Ook het vorige Jubileumboek (1976) is te bekijken!

De manier om in de winter met de Olympiajol bezig te blijven.....

Met veel voldoening is door IOU voorzitter Fedde Sonnema, tijdens de ONK 2021op Sloten, het prachtige ’Olympiajol - de moderne klassieker, 85 jaar jong- aan de IOU leden gepresenteerd. Een enorm stuk historie, foto’s, verhalen en informatie die de vele facetten van onze klasse heeft gebundeld. Een waarachtige topprestatie met hulp van veel IOU leden maar vooral Klaas Molenaar die zijn pensioen zwarte gat tot Alpenhoogte opvulde. Een boek om als klasse trots op te zijn. 

Veel leden zullen er inmiddels beduimelde bladhoeken in hebben aangebracht want hij leest, ook voor de derde keer, zo lekker weg. En natuurlijk: ook voor andere geïnteresseerden zijn er nog exemplaren te bestellen (https://www.olympiajol.nl/pg-31474-7-135451/pagina/boekbestellen.html).

Maar: deze mooie hard cover kent een voorganger. Veel minder gestructureerd en geredigeerd. In zijn uitvoering een waar kind van de jaren zeventig. Maar de enorme inzet van de toenmalige redactie is er aan af te zien. Een rijke verzameling van ’knipsels’ uit vooral kranten en andere verslagen die de periode 1936 tot 1976 een smoel geeft. Een mooi tijdsbeeld. 

De Olympische periode, de grote velden in de jaren veertig en vijftig op de Nederlandse wateren en vooral ook het waarlijk internationale karakter van de Olympiajol: het krijgt in de artikelen een gezicht. Dit 40 jaar Olympiajol-lustrumboek is geen pageturner maar het laat zich wel heerlijk bladeren en lezen. De NED vloot kende nog destijds maar 308 zeilnummers : de grote groei explosie was toen net begonnen. De IOU ledenlijst van dat jaar is nog vooral Noord Nederlands en twee jonkies te weten Friso en Por waren er toen, en nu, ook al bij.

Dit lustrum document is op de site te vinden onder O-jol, Historie, ’Nog weer weten’... Hierbij de directe LINK (https://www.olympiajol.nl/content/31474/download/clnt/73533_40_jaar_Jollen_Boek.pdf)

Het is een dikke stapel papier maar die 200 pagina’s toch maar even uitprinten blijft wel de beste manier om er door te kunnen bladeren. En dan in de boekenkast zetten, tussen de zeilboeken van Imhoff en het nieuwe Lustrumboek. Voor de donkere blader uurtjes tijdens de komende winter(s).

40 jaar Olympiajol 40 jaar Olympiajol
Lustrumboek 2021 Lustrumboek 2021