De Magic Marine jaarprijs winnaars zijn bekend!

Het ranglijst seizoen is ten einde.......

De Finale op Nieuwkoop is achter de rug. Het was weer een mooi Olympiajol wedstrijdseizoen. Veel wedstrijden, veel boten aan de start, veel strijd, veel kameraadschap: heel veel wedstrijdzeil plezier! En dáár gaat het om.

En dan kunnen de Magic Marine-ranglijsten weer worden opgemaakt. Wie staat er waar aan het eind van het jaar! Paul Rouffaer (NED 604) is het hele jaar door actief geweest door snel, na afloop van de weekenden, de stand weer op te maken. Daar wordt door veel zeilers vaak naar gekeken, om te zien hoe de vlag er voor staat. En het is bepaald een omvangrijke klus om het goed bij te houden. Daar past ons veel dank aan Paul!

Nu is deze lijst nog voorlopig. Er kan nog een kleine correctie komen op een detail links of rechts. Definitief wordt het pas bij de IOU jaarvergadering komend voorjaar. Dan worden de Magic Marine prijzen ook uitgereikt. Maar de eindstanden zijn nu al wel duidelijk.

Overall winnaar, net als vorig jaar is Thies Bosch. Met een zelden gehaald aantal punten, boven de 10.000, was deze tweevoudig NL kampioen (Fleetracing en Sprint), tweede op IDM en OKM alsmede derde op de EURO niet in te halen. Winnaar Bossche Bollen en voorsprong genoeg om tussentijds de Travemunde Woche te winnen en met team den Outer ook nog Noord Amerikaans Kampioen Soling te worden. Zo’n jaar, daar moet je van genieten want die komt niet weer.

Tweede is Luuk Kuijper (8282 punten) geworden. Zowaar direct met zijn gloednieuwe boot en in zijn tweede Olympiajol jaar. Deze Finnjol crack heeft zijn draai gevonden in onze klasse en grossierde in podiumplaatsen (zoals tweede op ONK Zuidlaren en derde IDM). Hij won op Kralingen en zeilde bij alle andere evenementen vooraan mee, constant als hij blijkt te zijn. Dat belooft wat voor volgend jaar want de grote titels zijn zeker niet te hoog gegrepen voor Luuk!

Derde werd Onno Yntema (8239 punten): eindelijk ook in de Olympiajol een grote titel gewonnen want Onno won de EURO in Zwitserland. Ook winst tijdens de afgelopen Finale. Nu is winnen al heel erg lang zeer gewoon voor Onno maar de grote titels in de Olympiajol komen, na de ONK Sprint 2018, er nu ook aan. 

Vierde werd Jürgen Alberti (Open Vlaams Kampioen), voor Jan Willem van den Hondel (winst Herfstwedstrijden) en Jan ten Hoeve (winst Paashaas en nu eindelijk eens IDM kampioen!!).

Zoals je kunt zien tellen Jürgen en de andere Duitse vrienden gewoon mee in onze jaarranglijst, natuurlijk! Want ze zeilen gewoon hun NL potjes mee en dan hoor je ze op de ranglijst terug te zien. Hoewel de einduitslag gebonden is aan IOU regels:  je moet lid zijn van IOU NED om officieel in de ranglijst te staan. Dus hun plek kan niet voor de prijzen en de Adelskalender in aanmerking komen.

Maarten Versluis (winnaar Heeg en ’zijn’ Biercup en nu eeuwig talent af), Ton op de Weegh (winst Zilveren Spiegel), Rob Wapenaar (weer vaak zeilend en nu uit ’het hout’ terug in een ’van Eijk’) en Joop de Jong (erg snel en eindelijk doorgebroken) sluiten de top tien af. 

Young Rider werd weer eens Wessel Kuik ondanks dat hij dit jaar wel erg weinig kon varen. Voor de steeds sterker varende Timo Weeda en ’Nieuwkoop coryfee’ Vincent van Leeuwen.

Hans de Haas werd knap wederom Europees master Kampioen en zeilde en genoot erg veel dit jaar. Zijn Master Jaarprijs is dan ook zeer verdiend. Voor Robert Numan en die andere Spiegelaar Klaas de Boer. 

Rookie werd Mike Huiskamp: vaak erg sterk zeilend hoewel nog niet altijd constant. Maar die komt er wel! Voor Atse Blei en ’onze’ Belg Klaas Watte die steeds nadrukkelijker stapjes naar voren maakt.

De Regatta Runner dit jaar, met 13 starts was Thies voor Jan van Amerongen (12) die na de zomer geblesseerd moet minderen. Hans werd derde met 11 starts. Ook Spiegelaars Adri Vosselman en Arno Start waren veelstarters en dus veel genieters!

De begeerde prijs voor de beste Vloot gaat weer eens naar de Spiegelplas. De punten werden gebracht door Thies, Jan en een dit jaar erg sterk varende Fedde Sonnema alsmede Robert Numan. Tweede werd Vloot Kralingen (Luuk, Ton, Joop en Harm van den Broek) en nipt voor Vloot Friesland (Onno, Luut de Zee, Sybrand Vochteloo en Hans). Respectivelijk met 25218, 22880 en 22603 punten.

In totaal hadden we 15 ranglijst series met gemiddeld 34,8 deelnemers per start. Heel iets lager dan vorig jaar maar het scheelt weinig. 522 Olympiajollen in totaal kwamen over de nederlandse startlijnen in 2019. En dat waren 137 unieke deelnemers waarvan 117 Nederlandse zeilers. Het aantal vrouwelijke zeilers neemt ook mooi toe.

Geen geringe aantallen voor een ruim tachtig jaar oude klasse. Meer dan dat: de meest populaire nationale klasse is ons landje! Onze Olympiajol bewees wederom een van de meest gezeilde boten op de nederlandse wateren te zijn. En wij zeilers begrijpen heel goed waarom!

Benieuwd naar je eigen plekje op de lijsten? Zie hieronder deze link voor de speciale pagina op onze website. Bekijk het maar eens goed en overdenk dan alvast wat je meer en beter wilt gaan varen volgend zeilseizoen!

winnaars4 winnaars4
Voorlopige Einduitslag Jaarprijzen Olympiajol 2019 Voorlopige Einduitslag Jaarprijzen Olympiajol 2019
winnaars2 winnaars2
Luuk Luuk
Onno1 Onno1
4EFF10DF-6886-4BBD-B257-A11EA8DAEF65 4EFF10DF-6886-4BBD-B257-A11EA8DAEF65