Jan ten Hoeve Duits Kampioen, Thies tweede en Luuk derde

Vier Hollanders in den vreemde worden er 9,5 op de Ammersee

Link naar foto’s; https://www.asc-utting.de/index.php/medien/category/163-idm-o-jolllen.html?start=40

en: https://wetransfer.com/downloads/7a7efb12b3da6892d9799001a8650c7020190929191011/d0786ebea698db59c82c6c45458c8ab520190929191011/1e3de5?utm_campaign=WT_email_tracking&utm_content=general&utm_medium=download_button&utm_source=notify_recipient_email

(gewoon even kopieren in je browser. Houd er rekening mee dat de foto’s alleen worden ontgrendeld tot zondag 06.10.2019. Directe link plaatsen kan op onze site maar één keer, zie hieronder)

Link naar de eindstand; ook onderaan dit bericht. 

De laatste zeildag! Het ging er nu om, want een Kampioen wordt op de laatste dag gemaakt en niet in de tussenstanden. De wind was zwak (tot 2 Bft) maar stond er wel; er kon gevaren worden!

De avond was rustig geweest. Bier en worst in de gezellig botenhal, maar om tien uur was iedereen rustig. Zelfs de grootste lawaaimaker, ik noem geen Friese naam, was vroeg aan het snurken. Alsof iedereen zich voorbereidde op de laatste slag.

Thies stond elf punten voor op Luuk en twaalf op Jan; tussen die drie moest het gaan, want de rest was eigenlijk al te ver weg. Maar het eerste kruisrak lag helemaal gunstig over stuurboord. En Thies liet Jan en Luuk lekker hun eigen koers kiezen. Het werd een eenzijdig potje, want stuurboord leverde groot voordeel en Jan werd derde en Luuk zevende.

De wind zakte nog wat en toen ging de op één na laatste pot van start. Weer pakte Jan direct de goede kant en liet de eerste plek niet meer lopen. Thies moest ergens vanaf de dertig weer opbouwen en werd nog achtste, net na Luuk. Niet genoeg voor de titel, jammer voor hem, maar zijn Palmares van het laatste jaar gaf hem troost. 

Jan daarentegen was zeer gebrand om na ontelbare tweede plaatsen, op de IDM eindelijk én voor de eerste keer, de Duitse titel binnen te trekken. Het is hem gegund en zijn glimlach leek gebeiteld. Knap gedaan door deze Europeaan. Want is het nu een oranje één, twee, drie of hebben we een Duitse winnaar. Wat maakt het uit; deze nationaliteitsneutrale zeilmaker heeft hem dan eindelijk te pakken!

Na dit drietal van oranje geboortegrond, werd Rolli vierde en Knut vijfde. De rest van de ranglijst is onder aan in de link terug te vinden. Noemenswaardig is nog Ton op 17, Rob op 26, Nederlandse iDM Master Adri zeilde de Europese Master Kampioen Hans de Haas naar de vergetelheid (29 en 30), Gerard werd 43ste net na de genietende Henk Kuiper, die 41 scoorde en Abel Zeilstra werd 54 van de 62 deelnemers!

Het was een top weekje. Werkelijk perfect georganiseerd door Stefan en Florian, Olympiajolzeilers van de organiserende Ausburger Segelverein. Top locatie, top wedstrijden, top programma; top weekje! Dank aan deze Duitse zeilvrienden, want de 9,5 Nederlandse zeilers hadden een prachtige wedstrijdweek! ———————————————————————————-

Het werd een echte Beierische avond! Een van de medezeilers speelt in een negentienkoppig blaaskapel en die bliezen de Beierische klassiekers over de lange tafels rijkelijk gevuld met maar liefst vier complete varkens van het spit. Het bier vloeide rijkelijk, menig Olympiajoller en/of zijn vrouw had zijn vetleren broek en Beiers hoedje op. Kortom, het was weer gezellig.

En de donderdag moesten eindelijk potje 4, 5 en 6 worden gevaren. Gelijk maar een half uurtje uitstel want de buien boven de Alpen aan de horizon leken dreigend. Toen bleek dat er geen problemen uit kwamen, anders dat wat regen, kon gestart worden.

Windkrachtje 2-2,5 en draaiend. Later op de dag werd de wind heel iets krachtiger maar de draaiingen alleen maar groter. Tot aan 90 graden toe, het hele veld schoof alle kanten op. Iedere draaiing moest je wat mee, en binnen - dan wel buitenbochtjes werden erg belangrijk. Buitengewoon alert zeilen was noodzaak.

De eerste start was voor Ton op de Weegh, getergd door een DSQ en uitval. Hij trok hem binnen terwijl klassements mannen Goran en Thies derde en vierde werden.

De tweede start werd wel heel bijzonder. De start was fair maar daarna was het bizar wisselvallig en wie bij de eerste tien bij de ton aankwam keek verwonderd om zich heen. Ook de voordewindse en het laatste kruisrak bleven extreem; een zeer enerverende wedstrijd! Eerste Kay Nickelkoppe voor Wolgang Hofener. Jan ten Hoeve (5), Rolli (7) en Thies (9) beperkten de schade. Luuk en Goran gingen de mist in. De laatste zwom nog even 150 meter achter zijn boot aan toen hij er snel uitsprong om te voorkomen dat hij voordewind de boot over zich heen kreeg.

De laatste start was van begin tot eind voor Thies. Maar hij kwam nipt over de finish voor good old Knut en Wolfgang die beide een goede dag hadden. Knut is wat ouder maar kent alle trucs en de pagina met opgeven heeft hij uit zijn woordenboek gescheurd! Het was een echte knok wedstrijd en daar genoot iedereen van.

Rob Wapenaar werd nog een echte Bademeister met zijn zwaard bungelend aan zijn omgeslagen boot. Mooi spektakel Rob!

De stand nu; Thies op 14 punten voor Luuk met 24 en Jan de Europeaan met 25 punten. De top ziet Goran (7) hard zakken, Knut (4), Jurgen (5) en Wolfgang (8) stomen hard  omhoog en Rolli (6) zakte ook wat. Met nog drie wedstrijden voor de boeg kan er nog van alles gebeuren maar de tekening is er. De 2,5 nederlander staan er goed voor maar pas op de laatste dag worden de echte prijzen verdeeld.

————————————————————————————————————

De Italiaanse avond als diner onderdeel van het programma van deze IDM. Een paar, te laat komende, Hollanders dachten dat het wel in een plaatselijke pizzeria restaurant zou houden en fietsten het dorp vier keer rond. Maar het was bepaald op chique; een enorm landhuis met een grote tuin vol historische race en sport auto’s van de gastvrije eigenaar waar wij met boten naar toe werden gebracht. Tenten, muziek, BBQ, mooie dames; bijzonder was het allemaal zeker. Natuurlijk liep het voor een enkeling ook uit de hand want de wijn was uitstekend maar gemeen. Een prachtige en bijzondere avond dus.

Met menig hard hoofd aan boord ging het vanochtend richting de eerste van de drie startjes. Lang varen over een knobbelige Ammersee richting de startlijn. En deze voormalige Jammersee liet zich van zijn nederlandse kant zien want tussen drie en vier Bft. Uiteindelijk 61 bootjes op de lijn want de enige Italiaan had ook afgehaakt. 

Het werden lange rakken en bepaald lastig want veel draaiingen en windgaten. Snelheid is belangrijk maar met een enorme spread over het kruisrak moest je heel goed opletten welke kant je koos om omhoog te kruizen op de vele windwendingen. De eerste start was Jurgen Alberty simpelweg te sterk. Thies Bosch kon nog enigzins in zijn spoor blijven waarna het een enorm gedoe werd op de finishlijn. Het was een klein kruisrakje en een grote grote groep wilde zo ongeveer gelijk over de lijn maar wel allemaal over een andere boeg. Het werd een prachtig chaotisch gezicht waarvan niemand echt wist wat er nu precies was gebeurd. Goran Freise bleek de derde plek maar bleek in al het gedoe wel zijn grondblok los getrokken te hebben.

De tweede start had Luuk Kuijper de alcohol uit zijn hoofd verdreven en ronde alle tonnen als eerste. Thies finischte op zijn spiegel wederom als tweede waarna het lang duurde voordat de groep achtervolgers binnen kwam. Grappig; Luuk vaart laag en hard, Thies erg hoog met identiek materiaal maar het verschil bij de ton

was miniem. Johannes Schulte in de oude boot van Ton werd derde. Er gebeurde wel meer, wat zwempartijtjes, gescheurde zeilen, gebroken roeren maar al met al waren het mooie potten.

Derde start daverde Harry Voss en Thies weg. Maar de boventon werd verlegd en in het laatste kruisrak was zo lang dat het zoeken was waar hij lag. Thies, lag inmiddels eerste maar sjeeste naar de verkeerde kant en was, halve wind naar de ton toe nipt de vierde plek vast te houden. Na Harry, Goran en Thoma Muller-Merx.

Het klassement na de eerste dag is natuurlijk nog helemaal niets waard maar Thies heeft acht punten achtervolg door vier man (Luuk, Jan ten Hoeve, Goran, Rolli Fransmann). Ton op de weegh had een protest en begint nu een inhaalrace. Jurgen Alberty heeft ook een lange rit voor de boeg want scheurde zijn zeil. 

 —————————————————————-

Inmiddels is de groep Nederlandse zeilers van 4 naar 9,5 gestegen; we zijn aangekomen op de prachtige accomodatie van de Ausburger Segelverein aan de oevers van de Ammersee in Beieren. Een oude vereniging met prachtige oude houten gebouwen en een clubgebouw met terras om erg jaloers op te zijn.

62 Deelnemers, met de Duitse en een paar Nederlandse toppers, gaan knokken om het Duitse landskampioenschap -de IDM-  alle deelnemers gaat voor een topweekje.

En dat begon goed; met de bus naar het Andech klooster bekend om zijn donkere bier en de enorme varkensknietjes. Lekker hoor maar ‘s avonds was de nazit ook al heftig dus menigeen was  enigzins blij met de windstille verwachting. 

En inderdaad het begon met uitstel en een start om 15.00 uur leverde weinig op; halfuurtje drijven en terecht afgebroken. Morgen om 10.00 uur wordt wel 3 Bft verwacht dus dan moet het maar gebeuren.

Vanavond met de boot over het mooie meer naar de Italiaanse avond. De andere avonden worden ook al goed verzorgd met Beierische blaasgroepen en veel bier met witte worsten! 

De kop is er af maar nu willen we varen! Want daar gaat het om en we staan te trappelen!

———————————————————-

Dad stonden we dan. De wekker gezet om 6.30 en om half acht stond een forse internationale groep kale of grijzende mannen in het rubber te staren naar een prachtig, in de ochtend zon badend, bergmeer dat rimpelloos terug staarde. 

Oei! Sta je zo vroeg op om die noodzakelijke vierde wedstrijd die het Oostenrijks kampioenschap geldig maakt te varen en dan is het blak. De katerigheid van het Bierfest en de ‘ afterparty’ met Marillen (lokale specialiteit van Abrikozen jenever) sloeg een deuk in het ochtendhumeur maar de hoop op een goed einde van het kampioenschap bleef. 

Maar het kwam er helaas niet van en de laatsten zeilers werden van het meer gesleept. En altijd wonderlijk hoe een jachthaven vol rubber en zeilen binnen een uurtje verandert in een groep koffie drinkende mannen die op de prijsuitreiking aast. Thies en Hans, met dank aan Mike en Roeline, hadden inmiddels de slag te pakken om hun dubbeltrailer weer  snel gevuld te krijgen. 

Dus werd de Kampioen helaas niet 100 procent officieel want maar drie starts. Dat is trouwens wel een NL ranglijst wedstrijd die telt wel want dan is drie wel genoeg. Dus ook Abel die erg sterk zich naar de zestiende plek zeilde deed goede zaken. De anderen kaaskoppen stonden in de buurt van winnaar Rolli Franzmann.

Die werd met 2,1,1 de winnaar van die mooie metalen vissenbokaal. Voor Thies Bosch (3,4,3) die tot eigen verbazing goed te kunnen drijven. En Jurgen Alberti (1,3,10) werd derde ‘puntgleich’ met Rob Wapenaar voor Thomas Leitl en Hans de Haas. Deze laatste vroeg net de schrijver dezes om te vast te leggen dat na hem nog vele goede zeilers volgden, waarvan acte!

De beste Oostenrijker was Martin Lerner, voormalig EK Laser Master winnaar met een negende plek maar daar zit zeker nog heel veel rek in. De groeiende enthousiaste groep uit dit bergland is goed bezig met een paar Olympiajol-fanatieke mannen die er veel plezier in heeft en er stevig aan trekt.

Deze Oostenrijkers hadden het prima geregeld; top organisatie met oog voor de leuke accenten zoals bier om 11.00 uur, dagelijkse lunch worsten, fles Marillen voor eenieder, top restaurants etc etc. Kleine vloot; grootse prestatie. Jammer dat hun grip op Koning Aeolis niet perfect was maar het zij hun vergeven!

Vervolgens ging de Olympiajol caravaan met trekhaken weer westwaarts naar de Ammersee bij Munchen waar de IDM dinsdag van start gaat. De regen en windloze voorspelling ten spijt hebben de 65 deelnemers uit vijf landen (jazeker, er is een Italiaan bij) hebben er zin an. Het groepje van vier kaaskoppen gaat naar 9,5. Kanshebbers komen ook uit ons land naast de forse groep Duitsers die voor hun kampioenschap kunnen strijden.

Hopelijk valt de wind de goede kant op en wordt weer een mooie zeilweek! De prachtige accomodatie van de Ausburger Segelverein aan de oevers aan Ammersee is er klaar voor.

——————————————————————————————————-

De tweede dag, na de stevige vleesmaaltijd in de bergen verwerkt te hebben, was het opstaan met wind. Maar hoe lang blijft die staan. Want als de thermiek komt dan neutraliseert de wind weer.

Dus om tien uur proberen maar gelijk massaal de lijn over, vals dus. Opnieuw starten maar de wind zakte al weg. Dus we dreven het prachtige meer op, tussen de ansichtkaarten door, richting de andere oever; een rak van 2,5 km. Dat is een eind drijven. En natuurlijk een enorme split; Koning Zonderwind Wapenaar leidde langs de bergen en dat ging geweldig. Thies begon slecht maar besloot toen maar langs de verre andere oever wind te zoeken. Het meer lag vol met de andere deelnemers, en daar bleek nog minder wind! Dus Rob met voorsprong rond de boventon daarna Thies. We waren al een uurtje verder en blij bij de benedenton gekomen maakte de wedstrijdleider er een eind aan. Jammer voor de Dutchies hoewel de rest van het veld inmiddels ook al was aangesloten.

nou, wachten dan maar! Direct, om 11.30 kwam het steigerbier met worst. Best eigenaardig! Maar goed; when in Rome do like the Romans do! Dus we lieten het ons smaken. 

En nu wachten, Max kijken en van verveeldheid verstommen de gesprekken al. De wedstrijdleider spreekt over een start morgenvroeg om 8 uur want die vierde race maakt een geldig kampioenschap. Vandaag gaat het niet meer! 

Er staat ons dus nog wat te wachten want vanavond Oktoberfest met veel bier. Ha, ja; internationaal wedstrijdzeilen is niet voor mietjes!

——————————

Op de Zellersee, tussen de 3600 meter hoge skipistes van Zell am See en Kaprun, wordt het Oostenrijks Kampioenschap uitgevochten door 29 Olympiajollen. Acht Oostenrijkers, 17 Duitsers en vier Kaaskoppen. 

Prachtig meer maar zeer zwakke thermische wind nu het einde van september nadert. Ook waten de banen vandaag niet geweldig, normaal is de wind echt noord en daar bleef het Comité maar op rekenen. Daardoor was er veel bijna bezeild.

Maar goed de kop is er af, het is zeer gezellig en we zijn op weg naar de IDM op de Ammersee. En dan is dit een zeer aangename tussenstop.

Prachtige restaurants zitten we te genieten. Honderden jaren oude boerderij herberg en vanavond op 1250 meter in een prachtige skitent. Heerlijk, mooi en goed voor de O-gesprekken tussen de verschillende landen. 

Neem de Oostenrijkse vloot; paar jaar terug bijna dood. Nu bloeiend en groeiend met jonge, goede wedstrijdzeilers. Het jan verkeren! Het ziet er prima uit voor onze klasse in dot bergland!

Morgen weer weinig wind, het is niet anders. Maar toch Hollanders in de top; op 2, 4 en 6 en Abel op 16! 

 

0045B094-6869-47F5-B971-3952C61E067D 0045B094-6869-47F5-B971-3952C61E067D
3E0A3612-09C4-4FC7-BDF4-7B4C49C00655 3E0A3612-09C4-4FC7-BDF4-7B4C49C00655
CD7172E0-1A3F-41D4-BCBA-B3B8A27B3D76 CD7172E0-1A3F-41D4-BCBA-B3B8A27B3D76
92E6BBDF-7943-4841-AD2B-DE774B1E3FC0 92E6BBDF-7943-4841-AD2B-DE774B1E3FC0
A0DB5D6C-A235-434C-8DA8-0F15490F6DA8 A0DB5D6C-A235-434C-8DA8-0F15490F6DA8
9268ABA1-8446-430E-9551-952DB5D39AB7 9268ABA1-8446-430E-9551-952DB5D39AB7
88C8D8EA-D2EB-4B5C-B5DC-AAC91C5599BA 88C8D8EA-D2EB-4B5C-B5DC-AAC91C5599BA
IMG-20190929-WA0001 IMG-20190929-WA0001