AANVULLING: Van de Oliebollen 2018 genieten

Het werd een prachtig weekend

Nog even het verslag van de site van de Zeilvereniging Zuidlaardermeer toegevoegd:

In het weekend van 17 en 18 november 2018 konden de omstandigheden om te zeilraces niet beter zijn, met veel zon, een heerlijk bries en mooie golven. Er waren dan ook steeds 3 gevulde startvelden op het water te zien, met veertien Olympia Jollen, een veld met een OK-Jol en een Europa Jol samen met 6 Finn Dinghy’s en als laatste veld de statige 2 mans Sailhorse met 6 bemanningen aan de start. Van de laatste waren de meeste gastzeilers van Zeilvereniging VWDTP aan het Paterwoldse meer.

Op zaterdagochtend werd de sfeer gezet met koffiegeur en brandende openhaard en veel bijpraten tussen zeilvrienden en concurrenten. De Zondag was dat niet anders maar de koffiegeur werd aangevuld met Oliebollengeur. Beste Krentebollen! En de kleedkamer is gegarandeerd 100 jaar termietenvrij want blijkbaar werden ze daar vlakbij gebakken…

Met enkele Duitse gasten op de minicamping was het hele weekend een gezellige boel, en de zon deed zo haar best dat enorm lange terrasbank geheel gevuld was, in de luwte, dat wel. En waar de wind soms fris was, bleek de Snert & Boerenkool van Renzo en Keukenteam de zeilers prima op temperatuur te houden. 

De Oliebollen zeilraces werden gestart met een korte palaver met uitleg van regels en wedstrijdbaan. Kort bleek zo kort dat zelfs tijdens de race het parcours niet duidelijk was bij de beginners. Maar ook oudgedienden maken foutjes, zie het O-Jol race verslag hieronder! En daarmee zijn we bij de wedstrijden zelf. Maar niet voordat gezegd is dat onder leiding van Rick Klok een toffe baan was uitgezet. De jury met ondersteuning van DTP onder leiding van Anton Wachter (ZZ) was steeds streng maar rechtvaardig. De ZZ rescue boten, versterkt door Wotto van zeilschool de Bloemert (dank daarvoor!), zorgden prima voor de veiligheid.

Bij de O-Jollen was Thies Bosch (Nederhorst) dominant in het 14 koppige veld en liet zoals een regerend EU kampioen betaamt 4 maal als eerste op de finish toeter drukken. Door strak en nauwgezet te varen wist Melle Heerlien (Sappemeer) op te klimmen van een 4e plaats op de eerste dag tot 2e plaats bij het slot. Ook omdat Wim Bijlsma (Assen) het podium te hoog vond en van schrik een raceboei verkeerd om nam en daarmee als 5e eindigde. Jeroen Nijbrug uit Sappemeer en Frieso Por waren op beide race dagen aan elkaar gewaagd, met Jeroen net dat tikkie meer en zij eindigden als 3e en 4e.! In het middenveld waren diverse mensen aan elkaar gewaagd en dat levert altijd heftige strijd, zelfs met wat schade, wat wel te betreuren is. Fred Scholte, met zijn achtenswaardige leeftijd, tarte de golven en zeilde beide dagen een prima race. Maar ook testte hij zijn droogpak door in de haven te kukkelen! Desgevraagd of dat niet heel koud was meende Fred: “niet op gelet, was druk bezig eruit te klimmen!” Dat zijn mannen.

En genoemd mag worden dat als enige dame Janny Oosten met O-575 op de 8e plaats tussen deze mannen wist te eindigen. Mooie races en resultaten en bovendien werden alle O-Jol zeilers getrakteerd op de mededeling dat het Open Nederlands Kampioenschap Olympia Jol (ONK O-Jol) zal worden georganiseerd door ZZ en wel op het Zuidlaardermeer, eerste weekend september 2019, u zult er meer van horen.

Verslag andere klassen: Verslag ZZ (https://www.zvzuidlaardermeer.nl/2018-oliebollen-regatta-zeilvereniging-zuidlaardermeer/)

De tweedaagse Oliebollen Regatta werd in het Clubhuis en op het terras ervoor uiteraard besloten met een zak oliebollen en banketstaaf namens ZZ en flacons ruitenwisservloestof. Maar daartussen natuurlijk ook de nodige glaasjes bier als koelvloeistof want ondanks het jaargetijde was het een verhitte strijd in prima en gezellige omstandigheden. Voor de meeste zeilers was de ZZ Oliebollen race het einde van het zeilseizoen en gaan de boten onder dak of zeil.

Marcel W. (Zuidlaren)

P.S. Ze zouden moeten weten hoe fijn zeilen is … maar misschien wordt het meer dan te vol!

-----------------------------------------------------------------

Traditioneel de een-na laatste wedstrijd, want over twee weken nog met zijn allen naar Rotterdam (!), maar de Oliebollen 2018 van afgelopen weekend op het Zuidlaardermeer hadden weer alles mee!

Prima lopend windje op twee koude maar vooral zonnige dagen. Niet te simpel windpatroon met soms lastige draaiingen en inzakkingen ondanks de overwegend stabiele wind.  Wedstrijdcomité o.l.v. ons aller Lid van Verdienste Anton W die het allemaal niet te moeilijk had en de prijsuitreiking weer zonder microfoon aan kon.

Prachtige wedstrijdjes met vinnige strijd van voor tot achter. Veertien vooral Noordelijke Olympiajol zeilers waaronder onze duitse vriend Udo, die volop genoten. Ook nog een veldje Finnjollen (met J.t.H.) en Sailhorses plus wat losvarende scheepjes. Eén zwemmer die toch weer door kon. Hilarische momenten zoals toen ”PEEP” de ton verkeerd om rondde, zijn voorgangers protest aanriep, toch gevolgd werd door wat zeilers achter hem waardoor er een heerlijke chaos ontstond inclusief een zeiler die daardoor bijna omsloeg. In alle consternatie en ondanks de strafronde bleek ”PEEP” achteraf de ton helemaal niet gerond te hebben. Op de wal hadden we nog lang napret. Het hoort erbij. Maar vooral genieten van veel heerlijk zeil uurtjes op het water!

Gezellige terras momenten na terugkeer van het water totdat de kou de gezelligheid naar binnen verdrong. Grunninger stampot met worst door ervaren O-jollers bereid. Dikke verhalen en volle glazen bier. Nogal wat zelf niet meezeilende Olympiajollers die de gezelligheid in Kropswolde verkozen boven het winterklaar maken van de tuin thuis. De bootloze Jan v.A. eindelijk weer langs de waterkant: hij bekende stiekem dat zijn nieuwbouw bij een bekende Olympiajol bouwer in het Noorden van het land al behoorlijk vordert. En op de zondag de traditionele vers gebakken oliebollen in overvloed. Het toiletgebouw waar ze gebakken waren was een paar uur niet meer te betreden maar ze smaakten als vanouds heerlijk!

Wanneer de komende ONK op het Zuidlaardermeer net zo geslaagd gaat worden als dit Oliebollen weekend dan kunnen wij daar als Olympiajollers ons nu al op gaan verheugen!

Vloot Zuidlaren en al die vrijwilligers hadden dus eer van hun organisatie werk: het was een mooi najaars evenement. Nu nog de Boterletter 2018: schrijf je in!!

PHOTO-2018-11-17-18-21-48 PHOTO-2018-11-17-18-21-48
PHOTO-2018-11-17-18-21-52 PHOTO-2018-11-17-18-21-52
PHOTO-2018-11-17-18-21-53 PHOTO-2018-11-17-18-21-53
PHOTO-2018-11-20-12-03-57 PHOTO-2018-11-20-12-03-57
PHOTO-2018-11-20-12-11-28 PHOTO-2018-11-20-12-11-28
Schermopname (8) Schermopname (8)
PHOTO-2018-11-20-12-03-55 PHOTO-2018-11-20-12-03-55