ONK 2019 Zuidlaren, de uitslagen PLUS artikeltje NvhN

Thies Bosch, Nederlands Kampioen 2019

De Zeilvereniging Zuidlaardermeer heeft van oudsher een hechte band met de Olympiajol. Mid zeventiger jaren is hier bijvoorbeeld nieuw leven in onze klasse geblazen. Doch een ONK én ONK Sprint in één seizoen organiseren, dat was nooit eerder gebeurd.

Men kan tevreden zijn in het gemoedelijke clubgebouw: de klus is naar volle tevredenheid geklaard. De gastvrijheid en gezelligheid waren weer groot. En belangrijk: qua wedstrijden is het, ondanks windgebrek, maximale eruit gehaald. Wedstrijdleider (en IOU lvV) Anton Wachter en zijn team hadden het niet eenvoudig. De IOU dankbetuiging was welgemeend: vlootvoogd Frieso Por en alle betrokkenen kunnen aan de ’hele goede’ wijn!

Want gebrek aan wind uit een vaste hoek was wel dominerend afgelopen weekend. Het zat niet mee. Het grote startveld van eenenzestig Olympiajollers, waaronder 10,5 uit Duitsland, moesten zien hoe de geplande negen wedstrijden tot zes beperkt bleven. Drie maal poule wedstrijden en op de zondag toch nog drie wedstrijden in Gold en Silver.

Doordat wind een schaars goed was tijdens dit kampioenschap waren de uitslagen bepaald wisselend. De latere winnaar stond bijvoorbeeld op de laatste avond niet bij de eerste tien in het klassement. Een aantal, te verwachten titel kandidaten (Jan ten Hoeve, Jan Willem van den Hondel, Luut de Zee, Luuk Kuijper, Onno Yntema, Wolfgang Hofener en Rolli Franzmann) stonden dicht bijeen na de poule wedstrijden. Zij leken het te gaan uitmaken.

Na de scheiding in Gold en Silver werden de laatste drie wedstrijden dan echt een direct gevecht tussen de kanshebbers.

In de Zilver herstelde Joop de Jong zich van een desastreuze opening van zijn NK: met 1,1,3 bracht hij zich toch nog op de derde podiumplek hoewel het andere podium hem ook gepast zou zijn. ”Onze” Mark Bosma, terug van OK avonturen bewees dat de Olympiajol hem toch echt beter past: tweede. En Max Visser, dit jaar pas echt gestart in de Olympiajol toonde aan dat zijn uitgebreidde wedstrijdverleden in verschillende klassen hem de stabiliteit bracht om hier, in zijn eerste jaar, direct ruim de Silverfleet te winnen. Gefeliciteerd Max!

In de Goldfleet gingen de favorieten er eens goed voor zitten. Wolfgang Hofener (kersvers NK kampioen OK-jol) vergiste zich met de start en viel direct al weg. Maar ook Jan, Luuk en Onno hadden 10 plus uitslagen en dat is niet lekker op de laatste dag! Thies en Fedde gingen in de lastige omstandigheden voor het veld uit maar ook Fedde, die een sterk jaar vaart, bleek te vroeg en schakelde hiermee zich uit voor het podium.

Die tweede wedstrijd werd een strijd tussen Jan, Rolli, Onno, Maarten en Thies. De laatste bleek het rapst bij de laatste boventon te komen via de walkant. Met Onno pakte hij daarmee de eerdere koplopers. En Thies stond toen opeens, met drie eentjes, waarschijnlijk toch weer hoog in het klassement.

Maar dát wist eigenlijk niemand want er werd wel erg wisselend gevaren door iedereen. En die laatste wedstrijd was toch al bijzonder tricky: eigenlijk kon het al niet meer want de wind viel er compleet uit. Jan Willem, Rolli, Jan en Luut schakelden zich definitief uit door in die lastige omstandigheden een 10 plusser te varen. Onno en Luuk brachten zich toch op het podium maar pakten nipt te veel punten om te kunnen profiteren van de slechtste, 21e, uitslag van Thies.

Pas terug op de wal na het opruimen daalde het stof neer en werd duidelijker wie er nu eigenlijk, na al die verwarrende resultaten, met de ereplaatsen gingen strijken. De eerste vijf zeilers stonden binnen drie punten, zo dicht bijeen zien we niet zo vaak!

Thies Bosch ging er dus met de Blauwe Wimpel van door. Op één puntje gevolgd door Luuk Kuijper en Onno Yntema. Thies heeft duidelijk een sterk jaar: won de ONK Sprint, NA kampioen met de Soling, podium EURO en nu, voor het eerst het bovenste treetje op het ONK Olympiajol.

Alles wat omhoog gaat, komt vanzelf ook weer omlaag. Dus dit is zijn moment om snel even te glimlachen, voordat alles weer voorbij is.......

Einduitslag

Gold:

1- Thies Bosch

2- Luuk Kuijper

3- Onno Yntema

Silver:

1- Max Visser

2- Mark Bosma

3- Joop de Jong

Unknown-1 Unknown-1
Unknown Unknown
IMG_0608 IMG_0608
IMG_0609 IMG_0609
IMG_0620 IMG_0620
IMG_0642 IMG_0642
PHOTO-2019-09-08-16-56-02 PHOTO-2019-09-08-16-56-02
PHOTO-2019-09-11-17-18-04 PHOTO-2019-09-11-17-18-04