstaan, ditmaal gaat Jan er mee aan de haal. een tweede plaats is zijn deel; hij weet Ton nog net echter zich te houden. 

andere jaren zou hij Ton met liefde en plezier voor laten gaan omdat die toch na het weekend de boot op de trailer zet en daarmee geen enkele rol van betekenis speelt in het klassement. Dit jaar hebben Ton en Nicole echter hun vakantieplannen aangepast en blijven ze de hele week ”op Sneek” en maakt deze eminance grise daarmee dus zeker aanspraak op een plaats bij de eerste drie. Dat is prima maar dan wel achter mij denkt Fedde. Direct daar weer achter heeft Onno zijn plaats gevonden net voor Wim, Wilco en Robbert. Doeke noteert een keurige achtste plaats en Thies en Hans, die ook al samen bed, boot en bier delen strijden op plaats negen en tien. Jammer dat thies zij gastheer niet de negende plaats gunt moet Hans gedacht hebben als hij als tiende over de meet gaat, Maar dat biertje van Siep heeft hij in ieder geval tegoed, die is binnen, en belangrijker nog, de eer is weer gered.

De andere mannen strijden tussen de Siebesloot en boei 5 om de eer van de achterblijvers. Bouwe die de hele wedstrijd deze mannen achter zich had weten te houden maar dat op het laatste stukje van de Poelen niet meer vol kon houden maakte alles weer goed met een prachtige slag over bakboord richting het eiland, Luut, Sybrand en Siep vervolgden hun weg over stuurboord richting het meer en dat leek vrij aardig te gaan maar bij aankomst bij boei 5 drukten Bouwe, Harry en Harold hun neus er toch nog even tussen om het in het laatste rak nog even spannend  te maken. Ter plaatse van boei 5 was de schifting van dien aard dat we aan de wind de boei rondden en vervolgens ook aan de wind door konden richting de finish. Wie in dit laatste rak nog even goede zaken deed was Joep, maar liefst vier bootjes moesten er aan geloven en zo wist hij zijn mislukte avontuur van gister (met pech uitgevallen) nog net wat kleur te geven.

De finish wordt nog altijd opgeluisterd door de Blauwhûster dakkapel, Erik Jan kan zo weer aansluiten in het feestgedruis; met een keurige 12e plaats kan hij gerust een rondje weggeven; de 609 blijft voorlopig nog even in IJlst!

morgen nieuwe rondes met hopelijk meer maar vooral eerder wind.

 

 

 

 

zaterdagochtend negen uur, menig zeiler kijkt nog eens of de windmeter van de Starttoren stuk is of dat het echt klopt; NUL knopen wind. Dat voorspelt weinig aktie op ’de meer’ vandaag.

Niks is echter veranderlijker dan het weer en ook nu weer zal deze wijsheid opgeld doen. Om precies 10 uur schalt de zware hoorn van de Roekepolle over het meer en stuurt wedstijdleider Johan Schurer ons weg op baan O, noord-noord-west, althans dat had hij gedacht, want de opperstartlijnkoekeloerder die luistert naar de naam Jan Spijkerman trekt aan de noodrem; het blijkt dat de lijn er niet lekker in ligt waardoor he beter starten is bij het startschip dan bij de pin, zelfs pin-verstokte-starter Onno Yntema is hier te vinden, tsja en als je dan met 44 jollen op een kluitje ligt, zie er dan maar eens een valse starter uit te vissen; dat ging dus niet; massaal vals en de rood-wit geblokte vlag gaat in het want; we  zijn gewaarschuwd.

Met het vallen van het startschot begint gelijk ook weer de volgende startprocedure; dat kan de volgende klasse zijn maar in ons geval is het onze 2e start, amper bekomen van de valse start zoeken we opnieuw een plekje, weer allemaal bij elkaar natuurlijk maar dit keer gaat het beter; we zijn los.

De wind is inmiddels ook los en blaast met krachtje 2 tot 3 weliswaar uit de NNO baan maar het zal blijken dat hij af en toe behoorlijk de weg kwijt is.

Het veld schiet inmiddels alle kanten op. Een grote groep onder aanvoering van Yntema junior kiest voor een lange slag over bakboord richting het eiland, anderen zoals Luut kiezen er voor direct over stag te gaan en over stuurboord hun geluk te beproeven. Jelmer cs lijken een mooie slag te slaan en varen over de lay-line richting de boventon, zeker van hun zaak dat ze daar als eerst aan zullen komen. Maar daar stak de wind een stokje voor. Een korte maar heftige schifting gooide net voot de boventon een stevige hand roet in het eten, weg koppositie. Ook de zeilers over stuurboord hadden niet het geluk aan hun zijde hoewel de schade daar nog enigszins meevalt. De echte winnaars blijken Doeke, Fedde, Jan T en Ton die wat door het midden scharrelden en zich daarmee van een plekje vooraan in het veld verzekerden. Andere erkende ”bovenboei toppers” zoals Onno, Luut en Sybrand en Thies konden in de achtervolging.

En een achtervolging werd het. Met een groot veld wat voor de wind gaat, worden aan de buitenkant de prijzen verdeeld en zo ook hier. Sybrand weet zich een weg naar voren te banen en ook Luut en Onno maken handig gebruik van deze zeilwijsheid. 

Inmiddels wordt in het achterveld gezellig wat gekeuveld tussen nieuwkomer in de promojol, Germ Gerbrandy en ondergetekende. De oud burgemeester van Achtkarspelen had weliswaar zeilervaring in een spanker maar een Ojol is toch andere koek. Afgelopen week heeft hij wat geoefend in de Jol en Luut keek dit eens goed aan en greep zijn kans om deze burgervader even vaderlijk toe te spreken; als je zo door zeilt dan wordt je zeker 6 keer laatste. Bliksem, dat liet Germ zich niet zomaar zeggen; de hele week werd er geoefend om die rode lantaarn buiten boord te houden. Tot op dat moment met succes: er lagen nog wat bootjes achter hem.

Inmiddels is het voorveld bij boei 2 aangekomen en gaat Doeke nog steeds op kop, direct gevolgd door Fedde met daarachter twee keer een nummer 17, oei als dat straks bij de administratie maar goed gaat. Luut, Sybrand Onno hebben dan hun eerste slag al geslagen en zijn op jacht naar de scalp van Doeke. 

Als het grote veld deze boei wil ronden zijn er wat hangjongeren  die elkaar opzoeken en als een kluitje aan elkaar blijven hangen en onbestuurbaar wegdrijven van de boei, daarmee ruimte gevend aan de achteropkomers om in het ontstane gat te springen. Ook de oud-burgemeester zag zijn kan schoon en deed zo een volgende sprong naar voren, Inmiddels hing de ”hangjeugd”, onder aanvoering van Hans de H en Harold nog steeds als een kluitje aan elkaar en zag hun plaats in het middenveld verdampen.

Bij de volgende bovenboei onder het eiland is de scalp van Doeke inmiddels in het bezit van onze voorzitter Fedde die als eerste op weg gaat richting de boeien nabij de Grutte Griene. Hij wordt echter op de hielen gezeten door Jan t.H en Ton. Doeke moet al snel zijn meerdere erkennen in deze mannen en probeert uit alle macht zijn derde plekje vast te houden. 

Eenmaal aangekomen bij de boei 8 bij het PM-kanaal hebben Fedde en Jan een gat geslagen van jewelste en lijken onhaalbaar voor de achtervolgers. Had Fedde de scalp van Doeke bij boei 4 al op zijn spies en sneed Jan daar nog een extra stukje vanaf, bij boei 8 haalde Luut Doeke definitief uit zijn lijden en ging toch de achtervolging op Fedde en Jan aan. Bij de gijpboei op de Saltpoel was daar nog niet veel van te zien, twee ver voorop, daarachter Luut in niemandsland en daar weer achter ook Doeke in niemandsland. de eerstvolgenden daar weer achter luisterden naar illustere namen zoals Sybrand, Onno, Ton en Thies. Direct daarna de grote meute nog een beetje bekvechtend om boei 14 gingen. Op naar een lang ruim/voordewinds rak naar goingarijp. Aldaar aangekomen is er in de kopgroep nog niet veel gewijzigd; Fedde en Jan gaan boeg aan boeg richting boei 25. Luut klopt al wel aan maar heel serieus ziet het er allemaal nog niet uit. De beide heren gaan de poet verdelen zo lijkt het. 

Inmiddels hebben ook Hans en Harold de weg naar voren weer gevonden al moet het wel vanuit hun tenen komen. Met een beetje geluk en zegen van de Here zoals Hans het mooi kan verwoorden kan de strijd op de Poelen beginnen. Niet voor niks sneuvelen hier vaak ego’s en vandaag zal dat niet anders blijken. De wind doet haar uiterste best om de boel in de war te schoppen en slaagt daar vrij aardig in. Luut gaat daar graag in mee; eenmaal aangekomen bij boei 21 verkijkt fedde zich op de wind en zet met een te vroege gijp de handrem er op; dag weg eerste plekje. Hoe moet dat nou, zijn lief had net met de sloep positie gekozen aan de stijgers bij ”de klok” om haar held aan te moedigen en nu gaan daar Jan en Luut als eerste aan haar voorbij, een liefdevol ”zet hem op Fedde” zal echter niet het zetje blijken wat Fedde nodig heeft; de achtervolgers zijn onverbiddelijk. Na Jan en Luut zal ook Sybrand hem nog voorbij gaan. In het laatste rak maken Luut en Sybrand het de GER 17 nog behoorlijk lastig. Hij moet alles uit de kast trekken om zijn eerste plek vast te houden. Die verrekte wind hier maakt het hem echter niet makkelijk. vlak voor de laatste bovenboei meent een windvlaagje te zien op een plek die er helaas voor hem niet blijkt te zijn; ook hij verliest zijn scalp en met een oerkreet die Mem De Zee thuis in Drachten kan horen gaat Luut als eerste om de laatste bovenboei op weg naar de finish en daarmee zijn eerste eentje deze Sneekweek. In het ruime-windse rak is Jan kansloos om hem nog in te halen. Hij weet nog net Sybrand voor zich te houden en moet zich tevreden stellen met een 2e plaats. Arme Fedde komt als nummer 4 over de lijn, hoe zal hij het thuis uitleggen? hij hoopt stiekem dat het verslag kort zal zijn en er zeker niet in zal staan dat hij driekwart van de wedstrijd op kop lag, hooguit een beetje strijd had met Jan, maar dat zou het dan ook moeten zijn.

helaas....

In het achterveld waren Harold en Hans goede zaken aan het doen op de Poelen. Hans die tradioneel een weddenschap met Siep heeft en iedere gewonnen wedstrijd omzet in een biertje hoopt op dat eerste biertje als hij bij boei 21 langszij komt. Hoewel hij mentaal al lang gewonnen heeft van Siep verliest hij op de Saltpoel toch deze weddenschap. met een onnodige extra slag geeft hij zijn plekje weg en daarmee ook zijn eerste biertje.

Al met al een mooie zeildag met vele koplopers en evenzovele gekneusde ego’s maar gelukkig nog genoeg kansen op revanche. Als de wind het wil althans......

 

 

Voor veel mensen al decennia een uniek hoogtepunt in ieder wedstrijdzeiljaar en voor veel Friezen de belangrijkste, te behalen, bokaal: het blauwe Sneekweek bord. Vroeger gingen we natuurlijk ook voor de feesten maar voor de meesten van ons is het nu vooral de sport die ons naar Sneek doet drijven.

De Olympiajollen brengen één van de grootste velden op het Sneekermeer, met vierenveertig bootjes! Dat is niet niks. Met dit keer weer eens, naast de tigvoudigwinnaar en nepduitser Jan, ook een ’echte’ duitser aan de start. De kersverse Travemundewoche winnaar Harry Voss.

We zijn benieuwd naar zijn ervaringen aan het einde van de zeilweek want veel Duitse zeilvrienden gaven al aan ook wel eens aan de ’Nederlandse Travemunde Woche’ te willen mee doen. En voor Harry, ’slapend’ op de camping tussen de feestvierders wordt dit een geheel unieke ervaring!

Veel inschrijvingen dus. Ook zoals gebruikelijk enkele starters voor alleen het weekend. De vooruitzichten qua zon en temperatuur zijn uitstekend, de windverwachting is voorlopig nog heel licht. Maar we hebben er lol in: het gaat weer een mooie Sneekweek worden in een hele lange traditie! De Whatsapp groep is aangemaakt en, na iedere finish, zal het weer napraten worden op het starteiland.

Wilt U de uitslagen volgen? Ook de Sneekweek maakt nu gebruik van Manage2Sail, toch ook in Nederland de standaard aan het worden voor de wedstrijdadministratie: Uitslagen SNEEKWEEK 2022 (https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/52a50a0e-ebbe-4e2e-a444-7fccda57719c#!/results?classId=d60770bd-be26-40a0-a919-71ebf52a8a37). Voordeel voor de volgers: de tussenstanden worden iedere dag snel doorgevoerd!

Zaterdag om 10 uur, als eerste klasse, mogen we, na twee Corona jaren, van start. Wel achter de windsurfers aan trouwens die na lange tijd ook weer mee doen. Zie hieronder voor het Persbericht van de Sneekweek.

---------------------------------------------------------------

Sneekweek 2022: zaterdag grootste zeilevenement op binnenwater in Europa.

ONTDEK

De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) maakt zich op voor de 85ste Sneekweek. Een jubileumeditie waarop we een aantal jaren moesten wachten. Ruim 200 jaar geleden begon het toonaangevende zeilevent met de zogenaamde Hardzeildag. Inmiddels is het uitgegroeid tot een 6-daags zeilevenement met deelnemers uit binnen- en buitenland. Bijna 600 zeilboten verdeeld over 30 klassen zullen aan de start verschijnen. Hiermee ligt het deelnemersaantal in de lijn met voorgaande edities. Na twee jaar pauze zijn wij dan ook zeer tevreden met deelname aan de 85e editie van de Sneekweek.

Zeilklassen
In totaal verschijnen er 30 verschillende zeilklassen aan de start. Grootste klassen zijn dit jaar de Flits, Schakel, Olympiajol, Valk, Solo, 16m2 en Pampus. Traditioneel zijn deze klassen goed vertegenwoordigd tijdens de Sneekweek. Op woensdag 10 augustus starten ook de Friese jachten en Boeiers  mee.

Wederom G-zeilen tijdens de Sneekweek
In 2018 deden voor het eerst mensen met een verstandelijk beperking mee aan de Sneekweek met het zogeheten G-zeilen. Wegens het grote succes in 2018 en 2019, zal deze klasse weer meedoen. Ditmaal met 11 boten. De deelnemers zijn het hele jaar met veel plezier al hard aan het trainen voor de Sneekweek. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met het Foppe Fonds. Als KWS zijn wij heel blij met dit initiatief, omdat de Sneekweek een van de eerste evenementen is die sporten voor mensen met een geestelijke beperking in een evenement mogelijk maakt.

Sneekweek 2022: een programma voor jong en oud
De Sneekweek begint zoals gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Traditio­neel gaat de Sneekweek op de vrijdagavond (5 augustus) vanaf 21.30 van start met de vlootschouw in de Kolk bij de Water­poort. De vlootschouw zal worden afgenomen door de Commissaris van de Koning in de Provincie Fryslân, de heer Arno Brok. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegen­woor­digd. De Vlootschouw wordt dit jaar afgesloten met een lasershow in De Kolk. Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar de Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. Op initiatief van destijds het gemeentebestuur van Sneek en nu dus Súdwest-Fryslân. Deze benoeming valt ten deel aan diegene die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen dan welvoor de Sneekweek in het bijzonder. Deze onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester tijdens de officiële opening van de Sneekweek in het theater van Sneek. 
 
Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Ook is er een (muziek)terras. Hier kan men genieten van de sfeer, muziek en zeil- en sfeerbeelden van de Sneekweek, die via het grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op. De ‘Sterke Yerke’, het project dat zich inzet voor de bestrijding van afval in de zee, functioneert dit jaar als contraschip van de finish bij de starttoren. Tevens hebben ze een informatiepunt waar ze alles vertellen over het project en hun missie. Naast alle activiteiten is op maandag de familiedag met allerlei activiteiten voor zowel jong als oud. Van zondag tot en met dinsdag is er daarnaast een springkussen voor de jongsten.
 
De teamwedstrijden in de Regenboog tussen de gewesten Holland (De Kaag) en Friesland (KWS) vinden dit jaar plaats op zondag en dinsdag. De beoogde starttijd is circa 17.00 uur.
 
Op woensdag 10 augustus wordt alweer de 205de Hardzeildag gehouden. De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest met livemuziek op donderdagavond. 

Starteiland
Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.
 
Het afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de faciliteiten op het Starteiland. Zo is er een botenhelling gemaakt, zijn er camperplaatsen beschikbaar voor de deelnemers van de Sneekweek en is er een nieuwe en grotere elektrische pont in de vaart genomen om sneller mensen en boten over te kunnen zetten.
 

WhatsApp Image 2022-08-07 at 6.44.02 PM WhatsApp Image 2022-08-07 at 6.44.02 PM
WhatsApp Image 2022-08-07 at 6.44.01 PM (1) WhatsApp Image 2022-08-07 at 6.44.01 PM (1)
zondag 5 zondag 5
zondag 4 zondag 4
zondag 3 zondag 3
zondag 6 zondag 6
WhatsApp Image 2022-08-07 at 7.44.23 PM WhatsApp Image 2022-08-07 at 7.44.23 PM
zondag 7 zondag 7