Verslag Bossche Bollen 2022

...Vertrouwde formule met nieuwe elementen...

Na 2 jaar afstel door Corona, kon het dit jaar weer los gaan in het zuiden. Eerst met een geslaagde OVK in Mol. Dit weekend was het de beurt aan de Bossche Bollen.

Een aantal elementen van de BB behoren tot de vaste formule, zoals de opening met koffie met de enige echte Bossche ‘sjokolade’ Bollen (genoeg calorieën om een hele dag topprestatie mee te leveren), altijd  een aantrekkelijk programma voor de partners, veel starts per dag, culinair genieten van een diner van kwalitatieve hoogwaardige cateraar en originele ‘Jeroen Bosch’ prijzen voor de winnaars. Verder lijkt de zon ook altijd  te schijnen tijdens de Bossche Bollen…

Maar dit jaar ook nieuwe elementen, zoals de nieuwe (vrouwelijke) vlootvoogd, een andere wedstrijdleider (Pieter Lanser) en verder een avondprogramma met swingende live band, bestaande uit maar liefst 8 muzikanten.

De invulling van dat alles zorgde voor een geslaagde cocktail.

Op de zaterdag werd bij het palaver al vermeld dat de vooruitzichten voor de zaterdag dusdanig gunstig waren dat er gestreefd werd naar 6 in plaats van 5 starts, omdat de windverwachting voor de zondag veel minder gunstig was. De windrichting was gunstig voor een lange baan over de gehele lengte van de plas en daarbij mooie kruisrakken. Toen het veld na 2 wedstrijden voor de lunch naar de kant ging, leek het erop dat het dit jaar een tweestrijd zou worden tussen 2 eerdere winnaars van de BB, Jan Willem van den Hondel en Thies Bosch. Beiden hadden een 1 en 2 achter hun naam staan. Dat een van de 2 er met de grote Jeroen Bosch wisselprijs vandoor zou gaan leek waarschijnlijk. Jan de Best ontpopte zich, samen met Fedde Sonnema , als goede volger die steeds voorin te vinden is. In elk potje werd er opnieuw stevig geknokt, zoals ook blijkt uit een totaal van 6 UFD’s. 

Na de middag bleek Thies ongenaakbaar met nog 4 paaltjes en Jan Willem moest een paar keer genoegen nemen met 3e, 5e of 6e plek.  Jan de Best kwam niet meer onder de 4e plek terecht en werd daarmee overall 3e. Fedde eindigde de dag als 4e en Henk Kuiper had zich, ogenschijnlijk ongemerkt, knap in de top vijf gezeild met een constante reeks goede uitslagen. De middag was lang en inspannend. Rob Wapenaar zeilde zo op het scherp van de snede dat het hem een nat pak kostte en de rescue ploeg nog een hoop werk. Omslaan op de Ertveldplas heeft een voordeel dat je mast niet gauw in de prut terecht komt met hier en daar 25 meter water onder de boot. Maar het rechttrekken van een doorgeslagen Olympiajol blijkt altijd weer een fikse uitdaging.

Rond 17 uur kwamen de mannen van het water en de partners terug van een ecologische wandeling gevolgd door een bezoek aan de stad. Iedereen moe maar voldaan. Heerlijk aan de borrel op het gezellige terras van de Viking, terwijl de cateraar een voortreffelijke maaltijd voorbereidde. Net op het moment dat iemand ook maar de neiging had om weg te zakken zorgden de eerste noten van  ‘Brickhouse’ band ervoor dat er nieuwe energie in alle lijven stroomde en zowel dames als heren opnieuw actief werden en in beweging kwamen, maar nu op de dansvloer. Ook leden van de vereniging mengden zich nu in het feestgedruis. Een ware party tot rond middernacht.


De zondag  bracht wat er voorspeld was. Zon en weinig tot geen wind. Napraten, bijkomen en hopen op wind, bij de koffie op het terras. Rond 12 uur werd duidelijk dat het vandaag geen wedstrijdzeilen meer zou worden. De winnaars van de zaterdag werden de winnaars van het weekend. Naast de mooie Jeroen Bosch prijzen voor genoemde winnaars, mocht Roline Huiskamp hier ook de Bourgondische Bier (OVK) en Bollen combi wisselprijs uitreiken. Winnaar van de combi was ook Thies Bosch.

Voor een uitgebreider beeld verslag, kijk vanaf dinsdag 24 mei op

Meer foto�s Bossche Bollen 2022 (http://ojolevents.myphotos.cc)

 

Uitslag Bossche Bollen 2022 (/content/31474/download/clnt/101481_uitslag_Bossche_Bollen_2022.pdf)

 

Met vriendelijke groet,

Joep ten Brink

 

Prachtige foto link door Pieter Lanser: dank... (https://www.flickr.com/photos/pieter-renee/albums/72177720299150389)

 

Ecologische wandeling Ecologische wandeling
na de  boei na de boei
start start
Terras Terras
vanaf startschip vanaf startschip
wind molens wind molens
Winnaars Winnaars
34A6D5D1-07DD-4364-AA5C-C53F69CC31C9 34A6D5D1-07DD-4364-AA5C-C53F69CC31C9