inzake klassevoorschriften, metingen en meer (2)

Beste leden,

 

Afgelopen ONK zijn er ruim 70 boten gemeten en gecontroleerd op de punten, waarover wij in berichten op de site hebben geschreven. Deze metingen en controles zijn in grote lijnen goed verlopen en er zijn weinig grote afwijkingen geconstateerd. Wel was de wijze van controle op een aantal punten anders dan we gewend waren. Precies om die reden hebben wij vooraf aandacht gegeven aan de punten, waarop we willen controleren gecontroleerd zou worden en dat waren niet dezelfde als waarop er in andere jaren werd gecontroleerd.  Zo hebben wij dit jaar extra gekeken naar de plaats van de stopper achter op de giek. Niet eerder is hier veel aandacht aan gegeven, maar de klassenvoorschriften schrijven hierover echt heel duidelijk, dat het zeil niet achter de stopper mag en getrokken kan worden. Ook in andere klassen wordt op een soortgelijke manier beschreven tot hoever het zeil mag worden getrokken.

Het is niet onze de bedoeling geweest om iets nieuws te verzinnen, maar als we naar een eenheidsklasse willen, waarin alle boten zo goed als mogelijk gelijk zijn, dan is dit daar een onderdeel van. Jaren geleden hebben veel zeilers een extra plaatje op de giek moeten maken vanwege de groef die niet in orde was. Toen zal er ook met verwondering gekeken zijn naar deze regel, maar vandaag de dag weten we niet beter dan dat de groef een bepaalde lengte moet hebben.

Zoals wij eerder al schreven, gaan wij komend najaar met onze Duitse vrienden in gesprek om de klassenvoorschriften regels meer helder en eenduidig te krijgen. Wat we daarmee willen bereiken, is dat de klassenvoorschriften voor iedereen (zeilers en klassenmeters) eenduidige duidelijk worden en dat daarmee geen ongewenste discussies tussen zeilers en klassenmeters meer hoeven te ontstaan over ogenschijnlijke futiliteiten. Voor nu moeten we het nog even met de huidige klassenvoorschriften en al haar beperkingen doen.

Rest mij jullie er vooral op te wijzen, dat als je het niet eens bent met welke op- of aanmerking over metingen of interpretaties van regels, dat de deur naar een protestkamer wagenwijd open staat. Alleen op die manier wordt de discussie open en eerlijk gevoerd en kunnen er uitspraken worden gedaan waar we met zijn allen mee vooruit kunnen.

 

p.s.

Bij het komende ONK-op-herhaling zullen de boten die al gecontroleerd zijn, niet nogmaals gecontroleerd worden. De “nieuwe” deelnemers zullen wel dezelfde controle krijgen.

 

 

 

 

hamer hamer