FINAL UPDATE : De Neusiedlersee: Olympiajol wedstrijdwater nú en de EURO'22

Eenzame Oranje zeiler houdt eer hoog...

Nou; Max van het podium! Niet alleen in Bakoe maar ook op Neusiedler. Beide Maxen uitstekend gestreden maar in het zicht van de finish gaat het dan helaas fout. De een een klapband, de ander een mindere dag. De ene baalt als een Verstappen, de ander heeft toch een grote glimlach! Heerlijk gevaren, goed gepresteerd, prachtige week gehad! 
Oostenrijks kampioen werd wederom Martin Lehner. Twee weken geleden nog vierde Oostenrijker op hun sterk bezette Laser NK. Als oud EK Master kampioen Laser natuurlijk een echte topper dus prachtige winnaar. De opkomende Duitse debutant Frank Hänsgen tweede, Kay Nickelkoppe (ex OK topper) derde. En onze Max keurig net naast het podium vierde maar voor toppertjes als Harry Voss, Wolfgang Höfener en meervoudig Olympiër Hans Spitzauer. Link naar uitslagen (http://raw4.raw-software.de/RAW4/ergebniss/PDF/PDF_Ergebniss.php?RegID=90921117#toolbar=0&navpanes=0)

Mooie week daar op dat grote meer. Hopelijk zeilen we daar volgend jaar met veel oranje onze Euro!!

Laatste verslagje van Max; 
”Zeer genoten. Vandaag nog 3 starts gehad bij noordelijke wind, 9-13 knts. 1ste super weg en net geen eerste bij de ton. Verder naar voren gevaren en bij tweede boventon “kinder”-fout gemaakt: bb/sb onder getackt, maar kleine draaing wind lag ik in de klem. Vast op de ton. Duurde even voordat ik vrij was, rondje draaien, en toen lag ik 12de. Nog 2 ingehaald voor de wind. Bleek later aftrek. 2de race ook weer goede start, maar iets verkeerd kruisrak ingeschat. Uiteindelijk 7de. Met goede snelheid trouwens. Laatste wedstrijd vast bij de start: was eerste slechte start!  Vrijzeilen duurde even, maar rest race rustig weer veel boten ingehaald, zowel voor de wind als in kruisrak. 5de plek. Gelukkig echte Oostenrijkse Meister! Heel stabiel goede zeiler, maar dus niet onverslaanbaar. Blij met evenement, gezelligheid, faciliteiten en mijn 4de plek!” 

————————————————————————————————————————————-

Vandaag, zaterdag, was het windstil op de Neusiedlersee. Dus onze Max doet wat Verstappen niet lukte: hij staat op de polepositie, voor het Oostenrijks Kampioenschap. Het is trouwens geen Open Kampioenschap dus de eerste AUT’er krijgt de titel en de winnaar alleen de beker. Maar goed: het wordt spannend morgen! Hopelijk op zondagmiddag twee Max’en met de beker in de lucht! 

Ontvangen verslagje van Max:

”Aanvankelijk uitstel op de wal. Om 13:30 naar buiten waar er gepoogd werd een baan uit te leggen. Af en toe wat druk uit wisselende richtingen. Uiteindelijk om 16:30 de drie hoornsignalen. Geen wedstrijden vandaag. 
Voor plannen Euro 2022: er wordt gepoogd een koppeling te organiseren met Oostenrijkse kampioenschappen op de prachtige Attersee. Erna Euro op Neusiedlersee. Hier voldoende camper en kampeer mogelijkheid. Ook heel veel B&B en hotels in nabijheid. Sanitair op zeilclub is prima. Ook in clubhuis is het goed verblijven met heerlijke en nu betaalbare gerechten. Ook in Neusiedl prachtige Weinstube waar er naast heerlijke wijnen ook goed kan eten! Veel mogelijkheden voor fietsen overprachtige fietspaden om omgeving te verkennen. Kortom, zeker een reis waard!
Morgen om 9:30 eerste start. Met hoopt nog 2 of 3 starts te kunnen maken. Voorlopig nog 1ste😉”

----------------------------------------------------------------------------

Nou, de kop is er af! Het Oostenrijks Kampioenschap op de Neusiedlersee is begonnen. En de schrijver dezes moet nu zijn excuses al aanbieden! 

Want gister is een lijst van kanshebbers gemaaky. Maar de man die na de eerste dag boven aan het klassement komt niet in dat rijtje voor. Edoch: de ’bal blijkt rond’ en Oranje staat gewoon boven aan! Na de eerste drie wedstrijden, en waarschijnlijk tot zijn eigen verrassing, prijkt ’onze’ Max op de eerste plek. Puntgelijk met debutant Frank Hänsgen maar wel met twee paaltjes. Knap hoor!

Max Visser trekt zijn hele weekend leven al fanatiek langs de wedstrijdbanen. Herkenbaar voor velen van ons: eens dat wedstrijdzeilvirus opgelopen en nooit meer genezen. Weinig eenheidsklassen zijn onbekend voor hem. Nederlandse Kampioenschappen zijn gewonnen. Maar in de Olympiajol wordt, volgens Max, pittig goed gevaren. Hij heeft vorig jaar zijn tweede bootje, een van Eijk uit de bekende serie, gekocht. En de hele winter fanatiek getraind. Samen trouwens met een grote groep Zuiderlingen die een mooie zeilwinter hebben gehad.

Mooi: dat wordt nu beloond. Maar Parijs is nog ver, die andere Max staat ook maar in een tussenstand aan de kop. Het moet allemaal nog maar nog gebeuren. Dat is eigenlijk ook niet het belangrijkst. De enige Oranje klant die het lef en de moed had om die lange reis te nemen is ongetwijfeld nu al super tevreden: bekijk zijn foto maar ! 

En zien we tussen de uitslagen nu ook Hans Spitzauer Wiki link (https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Spitzauer) staan? Dat is niet de eerste de beste. Leuk dat die ook weer even in de Olympiajol komt kijken. Ex-wereldkampioen Finnjol en vijf keer op de Olympische Spelen. Maar om onze Oranje vertegenwoordiger te verslaan kan je niet zo maar in een Olympiajol stappen. Daar moet je echt even ingroeien. Wel prachtig dat deze North Sails ontwikkelaar in onze klasse komt buurten.

We houden U verder op de hoogte! 
 

Met inmiddels dikke vingers van die grote potten bier appte Max Verstappen nog even zijn verslag van die mooie eerste dag;

“ Sfeer hier zeer goed. Vandaag 3 starts, waarbij race 3 eerst werd afgebroken vanwege te weinig wind ( kwam mij niet slecht uit!). Drie wedstrijden met vrij lichte wind, wel redelijk stabiel. 1ste wedstrijd aanvankelijk 3de, iets afgezakt met shift, en weer opgehaald naar mooie 4de plek. Martin Lehner won stabiel varend deze race, Frank Hänschen, winnaar op de Mattsee, werd 2de
2de start goed weg, varend op kleine shifts naar mooie 1ste plek. Verdedigd op Frank Hänschen en mooi voor gebleven. 3de start ook goed weg, maar shift gooide veld op een hoop. Ik lag samen met Martin en Frank rond 7de plek, maar race werd afgeschoten. Erna weer goed weg aan pinkant, overstag en bijna voor veld langs. 5de bij boventon. Goed downwind in outerloop en goede kant gate gekozen. Voor de wind naar 2de plek, na gate ruim 1ste. Weer goed vast kunnen houden en weggelopen bij veld. Niet slecht voor een pensionado!😉
Stalend zonnig en warm weer. Lange dag op water met veel uitstel en algemene terugroep van Finn jollen voor ons”

---------------------------------------------------------------------------------------

Er is al veel over geschreven het Oostenrijks Kampioenschap 2021 (https://www.olympiajol.nl/nw-31474-7-3861053/nieuws/update_oostenrijks_kampioenschap_gaat_door_de_eerste_ranglijstwedstrijd_in_2021.html?page=1). Ging het door, kon je er naar toe reizen, ja, nee..... ?!?

Het antwoord is ja, ja, ja. Eenzaam maar niet alleen heeft een Nederlandse trekhaak de lange reis gemaakt. Max Visser, inmiddels dol fanatiek Olympiajoller én onze IOU NED wedstrijdcommissaris, heeft gewoon gedaan wat meer mensen slechts dachten. Problemen, het kan vast niet? Met een beetje positivisme en een can-do mentaliteit heeft hij nu een prachtig weekend terwijl wij het op afstand moeten volgen.

Maar: we worden op de hoogte gehouden en zullen hier een paar keer de ontwikkelingen updaten. Gewoon, om het even in te wrijven. 

De Neusiedlersee, een erg groot, ondiep en open water, ligt tegen de Hongaarse grens. Een eind rijden maar een erkend wedstrijdwater. Wij varen er dus in 2022 onze EURO !! Het is geen bergmeer dus heeft afwijkende karakteristieken van de meeste meren in de Alpen. Met name wat betreft wind: die is er gewoon vaak en dan ook regelmatig lekker Hollands stevig. 

De accommodatie is er prima op orde, speciaal is er een grote tent bij gezet. Het veld inschrijvingen is bepaald fors voor een Oostenrijks kampioenschap. Want de IDM kent een inschrijving restrictie en de Duitse zeilers worden toegelaten conform plek op de ranglijst. En er zijn er nogal wat die vorig jaar weinig hebben gevaren en nu de laatste punten komen ophalen in Oostenrijk. 29 Bootjes staan op de lijst met 12 Oostenrijkers, 16 Duitsers én onze Max.

Kanshebbers? Wolfgang Hofener of titel verdediger en lokaal specialist (EK laser Master kampioen en over twee weken weer te varen op zijn water) Martin Lehner. Martin heeft net zijn nieuwe mast van Hans de Haas ontvangen en gaat er 100% voor. Vergeet ook niet oud kampioenen als Akkie Forstmann, Heinz Jurgen Mölders, vieze EURO meister Harry Voss, Kay Nickelkoppe en de nieuwe ster aan het Duitse firmament: Frank Hänsgen. Hij won verrassend de openingswedstrijd op dude Mattsee. Maar de boot drijft, het water is nat en de wind kan vreemde dingen doen: er zijn dus altijd onverwachte kandidaten.....

Max berichtte dat de tocht van 15 uur autobahn al weer is verwerkt tijdens zijn test zeildagje: hij klinkt enthousiast. Het hele gebeuren daar ademt wedstrijdzeilen! De grootste club van heel Oostenrijk met drie slibways. Top accomodatie en gloednieuw sanitair. Camper plekjes nu nog wat mager. Veel gastvrijheid. Het water is zo ondiep dat het, hoewel prima zeilbaar, heel snel troebel kleurt. Een apart gezicht. Zie ook de foto’s op de site van onze Oostenrijkse collega’s: het kan er spookie uitzien door dat zanderige water....

De goodies bag van Max was goed gevuld en was gesponsord door.... een apotheek! Maar gevaccineerd ben je nu in Oostenrijk overal zonder problemen welkom. Het leven is er inmiddels al behoorlijk genormaliseerd.

Max vaart morgen het openings test event. Dat lijkt met weinig wind te gaan gebeuren. Hopelijk stuurt hij zo nu en dan een impressie met tussenstand. We worden graag nog jaloerser!! 

Max Oostenrijk Max Oostenrijk
WhatsApp Image 2021-06-03 at 12.11.47 (1) WhatsApp Image 2021-06-03 at 12.11.47 (1)
WhatsApp Image 2021-06-03 at 12.11.46 WhatsApp Image 2021-06-03 at 12.11.46
IMG_2239 IMG_2239
IMG_2241 IMG_2241
E8BC73EE-DF16-4D85-B47B-1051C21B1F22 E8BC73EE-DF16-4D85-B47B-1051C21B1F22
1623000118 1623000118
Martin Lehner Martin Lehner