Opa van den Hondel wint Finale Nieuwkoop en ONK Sprint!

De thuisblijvers hebben weer eens ongelijk…..

Vroeg op de zondag het Molenpad, lopend richting het NZ terrein, want de eerste start was -kreun, kreun- om 09.30, en daar kwam je ze tegen: wankelende Olympiajol zeilers met gezichten alsof ze een kroeg gevecht overleefd hadden. De oorzaak was wat onschuldiger maar had toch ook alles met drank te maken. Een forse groep Sprinters toog zaterdagavond naar Huize Vossenberg alwaar de voorraad goede wijn snel gevonden werd. Het werd vroeg, maar dat voelde weer als laat. Met de bekende platgeslagen koppen als resultaat.....

Toch stond er de zondag nog veel op het spel. Hondeltje had natuurlijk een prachtige eerste dag en een gat van maar liefst 16 punten op nummer twee maar ja: 8 startjes stonden op het programma en dat zijn een hoop punten. Dus vooral op de andere twee podium plekken stonden nog een hoop mannen te azen. En 8 starts met maximaal 17 punten per start: dan kan het hard gaan.

Vooral Thies Bosch gebruikte het wakkere voordeel door níet in Huize Vossenberg in de wijn te hebben gezwommen. Hij had een strakke tweede dag met de minste punten. Stoof daardoor door naar de tweede plaats, wel nog 11 puntjes achter sigaargenoot JW. Want die voer weliswaar niet meer de sterren uit de hemel maar een off-day had hij nu ook weer niet. Zelfs een UFD in zijn gewonnen laatste wedstrijd kon hij zijn glimlach niet van zijn kersverse opa-gezicht af krijgen. Binnen! Gefeliciteerd: geen twijfel wie deze ONK Sprint de titel verdiende!

De derde podium plaats bleef tot lang na de finish ongewis. Onno stond vlak achter Maurice Schonk. Deze Olympiajol-rooky had een sterk kampioenschap en bewees dat zijn Goldcup podium geen toeval was. Ondanks dat hij in andere wedstrijden nog wel eens als allerlaatste bij de eerste boventon aan kwam. Maar echt talent verloochend zich niet en dit ONK Sprint voer hij stabiel en scherp. Zo scherp dat Onno het tot een protest liet komen, want in zo’n sprint concept is het korte rak richting finish altijd een groot plezier voor de toeschouwer. Foutjes zijn zo gemaakt, maar niet altijd net zo snel weer toegegeven. Wat er precies was gebeurd kon het protest comité blijkbaar niet vaststellen en Maurice behaalde hierdoor in het eerste jaar het ONK podium. Knap.

Vierde dus Onno voor de Sonnemaatjes op vijf en zes. Senior zegevierde voor Junior, die na een hele goede eerste dag met iets meer wind zijn draai niet meer kon terug vinden. Fedde draaide wel een prima laatste dag, maar kreeg het podium net niet in bereik.

In de Silver vloot vlogen de spaanders je ook om de oren. Dat is het leuke van zo’n sprintconcept: wedstrijdjes van een kwartier. De starts en het eerste rak zijn alles bepalend en na de finish toetert wedstrijdleider Meus direct weer voor de volgende start. Prachtig zo’n sprint serie: niet ieder weekend doen, maar zo’n officieel kampioenschap is een snoepje! 

Het Silverveld  streed dus ook zeer compact voor hun titel. En die ging naar.... Titus Brandsma! Deze op de Spiegelplas heilig verklaarde Olympiajoller gedurende vijf decennia, greep zijn kans toen de zeer sterk varende Thomas Leitl een UFD bleek te hebben opgelopen. Jammer voor Thomas, die trouwens nog geen decennium wedstrijden zeilt, maar gelukkig mocht één van die prachtige prijzen (unieke houten O-dienbladen) toch echt mee de Oostgrens over. Voor de Capitolino van Robert Numan die ook al zes decennia lang wedstrijdzeilen op zijn Palmares heeft staan. 

Maar Koning Olympiajol ervaring Jan Krom verzuchtte, toen hij zijn bootje wel naar de steiger voer maar vergat vast te leggen, dat dit de eerste keer was in zijn zeventig jaar zeilervaring! Gelukkig voor Jan was Quintus een moedige held die zonder zeuren direct het water in sprong en na een koude zwemtocht de 514 weer aan Jan kon terug schenken. Jan werd toch knap vierde met een hele sterke zondag. Voor die andere Rooky Fred Schaaf, vorige week nog op het podium tijdens de ONK Flying Dutchman en nu goed op gang komend in zijn nieuwe klasse zonder bemanning en spinnaker.

Al met al een prachtig weekend: iedereen had zeer tevreden gezichten, ideaal zeilweer, niet te koud, gezellig, goede strijd, strakke organisatie (dank aan team Meus!), gezelligheid in clubgebouw, goed gevulde magen en lege wijnkelders in Huize Vossenberg. Wat kun je nog meer wensen! 

Toch was er natuurlijk ook wat gemopper te horen voor wie dat wilde. Zeilpakken die zich vulden met poep en pies door maar liefst negen starts (in feite 18!) achter elkaar. Noem het maar triviaal: details die je echt niet wilt weten! Een lunch pauze had dus de magen kunnen vullen en sommige pakken kunnen leeghouden! Want we waren vroeg in de middag klaar zonder zo’n lunch en toilet break. En dan gaan sommige zeilers al vroeg aan de drank om dan vervolgens nachtelijks nog wijnkelders te beroven. Sommige mensen moet je tegen zichzelf in bescherming nemen......

Ook is een eerste start om 09.30 uur volgens een stevig aantal zeilers een schending van de Internationale Mensenrechten. Bij herhaling schijnt men dit te willen voorleggen aan het College voor de Rechten van de Mens. Maar goed, dergelijk gekweel viel weg doordat toch iedereen wel wilde toegeven dat we wederom een werkelijk geweldig Olympiajol weekend op onze Palmares konden bij schrijven: het is altijd de overheersende herinnering die het meeste bij zal blijven!

Ondertussen, op Loosdrecht, verdedigde Joop de Jong op de Primus inter Pares 2021 de klasse eer. Net een plekje achter de Solo kampioen maar toch vooral succesvol Olympiër Pim van Vlugt, op plaats 13 van de 19 starters. En dat is echt niet slecht want het zijn vooral de kielbootmannen die daar het meestal goed doen.... Link naar PIP 2021 informatie (https://www.gwvdevrijbuiter.nl/nieuws/foto-s-pip-2021)

En een leuk PIP 2021 filmpje…. (https://m.youtube.com/watch?v=zjaqnonRAuo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0IM0bF0YsuebMQeDLciE26rKlXUFGkY3oxPeuTlHAi0iNogYRrTY3mwSk)

--------------------------------------------------------------------------------

Tussenverslag eerste dag:

Het begint met net iets meer dan drijven, langzaam aansterkend tot een heerlijk lopend windje onder een stralende herfstzonnetje op die lekkere Nieuwkoopse Plassen. Een veld van 32 bootjes kwam uiteindelijk aan de start voor een achttiental start signalen want gestart werd er in vier poules met twee klassen per offciële start. Dus iedereen heeft uiteindelijk negen uitslagen met nu één aftrekker.

De leiding is stevig in handen van de oude rot Jan Willem van den Hondel; weinig verbeelding nodig om de winnaar van de negen poulewedstrijden te identificeren. Enkel eentjes en tweetje, een derde plaats als aftrekker, nou, dan weet U het wel. Tweede staat de next generation Sonnema genaamd Wouter. Hij vaart wel vaker een startje mee en draait dan altijd direct voorin mee want wedstrijdzeilen, dat kan hij wel! Dit keer in onze promoboot de NED 627 dus, wederom het bewijs dat onze Promoboten heel goed op snelheid zijn! Wessel Kuik terug in de Olympiajol staat als derde in de tussenstand. Maar alles kan nog gebeuren; tussen de elfde en vijfde plek zit maar vier punten verschil! En er staan nog veel wedstrijden in de planning.

Enfin; de Gold en Silver vloten zijn ingedeeld en het beloofd morgen weer een prachtige zeildag te worden met weer 8 geplande starts!

Toen kwam het betere terrasweer en de happy hour; gezelligheid alom. Ook wat sprint concept haters kwamen wel bier drinken, nou ook gezellig! Een hoop lawaai en plezier!

En er kwam nog een speciale gast langs uit Azië; ons enig levende IOU NED erelid Peter van Hamel. Destijds een belangrijke rol gespeeld tijdens de wonderbaarlijke wederopstanding in de jaren zestig én natuurlijk ook zelf diverse keren Nederlands kampioen. Bijna even oud als onze Olympiajol klasse maar ook net zo tijdloos en levendig Op de foto te zien met een viertal aanwezige oud voorzitters!

Ook werden Theo en Monique Meus in het zonnetje gezet met de Cora de Vries prijs 2021. Altijd veel gedaan in de klasse door de decennia heen. Maar ook nadat Theo zijn bootje heeft verkocht nog steeds actief bv met de organisatie EURO 2020, het Lustrumboek en deze Finale. Een verdiend eerbetoon!

Morgen weer een mooie dag voor de boeg! De nazit liep nog een tijdje door want geen haast, immers de campers zijn weer goed vertegenwoordigd….

Trouwens: op Loosdrecht wordt de Primus Inter Pares 2021 gevaren. Kampioenen uit alle klassen varen voor de eer als eerste onder de gelijken. Joop de Jong vertegenwoordigd onze Olympiajol. Onno verkoos op Nieuwkoop te varen. In de tussenstand doet Joop het heel aardig tussen die ervaren kielbootzeilers; staat in het middenveld. Veel succes Joop op de laatste dag! 

CB2B8D0C-EDD4-4D8B-B7EE-6833D6C22701 CB2B8D0C-EDD4-4D8B-B7EE-6833D6C22701
200157E0-FEF6-4EA7-91AC-4B702BCE7186 200157E0-FEF6-4EA7-91AC-4B702BCE7186
159F61CC-A110-4B10-BF88-EB247FCD6983 159F61CC-A110-4B10-BF88-EB247FCD6983
IMG_1163 IMG_1163
IMG_1130 IMG_1130
IMG_1148 IMG_1148
IMG_1142 IMG_1142
IMG_1143 IMG_1143