Verslag van het Open Vlaams Kampioenschap 2022

Zuiders klimaat en gezelligheid...

Het is natuurlijk het weekend geworden zoals je ze altijd wenst maar niet altijd krijgt. Leuke plek, prachtig weer, OK-wind, goed van eten en drinken, mooie sterke strijd en erg gezellig. Het Open Vlaams Kampioenschap op het Zilvermeer is, na twee Corona-breaks, wederom een heerlijk event!

Het is de vierde keer dat dit -onofficiële- Vlaams kampioenschap is gehouden bij Mol, net over de grens, in België. En wederom onder het goedkeurende oog van nestor én OVK-initiator Hans de Vries. En dat kun je letterlijk nemen: tijdens de wedstrijden zit Hans genoegzaam voor op de rubberboot van Rescue Meus, trekt zo nu en dan aan een boei en laat alle wedstrijden van dichtbij langs zijn beschouwende oog trekken.

Maar het missionaris werk van deze levenslange Olympiajoller werpt wel zijn Belgische vruchten af. Klaas Watté werkt geroutineerd zijn serie af, rolltacked door het veld en presteert uitstekend. Hij bewijst dat je als onervaren wedstrijdzeiler met wat inzet, naast ontzettend veel zeilplezier, ook heel veel progressie kunt maken. Chapeau voor zijn doorzettend vermogen! Ook actief geweest om zowel de BEL 1 als de BEL 2 dit weekend op het water te krijgen. Hans Devilder en Karl Vanlouwe krijgen hun Olympiajol-wedstrijdvuurdoop. En kunnen natuurlijk nog niet direct meekomen maar laten wel zien dat het goede zeilers zijn die enkel eerste deel van het woord ‘wedstrijdzeilen’ nog verder kunnen ontwikkelen.

En natuurlijk is Klaas ook gastheer, gesteund door zijn Vloot Zuid-genoten, bij dit Belgische evenement (Foto album Zilvermeer (https://www.flickr.com/photos/pieter-renee/albums/72177720298977108)). En of het nu aan hem of alles er om heen, ligt: het is weer een zeer geslaagd weekend geweest! De horeca, wal en water vrijwilligers en wedstrijdleider Lanser: bedankt! De gastvrijheid is in wederom goede handen met een prima maal hoewel bijna verdronken in de gezellige happy hour. Aan tafel zit een vrolijke Klaas Molenaar die zeer happy-kijkend zijn voorlopig derde plaats in het tussenklassement viert. Zeer goed gedaan dus. Maar niet zonder opvallend gebruik van het wedstrijdreglement.  Dat zit zo:

De zaterdag is qua wind een erg lastige wedstrijddag. Na de Baldeneysee en Kralingen komt het Zilvermeer ook nog zijn steentje bijdragen in de reeks zeer onvoorspelbare draaiwind-wedstrijddagen. Neem bijvoorbeeld de laatste start op de zaterdag. Na de eerste ton loopt de GER 42 in no-time ongelooflijk ver uit op het hele drijfveld. Bijna bij de beneden ton aangekomen ziet hij de rest van het veld nog bij de boventon drijven. En vaart vervolgens een windzak in van Belgische proporties: niets, helemaal niets meer, het anker gaat veertig meter diep. In tien minuten verzamelt zich het hele veld in diezelfde windzak waarna we wanhopig beginnen om met pakweg 19 drijvende boten tegelijk de ton te ronden. U kunt het zich voorstellen maar U wilt het zelf echt niet vaak meemaken!

Enfin, zo zijn alle drie zaterdag startjes ongeveer. En natuurlijk zijn Prins Kralingen (Luuk) en Koning Zonderwind (Rob) dan in hun element. Maar hier moet zeker ook de nationaal Schakel-kampioen 1969 worden vermeld: Oudegaaster Willem Overtoom zeilt een zeer sterk evenement en pakt zelfs een zaterdag paaltje. De uitslagen worden dus gedomineerd door onregelmatigheid want het is natuurlijk wel een beetje bizar zoals de omstandigheden zijn.

Onregelmatig? Niet allemaal!! Want, terugkomend op de vrolijke Klaas: hij heeft drie keer een vijfde plek genoteerd! Knap, sterk, regelmatig en bijzonder aangezien hij de tweede wedstrijd helemaal niet door de finish is gevaren. Dat zit zo: de helmstok van Abel Zeilstra, vaste klant op Mol, breekt en Abel kiepert overboord (of andersom, daar is de toeschouwer het niet met het slachtoffer eens). Abel dreigt te verkleumen in diepe en dus ook zeer koude water. Vervolgens komt held Molenaar en redt hem. En dan krijgt deze goede daad een mooi vervolg. Klaas wordt gewezen op het fenomeen Redres (60.3(b)) en beargumenteert zelf en met graagte om het gemiddelde van dié dag te willen krijgen: een vijfde plek dus! Zijn derde plek in het tussenklassement kost hem bijna een fortuin aan fysiotherapie om die grijns weer van zijn gezicht te masseren maar dat kan Klaas echt niet schelen.

Wie het wel kon schelen zijn Jan Willem en Thies die hun fanatieke kant tevoorschijn halen ten aanschouwen van het hele peloton volgers. Geïnspireerd door de nachtelijke schreeuwpartij tussen een Vlaming en een Waal die het bijzonder adrenaline-vocaal oneens zijn over het gedrag van hun hondjes, gaan de GER 42 en NED 512 op elkaar los met alle trucjes die het wedstrijdreglement toestaat. En soms wat meer. Zo ineens is de wil om van de ander te winnen sterker dan het zicht houden op de rest van het veld. Al loevend, koers veranderend, gijpend, afdekkend, schijn-overstag gaand, etc. etc. verliezen beide hun grip op de koppositie. Als de Nederlander door de nep-Duitser wordt aangeroepen om nu echt, en voor de tweede maal, te gaan draaien want anders gaat de vlag er echt in pakt deze zijn strafrondjes. Vervolgens sluw gijpend naar een windbaan en toch weer voor de GER 42 bij de boei. Die vervolgens uit armoe, en vooral vóórdat Jan Willem dat zelf doet, de opmerking maakt: ‘Was dat nu allemaal echt hiervoor nodig’? Enfin: ze worden drie en vier en bieden luid vermaak aan de rest van het veld. Terug op de wal was de vredessigaar snel gerookt want het maakt de strijd natuurlijk alleen maar leuk.

De zondag is sowieso heerlijk varen: zittend, soms hangend, ieder rak weer anders en de ‘usual suspects’ komen naar voren met paaltjes voor Bosch (2x), Kuijper en van den Hondel. De man die altijd solide met wisselende uitdagingen omgaat, Luuk Kuijper, kon eigenlijk de laatste wedstrijd al overslaan. Maar sportief als hij is wil hij toch gewoon mee starten. En laat zich vervolgens de start verkloten door ’iemand’ die weigert te vroeg over de lijn te gaan. Enfin, voor het resultaat was het niet meer van belang en hij kan zo toch nog vroeg en nu mét een goed excuus, de wal op.

Twee wordt Rob Wapenaar, Koning Zonderwind, die zijn MIK-romp/houten dek goed aan de praat heeft. Ook met meer wind. Sterk gevaren! Daarachter punt gelijk de strijders Thies en -tweevoudig Vlaams Kampioen- Jan Willem en de laatste winnaar Jürgen Alberti. Deze GER 84 zeilde eigenlijk een thuiswedstrijd want zijn reisafstand was bijna nog korter dan die van Klaas Watté.

En de rest van het veld zijn ook allemaal winnaars want het is een echt geniet weekend geworden. Iedereen straalde de zonnebrand van zijn gezicht af. Helaas moet Arno Start met een mastprobleem vervroegd afhaken maar hij zorgt ervoor, met hulp van nummer zes, Herman van Eijk, weer klaar te zijn voor het volgend mooie wedstrijdweekend: de Bossche Bollen op de Ertveld Plas.

Dank aan de Belgische gastvrijheid en succes aan de Brabanders om dit maar eens te evenaren!  

-----------------------------------------------------------------------------

Hierbij al het foto album van de man met velerlei petten; wedstrijdleider, protestcommissie en fotograaf. Pieter Lanser: ook volgende week actief op de Bossche Bollen. Dank, dank!

Foto album Zilvermeer (https://www.flickr.com/photos/pieter-renee/albums/72177720298977108)

-----------------------------------------------------------------------------

Wat een prachtig zeilweekend in Belgie was dit! Heerlijk weer, zuidelijke gastvrijheid en harde strijd op het Zilvermeer!

En de winnaar is…. Luuk Kuiper! Voor Rob, Thies, Jan Willem en Jurgen Alberti. Morgen meer foto’s en een verslagje… 

———————————————----------------------------------------------------

Sinds een paar jaar heeft het Open Vlaams Kampioenschap, dat in 2017 werd geïnitieerd door Hans de Vries, een vast plekje op de wedstrijdkalender weten te veroveren. Net over de zuidergrens, wordt er samen met de locale Ynglings, op 14 en 15 mei gezeild op het Zilvermeer te Mol (B). Bij de vorige editie streden een dertigtal O-jollen (Nederlanders, Duitsers en een enkele Belg) om de felbegeerde titel van Vlaams Kampioen. (Staat goed op elk palmares!)

 

We staan garant voor een zuiders klimaat en gezelligheid in het prima havencafé Port Aventura.

Campers en tentjes kunnen op het haventerrein zelf en alle deelnemers kunnen gebruik maken van de uitstekende sanitaire faciliteiten.

 

Inschrijving wedstrijd: 35€ (graag overmaken op BE54 4756 2453 2997 op naam van Klaas Watté met vermelding van OVK2022, naam en zeilnummer)

 

Kosten voor het diner (20€), lunchpakket, camper of consumpties worden rechtstreeks met het restaurant geregeld. Elke deelnemer krijgt een kassanummer en rekent op het einde af. Geef voorkeur voor vlees/vis, het aantal personen of lunches zo snel mogelijk door.

NoR Zilvermeer 2022 (/content/31474/download/clnt/101275_NOR_OVK_2022_zilvermeer_2022.pdf)

 

Wedstrijdbepalingen OVK Zilvermeer 2022 (/content/31474/download/clnt/101276_WB_OVK_2022_zilvermeer.pdf)

 

Heb je een vraag, mail of bel me even,

Tot in Mol!

 

Klaas Watté

Vloot Zuid

Mail Klaas (mailto:klaaswatte@yahoo.com) 

0032(0)478230179)

wimpel wimpel
0CD9826B-A934-4718-B906-AB867CC863F8 0CD9826B-A934-4718-B906-AB867CC863F8
20220514_151703~2 20220514_151703~2
20220515_110222 20220515_110222
20220515_130638 20220515_130638
top51 top51
diner21 diner21
eerste start1 eerste start1