Joop de Jong wint Zilveren Spiegel 2021

De eerste zeilwedstrijd in ons landje...

Drie weken geleden, middels een positief contact met de Gemeente en de Veiligheidsregio kwam het groene licht voor de Zilveren Spiegel 2021. Bijzonder als opening van dit zeiljaar want de Zilveren Spiegel 2020 was ook de afsluiting van de IOU Ranglijstwedstrijden. Bredero sprak al: ”het kan verkeren”! En zo is het. 
Dus met grote dank aan de instanties en de mannen en vrouwen van de WSV de Spiegel konden negenendertig ingeschreven Olympiajollers de Corona periode in het verleden duwen. Wel met in achtneming van dat dikke ”Corona protocol’ waar redelijk punctueel aan gehouden is. En zo hoort dat ook.

En: een dik pak zeilers ging zaterdag dus het water op. Lekker windje maar boy oh boy: draaien dat het een lieve lust was. Het Race Comité had het niet eenvoudig maar de zeilers nog minder! Roestig kwamen de principes weer boven en Ton op de Weegh als oude rot bewees zijn routine. Stond eerste na de eerste vier wedstrijden gevolgd door Joop de Jong en Thies Bosch. 

Het gemeenschappelijke maal was bijzonder: een zak chinees per vier zeilers rond een tafeltje.. En het was nog gezellig ook! Minder terras en borreltijd.... dat halen we komende zomer wel weer bij.
De zondag was er minder wind maar dat betekende niet minder draaiingen. Rob Beemster had er wederom de handen vol aan. En perfectie bestaat niet maar het kwam er dicht bij. Geen grote problemen en we hadden, de laatste wedstrijd dobberend van hangen naar wurgen, toch drie startjes. Een topdagje voor Max Visser met een eentje en een tweetje maar het hielp hem niet voor het klassement. En good old Robert Numan blies zijn snelle bootje naar winst in de laatste start en dat was een kunststukje want we kwamen in mierenmars over de streep.

De eindoverwinning ging naar Joop de Jong, vorig jaar tweede, voor de winnaar van vorig jaar Thies Bosch en Jan ten Hoeve (ook tig keer winnaar op de Spiegelplas).  Met al dat wisselende windgedoe prima gevaren van de regerend Nederlands Kampioen. Het ging alle kanten op, in de laatste wedstrijd was het niet echt spannend meer maar had de wedstrijd een rak korter geweest dan was het podium toch weer anders geweest. Met die malle wind toonde Joop daarom aan het meest stabiel om te kunnen gaan: knap dus. 

Rob Aukema en Onno Yntema brachten het Friese smaldeel naar de vierde en vijfde plek maar hadden al goede zin op hun officiele KWS opening komende weekend. Fedde Sonnema werd zes voor Ton die na die flitsende eerste dag duidelijk minder sterk tot zijn recht kwam.

Prijs uitreiking, rit naar huis en Max naar de winst zien gaan met tijdsvertraging op de bank. Heerlijke zondag: blij dat het allemaal weer begonnen is!! Trouwens: Beste Bejaarde werd Ton die duidelijk nog moet wennen aan deze ere titel, Loosdrechter Edwin Burggraaf verliet de Spiegel met de Rode Lantaarn onder zijn arm en Spiegelaar Olav Kersemakers bewees dat hij zijn Olympiajol nog terug kon vinden en werd beloond als TalentVent! 


En nogmaals onze IOU dank aan de mannen en vrouwen die dit bijzondere openingsweekend mogelijk hebben gemaakt.

IMG_9154 IMG_9154
IMG_9151 IMG_9151
IMG_9155 IMG_9155
3e320194-cd90-48a6-b486-3dfe3f30d7a3 3e320194-cd90-48a6-b486-3dfe3f30d7a3