Nieuwjaarsboodschap van het bestuur

Beste Olympiajol zeilers en zeilvrienden,

Namens het bestuur van onze klasse, wens ik jullie een voorspoedig 2019 toe, met uitdagende en sportieve wedstrijden en veel mooie activiteiten van de vloten en onze klasse.

 

We hebben en mooi jaar achter de rug, met dit jaar twee waardige Nederlands kampioenen: Jan Willem van den Hondel, als ‘gewoon’ kampioen op de Loosdrechtse Plassen in het gebruikelijke eerste weekend van september en Onno Yntema, als eerste Sprintkampioen in de Olympiajol op de Spiegelplas in juni. Thies Bosch is dit jaar de trotse Europees Kampioen. De EURO werd al eind april/begin mei op de Dümmer See in Duitsland gezeild. En daarnaast heeft Stefan de Vries nog het Open Duits Kampioenschap in Plön gewonnen!

 

Helaas was dit ook het jaar waarin we afscheid namen van onze (zeil)vriend Klaas Plaatje. Tijdens de WOW in februari hebben we Klaas nog kunnen eren met de Cora de Vries jaarprijs, voor zijn bijna levenslange werk voor de wedstrijdzeilsport in Nederland en voor al zijn support aan de Olympiajol klasse in het bijzonder. Bij het afscheid van Klaas, in zijn loods in Goingaryp, was onze klasse groots vertegenwoordigd. In de eerste ranglijst wedstrijd na zijn overlijden, de voorjaarswedstrijden in Heeg, hebben we Klaas herdacht met een moment van stilte en een collectieve te vroege eerste start van het evenement waarbij ieder, staande in de boot, zijn finale groet aan Klaas bracht.

 

Plezierige  bijzonderheden in 2018 waren: de WOW -  georganiseerd door vloot Belter - waarbij we een privé rondleiding kregen bij de Royal Huisman Shipyard in Vollenhove, de laatste Herfstwedstrijden in Goingaryp, georganiseerd door Abel (met een mooi dankwoord van vlootvoogd Luut) en geslaagde Vintage Yachting Games in Kopenhagen (volgende Vintage Games met meer Olympiajollen!).

 

Voor 2019 staat de wedstrijdkalender al klaar. We starten direct de eerste zondag, 6 januari, met de Openings Sprintwedstrijden op de Spiegelplas. Op 10 februari volgen de Winterwedstrijden op de Ertveld Plas in Den Bosch. Deze twee evenementen vormen het nieuwe winterklassement(je) om de Magic Marine Wintercup. Volgend winterseizoen willen we dit winterklassement ‘compleet’ maken door de Oliebollen wedstrijden op het Zuidlaardermeer èn de Boterletter op Kralingen toe te voegen.

Vloot Zuid organiseert op 2 februari de WOW in of nabij Zaltbommel. Tijdens de HISWA hebben we weer onze jaarlijkse ALV (zaterdag 9 maart), een beproefde combinatie.

Verdere bijzonderheden in het wedstrijdprogramma zijn:

13/14 april het nationaal trainingsweekend, op de Braassem; het weekend voor de start van de ranglijst competitie in Reeuwijk, dat kan haast niet mooier, dus aarzel niet en komt allen!

1/2 juni het ONK Sprint in Zuidlaren en in het eerste september weekend (6 tot 9) het ONK eveneens in Zuidlaren; hulde aan de voot Zuidlaren!

24 tot 30 augustus de EURO op de Aegirsee in Zwitserland. Onze Zwitserse vrienden hebben tijdig de handen uit de mouwen gestoken (met zo veel zijn ze niet), het belooft een mooi evenement te worden.

 

Tot slot wil ik het belang van goed functionerende vloten, voor het succes van onze klasse nog eens benadrukken. Dankzij actieve vloten kent onze klasse een gestage instroom van nieuwe zeilers. Het goede voorbeeld van onder andere vloot Friesland vindt opvolging, zo is vloot Rotterdam weer flink actief en zal dit jaar ook Zuidlaren bruisen van de activiteit!

 

Tot ziens bij de Magic Marine Wintercup op zondag 6 januari en 10 februari, de WOW op 2 februari, of de ALV/Hiswa begin maart.

 

Fedde Sonnema

Voorzitter

depositphotos_212269054-stockillustratie-gelukkig-nieuwjaar-2019-achtergrond-vectorillustratie depositphotos_212269054-stockillustratie-gelukkig-nieuwjaar-2019-achtergrond-vectorillustratie