Vloot zuid in de lift. Een weekend vol zeilplezier!

Verslag van Training en Winterwedstrijden

Het werd wel weer eens tijd. Hoewel in de winter van 2020 – 2021 veel gevaren werd, zat er deze winter een beetje het klad in. Stormen en Covid-19 drukten de pret. Dat moest veranderen!

Een goed voornemen om onze sociale betrekkingen aan te halen werd versterkt door het plan om onze vaardigheden te upgraden. We hebben nog net niet onder een steen geleefd.

Zaterdag 12 - 3  training op de Ertveldplas.

Wat een superdag. Hoewel de zeilers pijn zullen hebben in spieren waarvan ze het bestaan niet wisten.

De dag begon met een voorzichtig zonnetje en een aardig briesje. Om 10 uur op het water bleek een zware opdracht maar om half 11 voeren er 12 jollen op de plas. Bijgestaan door twee volgboten. Rob Wapenaar en Max Visser kozen voor het trainen in korte baan wedstrijdjes.

Goed starten. Bovenboei over bb. Benedenboei goed ronden voor het volgende kruisrak en dan afbreken om een nieuwe start voor te bereiden.

In 10 minuten een heel scala aan opdrachten te vervullen en dat terwijl er flink wat roest op de machine zat. Iedereen was druk bezig met boothandeling. Mankementjes en achterstallig onderhoud kwamen bovendrijven. De machine moest weer even gesmeerd. Tijdens de lunch werden we op het whiteboard bijgepraat over de zeilacties. Dat je startplan moet maken. Hoe je zo’n Olympia jol vanuit het niets op snelheid kan krijgen. In het kruisrak goed beredeneren waarom je tackt. De Ertveldplas, geeft het niet cadeau. Winddraaiingen verplichten je om het water goed te lezen. De Heinekenfabriek levert niet alleen bier maar ook shifts die er niet om liegen. And, last but not least, hoe ziet een ideale boeironding er uit.

Na de lunch kon het geleerde ten uitvoer worden gebracht. De vlagen werden minder, de zon nam een groter aandeel, de progressie van de zeilers was opvallend. Veel goede starts. Iedereen strak op de lijn en af en toe zelfs de helft van het veld er NET over. Dat moet ook want; “nooit te vroeg is altijd te laat”. Goed kijken welke kant van de lijn het best is. Jan van Amerongen is hier baas in. Maar ook onze Skunk (Maurice Schonk) geeft een goede partij weg. Leuk om te zien dat veel ‘tweede lijn’ starters zich ook in de voorhoede meldden. Daarnaast goede boeirondingen oefenen en vervolgens constateren dat je daar in een close veld niet altijd de kans voor krijgt.

Al met al was deze dag niet alleen een weldaad voor onze zeilbehoeften maar ook een goede oefening voor de wintercupwedstrijd de volgende dag waar we ongeveer dezelfde omstandigheden verwachtten. Na afloop voornamelijk tevreden en vermoeide gezichten. Dank aan Max en Rob.

De geplande vlootvergadering kon helaas niet doorgaan: Joep, onze afscheid nemende vlootvoogd, lag diep onder de wol op zijn “Buitenhaven”, dromend van zijn pensioen en de wedstrijden die in het verschiet liggen. We hebben daarom ons Vloot-Zuid overleg maar getransformeerd naar een uitgebreide borrel en hebben weer een aanleiding voor een nieuwe borrel.

 

Zondag 13 - 3 Wintercup

De voorlaatste winterwedstrijd van WSV Viking en het sluitstuk van de serie IOU Winterwedstrijden. Zonovergoten en met een wispelturig windje konden de zeilers van start. Maar liefst 13 olympiajollen kleurden de plas ondanks dat een deel van vloot zuid nog ontbrak. De één ziek in bed, de ander als fotograaf op de kant en natuurlijk wat sociale verplichtingen gooiden roet in het eten. Gelukkig waren Fedde, Thies en Maarten Jamin naar het zuiden af komen zakken voor deze Wintercup IOU die vanwege meerdere stormen eerder geen doorgang kon vinden. Rob had zijn nieuwe boot uit de mottenballen getoverd en liet direct zien dat hij het kunstje nog niet verleerd was. (Mooi schip Rob.)

Met de training van zaterdag in het achterhoofd en in de spieren werd er om het hardst gevaren. Een net niet in de windse startlijn zorgde voor veel actie bij de stuurboord kant. Om een goed kruisrak te hebben was wat creatief omgesprongen met het gebruik van de vaste boeien. Ook de winddraaiingen op de plas hadden een flink aandeel in het spelletje. Al met al een uitdagende wedstrijd maar supersuper leuk volgens een bedankappje van een van de deelnemers. Daar doen we het natuurlijk voor.

Direct na de finish de aanhef voor de tweede start. Geen tijd om te plassen dus. Met afnemende  wind een kortere wedstrijd baan. En dan verbroedering met een biertje.  Bij deze de uitslagen van de twee gezeilde wedstrijden

1 Thies Bosch             2,1

2 Max Visser               1,6

3 Wim Bech                 5,2

4 Fedde Sonnema        6,3

5 Jan van Amerongen  4,5

6 Mike Huiskamp        3,7

7 Rob Wapenaar          7,4

8 Jeroen Mickers         8,8

9 Maurice Gerards      10,10

10 Wim van de Wal     9,12

11 Marc Heijke           12,11

12 Dick van Doorn     11,13

13 Maarten Jamin       dnf,9

DSC_0549 DSC_0549
DSC_0553 DSC_0553
DSC_0556 DSC_0556
DSC_0581 DSC_0581
DSC_0599 DSC_0599