Verslag en uitslag BIERCUP 2021

Verslag door Henk Kuiper

De uitslag:

Uitslag Biercup 2021 (/content/31474/download/clnt/99204_25_e_Biercup_Olympia_Jollen_-_Belterwiede_Ojol_Uitslag.html)

Als je dit verslagje leest dan ben je de bezitter van een Ojol. Je mag blij zijn dat je Ojol zeilt. Hadden we een paar week geleden een werkelijk prachtig NK op het Slotermeer nu de 25 !! Biercup op de Belter. En wat voor een! Maar liefst 12 Duitse deelnemers en natuurlijk onze Klaas Watte BEL 1 en 41 Nederlanders; 54 starters op dit gezellige plasje. Ongelofelijk als je naar andere zeilklassen kijkt. En dat op de Belter.

Donderdagavond waren de meeste Duitsers “angereist”. En niet voor niets. Jan ten Hoeve had al zijn nieuwe heimatvrienden uitgenodigd op een prachtige vaartocht door en rondom Giethoorn. Met name de doorvaart door de Zuideinstervaart ( Sudende voor de Gietersen) was een belevenis op zich. Uitsluitend met een vergunning mag je er door heen varen. Er zijn nog geen handvol vergunningen uitgegeven en ja hoor, Jan heeft er eentje.

Op de reis naar Wanneperveen was door een ongelukje de prachtige Ojol van Andreas Michelsen wat licht beschadigd. Geen nood, bootbouwer Michael Kluin was er zo mee klaar.

Voor mijzelf was het een feestje van herinneringen. Het is, denk ik, 49 jaar geleden dat ik met de 16m2 2531 op de Belter voor het laatst heb gezeild. Toen zondag clubwedstrijden en starten voor de starttoren.  Deze staat nog wel op dezelfde plek, maar is nu een prachtige kleine starttoren/accommodatie geworden.

Ruime wind op weg naar de eerste start begon mijn roer opeens te trillen. Het water maakte ook een ander geluid. Ik snapte het niet. Toch maar even kijken achter de spiegel. Wier. En niet een takje, nee, echt wier. Verdorie nog aan toe, hier ook al, vroeg ik me af. Ja, ook hier.

De startlijn was echt lekker lang. Allemaal in een keer weg. Mooi lopend windje welke ook lekker draaide. De hele zaterdag was een prachtige zeildag met een aangenaam temperatuurtje, bft 2/3. Na de eerste wedstrijd een lunch waar je U tegen zegt. Luuk Kuijper liet zien waarom hij evenementen kan winnen. Bij de pin starten, lekker laag laten lopen met volle snelheid, en dan over stuurboord voor het veld naar de ton.

Bij de derde start kreeg ik “kijk les” van Jan Willem van de Hondel. Je lag nog lang niet op de lijn! Weg mooie positie en de 512 werd met grote voorsprong eerste die wedstrijd. Bij deze wedstrijd kon ik bij het laatste rondje  de boven  ton wel of net niet halen. Ik gokte want de wind draaide goed voor me, nee, toch niet. Dus serieus op de ton, rondje gemaakt, enz. Koste me, kon voor de wind mooi tellen, maar 24 plaatsen. Kwam ik Thies Bosch ook nog tegen in het laatste aan de windse rak. Wat moet jij hier, vroeg ik hem. Het laat zich raden wat hij zei. Op de finishlijn was het nog wel even spannend voor Thies want er kwamen 2 over stuurboord aan en beiden zouden ook graag over sb willen finishen.  Alles ging goed, natuurlijk. Maarten Versluis ging weer als de brandweer op zijn vertrouwde Belterwiede en voer 4,2 en 3.

Na 3 wedstrijden allemaal snel aan het bier. Het was zoals gewoonlijk weer super gezellig. Natuurlijk werd er stilgestaan bij de 25 Biercup. Zelf vond ik het een mooi en indrukwekkend betoog over de veel te vroeg gestorven Henk Doze. De vroegere uitbater van Het Wiede werd terecht ook in het zonnetje gezet, evenals Jan ten Hoeve . Deze drie heren hebben veel betekend voor vloot Belter en hun jaarlijkse evenement de Biercup. Voor mij was het de eerste. Heb me later op de avond laten bijpraten hoe het er vroeger aan toe ging. Dus jammer dat ik dat allemaal gemist heb.

Zondagmorgen regen, weinig erg weinig  wind. En het was onverwachts fris. 41 zeilers hesen hun zeil. Op weg naar de start zegt Arno tegen me, waarom ligt dat startschip daar? Je kunt bijna over sb naar de eerste ton! 5 minuten later was de wind 100 graden gedraaid. Dus uitstel. Uiteindelijk een wedstrijd gevaren op zondag en dat was voldoende. De een na de ander zag ik vandaag het zwaard en het roer omhoog doen. Het was niet leuk meer zo vaak hadden we last van wier. Mogelijk door de harde wind van afgelopen nacht was het wier anders gaan drijven in het water, ik weet het niet, maar ja, dit is de Biercup. Als je in een kruisrak 3 of 4 maal je roer omhoog moet doen, met weinig wind, regen en het was gewoon erg fris, de klimatologische  omstandigheden zijn dan ook optimaal  om te zeggen … Ik kom hier nooit meer!!!

Dus werd ik uitgenodigd om een stukkie te schrijven. Kom ik volgend jaar weer? Ja natuurlijk want dit is de Ojol klasse. Rest mij wel te vertellen dat er een klemmend beroep gedaan werd door onze Duitse vrienden om naar Eiscup te komen. De bedoeling is, 51 deelnemers, 25 Nederlanders en 25 Duitsers en een Belg. Het is dan ook de 50 ste  Eiscup!

Je zult maar een Ojol bezitten. Wat een klasse! Tot in Essen.

PS 1 Op de foto’s ziet U enige prijswinnaars trots prijken met die, ook wel erg, mooie prijzen. Een prachtig kunstwerkje gemaakt door Kees Buys Ballot (NED 616) met steun van zijn vrouw en de giet kwaliteiten van Menno (NED 685). Sommige prijzen halen de maandagochtend niet maar dit soort pareltjes gaan jaren mee! 

PS 2 Het was weer een feestje: niet iedereen was getuige van onze: Duitse zeilvrienden die zich goed voorbereiden op de windstille zondag ! (https://www.facebook.com/100014823454276/videos/593800125396847/) 

 

 

3925780_1021377 3925780_1021377
Biercup 2 Biercup 2
Biercup 1 Biercup 1
Biercup 8 Biercup 8
Biercup 7 Biercup 7
Biercup 6 Biercup 6
Biercup 5 Biercup 5
biercup 4 biercup 4