Verslag KWS Zomerwedstrijden Sneek

26 boten in zomerse omstandigheden strijden om de eer.....

Verslag van de zomerwedstrijden 26 en 27 juni Sneekermeer

 

Het was zowaar weer even wennen om het startschip van de KWS, de Roekoepolle op De Meer te zien, en vooral te horen.

Om 11.30 starten onder zomerse omstandigheden, 13-15 knopen wind en volop zon de 26 Olympiajollen aan hun versie van de KWS-Zomerwedstrijden maar als om 10.55 voor het eerst sinds lange tijd weer de zware scheepshoorn van het startschip over het Sneekermeer schalt klinkt dit voor menig zeiler toch als muziek in de oren. Dat hebben we lange tijd niet meer gehoord.

Zoals gezegd, om 11.30 klinkt voor ons de zware scheepshoorn en zijn we op weg naar de eerste bovenboei nabij het strand van Terherne, nou ja op weg….. traditioneel klinkt ook meteen het valse start signaal en begint de twijfel zich bij een aantal zeilers meester te maken; bij het pin-eind werd wel heel optimistich gestart en hebben een aantal moeten denken “was ik het en zo ja, hebben ze dat ook gezien?” Een enkeling gaat terug maar de meesten zeilen gewoon door met de gedachte dat ze het niet waren (toch?)

Een clubje met onder meer Mark Tichelaar en Luut de Zee kiezen er voor om een lange slag over bakboord te maken richting de vaargeul van het PM kanaal.  Wilco Aukes die in 2021 pas een paar uur zeilen in de benen heeft, vaart daar mooi achterna., hij zal wel denken; deze mannen hebben zich het hele voorjaar suf getraind en zullen het wel weten. Vervolgens kunnen ze met weer een lange stuurboordslag zo in de richting van de bovenboei zeilen is de gedachte.

Inmiddels hebben een paar twijfelaars toch nog even de startlijn opgepikt en beginnen onverdroten aan een opmars naar voren. Onno is daar eentje van en van hem weten we dat hij toch niet zomaar 123 opgeeft en alles op alles zal zetten om weer vooraan te komen. Dat alles in de wetenschap dat als hij fout zat er meer fout waren, en dat biedt kansen zo moet hij gedacht hebben.

Waar de eerder genoemden kiezen voor een lange slag over bakboord kiest de rest van het veld eigenlijk niet; het hele meer ligt vol met boten stuurboord, bakboord, midden op het meer; het maakt niet uit waar je kijkt overal zijn ze te vinden. Wel een mooi gezicht overigens.

Bij de bovenboei blijkt de slag over bakboord een goede te zijn geweest. Het drietal rondt als eerste de boei, op de voet gevolgd door Maarten Versluis, (die voor een enorme transfersom van vloot is gewisseld)  Rob, Sybrand en Pier Thomas. Onno is dan nog niet in de top 10 te vinden.

 Na de bovenboei een kort ruimewinds rak gevolgd door een heeeeeeel lang voordewinds rak richting het Starteiland. In dit lange rak wordt de vloot weer enigszins ineengedrukt. De achteropkomers sluiten weer aan en de spanning is terug in de wedstrijd. Na het ronden van de boei moet je opnieuw kiezen voor de volgende boei nabij de Lytse Griene.

Wederom blijkt bakboord een goede keuze. Helaas voor de inhalers hebben ook de koplopers dat gekozen zodat er geen echte verschuiving in het veld te zien zijn. Na een voordewinds rak en een halve winder richting de vaargeul beginnen we aan het laatste kruisrak.

De samenstelling van de kopgroep wijzigt niet veel in tegenstelling tot de middengroep. Hier wisselt menig zeiler van plek. Hans en Mark B. maken een mooie comeback, anderen verliezen een aantal plaatsen. Bij de finish komt Mark T als eerste over de lijn, gevolgd door Luut, Maarten, Wilco en Sybrand. Onno heeft dan inmiddels zijn indrukwekkende inhaalrace voltooid en finisht als 6e. Later moet blijken of deze uitslag stand houdt omdat de geruchten van OCS toch wel hardnekkig zijn……

Nadat de meegebrachte boterhammen op het eiland zijn genuttigd beginnen we om 13 uur aan race 2. Deze blijkt een aardige kopie van race 1 te worden. De wind is weliswaar wat aangewakkerd waardoor de ‘lichtweermannetjes’ het naar eigen zeggen wat zwaarder hebben gehad maar in grote lijnen zal de race een aardige kopie blijken van de eerste. Maarten V. , Mark T. en Onno Y. zijn iets voorzichtiger gestart om niet nogmaals het risico van een OCS te lopen. Het startschip bevestigd hun in die keuze; geen valse start dit keer!

Ook nu weer is de wind wat wisselvallig. Draaiingen tot 20 graden zijn geen uitzonderingen en daar waar in de eerste race de bakboordslag een goede keuze bleek pakte die nu slechter uit. Dat ondervonden ook Luut en Onno die in het 2e kruisrak voor een herhaling van race 1 richting bakboord gingen maar daar volledig ‘naar de harrejasses’ gingen en hun koppositie in gevaar zagen komen.

Pier Thomas en Maarten V en Mark T daarentegen dachten net andersom en werden voor deze eigenwijsheid beloond. Sybrand die in de eerste race nog mooi in de kopgroep zat moest ook nu tandenknarsend toekijken dat zijn maten van vanochtend er zonder hem vandoor gingen.

Bij de meet was Maarten de snelste gevolgd door Pier Thomas en Mark T.  Luut volgde als 4e en Rob als 5e, Timo die in race 1 nog een 15e plek noteerde was 6e. Onno moest zijn bakboordslag bekopen met een 9e plaats. Dat zou nog wel eens spannend kunnen worden in het klassement.

Zowel Maarten als Mark hadden een één en een drie maar hoe zou het zitten met de OCS???? Pier Thomas was er in de eerste race mooi bij maar geen topnotering. Onno was dan weliswaar 6e in de eerste race maar hoe zat het met die valse starters???

Nou ja om een lang verhaal kort te maken; Mark T en Maarten V kregen in race 1 een OCS en belanden daardoor buiten de top 10 in het klassement wat plots door Luut werd aangevoerd, gevolgd door Pier Thomas en Wilco Aukes. Rob zeilde (met 2x 5e) als altijd heel stabiel, en eindigde als 4e, Sybrand 5e en Onno toch nog 6e. rest van de uitslagen vindt je terug via deze link.

Uitslagen zomerwedstrijden (https://www.kws-sneek.nl/wedstrijden-3/zomerwedstrijden-2021-2/uitslagen?steID=6&catID=5958&code=29)

 

 

 

 

 

 

downloaden downloaden