Zon en sfeer overgoten Gouwe Ouwe

Olympiajollen veruit grootste klasse

Het aloude succesprogramma van de Gouwe Ouwe: houten boten, bezeild starten bij de starttoren, banen kaart op de knietjes, veel bezeild varen, gekloot onder de bovenwal, twee starts op één dag maar wel wedstrijden van bijna twee uur, live muziekband die tijdens de wedstrijden bij alle tonnen hoorbaar is en na afloop een fles kruidenbitter als prijs.... Enfin: dus het wedstrijdzeilen zoals de meesten van de deelnemers ooit zijn begonnen. En dat is dan weer hartstikke leuk.

Daar komt nog bij dat K-water in Rotterdam. Bedoeld wordt hier het K-ralingen water: dus windwakken en banen, overstag gaan zonder koersverandering, tegemoetkomende boten over dezelfde boeg, en planeren terwijl men 40 meter verder op de zwaardkast zit. Je moet het maar leuk vinden! Maar vooral: je moet het maar kunnen! Want op Kralingen kom je al je tekortkomingen tegen en dus ook je leerpunten. Niet voor niets dat dit het thuiswater was van veel goede en ook Olympische zeilers. Zo zat bij de lunch ’onze’ Jan Willem te beppen met de Kralingse Henk, zijn Olympische 470-stuurman van Tallinn 1980.

Ook afgelopen weekend kon je in onze regatta’s, als grootste klasse, je start verschrikkelijk verkloten, als laatste bij de eerste ton komen, een rak achterliggen en op de finish toch weer gewoon op de spiegel van de eersten eindigen. Non deficere is ook hier het devies; de usual suspects komen hier altijd weer boven drijven. Eéntje daarvan is natuurlijk Wessel Kuik, hoewel ook ingeschreven met zijn tweede liefde de 16 Kwadraat, maar zonder bemanning stap je gewoon in je Olympiajol en..... win je! Knap dat deze oud Jaarprijswinnaar én oud Duits Kampioen én tig keer de Sneekweek, gelijk weer stabiel vooraan voer. Dat deed hij goed!

Tweede werd de NED 8-stuurman die voor verwarring bij de uitslagen zorgde. Dat zit zo: hij kreeg een testzeiltje mee van Jama-sails. Kreeg toestemming om NED 8 in GER 17 te wijzigen. Keek de hele zaterdag pakweg 500 keer in het zeil en zag niet dat zijn werkelijke zeilnummer GER 42 was. Enfin: bijna uit de uitslag geschrapt dus. Maar met de Gouwe Ouwe goedmoedigheid en een afkoopbiertje kwam het toch nog goed.

Minder goed ging het met deze stuurman, opstaand op de maandagochtend: blauw oog (geloof het of niet: op het zijdek gevallen), schouder op slot, dikke schaafwonden op onderbeen, niet meer op de knieën kunnen zitten. Wedstrijdzeilen kán schadelijk zijn voor de gezondheid en de tol van Kralingen is hoog! Op de zondag nog een groot gat dicht kunnen varen en inmiddels net de koplopers bijgehaald zag hij de wind van de ander kant komen, anticipeerde de ’Kralingen Special’ (overstag zonder koersverandering) en moest toch gaan zwemmen. Bootje vol maar dan toch maar één plekje verliezen met volle kuip en zonder wind: ook dat kan alleen maar op Kralingen!

De promoboot had een sterke instapper: Siebe Schuur, door zijn levenslange zeilvrienden Luuk en Ed verkocht als ’de laserzeiler die in zijn tijd alles won in binnen en buitenland’, stapte in de NED 627. Hij had het zeer naar zijn zin maar moest wel wennen aan het trimmen en het hangen. En alleen maar op slimme slagen je zelf naar voren zeilen is dan nog niet genoeg. Desondanks is de zevende plek beslist geen slecht debuut na een break van dertig jaar! Wellicht stapt Siebe in, voor de wederzijdse gezelligheid hoeft hij het niet te laten! Nu nog even de geldbuidel trekken en een goed bootje proberen te vinden: HET probleem van onze populaire klasse! 

Zijn lasermaat van decennia terug, de gastvrije Luuk deed het beter: won de laatste pot en had een twee en drietje. Maar een achtste plek bracht hem toch nog nipt achter Thies (3,3,3,4). Ook Jan Willem van der Hondel wisselde goed (1,1) af met wisselvallig (7,9)

Daarachter het IOU bestuur: Fedde en Michiel zeilden beide prima potjes en werden vijf en zes. Nog wat andere highlights: good old Herman van Eijk deed weer eens mee en gelukkig dit keer niet weer direct weer als eerste de eerste ton gerond om dan met een glimlach te kunnen verzuchten: ’nou, die hebben ook niets bijgeleerd de laatste paar jaar’). Fred Schaaf begint zijn bootje goed te kennen en zat er iedere keer goed bij om vervolgens toch weer ’slachtoffer van Kralingen’ te worden. Jan Willem Lalleman zeilde zijn nieuwe NED 700 knap naar een tweede plekkie, Phillip Rouffaer was nog wat roestig maar sorteert voor op een hoge Young Rider score waar hij nog 20 jaar lang kans op kan maken! Gerard op de Weegh liet zien dat die ene harde vlaag in een wedstrijd natmakend kan zijn: even moest hij voor de wind zwemmen. En good old Jan Krom blies zaterdag op het water en zondag in de goede jazzband zijn toontjes mee. Zie de foto: de live bands maakten er een echt feestje van! En de onverwoestbare Jan, Nederlands Kampioen Olympiajol 1966, is van alle markten thuis! Zien en horen! (https://drive.google.com/file/d/1_3uw9ujoEJBYv41_m9wmiPx2XcV_NQU6/view)

Welaan: dat was de Gouwe Ouwe. Nu op naar Mol voor het Open Vlaams Kampioenschap. Het wordt daar zoals ieder jaar weer een bijzonder leuk wedstrijdweekend. De inschrijvingslijst is al mooi maar, schrijf je alsnog erbij. Want het weer en de locatie zijn het meer dan waard.....

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Prachtige zaterdag, twee lange, lange wedstrijden met leuke wind en heel veel zon. Muziekband die zijn Goouwe Ouwe nummers  over Kralingen doet zweven. Wessel Kuik die helemaal terug is en NED 8: GER 17, GER 42:die nummer bingo speelt… morgen klein verslagje..

Gouwe Ouwe 2022 Uitslag.html Gouwe Ouwe 2022 Uitslag.html
K4 K4
K3 K3
K2 K2
K1 K1
CVD_8300 CVD_8300
CVD_8248 CVD_8248
CVD_8720 CVD_8720