Herziening: Goran Freise wint de IDM in Bad Zwischenhahn!

Oranje er op en oranje er af

De welgemeende excuses voor de verwarring op de zondagmiddag. In onze haast om Onno het middelste plekje op het podium te gunnen is helaas, op afstand, niet opgemerkt dat het RC de resultaten tot race 7, in afwijking van normaal,  wél direct hadden gepubliceerd. Maar dat bleek dus niet het eindresultaat want er werd toch nog een achtste race gevaren! Op afstand kon je dat niet weten. Maar toen hebben we dus wel te snel ’Oranje boven’ willen vieren. Een klassieke fout: eerst checken dan printen! 

Want: die achtste race gooide alles om! Goran Freise won ook deze terwijl Onno de mist in ging en een aftrekker moest noteren. Dat bracht op het podium een andere volgorde! Namelijk Goran, opnieuw weer eens, als Duits Kampioen 2021. Onze felicitaties aan deze echte sportman uit Magdenburg! En de legendarische Knut Wahrendorf werd prachtig tweede. Deze man heeft zo veel prijzen maar deze moet een bijzonder goed gevoel geven. Op deze leeftijd en na zo’n ziekbed. Prachtig. 

Onno had een sterke week maar jammer genoeg zakte hij door dat laatste resultaat naar de derde plek op het podium. Podium op een Duits kampioenschap, dan heb je het altijd goed gedaan. Helaas ging het mis met die hogere treetjes: wij hadden het hem zeer gegund als opvolger. 

Door een uitstekend laatste race schoof Maarten Versluis zelfs naar de vierde plek, net buiten het podium. Punt-gelijk met Jurgen Alberti die naar de vijfde plaats ging. Wolfgang Hofener zakte met een slechte laatste wedstrijd ver weg in het klassement.

Inmiddels was dus onderstaand, dus achterhaald bericht al weer ruim 50 keer bekeken en die zijn daarmee op het verkeerde been gezet.

Excuus: nooit de huid verkopen voordat de beer geschoten is.......

IDM eind resultaten (https://www.manage2sail.com/nl-nl/event/IDMOlympiajolle#!/results?classId=71239fa2-ed5c-4ea5-9182-51117199261e)

----------------------------------------

De schrijver dezes haalde zijn boot van de haven op voor de terugtocht en zag het grote veld Olympiajollers met bijzonder weinig wind uit de haven vertrekken voor de start vanaf 10.30. Want het eindigde zoals het begon: Wind? Waar dan!!

Met enige spanning op het gezicht vertrokken een man of vier: Knut Wahrendorf, 79 jaar oud maar een parkeergarage als prijzenkast, net genezen van ernstige operaties stond gewoon boven aan. Punt gelijk met Onno Yntema die op de zaterdag de leiding weg zag glippen en nog zo’n medaille veelvraat: Wolfgang Hofener, met kop en schouders recordhouder als Nederlands Kampioen. Twee punten er achter stond Jurgen Alberti, al jaren lang aan de top maar die titel nog niet op zak. En dan Goran Freise maar dat gat was al een stuk groter. 

Tussen die mannen ging het. Maar dan was het wel fijn wanneer het zou waaien. Maar aan ’Fijn’ wordt op deze See niet gedaan: gevaren moest er worden. Gedreven als het moest. Want je kunt toch geen drie man op hetzelfde aantal punten laten eindigen. Dus: het komt aan op een goede start en stalen drijf zenuwen. 

Inmiddels weer thuis aangekomen ziet uw scribent de uitslag: Onno heeft het geflikt met een nette derde plekje na een drijfpartij. Hij is de opvolger van Thies, Jan, Stefan en Ton: een mooi rijtje namen. De laatste vijf jaar was er veel oranje en Onno zet dit dus weer een jaartje door. Gefeliciteerd!

Voor Goran Freise, die een groter gat had, was winst in de laatste wedstrijd genoeg om tweede te worden. Voor de man die het iedereen had gegund Knut Wahrendorf. Maar met zijn Palmares nu nog op het podium staan én volgend jaar het IDM op zijn thuiswater: Knut moet bijzonder tevreden zijn. Helaas viel Jurgen Alberti er net naast. Maar Maarten Versluis prijkt op een mooie vijfde plek. 

Andere uitslagen? Zie de link onder aan dit blogje en ververs desnoods even de pagina door op ”Resultaten’ te drukken.

Al met al was het een prima week. Niet top op te varen want de wind en die zee aan zwarte vlaggen drukten het zeilplezier natuurlijk wat. Maar de gastvrijheid was top, evenals de gezelligheid en veel zeilkameraadschap is genoten!

-----------------------------------------------

Er werd toch gevaren op de zaterdagavond en wel om 18.30 uur, eigenlijk de start van het diner. Resultaat zie link hieronder maar winst voor Jan ten Hoeve. Het wordt heel spannend nu Knut, Onno én Wolfgang puntgelijk staan en Jürgen op 2 punten. Goran weer kort daarachter voor Maarten als nu de tweede Nederlander. Zondagochtend lijkt gevaren te kunnen worden dus slapen er vanavond een paar mannen lastig in!!!

-----------------------------------------------

Gastvrij is het altijd in Duitsland, aan welke oevers van welke See dan ook. Zeker ook hier in Bad Zwischnhahn rond dat fraaie clubgebouw aan dat groene, bijna ronde meer. Hoofd sponsor Jamasails had mooie boegnummers voor ons in petto en door die sponsoring vloeide het bekende steigerbier weer welig. Ontvangst en opening was prima, goede zin alom. Maar er lag direct al een ‘maar’ om het Duitse Kampioenschap: ‘maar’ er zal toch wel genoeg wind staan?

Nou, de eerste dag, donderdag, niet. Totdat het avond werd dan. Na 19.00 uur mochten we en zowaar: draaien als een kermisattractie maar prima wind. Het werd een prooi voor de NED 8 voor Onno Yntema. Thies begon zoals hij de IDM 2020 afsloot, met een mooi paaltje. Zie de uitslagen voor de andere zeilers want typend op een Ipad met slecht internet is niet altijd een lekker klusje.

En, na de eerste wedstrijd na drie her-starts leerden we de wedstrijdleider ook kennen: grote voorliefde voor de zwarte vlag en met AP de start afblazen terwijl de zeilers dat pas bij de eerste ton mee kregen. Er zou in de dagen erna nog veel over gemopperd worden want voor het RC was het lastig maar voor de zeiler ook zeker niet perfect! Ook de Olympische baan met die vier halve windes rakken ontnamen veel kansen om in te halen want het was natuurlijk de bekende eendjes parade met luid gemopper bij de gijpton. Je moet als zeiler doen met wat je krijgt dus het belang van een goede start was evident.

Zo ook de tweede dag. Met dekzittend draaiweer; het kon allemaal maar hield niet over. De NED 8 knalde weer rond alle tonnen, ruim als eerste en daarna ook nog eens een keer tijdens de vierde wedstrijd die dag. De twee tussen wedstrijden waren iets minder maar met drie paaltjes was duidelijk dat de titelverdediger heel ruim aan kop zou gaan. Voor de NED 673 want Onno is altijd voorin te vinden ook al moest het van een lange knokpartij door het veld komen. Hij, zo weten allen, geeft namelijk nooit op en dat is de beste eigenschap als zeiler in draaiende wind: er komen altijd weer kansen. Er achter stonden Jurgen Albert, Goran Friese, Good and very old Knut Wahrendorf en Wolfgang Hofener. 

Maar ja: die zwarte vlag….. Nou: dat was voor menigeen schrikken toen eindelijk de uitslagen hingen want ook de jury had nog veel protesten lopen zo moest ook de Brabantse Koning Zonderwind ervaren!

De grootste schrik was voor Thies die de zeilersvariant van de F1 slogan moest ervaren: “to finish first you first have to start”. Want twee van de drie paaltjes verdwenen door de zwarte vlag. Niet eens, zo bleek later, door een vroege start maar in die laatste minuut gingen soms hele groepen even over de lijn en ja, dat mag dus niet! Dus de stuurman van NED 8 kon naar huis om met een lauw biertje dit verslagje te schrijven en zijn laatste frustraties op dit wankele schermpje te rammen.
En die ene oranje pagina kon worden omgeslagen en de oranje blik wordt nu gericht op Onno vlak voor een pact goede Duitse zeilers. De donderdag begon weer met uitstel tot ver in de middag maar we gaan het zien….

Blijf dit volgen want de NED 673 heeft voor hete vuren gestaan maar de strijd hier is zeker nog niet gestreden wanneer het veld van 70 boten kan uitvaren. Wellicht nog laat op de zaterdag ondanks het groeps diner maar anders zondag ochtend. Want er staan 8 wedstrijden gepland en deze wedstrijdleider met zijn zwarte vlag op zak zal er alles aan doen om dit mooie grote veld de See op te krijgen!

 

Freise wint Freise wint
3895412_984943 3895412_984943
3895412_984849 3895412_984849
196C0273-7F59-4AB3-9601-E407AF51CFBE 196C0273-7F59-4AB3-9601-E407AF51CFBE
BF2108C5-B6F1-4669-BBCC-B9600BE1965F BF2108C5-B6F1-4669-BBCC-B9600BE1965F
910FD03C-2F0E-45E1-ADFF-B9F607852247 910FD03C-2F0E-45E1-ADFF-B9F607852247
7D273231-D796-4B50-B3BF-BD8A3B54AC87 7D273231-D796-4B50-B3BF-BD8A3B54AC87
3C30F374-FC30-4F8C-86F4-7E054586B6DA 3C30F374-FC30-4F8C-86F4-7E054586B6DA