Onno Yntema wint ONK '22 op Loosdrecht

Een nieuwe traditie is geboren dat de winnaar niet alleen naar huis gaat met een beker maar daar voor in de plaats een prachtig stukje proza schrijft!!

Een prachtig stukje proza van de beste Fries uit het klassement, niet geheel toevallig ook de nieuwe Landskampioen:

 

Het ONK Olympia Jollen 2022 op de Loosdrechtse Plassen. Halverwege het NK krijg je dan via de groepsapp van Vloot Fryslân de opdracht van Siep Schukken, onze Dichter des Vaderlands te horen dat de beste Fries op het kampioenschap deze keer het verslag mag schrijven. Onze DdV doet namelijk zelf niet mee net als de meeste leden van vloot Terherne. Voor degene die deze vloot niet kennen. Dit is een soort elite groepje bestaande uit duistere leden en waar je niet gemakkelijk tussen komt. Vergelijk het met de ‘Bilderberg groep”. Niet een groep waar niet de wereld problemen worden opgelost, maar waar allerlei geheime O-Jol ontwikkelingen worden voorgekookt. Ze hebben overigens een aspirant lid die al is doorgedrongen tot de besloten appgroep van dit illustere gezelschap. Deze zeiler heeft afgelopen jaar aan het Gardameer naar het schijnt een zeer vernederende ontgroening ondergaan. Het fijne zul je er nooit van te weten komen..

Hoe dan ook als je zo’n opdracht krijgt loop je even van het terras van de Vrijbuiter naar het gangetje waar de uitslagen van de eerste dag hangen, om te kijken of jij ook gevaar loopt om dat verslag te moeten schrijven. Ik weet dat Siep er na elke wedstrijd altijd uren mee bezig is én dat hij over ijzeren geheugen beschikt, als het gaat om te onthouden welke positiewisselingen er allemaal hebben plaatsgevonden die dag. Hoe die man zelf nog aan wedstrijdzeilen toe komt is een raadsel! Enigszins gerustgesteld constateer je dat dat Mark Tichgelaar op dat moment stevig de positie van beste Fries in handen heeft. Je kunt dan zonder stress naar je optimale logeeradresje gaan om uit te rusten voor de tweede dag. Onderweg naar de poort van de vereniging kom je dan nog wel langs Sip en Hans die goed voorbereid op slecht weer hun campertje onder het afdak hadden geparkeerd. Je ontkomt er dan niet aan om het aangeboden biertje met hun te drinken. Je voelt je dan helemaal op je gemak, want Friezen onder elkaar! De regen bleef overigens uit..

Na het biertje dan maar verder op weg naar de auto. Loop je Jan Tekstra tegen het lijf, onze Liedjesschrijver des Vaderlands. (Ook van het lijflied der O-Jollen! Hij had (wél) een tafel weten te bemachtigen bij hotel restaurant Heineke. Dus dan daar maar eten. Dat werd natuurlijk super gezellig met een man of tien sterke verhalen ophalen. De volgende dag neem je je voor om niet die domme fouten van de voorgaande dag te maken, maar och wat was het moeilijk! Net als je eindelijk een lekkere hoge vlaag op je kompas had, was daar die wal en moest je tegendraads de stuurboord slag in waar allemaal nog bakboord boten voeren. Soms wipte je om zijn beurt achter een stuk of vier boten langs op zoek naar vrije wind. Om als je dan overstag ging je dat zelfde treintje over stuurboord voor jou langs te zien gaan. Wat een frustratie! De zorg om een stukje te moeten schrijven ebden overigens wél lekker weg..

Mark T. had zijn positie goed verstevigd en bovendien was Wilco op weg om de top de bestormen, net als in de Sneekweek. Wessel Kuik leidde na de zaterdag het klassement als meest constante zeiler met Luuk Kuiper op de hielen. Luut wisselde eentjes af met zwarte vlaggen. Maarten Versluis, onze gastarbeider koos dan weer briljant een andere kant van een eiland om de wedstrijd daarna o zo dom het zelfde trucje uit te willen halen. Kort om iedereen was aan het worstelen. Alleen onze Mark B. was vol zelfvertrouwen. Die dacht ik heb twee aftrekkers dus ik kan mij het prima permitteren om even naar Sneek heen en weer te rijden om een voetbalwedstrijd van zoon Jesper bij te wonen. Tenslotte hoopt Mark dat Jesper zijn pensioen veilig stelt, dus enige ondersteuning is nooit verkeerd!

Aan het einde van de dag had je steeds het gevoel dat je belabberd gezeild had, maar als je dan naar de stand keek constateerde je dat de kansen er nog steeds waren.. Dus tijdens het gezamenlijk diner toch maar wat zuinig met bier en op tijd naar bed, want er moest de volgende dat nog scherp gestreden worden! S’ nachts lig je dan nog te woelen in bed omdat je maar ligt te malen over hoe je nu het beste uit de problemen kunt blijven.

Misschien dan maar niet de beste positie op de startlijn kiezen maar later in het kruisrak wel beter uitkomen? De zondag zijn de omstandigheden geweldig! Lekker briesje, ik schat gemiddeld 3 bft, zonnetje erbij de wind iets noordelijker dus langer kruisrak. Wie weet! Je kon merken dat de top van het klassement er nog eens goed voor ging zitten. Voor het eerst zag je een directe strijd ontstaan, terwijl je de eerste dagen geen benul had waar een ieder zeilde. (ik heb duidelijk niet die gave van Siep in deze!) Ik zie Thies, Luuk, Joop, Jan en Wessel steeds in de voorhoede. Met twee aftrekkers in het verschiet is rekenen onmogelijk, dus dan maar alleen met jezelf bezig zijn om zo snel mogelijk te finishen. Dat lukte vandaag, maar was het genoeg?

Aan wal gekomen was het Thies die direct naar me toe liep om me te feliciteren. We weten dat Thies een echt rekenwonder is, maar ik heb het één keer meegemaakt dat ik blij werd gemaakt met een dooie mus. Dus eerst maar afwachten op de prijsuitreiking. De finishlijst was namelijk al weer weggehaald door de organisatie om de spanning er in te houden. Nou die spanning voelde ik wel! Samen met Wilco dan maar even Max kijken. Daar werd je heel ontspannen van! Bij de prijsuitreiking hield Arno de spanning er nog even stevig in door alle 67 deelnemers op te noemen met een kleine anekdote.

Hulde overigens aan (campingbaas) Arno met zijn helpers voor de organisatie van dit prachtige ONK. Zowel op het water als op de wal was alles prima voor elkaar! Ondertussen komen we richting de top vijf. Ik had voor mijzelf al besloten dat ik het stukje schrijven voor lief zou nemen. Kampioen worden is toch wel leuk.. We kennen inmiddels de uitslag: constante Wessel 5, met alleen maar ééntjes en tweetjes Jan op de vierde plaats, Joop en Luuk met even veel punten respectievelijk derde en tweede en ik mag het stukje schrijven!

Hoewel ik dolblij ben met mijn kampioenschap vind ik het ontzettend jammer dat Siep niet het verslag kon doen van dit kampioenschap. In plaats van over mijzelf schrijven had ik dan dingen gelezen zoals: En daar danste de NED 31 als een ballerina over de glinsterende Loosdrechtse plassen met aan het roer die knappe man met zijn blonde lokken wapperend in de wind, onnavolgbaar voor zijn concurrenten etc. etc.

Mensen bedankt voor de fijne strijd op het water. Ik hoop jullie allemaal weer te mogen ontmoeten op het prachtige water bij het pittoreske dorpje Langweer! Groet, Onno

 

Bericht 12

Het zit er weer op: Vrijbuiter terrein al weer leeg, gewone leven herpakt en de goede herinneringen die blijven nog lang hangen. Ons ONK’22 op Loosdrecht verscheen laat in de plannen, het was een alternatief voor een gemeenschappelijk kampioenschap bij Almere waar we, vanwege de waterplanten terecht, niet aan deel hebben genomen. WSV de Vrijbuiter was bereid ons op te vangen toen andere, grotere plassen afhaakten. Daar zijn we, ook achteraf blij mee want het lange weekend was prachtig.

De laatste dag begon met Wessel op pole positie maar ook 12 tot 20 punten zijn hier makkelijk ongedaan te maken. En zo bleek het ook! Wessel werd het zeker gegund maar Onno, Jan, Luuk en Joop liepen hem nog voorbij. Vooral Onno had een erg goede dag met een 1,2,3. Niet iedere wedstrijd zag je dat gebeuren maar dat tekent deze latere winnaar; ook in ogenschijnlijk geslagen positie blijft de focus en ’knoeit’ hij zich toch richting topgroep middels meestal uitgesproken keuzes. Zijn overwinning bleef spannend en werd pas na de laatste finish bij het rekenen duidelijk. Onno prolongeerde zijn titel na zijn eerste Olympiajol ONK titel vorig jaar op Sloten. Het lijkt nu nogal logisch maar het is toch nog maar de vierde Friese titel in ruim tachtig jaar.

De rest van het podium bleek bij de prijsuitreiking nog een verrassing: Luuk en Joop hadden evenveel punten maar Luuk had twee eentjes dus werd tweede. Joop was weer drie puntjes voor Jan en de puntgelijke Wessel. Ten Hoeve had ook een uitstekende laatste dag maar een 13 plek deed hem de das om. Daarna een gaatje richting Mark Tigchelaar (’you can take the man out of the greppel but the greppel not out of the man’) en de onregelmatige Thies Bosch die wel wederom een paaltje pakte. Daarna volgend Maarten, Wilco (Watch this space! Hij komt er aan!) en Thomas Leitle op 10 als beste -echte- Duitser. 

Daarna heel veel namen want bijna zeventig bootjes betekent veel plezier voor veel zeilers. In het oog springende nabeschouwingen: Henri Broere als houten boten crack, deed het uitstekend in de NED 514. Fedde voer zeer regelmatig (4x10) maar dat is hier niet genoeg. Luut pakte een paaltje maar daar bleef het bij. Ton werd ONK Master winnaar en erg vrolijk wordt het nooit van ’beste bejaarden-prijzen’.

Volker Kirstein, podium IDM, zag dat er hier ook breed en goed werd gevaren en werd 19. Good old George Vossenberg demonstreerde dat zijn zeilgeheugen nog OK is. Quintus en Rob waren ter plekke actief met aan en verkopen: die markt is bij ons altijd in beweging! Max demonstreerde de omgekeerde evenredige correlatie tussen geluk in de liefde en het startveld. Fred Schaaf is nog bezig zijn Olympiajol plekje te vinden maar vind de klasse tof. 

Cock kan ook met ’witte blokjes’ blijven glimlachen. En Olav blies tevreden zijn rode Syl nieuw wedstrijdleven in. De mannen in het achterveld hadden het hier niet gemakkelijk: in zoveel vrije wind goed kunnen varen is nu eenmaal lastig. En toch kwam het veld meestal hecht over de finish lijn: een bewijs van een gemiddeld goed niveau. 

Dus het veld was erg sterk, niet alleen in de top vijftien maar zeker ook daar achter: op deze plas met zoveel boten was het buitengewoon oplettend varen. Foute reacties of verkeerd je gelijk willen halen kan hier snel schade brengen. Maar ’ons’ grote veld bewees het aan te kunnen: het was krap maar ’we’ bewezen dat het toch goed te doen was. 

De wedstrijdleiding onder aansturing van Rob Beemster was gewoon goed want het is nooit gemakkelijk op Loosdrecht. De eerste dag was wat knijpen daarna was het steeds soepeler. Geholpen door de wind van de laatste dag waren de rakken fenomenaal in lengte en in uitdaging. Goed gedaan RC! De catering was echt uitstekend. Het wal gebeuren was geslaagd want het clubgebouw en terras van de Vrijbuiter is nu eenmaal prachtig. De logistiek werkte doordat daar tot op de laatste dag aan gewerkt is.

Met andere woorden: een uitstekend kampioenschap passend in onze goede IOU traditie. De flessen en dankjes van het IOU bestuur waren terecht en gewaardeerd: het is altijd een klus van en voor veel mensen. En goed om te zien dat we daar eigenlijk altijd goed in slagen. 

Een kniesoor moppert nog wat na over splitsen of niet splitsen maar dat is ketelmuziek. Een volgende keer moeten we naar vaarwater waar je makkelijk met 70 bootjes bij alle windrichtingen van start kunt gaan. Want zo willen de meeste zeilers dat. Immers, gaan we weer eens splitsen, vooral wanneer dit niet nodig is, dan mopperen er ook weer veel zeilers zoals al die vorige keren. Maar dat hoort er nu eenmaal bij en neemt niet weg dat we een prachtig kampioenschap hebben gehad.

Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt met oliemannetje Arno voorop!

Bericht 11

Nog liggend aan de landtong  waar alle hectiek weer weg is, geen zeilboot meer te zien, alle tentjes van de Friezen en Maurice voor de deur, weer weg zijn, geen ”goede môrge ’s” meer en logées Josée en Jeroen weer weg zijn, dan nu toch even tijd voor een kort verslag. Dag 1 was een dag waar iedereen nog moest wennen. Eerste starts met P vlag. Het veld was groot en de ruimte beperkt, dus paar algemene terugroepen. Dat mocht niet baten. Dus de U vlag moest uitkomst bieden Mooi niet. De gretigheid was nog veel te groot. Alleen zwart werkte. De andere kleuren hebben we daarna het hele weekend niet meer terug gezien. Sommigen gingen alsnog in de fout, maar het leverde wel rustige starts op. Het belang van goed starten was met zo’n veld en beperkte ruimte nog steeds giga en daar zag je de verschillen tussen de cracks en de rest al meteen. Net ff eerder weg, verder vrije wind en weg zijn ze. Drie mooie potjes met rustig windje, maar wel schiftingen onder invloed van eilanden. Ook hier zie je de toppers betere keuzes maken en soms - minder vaak- miskleunen. Dag 1 met wisselende winnaars - de usual suspects-  maar een verassende leider, Wessel Kuik, die gewoon heel constant top 10 had gezeild. Dag 2 gingen we lunchen na een wachten op wind op de plas. Tijdens de sleep naar de haven begint het te waaien. Dat luncht wat lekkerder. Toch nog 3 potjes dus  met zoeken naar de juiste starpositie, de vrije wind, de goede slag, de goede schifting. Wederom wisselende winnaars, maar Wessel als de meest constante. De vloot Zuid zeilers laten ook behoorlijke wisselende resultaten zien. Voor de eindklassering gaat de 2e aftrek van dag 3 dus een behoorlijke rol spelen. Bij het 2e happy hour op het terras, begon voor velen het rekenen, landelijk maar ook op vloot Zuid niveau. De avond was gezellig met veel wisselende contacten. Diep in de nacht sloot Rob nog een deal met Quintus Lampe over de 549. Dag 3 was een èchte Loosdrecht dag. Langs welke kant ga ik langs het eiland...? En dan is de situatie bij 2e wedstrijd net weer anders dan bij de 1e wedstrijd. Moeilijk, maar leuk. De wind neemt toe tot 4 Bft en met schfterige vlagen. Mooi voor het kampioenschap, want nu zijn de mannen met meer kg’s, lengte (en spieren!) in het voordeel. De einduitslag was tot de prijsuitreiking voor iedereen, zelfs de top 3, door de 2e aftrek een verassing. Het was een mooi kampioenschap, met super weer, een zeer competente wedstrijdleider, veel gezelligheid, eigenlijk geen echt kampioenschap water, maar zoals altijd een terechte winnaar. De vloot Zuid zeilers waren allen tevreden en tegelijk, zoals ook zo vaak, hadden ze zichzelf net graag wat hoger in de einduitslag gezien.... Maar wel een mooi weekend in de pocket

 

Bericht 10

Het was een werkelijk prachtige einddag van ons ONK op Loosdrecht. Heerlijke wind, fenomenale rakken en dat grote veld. De titel stond nog op het spel want het was zeer spannend in de top vijf. De winnaar is Onno Yntema geworden voor Luuk Kuijper en Joop de Jong. Daarachter 65 rode en tevreden zeilers. Morgen wat meer tekst maar de uitslag is hierbij al geplaatst.

Bericht 10

En de tweede dag was goed! Goed van wind, baan en wedstrijden. Het blijft moeilijk met bijna 70 boten op een beperkt water maar de strijd was sterk en eerlijk. De besten winnen en het veld volgt met een eindeloos gepiep er heel dicht boven op.  

De dag begon met uitstel maar om 1/2 2 konden we weg en hadden we een stabiele Noord 3 Bft. Baan lag er lekker in en de wedstrijden waren intensief. Foutjes kon je niet veroorloven en met zoveel drukte op de banen moest je constant opletten want ’ze’ kwamen van alle kanten. We hadden stevige, lange potten waarin een hoop gebeurde. Opvallenderwijs gaat zo’n enorm veld toch redelijk probleemloos door die wedstrijdtrechter: geen aanvaringen, of enorm schreeuwpartijen. De bovenwindse gate droeg daar sterk aan bij: voor herhaling vatbaar! 

De dagwinnaars waren Luuk Kuijper, Thies Bosch en Jan ten Hoeve. Maar overall was de dag voor Wilco Aukes met 9, 4, 2. Hij is gewoon lekker bezig dit seizoen.

En toen gingen we de avond in: goed eten, goed gezelschap en goed gezellig! Zoals het hoort!

Het gaat natuurlijk om de titel. De eeuwige beste jongeling, inmiddels ook senior geworden, Wessel Kuik staat er goed voor: 12 punten voor op Mark Tigchelaar en 13 op Jan. Daarna Luuk, Joop de Jong en Onno Yntema. Er kan nog veel gebeuren maar het zou niemand verwonderen wanneer Wessel eindelijk eens zijn Nederlandse titel gaat ophalen. Hij vaart al jarenlang in de top mee en presteert altijd sterk, bijvoorbeeld tig keer achtereen de Sneekweek winnen. Maar een blauwe Olympiajol wimpel kan hij morgen eindelijk verdienen. Indien hij geen foutjes maakt want een tweede aftrekker kan ook vreemde bewegingen in het klassement geven! Tot nu toe is hij verreweg de constantste en dat wil heel wat zeggen met zulke intensieve wedstrijden.

Het is een mooi kampioenschap! En morgen wordt het een spannende slotdag met drie potjes voor de boeg!

Bericht 10

Even de eerst tussen indrukken vanaf de Loosdrechtse Plassen. Uiteindelijk komen er 67 Olympiajollen aan de start voor het clubgebouw van de WSV de Vrijbuiter. En, verrassing, verrassing: er was zowaar wat wind!

De ontvangst op de Vrijbuiter was zoals gebruikelijk gemoedelijk en gezellig. Donderdag kwamen de meeste zeilers en campers aan hoewel het vandaag voor de start nog even druk werd voor de groep laatst aangekomenen. Het nabij gelegen camper terrein vulde zicht snel. Maar de toplocatie was voor de groep tent-mannen: op de kop van de Vrijbuiter pier, nog achter de starttoren. Die mannen hebben wel een heel fraai plekje.

Rob Beemster begon het palaver met de uitleg: een dubbele gate! Dat zien we niet veel. Het blijkt wel een goede keuze om met name het einde van het kruisrak wat te verdunnen. Want bijna 70 bootje blijkt veel voor de startlijn, de breedte van het zeilwater én de lengte. Het was te doen maar werd voor velen wel een lesje in nederigheid.

Want niet goed gestart, geen vrije windbanen, geen geluk met de keuze van het rak: en dan kom je er niet meer door. Het is hier geen Kralingen of Baldeney waar je zelf vlak voor de finish nog alles overhoop kunt zien gaan.  Het wegkomen bleek een uitdaging: de lange lijn met licht gunstige pin, is niet te overzien. Dus je oriënteert je op de boten naast je. Dus: veelvuldig een algemene terugroep. Maar met de U vlag en vervolgens die dikke zwarte vlag kwam er wel discipline in het pact hongerige wolven.

De eerste pot was voor voormalig thuiszeiler (want Finn crack) Luuk Kuijper: hij kent de ideale koersen wel. De tweede pot was voor Thies Bosch maar die bleek zich achteraf in de zwarte vlag te hebben verslikt en, met die andere knudde resultaten, kan van de lijst kanshebbers. Winst was nu in die tweede pot voor Wessel Kuik, die direct na de eerste dag de eerste kanshebber is geworden: mooi en sterk aan de voorlopige lead. De laatste wedstrijd bleek voor Luut de Zee. 

Wanneer je naar de uitslagen kijkt, zie de foto, dan zie dat er veel punten worden genomen. Dat is het lot met een groot veld op beperkt water. Het zijn geen snelheid wedstrijden maar je moet die vrije wind blijven vinden. Bekijk de voorlopige top tien maar: dat zijn geen toeval namen. Uit die groep zal de kampioen komen.

Het zal een kampioen worden met veel punten want constant bij de eerste vijf varen is hier niet bij. Wie pakt geen aftrekkers (eentje bij vijf wedstrijden en twee bij negen starts). Dat wordt bepalend. De groep namen van kanshebbers wordt vanzelf kleiner. En daarachter wordt hard gestreden.

Mooi om te zien dat er eerlijk, oplettend en elkaar respecterend wordt gevaren. Met zoveel schepen moet je je ogen open houden en elkaar wat in leven laten. Dat lukte op de eerste dag uitstekend. Dus de kop is er nu af. We gingen het Happy Hour in met happen en drank. Gezellig werd het in het clubgebouw en tussen de campers (zie de foto). Morgen om 10 uur de tweede dag met vier geplande wedstrijden. Met iets minder wind dan vandaag én uit het noorden. ....

Bericht 9

En aan de partners wordt, tijdens de ONK in Loosdrecht, natuurlijk ook gedacht. Partner Programma ONK Loosdrecht: zaterdagmiddag, start 12.00 uur is er een rondleiding in Kasteel-Museum Sypesteyn (https://sypesteyn.nl/kasteel-museum/). Daarna wordt er copieus gelunched. 

Graag aanmelden bij Arno Start voor vrijdag 26 augustus: bijvoorbeeld met een appje of een belletje 0653292759

Verder is voor iedereen het volgende van belang: onze campers en te parkeren auto’s moeten naar de Loosdrechtse Dijk 89! Op of direct naast de WSV de Vrijbuiter kan er NIET worden geparkeerd. Op de Loosdrechtse Dijk 89 is er een groot grasveld naast de weg. Er staat vanaf donderdag ochtend een vlag bij het veldje zodat je het niet kunt missen!

Het verzoek om je eerst melden bij de oprit naar de Vrijbuiter & boot afkoppelen en daarna de camper/auto direct weg te brengen. Bij de camper/parkeerplaats zijn er toiletten beschikbaar. Er wordt nog naar een oplossing gezocht voor elektriciteit maar ga van de mogelijkheid uit dat die er geen 220 V is. 

De afstand naar de Vrijbuiter is een eindje stevig doorlopen dus het is verstandig, wanneer mogelijk, om een fiets mee te nemen.

Bericht 8

We zitten al in de week van onze ONK 2022 op Loosdrecht! It giet oan! De komende dagen kunt U hier nieuws en ontwikkelingen volgen. 

De NoR is inmiddels aangehangen, via de IOU inschrijvingsmodule van e-captain te vinden, én hier via één Klik naar NoR ONK 2022 (https://ojol-site.e-captain.nl/bestanden/nor-onk-olympiajol-2022.pdf?cd=i).

En de ONK organisatie is blij met een heel mooi aantal mensen c.q. hun bedrijven die de ONK willen ondersteunen middels een sponsoring. Het lijken kleine bijdragen maar tezamen maakt het echt een heel fors verschil op een ONK begroting en dus het -sociale- programma. Daar beleven we met zijn allen veel plezier aan.

Kijk maar eens op de foto met de logo’s van bedrijven (dank wederom aan Maarten Janssen/Bouw Infosys voor het maken van dit fraaie Sponsorbord) en herken de geste van uw zeilcollega’s. Het Sponsorbord ONK 2022 wordt ingezet in en rond het clubgebouw van de Vrijbuiter.  

Bericht 7

Ter vermijding van de 30 extra inschrijvingskosten! Even het inschrijfgeld overmaken voor komende dinsdag 2 augustus! Want daarna gaat de 125 euro naar 155 euro. Bespaar die dertig euro beter dus schrijf je dus spoedig in. Plus natuurlijk ook op tijd dat bedrag overmaken. En dat helpt enorm voor goede planning en voorfinanciering! 

Hieronder nog even het rekeningnummer alsmede (voor de buitenlandse vrienden) het BIC nummer.....

We zitten inmiddels richting 60 deelnemers dus het wordt weer een prachtig startveld!

     ELIGIBILITY AND ENTRY

The event is open to all boats of the Olympiajol class. Boats may enter the event by registering online before 2th of august at olympiajol.nl. The required fee shall be transferred to the following bank account: Internationale Olympiajollen Union Nederland IBAN  NL96 INGB 0007401429. Bic nummer is: INGBNL2A Please state class and sail number. To be considered an entry in the event, a boat shall complete all registration requirements and pay all fees.

      FEES

 Entry fees are as follows: € 125,-. Late entries will be accepted under the following conditions: they should pay € 30,= extra.

 

Bericht 6

Bij wedstrijdzeilen moet je als organisatie tegenwoordig direct ook aan camperplaatsen denken. En dat valt op Loosdrecht niet mee want de verenigingen zijn klein en de buurtjes zitten er ook niet ieder weekend op te wachten.

Vandaar dat Arno als Vlootvoogd erg blij is om te kunnen mededelen dat de lastige bevalling een prachtige baby heeft opgeleverd! Er zijn ruim voldoende camperplaatsen beschikbaar op 600 meter van de haven: 7 minuutjes lopen dus of de fiets op en direct weer af... Prachtig! Arno neemt contact met de reeds aangemelde camper eigenaren. Ga je nog inschrijven: mail je dan voor je camperplek-aanmelding even met Arno voor details: startarno@gmail.com .De beschikbare locatie is bij Ockhuisen, naast Zeilschool de Vuurtoren kosten, 10 euro per nacht. 

Dus: contacten via Arno maar het is nu goed geregeld! Naast de immer voor ons actief zijnde Wedstrijdleider Rob Beemster gaan we ook de uitbater van de Vrijbuiter horeca én oud Olympiajoller Hans Timmerman een extra biertje voor zichzelf laten tappen: hun netwerk maakte dit mogelijk! 

------------------------------------------------------------------

Bericht 5

Helemaal onderaan dit bericht is de Notice of Race voor ons ONK 2022 aangehangen. Goedgekeurd door het Watersportverbond en in het Engels voor onze buitenlandse zeilvrienden. 

Alle belangrijke informatie voor dit moment kunt U daar vinden. Zoals bedragen en betalingsdata. Het aantal deelnemers begint nu lekker op te lopen maar: iedereen is natuurlijk van harte welkom bij Vloot Spiegel - Loosdrecht op de mooie WSV de Vrijbuiter!

-----------------------------------------------------------------

Bericht 4

Op het terrein van de WSV Vrijbuiter zelf zijn de beperkte mogelijkheden voor campers al vol gepland. Maar geen reden tot paniek! Op redelijke afstand, dus fietsbaar en loopbaar, komen er voldoende camper plaatsen beschikbaar. Dus; maak U geen zorgen! Meer nieuws volgt
Verder is, voor onze buitenlandse gasten, het BIC nummer toegevoegd. Nodig bij internationaal betalingsverkeer verkeer. Dus; vergeet niet te betalen voor 2 augustus, om die dertig vermijdbare Euro te besparen.
——————————————————————————————————————-

Bericht 3

1. Graag op tijd betalen! Voor 2 augustus. Want daarna gaat de 125 euro naar 155 euro. Bespaar die dertig euro beter dus schrijf je dus spoedig in. Plus natuurlijk ook op tijd dat bedrag overmaken.

En help de organisatie om op tijd zich te krijgen hoeveel mensen er komen! De Notice of Race komt spoedig op deze site maar hieronder al de tekst m.b.t. Inschrijving en kosten: het bank nummer staat erbij...

Efkes doen: kleine moeite maar groot plezier i.v.m. de vooruitbetaling van kosten door de organisatie.

     ELIGIBILITY AND ENTRY

The event is open to all boats of the Olymiajol class. Boats may enter the event by registering online before 2th of august at olympiajol.nl. The required fee shall be transferred to the following bank account: Internationale Olympiajollen Union Nederland IBAN  NL96 INGB 0007401429. Bic nummer is: INGBNL2A Please state class and sail number. To be considered an entry in the event, a boat shall complete all registration requirements and pay all fees.

      FEES

 Entry fees are as follows: € 125,-. Late entries will be accepted under the following conditions: they should pay € 30,= extra.

 

2. ONK Loosdrecht: wat wordt dit jaar gemeten!

De Olympiajol is een eenheidsklasse. Eenheid. En dan hebben we het niet over de sfeer tussen de zeilers maar over de zo belangrijke gelijkheid van onze materiaal: de boot, mast en zeilen. Gelijk aan de goedgekeurde situatie toen de boot werd oorspronkelijk is gekeurd door het Verbond en/of de klassevoorschriften/ISAF regels van dit moment. Of de meting nu in 1936 was of 2022: iedere zeiler is zelf verantwoordelijk dat de boot nog aan de klasse voorschriften voldoet. Bewust maar ook onbewust kan de boot gaan afwijken maar dat is geen excuus, daarvoor is de eenheid te belangrijk.

Vanuit de IOU NED wordt vooral op de ONK en EURO’s gecontroleerd of boten (nog) aan de voorschriften voldoen. Dat neemt niet weg dat de zeilers elkaar ook scherp op dit onderwerp moeten houden! De eerlijkheid en eenheid is nu eenmaal een zeer belangrijk goed.

De afgelopen jaren zijn al een fors aantal boten gecontroleerd op diverse punten. Ook bij de ONK 2022 op de Loosdrecht zullen metingen (ook wel officieel: uitrustingscontrole) worden uitgevoerd. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Deelnemers wordt in staat gesteld hun boot en zeilen voor aanvang van de wedstrijden aan te bieden ter controle. De klasse controleurs registeren en controleren of e.e.a. in overeenstemming is met de Klasse voorschriften van de Olympiajol (zie website) en/ of de ISAF-regels. Niets minder en niets meer. Bij afwijkingen zijn zij verplicht een protest in te dienen tegen de boot/ zeiler. De klasse controleurs gaan dus niet in discussie gaan over het al dan niet van invloed zijn van een afwijking op b.v. de zeileigenschappen. In de Notice or Race staan verder de mogelijke straffen die het protest comité kan uitdelen (DISQ en/of puntenstraffen).

Bekijk je boot nog eens met kritische ogen, de klassevoorschriften staan op onze site, en zorg dat het allemaal voor elkaar is! De Eenheid zorgt voor de Eerlijkheid !

Bij de ONK 2022 zullen onder andere de volgende punten gemeten worden

13.0 ​Zeilen i.h.b. ½ en ¾ maat en mogelijke versterkingen – via loting aan te wijzen hier voor een 10 tot maximaal 20 (alle deelnemers dienen wel max 2 zeilen aan te bieden voor aftekening)

14.0 ​Landvast, zwemvest, peddel, sleeplijn, hoosvat.

 

Tijdens de wedstrijden kán ook controle op het water plaatsvinden

----------------------------------------------------------------------------------------

Bericht 2. Overnachting mogelijkheden tijdens het ONK Olympiajol 2022 Loosdrecht

 

Beste zeilers en geïnteresseerden,

Bijgaand treffen jullie een aantal mogelijkheden aan m.b.t. tot het overnachten in Loosdrecht tijdens de ONK Olympiajol van do 25 aug t/m zo 28 aug 2022.

Je kunt hier zelf een keuze maken en daarbij zelf zorgdragen voor de reservering-boeking,

M.b.t. het verblijf-en overnachten op of bij de Vrijbuiter loopt het reserveren via de site van de IOU-NED inschrijfmodule.

GWV de Vrijbuiter verblijf-overnachting opties: Kamperen, campers, moederschepen

Bij een ONK hoort naast het zeilen ook een sociaal programma. Dat heeft een grotere kans van slagen als we elkaar ook na het zeilen makkelijk kunnen vinden en dat we niet overal verspreid zitten.

-GWV de Vrijbuiter heeft daar -met een beetje passen en meten-  de mogelijkheden toe. Kamperen kan op het terrein, wel horen we graag of je daar gebruik van wil maken, dus bij aanmelding graag tent maten opgeven

-Mogelijkheden zijn er te over voor moederschepen. Belangrijk is wel dat we ook hier vooraf de maten van het schip weten. Dus ook die graag opgeven bij de aanmelding. Bij de Vrijbuiter kan daar dan mee worden gehouden bij de indeling.

-Wat voor moederschepen geldt, gaat nog meer op voor campers en caravans. De Vrijbuiter heeft hiervoor wat minder capaciteiten, maar om toch iedereen zoveel mogelijk op het terrein te kunnen huisvesten hebben we maten van de campers en caravans nodig om de optimale indeling te krijgen.  

Vriendelijke verzoek gegevens die gevraagd worden inzake: maten, formaten direct op de site van de

IOU-NED in te vullen onder de kopjes/regels van “ ik kom met” voor camper, tent, moederschip , “maaltijd” met x personen ” en “evt. opmerkingen” voor het shirt + maat .

Vergeet a.u.b. niet je email adres te vermelden om zo nodig via de mail contact met elkaar te hebben.

Nog meer mogelijkheden voor overnachting:

Campings,

-camping De Mijnden Bloklaan 22 a Loosdrecht, hier is ruimte voor campers en tenten. Ook staan er een aantal trekkershutten

https://www.mijnden.nl/

-camping de Zonnehoek is een familiecamping met ook hier ruimte voor campers en caravans

www.campingzonnehoek.com/

 

Bed & breakfast,

Mogelijkheden daarvoor zijn bij jachthaven t Anker 

hetanker.nl/

 

Hotels,

       Hotel Heineke 

Oud Loosdrechtsedijk 166,  

1231NE Loosdrecht Telefoon: 035 582 3408

      Fletcher hotel Loosdrecht

Oud Loosdrechtsedijk  253, 

1231 LZ Loosdrecht

Telefoon: 035 582 4904

     Hotel Najade

Oud Loosdrechtsedijk 243

1231 LX Loosdrecht

Telefoon: 035 692 9001

 

Contact bij vragen aan de Vlootvoogd Spiegel-Loosdrecht; Arno Start, arnomariette@ziggo.nl

Schrijf U alvast in! 

------------------------------------------------------------------------------------------

Bericht 1. DE vaste waarde van het seizoen: ons nationaal Kampioenschap! We varen dit jaar wederom op de prachtige wedstrijdlocatie Loosdrechtse Plassen: meer nederlands vaarwater kun je niet krijgen. Let op: in verband met zeer volle agenda’s is het lange weekend iets vervroegd: we varen op 26, 27 en 28 augustus! 

De organisatie, vanuit Vloot Spiegel-Loosdrecht, is in de bekwame handen van de honderdjarige WSV de Vrijbuiter o.l.v. de zeer ervaren wedstrijdleider Rob Beemster. Het zijn nog de early stages waarbij de diverse vlootleden actief bezig zijn met organisatie van het ’wal en water’ gebeuren. 

We willen hiervoor, net als voorgaande jaren, een speciale ONK’22 pagina op deze site aanmaken. Dus U gaat er veel meer van horen.

Op dit moment is de inschrijving geopend én wat blijkt: twee-derde van de inschrijvers komt nu nog uit Duitsland of Oostenrijk. Het wordt dus tijd dat ook in ons eigen landje de inschrijvingen op gang gaat komen.

U wordt dus van harte uitgenodigd! Inschrijving ONK 2022 (https://ojol-site.e-captain.nl/activiteiten/262/onk-loosdrecht-ranglijst/inschrijven)

2 2
NL Vlag NL Vlag
ETUF_2021_06_12_18 ETUF_2021_06_12_18
image3 image3
Uitslag ONK22 Uitslag ONK22
WhatsApp Image 2022-08-28 at 7.27.39 PM (1) WhatsApp Image 2022-08-28 at 7.27.39 PM (1)
WhatsApp Image 2022-08-28 at 7.28.32 PM WhatsApp Image 2022-08-28 at 7.28.32 PM