Sluitingswedstrijden op Sneek

Over vreemde masten en onverwachte sterren

dag 2:

U kent het wel van die dagen dat niks wordt wat je er van verwacht. Voor een aantal van ons was vandaag zo’n dag. Te beginnen met de wind. Lekker gemaakt door windfinder die een mooi lopend windje voorspelde van 8-12 knopen en na de middag nog soms een paar knoopje meer. Nou die voorspelling klopte inderdaad rond een uur of 10 maar daarna was het snel gedaan met de pret en was het binnenzitten en hopen op een enkel vlaagje.

De richting was vandaag zuid. Piet vd Zwaag had de Zuidbaan uitgekozen in de wetenschap dat dit niet helemaal klopte maar daar heeft de KWS een oplossing voor; men neme een felle groene of blauwe boei en legt die op een plek zodat in ieder geval het eerste rak in de wind ligt. Dat de rest dat dan net niet meer is nemen we maar op de koop toe. Aardige bijkomstigheid is dat we vandaag 2x in de richting van dezelfde boei varen; de blauwe lag naast de oranje die als 2e bovenboei fungeert.

Aan de start vandaag weer een een  paar nieuwkomers en we missen er ook een paar. Tsja dat krijg je als er in het najaar wedstrijden worden gehouden, dan is de gretigheid iets minder en spelen ook andere zaken een hoofdrol in het weekend; Bart had zijn rol op het korfbalveld weer vervuld, Luut had de nieuwe keuken gezet, Mark B had al zijn moed bijelkaar geraapt om het vandaag wel te proberen met weinig wind en Onno had zijn potje tennis gespeeld (vergeten te vragen of hij gewonnen had, maar ik heb wel zo’n idee….) Kortom we kunnen beginnen. 19 bootjes liggen er klaar voor. Ondanks de blauwe boei in het veld,  ligt de lijn er niet heel goed in. Oei dat zijn we niet gewend van Piet maar toch wordt de start doorgezet. Het is een kluitje bij het startschip omdat iedereen denk daar de beste plek te hebben. of dat ook echt zo is zal later blijken.

Luut ziet het vanuit de contraboot allemaal gebeuren, hij zal zich gelukkig prijzen dat hij niet in de 671 zit want dit soort windjes zijn niet zijn ding, dat hadden we vorige week ook al vastgesteld. Hier in de contraboot is het prima toeven; koffie, koekje en voor straks wordt een lekker lunch gebracht, wat wol ien mens noch mear….

Intussen wurmen diverse zeilers zich zo dicht mogelijk rond het startschip in de hoop daar een goede start te maken om dan evt nog over stuurboord te vertrekken richting eiland. Zo ook Onno, tussen de 673 en het startschip past nog net een vloeitje maar daar is ook alles mee gezegd. Onder hem diverse andere toppers zoals Sybrand en ook Henk Kuiper meldt zich op het laatste moment nog even om een paar andere zeilers een slechte start te bezorgen. Nou ja, we zijn weg zullen we maar zeggen. Wonder boven wonder zijn tot nu toe de valse starten uitgebleven en ook nu weer zal de pen van luut niks noteren. Op naar de bovenboei. De toppers van gisteren laten ook nu weer zien dat ze daar niet bij toeval terecht zijn gekomen. Willem O. komt als eerste bij de bovenboei bij de Sybesloot, op de voet gevolgd door Rob die denkt dat hij met Willem als tegenstander niks te vrezen heeft en geeft hem dus alle ruimte. Willem staat immers niet in de top 5 en het moet wel heel raar lopen wil Willem het Rob lastig maken.

Direct daar weer achter Mark T. die geen last lijkt te hebben van een gezellig avondje doorzakken ergens tussen Sneek en Vegelinsoord, helaas voor zijn disgenoten bleek hij de enige te zijn die weer fris, fruitig en vooral scherp bij de blauwe bovenboei aankomt; zijn kameraden van de avond ervoor spartelen ergens in het middenveld of nog erger, helemaal achteraan; hadden ze gisteren nog het hoogste woord, nu zijn ze stil maar vooral erg ver weg, alleen Sybrand weet die schade nog iets te beperken maar goed is anders….Mark kijkt om en ziet dat het goed is zo…

 De starters die bij het schip een mooie positie dachten te hebben zijn niet meer te zien. Onno zit in het middenveld en ook Henk K. moet teleurgesteld toezien dat het geen ijzeren wet is dat je met het peilen van de startlijn altijd de beste keuze maakt.

Van de Sybesloot  terug naar de vaargeul om dan achter het startschip langs naar de gele boei te varen. Een enkeling onder leiding van Wilco twijfelt lang en denkt dat het sneller is om boven het startschip langs te varen maar komt er dan net op tijd achter dat dit wel eens niet door Piet vd Z op prijs zal worden gesteld. Net op tijd achter het schip langs en op naar de gele boei.

Eenmaal daar aangekomen zit rob nog steeds bij willem op zijn spiegel gevold door, jawel nog steeds Mark. Na de gele boei gaan we terug naar de sybesloot waar we nu de oranje boei ronden en weer omlaag gaan richting de pier van terherne. Inmiddels heeft Rob toch de leiding overgenomen van Willem die zich in zijn lot heeft geschikt en bedenkt dat hij rob toch niet meer kan inhalen in het klassement, zelfs met 2 eentjes zou dat niet lukken. Rob zou zich uit de wedstrijd moeten zeilen om de titel te ontlopen nu de nrs 2 en 3 Timo en Sybrand in geen velden of wegen meer te zien zijn

 Toch klopt ook Doeke nog even aan en laat zien dat ook hij de kunst van het zeilen met weinig en vooral draaiende windjes goed beheerst. In het achterveld wordt inmiddels wat afgetobd. Joop ligt wijdbeens onderin het schip, Timo kiest voor een lange slag op het meer in de hoop hiermee wat meters te winnen op tafelgenoot Siep die onderin zijn schip zit te bedenken waarom hij ook alweer een NED31 tuigje had gekocht; het ding doet vandaag niet wat hij wil, en aan het ding ligt het niet want Rob zeilt met zo’n zelfde ding de sterren van de hemel, heel vervelend dit. Al dromend hoe hij dat moet veranderen ziet hij in zijn ooghoeken twee Valken opdoemen waaronder het Talentenjacht, voor de gelegenheid bevrouwt door 3 blondines , beide varen over stuurboord voor de wind, donders die komen wel heel dichtbij en maken geen aanstalten om aan de kant te gaan. Siep twijfelt geen moment en gaat direct overstag want ja die dames wil je liever niet midscheeps in je Ojol hebben, althans niet zolang er nog een grote houten Valk omheen zit…. Binnen enkele momenten ligt hij over bakboord en een zekere aanvaring is afgewend. Als hij echter nog een keer kijkt denkt hij potdomme “ik lag stuurboor lei en zij stuurboord loef’  ik had helemaal niet aan de kant hoeven te gaan. Timo die het hele tafereeltje gniffelend heeft aangezien stelt tevreden vast dat hij van Siep geen last meer heeft na deze manoeuvre.

Waar Timo kiest voor een lange slag op het meer gaat Siep richting het Heeregat waar hij onderweg de heerlijk wegdromende en wijdbeens liggende Joop tegenkomt. Hem maken ze de pis niet meer lauw vandaag. Gisteren al 1x strak op de laatste plaats en een keer 13e heeft hij een hoge klassering al lang uit zijn hoofd gezet. In de tussentijd ligt ook Timo over bakboord en zet koers richting de volgende bovenboei. Gelukkig heeft Piet vd Z besloten om ons vroegtijdig uit ons lijden te verlossen en wacht gelegenheidsduo Caroline en Jan T ons bij die bovenboei op in de finishboot. De rollen zijn goed verdeeld, Jan die van muziek maken houdt toetert iedereen keurig af en Caroline doet de administratie. Daarin valt te lezen dat Rob als eerste finished, Willem als 2e en doeke als derde. Maarten Jamin die gisteren ook andere beslommeringen had geeft zijn kaartje als 4e af en Bart de Zee als 5e, mem de Zee kan tevreden zijn. Manlief Onno noteert een 8e plaats en Sybrand V en Henk K respectievelijk 9 en 11. Dat starten bij het schip was toch niet zo’n goed idee….

Nog even terug naar Timo die dacht van Siep verlost te zijn. Laatstgenoemde had zich al in zijn lot als drager van de rode lantaarn berust maar kreeg door een draaiwindje bij het Heeregat niet genoeg hoogte om richting finish te zeilen en nog een paar man achter zich te laten, waaronder Timo. Tjsa zo sta je 2e en zo 20e. nou ja, het is maar een spelletje Timo...

Nog één race te gaan. De wind zakt tot een absoluut dieptepunt en een groepje van zo’n 7 zeilers kiest ervoor de wal op te zoeken. Je zou denken dat daarmee dit verhaal wel ten einde is maar zoals wel vaker zit het venijn, of het plezier soms in de staart. Zoals gezegd een man of 7 gaat richting helling, onder hen Mark B maar deze kiest er voor om eenmaal in de haven aangekomen om toch nog terug te gaan en de laatste wedstrijd te varen. Het scorebord leert ons achteraf dat hij met een 8e plaats (van 11) toch nog lekker meegezeild heeft. Zoniet Toon.  Die koos er voor om de boel op de trailer te zetten maar  eerst moet nog wel even de boot klaargemaakt voor de trailer en daar zijn soms wat capriolen voor nodig. Meestal gaan die goed maar helaas niet vandaag. Toon wil van de boot stappen maar verliest zijn evenwicht en gaat met boot en al kopje onder. Nadat we vastgesteld hebben dat Toon de capriolen ongedeerd heeft doorstaan kunnen we een glimlach niet onderdrukken. Deze glimlach gaat over in een schaterlach van alle toeschouwers als Toon even later uit het water oprijst en als een ware Ursula Andress de helling oploopt en ons met een brede glimlach begroet. Tsja daar kan geen 4e wedstrijd tegenop.

Op de achtergrond horen wij de toeter van Piet over het meer schallen en voelen we ons misschien een beetje schuldig dat we zo flauw zijn om niet te starten maar het is even niet anders. De winnaar van het weekend is zoals voorspeld Rob Aukema met 7 (!) punten, Willem Overtoom heeft met heel sterk zeilen zich op een 2e plaats gezet, ex equo met Doeke (21 punten) en Mark T daar net weer achter met 2 puntjes meer. Wilco Aukes liet zien ook met licht weer de kunst te beheersen en maakt te top 5 compleet.  De winst van de 4e wedstrijd is voor Onno die zich daarmee op plaats 6 van het eindklassement heeft genesteld.

Hulde aan de winnaar Rob, aan alle deelnemers maar zeker ook aan de vrijwilligers van de KWS waaronder bekende namen als Quintus, Luut, Caroline en Jan. Mooi dat jullie dit gedaan hebben!

 

==========

 

Dag 1 van de sluitingswedstrijden op Sneek.

De voorspellingen waren vrij duidelijk; weinig tot geen wind. Dat zag ook de wedstrijdleider Piet van der Zwaag en hing de uitstelvlag er om 11 uur, de geplande startijd , in. Toch leek het of er een klein beetje wind was, je kwam vooruit, maar daar was eigenlijk alles wel mee gezegd. Twijfel maakte zich bij velen meester; de voorspellingen waren alleen maar minder wind in de loop van de dag, dus als het nu al niks is, wat kunnen we dan vanmiddag nog verwachten?

Toch steekt een kleine briesje de kop op zodat al vrij snel de zware hoorn over het meer schalt en de flitsen als eerste van 13 klassen het kruisrak kiezen.

De Olynpiajollen starten deze keer als 10e groep, net na de Schakels die we, zo zal blijken al vrij snel bij kunnen halen.

Enfin, terug naar de start, we zijn met een kleine 20 bootjes begonnen aan ons eerste kruisrak op de Zuid-Zuid west baan. Dat houdt in, starten ergens halverwege het meer en daarna een heel eind omhoog richting het Jousterslootje. Een grote groep blijft over bakboord doorvaren richting Lytste Griene in de hoop dat de wind daar een kleine draaiing laat zien waar ze hun voordeel mee kan doen. helaas voor deze mensen is de wind, enkele uitzonderingen daargelaten vrij stabiel en als gevolg hiervan komen we met een vrij compacte groep aan bij de bovenboei. Iemand moet daar de eerste zijn en Rob strijkt deze keer met die eer. Op de voet gevolgd door Timo, Sybrand en Mark. Laatst genoemde moest nog even terugschakelen van een visboot naar een zeilboot. In alle enthousiasme drukt hij zich tussen de bovenboei en Sybrand die niks anders kan doen dan maar snel opsturen en protest roepen, Mark, niet te flauw om zij  verlies te nemen draait dan ook prompt zijn rondje. Later zal hij zijn eigen aktie als behoorlijk dom en onndig betitelen, zou er dan toch nog wat visvoer in zijn ooghoeken hebben gezeten?

Zoals gezegd Rob gaat als eerste om de bovenboei en weet die plaats op het heeeeele lange voordewindserak richting de camping ook heel van vol te houden maar moet hem vlak voor de onderboei afstaan aan Sybrand die na twee weken rust er weer helemaal voor gaat. na de onderboei op naar de Sybesloot. Ook nu weer is het kiezen tussen een lange slag het meer op of toch weer naar het eiland. Maar ook nu maakt het niet heel veel uit; Sybrand en Rob maken het onderling behoorlijk spannend en daar tussendoor scharrelt Timo, mooi uitgedost in spijkerbroek en t-shirt zijn weg verder naar voren. Sybrand heeft was last van een schakel en verspeelt daarmee zijn eerste plek aan Rob. Nu is het even tussen Sybrand en Timo maar inmiddels komen ook Doeke en Onno snel naar voren, dat wordt dringen bij de boei zo lijkt het. Maar de organisatie had andere plannen met de onderlinge strijd en had de finish er in gelegd. Dat kwam voor Rob als een geschenk uit de hemel. Het was nog maar de vraag geweest of hij de rest van de troep op afstand had kunnen houden maar dat was niet meer nodig. De uitslag was bekend; 1 rob, 2 Timo en 3 Sybrand, gevolgd door Doeke en Onno. Op naar de soep op het eiland!

Race 2 begon niet alleen met een paar knopen minder wind maar ook met een paar boten minder. Jan moest weer optreden; Onno had nog een potje tennis te spelen en zo waren uiteindelijk nog 16 bootjes aan de start waar we vanochtend met 18 bootjes waren.

Kantje boord zitten was er niet bij, of je moest gelukt hebben met een privé vlaagje. Het was weer zo’n puzzelwindje waar geluk en kunst hand in hand gaan. We weten dat een aantal zeilers dat als geen andere beheersen. De Grijze Plaag bijvoorbeeld of de Varende Rechter of Rob, die met heel weinig wind immers ooit het ONK won, maar dat ook Ronald die kunst beheerst liet hij vandaag even zien; als eerste om de bovenboei en een groot deel van het rak nog steeds op kop. Dat zou toch moeten lukken, even naar de onderboei, dan nog een klein stukje omhoog en hij kon zowaar zijn eerste dagwinst noteren, maar Ronald had even buiten Hans geteld die met zijn nieuwe mast opstoomde en al snel de leiding nam om heel ruimschoots als eerste om de onderton bij de camping te gaan. Voor de oplettende zeilers was er wel iets te zien aan de Grijze Plaag, jeminee wat voor mast staat daar op? Het lijkt wel een catamaran mast! Wat heeft hij gedaan? Hierover later meer.

Hans rondt als eerste de boei, hele tijd later is daar dan toch Ronald maar hij wordt op de hielen gezeten door Rob, Mark T en jawel, Willem Overtoom. De lichtweer specialisten laten zien dat ze de kunst nog beheersen maar de aanwezigheid van Mark en Ronald is een mooie afwisseling in dit bekende tafereeltje. Ronald moet alle zeilen bijzetten om zijn plekje te behouden, helaas voor hem is de eerste plek voor Hans die met een zeestraat lengte als eerste over de lijn gaat, nu even de kop er bij houden want Rob komt ineens wel heel snel dichterbij. Gelukkig voor hem is de lijn dichterbij en noteert hij zijn keurige tweede plaats, Rob drie en Mark 4. Willem maakt de top 5 vol. 

dagwinnaar is Rob maar Timo en Sybrand en Doeke zitten hem op de hielen met 4 en 7 punten verschil. 

En Hans, die koestert op de wal zijn eerste plekje. Helaas voor hem is het voor dit weekend ook zijn laatste want morgen is ook hij er niet. Dan nog het verhaal van de rode mast. Hans heeft een m6 mast over de lengte doormidden gezaagd, een stukje alu van 4 cm er tussen en de boel weer aan elkaar gelast. Het resultaat een mast die NIET buigt en bij dit windje dus zorgt voor een razendsnelle Grijze Plaag. 

Benieuwd wie er morgen met de dagwinst en of de eindzege aan de haal gaat….

 

logoKWS logoKWS