Luuk Kuijper wint de Ruhrpokal 2024

Machtig mooi en maar een uurtje over de grens.....

 Het was weer een bijzonder weekend op en langs die fraaie Baldeneysee, een uurtje over onze oostgrens. Vergeten waren de regenjassen, natte dekkleden, de blubber en de droogpakken. We waanden ons als op een heerlijke zomerdag. Korte broeken (dus, een soort rokjes dag voor mannen op leeftijd), tot in de nacht bieren op het terras, zonnebrand en twijfelen tussen kort of lang rubber.

Bijzonder natuurlijk ook om de gastvrijheid die daar zo rijkelijk langs die Essense banaan waait. De bloemrijke ontvangst, de onuitputtelijke voorraad taarten gebakken door leden, de prima organisatie want hét jaarlijkse topevenement van Segler Kameradshaft Scheppen eV..

Maar zeker ook door de Italiaanse kookkracht van Alfio ‘e la sua famiglia siciliana’ Begin jaren zeventig gevlucht uit Cantania voor de ellende daar die Cosa Nostra heet. Gezegend met een voor ons onverstaanbaar, maar karakteristiek Italiaans Duits. En ruim twintig jaar geleden ‘gevangen’ door de SKS omwille van zijn Siciliaanse kooktalent. Kralingen heeft Ed maar Essen heeft Alfio! De zaterdagse drie gangen maal op het terras zat bij het inschrijfgeld; we hebben er weer ruim van genoten.

En ook de zeilende SKS leden zelf doen bijzonder hun best. De wedstrijdleider is ‘solid as a rock’, zijn team ervaren, Keizer Baldeneysee Rolli Franzmann stelt al meer dan tien jaar zijn camper beschikbaar aan een paar Hollandse barbaren en Thomas Leitl ziet immer toe op hoofdlijnen en details. En uit alle hoeken en gaten van Nord Rhein Westfalen komen er afgestofte Olympiajollen en hun stuurmannen opduiken. Ieder jaar aangevuld met een mooi groepje oranjehemden én dus weer een puik groot startveld van 27 bootjes.

En dat hadden er nog meer kunnen zijn wanneer (noteer maar in je boekje met tips voor opvallende excuses): Jan ten Hoeve niet opnieuw besneden moest worden, Hans de Haas zijn hond geen epileptische aanvallen had gehad en Jan van Amerongen zijn rug niet had verrekt bij het omslaan tijdens de Paashaas. Enfin: bijzonder in hun aanwezigheid maar dus zelfs ook in hun afwezigheid!

En allen werden wederom prooi voor de wispelturige wind op deze plas. Gemiddeld een prima bries, maar dan wel constant van niets naar veel en weer terug. Van West naar Zuidoost en weer terug (en dat 10 keer per rakje) en soms met vlagen uit het niets tot 25 knopen. Soms zo pittig was het dat Wim van der Wal zijn lummelbeslag van de mast zag breken. Je kunt er een hekel aan krijgen, maar je kunt er ook lol in hebben. Want je ervaart daar dat je altijd suboptimaal bezig bent, met schootvoering, koers en trim. En voordat je jezelf weer hebt aangepast is het windbeeld al weer anders. Ongelofelijk en vermoeiend vindt de één, boeiend en uitdagend vinden de aanwezigen.

Dit jaar hadden we ook een gele kanarie op de plas. Stefan de Vries woont daar letterlijk om de hoek. Zijn opvallende Vuttl met Quantum zeiltje kwam van de trailer, de verse Bergner bleef gespaard. Maar ook deze bejaarde kanarie heeft snelheid. Stefan won direct de eerste pot. En dat komt goed uit: we gaan hem dit jaar vaker in het veld zien. Want hij gaat internationaal leiding geven aan de verkoop van zeildoek: zijn nieuwe werkgever Dimension Polyant, tussen Venlo en Essen, is één van de grote drie wereldwijde leveranciers. Mooie baan en vlak bij én regelmatige niet-werktijden! Dus kan de eigen wedstrijddrive weer worden losgelaten!

Maar wie dacht dat het gele gevaar na de eerste start ook de rest van de Ruhrpokal zou heersen zag de toekomstige Keizer Baldeneysee over het hoofd. Kai Mölders vaart daar altijd goed. En dit keer elke tellende start bij de eerste drie. Luuk Kuijper won de tweede wedstrijd, Kai de derde. Maar Luuk kwam zaterdag klagend aan de wal: ‘lig ik de hele wedstrijd tweede, krijg ik vlak voor de finish rokjesdag in mijn hoofd’. Prompt verlies je dan een paar plaatsen. En de winnaar van de vorige twee versies zag zijn kansen heupwiegend verdwijnen.

Maar het kon altijd nog erger, zo moest uw scribent zelf ervaren. Namelijk zelfverzekerd denken dat je die enorme voordewindse drukker wel koelbloedig kunt wegsturen. Niet even de neerhouder aangetrokken hebben en actief je gewicht verplaatsen dan wel de grootschoot aan trekken. Nee, niets van dat alles. Met het achterhoofd al in het water de neus diep sturend en denken het jou wél lukt. En pas op het moment dat je roer een soort vliegtuigvleugel wordt, je realiseren dat op Baldeney nooit arrogant moet worden. Want dat wordt gestraft. Enfin, blij met het lange rubberpak en blij dat het krantenartikel (zie foto’s) je naam niet noemde.

Gelukkig voer de NED 8 de eerste start op de zondagochtend weer voor de troepen uit. De geruchten over een vroeg intredende zeildementie verstomden weer snel. Evenals de laatste hoop van Luuk: weer vijfde terwijl Kai achter de Palatino tweede werd. Die laatste wedstrijd kon de Aquaholic (2,1,5,5) niet meer in punten onder de Black Pearl (3,3,1,2) komen. Kai verdient het om nu echt de Kaiser Baldeney titel van de decennia lang heersende meister Rolli over te nemen. En, met de Ruhrpokal voor het grijpen, daalde de lauwerkrans reeds op zijn oren neer.

Want Stefan (1,6,3,8,2) en Ton op de Weegh (4,2,6,4,3) hadden de betere series van het weekend, maar die unieke wisselprijs was onhaalbaar. De rest van het veld, die tijdens de prijsuitreiking ook allemaal een mooie geborduurde handdoek als herinnering mee kregen, had prachtig gezeild, doch het podium zat er niet in. Alberty, van den Hondel, Leitl en Kaiser Franzmann: meer eer dan een lekker weekend was er niet te halen. Ook de winnaar van de Blutenregatta en relatieve nieuweling Philipp Blinn, helemaal uit Kiel, had hier meer tegenstand dan in Italië. Mark Bosma werd tiende en was zondagochtend heel sterk aan het varen.

Edoch, niet alleen is de wind is daar koppig en eigenwijs, ook bedeeld zij haar lievelingen met willekeur. Want de laatste pot kwam Luuk, op grote snelheid en goed keuzes makend, sterk door het eerste kruisrak en liep daarna alleen maar verder weg, zeilnummers werden bijna onleesbaar. Ook Luuk dacht dat dit voor weinig anders goed was dan de ‘lekker als eerste de trailer op-prijs’. Ook geen onbelangrijke prijs op de vertrekdag maar toch. Maar toen Kai zijn boot lierde kwam er direct een felicitatie bij: gelijk aantal punten maar twee eentjes in plaats van die ene. Kai blijft dus nog even kroonprins Baldeney. En een titel trilogie voor Oranje Kuijper! Hij maakt naam bij de SKS. Zijn wederom meegereisde ouders zagen met trots toe.

De openingswedstrijd van de Duitse kalender was dus weer een pareltje. Dat vonden de Twaalfvoetjollen ook: zij hadden ook weer eens een mooi startveld op de Essense banaan gebracht.

Link voor de SKS foto’s en uitslagen (https://www.sks-essen.de/regatten/Ruhrpokal2024.html)

---------------------------------------------------------------------------

De Olympia Vloot in Essen opent en sluit ieder zeilseizoen. In november het Eiscup feestje. En in het voorjaar, dit jaar op 6 en 7 April, starten we het Duitse ranglijstseizoen met de Ruhrpokal. En natuurlijk: ieder jaar zijn ook daar 10 plus Hollanders bij. Gewoon, omdat het altijd zo leuk is. Dit jaar staat ook weer Stefan de Vries op de lijst. De meervoudig kampioen die daar nu gewoon om de hoek woont.

Onze Duitse vrienden zorgen er altijd voor dat het niet overlapt met de eerste Nederlandse ranglijstwedstrijd (dit jaar heel vroeg: 30-31 maart Paashazen we op Reeuwijk). Want onze Oranje aanwezigheid wordt altijd zeer op prijs gesteld. Ook bij de SKS: de bekende ’goede zijde’ van dit brede stuwmeertje in de Ruhr. Plek voldoende voor campers, ook slaapgelegenheid voldoende en betaalbaar in de buurt. En via de Duitse Vlootvoogd is er ook altijd nog wel een gratis ligplekje te organiseren. 

En natuurlijk in het restaurant ’slooft’ ons Italiaanse Horeca gastgezin zich weer uit met de bekende Alfie pizza’s etc. En ook dit jaar krijgen we daar trouwens weer de bekende Hollandse invasie van 12 Voetsjollen. Want ook die Jollers zijn meestal in de buurt bij een leuk zeilfeestje. Dus de Olympische eenmansklassen van 1920,1928 én 1936 maken samen het wedstrijdveld vol.

Dus: wil je opgewarmd aan de start komen op Reeuwijk én weer een heerlijk Duitse seizoens-aftrap maken op dat altijd lastige maar boeiende Baldeneysee wedstrijdwater? Schrijf je dan gelijk maar in: 

Link naar Manage2Sail Ruhrpokal (https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/RP24#!/)

Afbeelding van WhatsApp op 2024-04-08 om 15.14.05_e209d432 Afbeelding van WhatsApp op 2024-04-08 om 15.14.05_e209d432
Uitslag Ruhrpokal '24 Uitslag Ruhrpokal '24
Hollander slaat om... Hollander slaat om...
P1001755-02 P1001755-02
Afbeelding van WhatsApp op 2024-04-07 om 17.42.03_b2b75cd9 Afbeelding van WhatsApp op 2024-04-07 om 17.42.03_b2b75cd9
P1001748-26 P1001748-26
IMG-20240408-WA0058 IMG-20240408-WA0058