Mixed Two Person Keelboat Offshore” vervangt “Mixed One Person Dinghy” bij Olympische Spelen 2024

De soap van de Olympische klassen

Het verdient geen schoonheidsprijs. De selectie van de boten voor de Olympische klassen 2024 is gewoon een zooitje te noemen.

Wie het de laatste maanden heeft willen volgen raakte meermalen het overzicht kwijt. Rare plannen, vreemde keuzes, bizar besluitvormings proces en een uitkomst waar helemaal niemand blij van wordt.

Vooral politiek correct en voor weinig zeilers herkenbaar. Het is niet anders... Maar één ding is wel zeker: de Finnjol is nu definitief ex-Olympisch na 2020. Wel bijna 70 (!) jaar Olympisch geweest. Een top prestatie. Maar voor de zwaardere (eenmansboot)zeiler zit het hoogste zeilplatform er dan op, en dat is eeuwig zonde!

De Finnjol kan naast de Star en Soling de schuur in. De zwaardere ervaren topzeilers kunnen gaan klaverjassen. Alhoewel? Bij ons zijn ze natuurlijk gewoon welkom. De Olympiajol is zelfs 80 jaar na haar Olympische exit nog ’alive and kicking’

Onderstaande tekst komt van de site van het Watersportverbond.

------------------------------------------------------------

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale zeilfederatie World Sailing is besloten het voorgenomen event “Mixed One Person Dinghy” te vervangen door “Mixed Two Person Keelboat Offshore”. Offshore zeilen wordt hiermee Olympisch. Het Finn zeilen verdwijnt.

Hoewel eerder in het jaar anders besloten was, werd er vlak voor de conferentie een nieuwe submission ingediend met daarin het voorstel de Mixed One Person Dinghy te vervangen door het Offshore zeilen. Indien 75% van de World Sailing Council in zou stemmen met het herzien van de (in het voorjaar van 2018 besloten) events kon een wijziging nog doorgevoerd worden. Met 31 stemmen vóór (van de 41 uit te brengen stemmen) bleek er in de Council genoeg draagvlak voor het heroverwegen van de events. Later werden eveneens genoeg stemmen uitgebracht voor het daadwerkelijk doorvoeren van de wijziging. 

Uitrusting events 
Voorafgaand aan de conferentie konden ook voorstellen ingediend worden voor de uitrusting van verschillende events. Aan de hand van deze voorstellen is besloten de RS:X te behouden voor het windsurfen en dus nog niet over te gaan op foiling boards, zoals door Nederland was voorgesteld. In tegenstelling tot het windsurfen zal het mixed kiteboarden wél op een foiling board gaan gebeuren, met een RAM-Air (foil kite). De Mixed Two Person Dinghy zal een non-foiling tweemansboot met voorzeil, grootzeil en spinnaker worden. De kans is heel groot dat hiervoor de 470 zal worden verkozen. De Offshore kielboot wordt een klassieke ‘non foiling monohull’ van 6-10 meter en die geschikt is voor een windrange van 4-40 knopen. 
De uitrustingen voor kiteboarden en offshore zullen de komende maanden uitvoerig getest worden. Begin 2019, tijdens de voorjaarsconferentie van World Sailing, zal de uitrusting per event geëvalueerd worden. 

Gemengde gevoelens
Het Watersportverbond bekijkt de recente besluiten van World Sailing met gemengde gevoelens. Eerder dit jaar gaf hoofdcoach Jaap Zielhuis aan niet blij te zijn met de keuze voor mixed one person events, dus met het terugdraaien van een van die events valt er een zorg weg. Het Watersportverbond is groot voorstander van een goede samenwerking tussen Olympisch zeilen en zeezeilen, maar maakt zich wel zorgen over de financiële impact van een kielboot in het olympische programma. De kracht van het Olympisch zeilen zit in de eenvoud en toegankelijkheid, waardoor het over alle continenten wordt beoefend en daarmee tot 1 van de meest beoefende sporten wereldwijd behoort.

Finn4 Finn4
nicholas-heiner-4 nicholas-heiner-4
Finn Finn
Finn2 Finn2
Finn3 Finn3