Update vanaf de Kampioenschappen in Oostenrijk....

Het Oostenrijks Kampioenschap op de Wolfgangsee

Een poging om dagelijks het thuisfront te informeren:

Zondag: de laatste mogelijkheid om die derde wedstrijd te varen en een geldig kampioenschap te hebben. Het zag er slecht uit: om 09.00 uur klaar op het water voor de eerste start maar na 1,5 uur drijven weer naar de wal gesleept worden want geen wind. Fijn is anders. Om 14.00 uur was het nog steeds blak en menigeen maakte zijn trailer klaar voor de EURO. Maar om 15.00 uur konden de boten toch weer het water in. Er was hoop….

En de wedstrijdleider had gelijk. We persten er nog twee starts uit met zeer acceptabele wind. De laatste, direct met zwarte vlag om 3 minuten voor vijf om binnen de wedstrijdbepalingen te blijven. Het leek een dag voor Thies Bosch te worden. Donald Lippert was in het klassement niet meer in te halen ook omdat hij steady bij de eerste vijf voer. Maar Thies kon omhoog. Hij rondde als eerste alle tonnen in beide wedstrijden. De tweede plek op het podium was in bereik.

Wat ging mis, tsja: het laatste kruisrak in felle battle met Florian Raudaschl die duidelijk nog moest wennen aan de Olympiajol maar wel progressie maakte. Samen kozen ze voor rechts maar links pakte beter uit. En de voorsprong werd bijzonder klein. En toen verkeek de NED 665 zich ook nog op een heel vreemd gelegen finish lijn en mieterde zo naar de vijfde plaats in het algemeen. Nog wel beste Nederlander voor de zeer sterk zeilende Hans de Haas maar genieten kon hij er niet van.

Oostenrijks Kampioen werd dus Donald Lippert die met zijn snelle GER 599 wederom bij weinig wind simpelweg verschrikkelijk snel is. Knut Wahrendorf perste er toch nog, door een slim laatste kruisrak, de tweede plek uit. Voor Johannes Schulte met de oude boot van Ton op de Weegh. Nummer 2 t/m 5 zaten binnen twee punten: maar dat geldt niet.

Stefan de Vries, en nog wat anderen, had inmiddels zijn boot al richting de Attersee gebracht: hij had anders met die laatste windrijke wedstrijden zeker mee kunnen strijden. Al met al toch geslaagd: blij met een geldig evenement, de Wolfgangsee met wind is schitterend, de entourage en sfeer top. De hollanders genoten: Jan van Amerongen op 11, Arno Start op 12, Willem Overtoom op 14, Hotze Braaksma op 17, Adri Vosseman met een goed debuut op 19, Stefan op 20, Mark Tigchelaar op 25, Kees Buitendijk op 27, Mark Bosma op 28, Johan Visser op 34 en Abel Zeilstra op 39 van de uiteindelijk 42 startende Olympiajollen. Het was toch weer een heerlijk potje wedstrijd varen!

En nu op naar de Attersee voor het ‘eggie’. De Nederlanders zijn er klaar voor: er komen nog minimaal vijf of zes oranje kanshebbers voor de titel bij. En nu maar hopen op een beetje wind!!!

Zaterdag; mooi weer, veel zon in Oostenrijk. Als toerist wil je niet meer dan dat. Maar voor de O-jollers werd het weer een wachtdag.. Om 10.00 uur ging het freibier open en de eerste duitsers begonnen reeds te ontspannen. Waarempel met twee vrolijke, minderjarige Tiroler accordionisten! Toch nog wel vermakelijk op zo’n wachtdagje. Pas om drie uur, na vijf uur wachten, pakten de hollanders voorzichtig hun eerste bier. En ja hoor, gelijk werd er toch gestart. Foutje dus, weer de bosmeren in de Alpen onderschat...

Het water op en waarempel, het kon net! Best wel een redelijke wedstrijd met fatsoenlijke wind. Stefan leidde van start tot finish maar staat toch nog maar 2 in het klassement, achter Donald Lippert en Johannes Schulte. Weliswaar is dit kampioenschap eerst en vooral een goede voorbereiding op de EURO maar er wordt niet minder fanatiek gevaren! Bij de finish zakte de wind al weer weg dus een derde start zat er echt niet in....

Onze enigzins, maar wel terecht, trotse Fries kampioen H. d. H. uit O.staat vierde! Hij doet het goed, vindt ook hijzelf! Voor Knut Wahrendorf, Heinz Molders, Thies Bosch, Willem Overtoom en Hotze Braaksma. Inmiddels is wel de helft van de top tien uit ons landje, dus ook met weinig wind doen we het niet slecht. Eenvoudig is het niet, dit gedraai zonder kracht en richting.

Hopelijk morgen, startend om 9.00 (!) uur, wel wind. De wedstrijdleider, die het echt niet eenvoudig heeft, denkt dat er dan 3 Bft zal staan. Nog minimaal één start nodig voor een geldig kamioenschap! En met een paar starts kan alles nog helemal op zijn kop gaan. Dat zagen we vorige week ook op het IDM te Steinhude.

Het blijft dus hangen en wurgen hier op de Wolfgangsee. Gelukkig blijft het ook gezellig, ondanks het stevige onweer en de hagel van vanavond. De alarmlichten langs de Wolfgangsee gingen aan maar dat was pas toen het al bijna donker was...

Vrijdag; Het is begonnen; een lekker wedstrijdweekje in Oostenrijk. Eerst het Oostenrijks Kamioenschap op de Wolfgangsee en vanaf dinsdag de EURO op de Attersee. Mooie velden en veel Nederlandse zeilers. Op de Wolfgangsee maar liefst 50 inschrijvingen, bijna vijf keer meer dan ze gewend zijn, dat komt natuurlijk door de EURO die aansluitend worden gevaren op de zeer nabij gelegen Attersee. 

Mooie vereniging met veel wedstrijdtraditie in een prachtig dorp Sankt Gilgen! Wel een bergmeer dus erg afhankelijk van of het uberhaupt waait en uit welke hoek. Dat bleek ook wel weer tijdens de eerste wedstrijddag.

Ontvangst was welkom. Veel zeilvrienden, oud en nieuw, jong en oud. Donald Lippert, Stefan de Vries waren erbij als jonge garde maar ook sterke bejaarden als Knut Wahrendorf. Ook Florian Raudaschl, Finnjolcrack en lokale held en Doyle zeilmaker vaart mee. Sterk veld, moeilijke omstandigheden.

Want vandaag moeten wachten tot drie uur voordat de thermische wind op gang leek te komen. Leek, want het was heel moeizaam! En duidelijk werd dat lokale kennis goud waard is. Het veld splitste op het eerste rak in een groep winnaars en losers. Enfin; de losers leerden wel snel hun les hier op dit water: niet door het midden en eerst naar de berg. Het zal waarschijnlijk het recept voor de komende dagen worden. 

Winst voor Donald Lippert in zijn snelle GER 599 voor Johannes Schultze. Vierde was de Fries Kampioen en Sneekweekwinnaar Hans de Haas (!) voor Raudaschl, de Vries, Mark Tichgelaar, Wahrendorf en Hotze Braaksma. Lastig, lastig; de zeildag was lastig....Enfin de kop is eraf. Want de laatste start, na verschillende pogingen, werd na 30 minuten alsnog afgebroken; hoewel laat wel terecht. 

Hopelijk steviger wind de komende dagen maar Windguru gunt ons die blijde verwachting nog niet..... Wel staken de wespen bij het Freibier; een niet nader te benoemen O-joller was zo aardig de precieze plek aan te wijzen....

IMG_2879 IMG_2879
IMG_2804 IMG_2804
IMG_2899 IMG_2899
2017-08-26-PHOTO-00000583 2017-08-26-PHOTO-00000583
2017-08-26-PHOTO-00000584 2017-08-26-PHOTO-00000584
1 1
2 2
3 3