Krupp Regatta Essen: opening Duits zeilseizoen

Altijd lekker die Baldeneysee

Het was weer een waar genoeg, deze opwarmer voor het nieuwe seizoen! Die altijd moeilijke en ergerlijke Baldeneysee met dat gastvrije ontvangst. Uiteindelijk 22 bootjes met 5 1/2 Nederlander aan de start. Het hadden er bijna 23 geweest maar de bijna 90 jarige Hans Baumann in zijn GER 570 met houten mast vond, na een uurtje proefzeilen, die 4-5 Bft nét te veel. Hij bewijst wel dat oude Olympiajolzeilers ’never die but they just fade away’!  

Weer lastige omstandigheden dus, maar wanneer niet op dát water, doch ook een groot genoeg. Het seizoen is namelijk nu echt weer begonnen!! 

De aftrap-avond was al weer gezellig tot 02.00 en de flessen leeg waren. Maar met een start om 14.25 kun je dat wel veroorloven. Gestart werd in verschillende groepen want er was grote deelname uit diverse klassen. Daardoor pauzes van 50 minuten tussen de starts. Dus pas diep in de avond echt de wal op. Even wennen was het wel.

Maar de wind was vermoeiend en lastig en middels die pauzes was het vol te houden. De eerste start vloog de titelverdediger NED 8 als eerste rond alle boventonnen. Maar Koning Baldeney sloeg toch weer toe. Bij de boventon van 4 1/2 Bft naar nul en twee minuten drijven later was Rolli Franzmann uit zicht en de NED 8 lag tiende.... Het kan daar verkeren.... Luuk tweede en heel knap onze halve kaaskop Jan derde. 

Waarom knap? Jan heeft de hele winter gewerkt aan een complete VanEijkisering van zijn GER 1212. Totale verbouwing, alles er uit behalve het dek. Het ziet er prachtig uit. En de dag ervoor door Toon Neijman, Watersportverbondsmeter met support van Thees Pranger, hermeten. Goed gekeurd, laatste beslag aanpassing, mast erop en de wedstrijd in. En gelijk op snelheid naar de derde plek. Dat kunnen er niet veel maar deze half oranje Janneman wel.

De tweede start was voor Luuk, Thies twee en Rolli drie. Luuk heeft goede snelheid en bij goede zin moest die eerste Weekend Overwinning in zijn Aquaholic er nu maar eens van komen. 

De laatste start van de dag bleef Thies achter een ton hangen, er lagen tientallen roeitonnetjes bijna altijd zonder problemen te passeren maar je moet niet jezelf om een ton met net proberen te wurmen: straat laatste was zijn lot. Maar daarna nog goed terug gekomen dus ook de NED 8 was tevreden. Maar na een spannend laatste rak verloor Luuk zijn eerste plek niet alleen in die wedstrijd maar ook in het klassement en werd -tuuttuuttuuttuut- vierde. Winst voor de GER 1345 en Rolli piepte hem ook dus nog voorbij gevolgd door Snelle Jan (zie de foto).

Dus het tussenklassement was voor deze Koning Baldeneysee: Heer Franzmann. Meester in het omschakelen wat dit lastige water zo typeert. Ook stelde hij voor het zoveelste jaar zijn wohnmobiel ter beschikking aan een paar drankzuchtige Hollanders dus zijn gastvrijheid is ook top!

Uberhaupt was het weer goed toeven: inclusief drie gangen Italiaanse maal door chef Alfio met de kleine italiaanse likeurtjes achteraf. Iedereen had het naar zijn zin: Thomas Leitl zag dat het goed was. Nu wel trouwens wel vroeg in bed, we zijn ten slotte geen 16 meer.....

Maar dat tussenklassement werd de eindstand: zondag geen wind en lekker vroeg weer op de weg. Een slaapje op de bank voor de Nederlandse leeuw de Oekraïners versloeg: ook wel prima. Luuk werd dus twee een puntje achter Koning Rolli maar nog voor Jan. Die was natuurlijk  zonder meer tevreden en beloofde de volle potentie van zijn bootje op de Zilveren Spiegel te laten zien. Ook Arno, Adri, Marc en Gerard hadden een lekker weekend dus de delegatie Oranje vertrok weer met een glimlach. Trouwens Ton was er ook maar na een -kleine- operatie bleef hij aan wal en schonk daar de drankjes in.

Nou: met nu al 40 andere zeilers (50 max!!!) belooft dat komende weekend in de strijd om de Zilveren Spiegel prachtig te worden. In de komende dagen volgt hier nog het Corona Protocol want dat blijft erg belangrijk voor dit eerste zeilevenement op Nederlandse wateren! 

Leuke links naar foto’s en video’s van de Krupp Regatta:

Der link zu den Bildern (https://etuf.de/files/data/segeln/regatten/kruppregatta/2021-downloads/bilder-krupp-regatta-2021.zip)

Der link zu den Videos (https://etuf.de/files/data/segeln/regatten/kruppregatta/2021-downloads/videos-krupp-regatta-2021.zip)

IMG_9091 IMG_9091
IMG_9076 IMG_9076
IMG_9058 IMG_9058
ETUF_2021_06_12_18 ETUF_2021_06_12_18
ETUF_2021_06_12_27 ETUF_2021_06_12_27
IMG_0731 IMG_0731
IMG_0924 IMG_0924
IMG_0986 IMG_0986