Geen officieel ONK op de Beulaker….

Wel een verslagje en een mooie verwachting!

De ONK die maar geen kampioen kon afleveren.

Dat is de kortst mogelijke samenvatting van het Olympiajollen samenzijn bij de Blauwe Hand tijdens het afgelopen, lange weekend. En slechts de wind, of het totale gebrek eraan, mag tot schuldige worden uitgeroepen. De rest van het gebeuren was uitstekend op orde. De Belterboys hebben prima werk verricht maar het kon helaas geen kampioen opleveren.

Toch begon het evenement voor sommige zeilers ietwat in mineur. En dat is deels opvallend omdat de IOU ruim op tijd had aangekondigd strikt en zonder discussies de bootcontrole te gaan uitvoeren. Men was gewaarschuwd dus. Maar toch niet echt....

Want men had echt kunnen lezen, in het recentelijke IOU bericht over de klasse voorschriften,  waar bijvoorbeeld de stopper precies achter op de giek moest zitten. Edoch, dit is in het laatste decennium al tientallen malen gecontroleerd maar nu dus anders. Dit hield veelal in dat de stopper op de giek één centimeter naar voren moet worden opgeschoven omdat je, theoretisch, je zeil een paar vierkante millimeter achter de zwarte band zou kunnen trekken. Veel zeilers hadden hier moeite mee en vonden moeilijk te vatten dat dit punt hier anders dan tot nu toe werd uitgelegd.

Gezien de discussies ter plekke en achteraf zou aanleiding moeten zijn om binnen de IOU nog eens te evalueren of deze aleingang nu de moeite waard is geweest . Bijvoorbeeld, stem af zodat we op alle Olympiajol evenementen gelijke metingen mogen verwachten om onnodige weerstanden te voorkomen. 

Maar goed: metingen zijn belangrijk én blijven noodzakelijk binnen onze klasse en metingen uitvoeren schuurt per definitie. Onze meters hebben echt een zware klus te klaren en het siert hen hiervoor zich te willen inzetten! Dus zeker hulde voor deze mannen, we zijn ze oprecht dankbaar! Dus: gewoon doorgaan maar wel even hernieuwd overdenken of deze specifieke route nu herhaling zou moeten krijgen…..

Dan de eerste dag, de vrijdag. Wetende dat de verwachting weinig wind beloofde had onze uitstekende wedstrijdleider druk om direct veel starts te maken. Maar meer dan twee zaten er niet in. En die waren op het randje qua wind maar absoluut fair en acceptabel. Er is weinig stil gelegen, de boeien en starts lagen optimaal: de zeilers moeten het nu eenmaal doen met de omstandigheden. En dat verliep direct uitstekend voor onze herintreder Stefan de Vries. Met zijn Bergner-bootje, die na afloop van deze week is overgedragen aan William Koekkoek (nieuwkomer Spiegel-Loosdrecht), won hij de eerste wedstrijd na een lang en stevig gevecht met Fedde Sonnema en Thomas Leitl. Maar op de finish kwam de ‘ik heb wat met de Beulaker’ Jan Willem van den Hondel en Beulakerboy Thies Bosch over links waar een drukgebiedje zichtbaar was. En ze piepten voor Fedde en Thomas door de finish.

De tweede start volgde spoedig: met tweezeventig bootjes op de lange startlijn. Het kon natuurlijk maar niet zonder de zwarte vlag discipline! Dat hoort nu eenmaal bij grote events. Nu leidde soeverein Ton op de Weegh het veld over de finish. Voor Wilco Aukes en Bart de Zee. Wederom waren Jan Willem en Thies slecht uit de start maar via het linker drukgebied dreven zo nog naar de vijfde en zevende plek. En  zo constant voeren er maar weinig! Stefan had een 17, Ton een 22. Dus Koning Constant doet weer zijn werk en Jan Willem en Thies hadden dus de beste start. Veel kopstukken hadden het niet gemakkelijk: de koning van de zomer Jan ten Hoeve figureerde op de 22 ste plaats.

Maar goed: een kampioenschap heb je pas, regels vanuit het Verbond, bij vier startjes. Een aftrekker bij vijf starts en een ranglijstwedstrijd bij drie starts. Dus er stond druk op het veld om in twee dagen minimaal 2 keer te starten. En dat bleek de -te lastige- uitdaging van deze ONK!
Waar de Valken en de Javelins op het Amstelmeer nog alle acht startjes konden voltooien was op de Beulaker de wind op na de vrijdag. Uitstel op zaterdag, nog het water op in de middag. Starten onder zwarte vlag en direct 9 man gediskwalificeerd, maar de herstart zat er al niet meer in. Wachten op het water en veel blijven hopen. Dan terug naar de haven en om vier uur het bericht: het gaat vanmiddag niet meer lukken. Dat vervolgens tegen de avond nog wat wind kwam is dan zuur want je gaat toch denken: ‘wat als…..’ Maar twee wedstrijden hadden zeker niet gelukt.

En op de zondag al helemaal niet: blak en als een spiegel. De Beulaker lag er schitterend bij. Maar niet om te zeilen. Gelukkig werd het besluit om te stoppen al snel genomen. En tijdens de slotbijeenkomst om 10.00 uur werd er door Siep en Fokko, namens IOU en Vloot Belter, uitgesproken dat er een nieuwe poging gewaagd gaat worden. En wel tijdens de reguliere Biercup: wederom op de Beulaker. En qua activiteiten een beperkter ONK. Maar wel een mogelijkheid om de lange traditie, sinds 1951 is er ieder jaar een Olympiajol kampioen getroond, gaande te houden. Er moesten nog slagen om de arm worden gehouden maar de inzet is er. Volg deze site voor updates…

Dus, al met al had het een schitterend evenement kunnen worden, áls de wind had meegewerkt. Want het was allemaal op orde en sfeervol. Op het water, op de wal, qua accommodatie en, sociaal, programma. De sfeer tussen de zeilers, uit eigen land en de internationale deelnemers is altijd uitstekend en hier was dat niet anders. Goede voorzieningen en eterij en veel ’frei-bier’. Het had perfect kunnen zijn wanneer we de serie hadden kunnen voltooien maar; de natuur laat zich niet dwingen….

Dank aan Vloot Belter en iedereen die heeft bij gedragen! Het is hopelijk een goede voorbereiding geweest voor een even uitstekende Biercup die dan wel een kampioen gaat opleveren!
 

PS de goede observator ziet op de laatste foto een heerlijke toevalstreffer. Namelijk ons startmoment, linksboven naast de Ronduite, lucky gevangen door een fotograaf uit een overkomend vliegtuigje!  

-------------------------------

Zondag…. Windstil…..

Geen vier wedstrijden = geen ONK.

Hopelijk dit jaar nog een nieuwe kans!

Binnenkort klein verslagje van een ONK dat maar niet voltooit kon worden..


———————————————————

Vandaag niet kunnen varen want…… geen wind. Zondag ziet het er ook ook heel slecht uit! Zouden we dit jaar wel een Nederlands Kampioen gaan krijgen?
———————————————————

Twee wedstrijdjes met weinig wind, wel faire potjes maar erg wisselende resultaten. Gewonnen door resp. Stefan de Vries en Ton op de Weegh. Wisselvalligheid was dus troef behalve Jan Willem van den Hondel en Thies Bosch. En die staan dan ook eerste en tweede. Maar Parijs is nog heel ver!

Voorlopig blijft het hopen dat we de vier vereiste starts kunnen maken. Want de windverwachting is karig, maar hoop doet leven.

Wel erg gezellig…. Ook de dames; die hebben Vollenhove verkent!


————————————————————————-

Het Open Nederlands Kampioenschap Olympia Jol op de Beulaker is nu echt aanstaande. Tussen vrijdag 1 september en zondag 3 september wordt er gestreden op die fraaie grote plas bij de Blauwe Hand. Donderdag is de aanloopdag. Normaal vaart vloot Belter natuurlijk zijn Olympiajol wedstrijden aan de andere kant van de Blauwe Hand brug. Maar voor een groot ONK startveld, is de Beulaker zeker het meeste geschikte water.

Een aantal decennia geleden wás de Beulaker het belangrijkste wedstrijdwater. Zes WSV’s uit de provincie Overijssel hielden hier ieder seizoen hun respectievelijke clubwedstrijden. Eind zestiger jaren, begin jaren zeventig was de wedstrijdzeilerij hier zeer populair. De WSV’s  organiseerden ook gezamenlijk ‘de Blauwe Hand Week’ op Hemelvaartsdag, het aansluitende weekend en de pinksterdagen met een maximaal aantal deelnemers van 200 boten. Er werd o.a. gevaren in de Zestienkwadraat, Valk, Schakel, Finn en Laser. Roemruchte zeiljaren en mooie herinneringen.

Het waren de tijden dat huidige Olympiajol zeilers als Jan ten Hoeve, Thies Bosch, Henk Kuiper, Albert Keizer, Wim Wobbes, en wellicht nog meer, daar hun eerste Flits startjes maakten. Prachtige weekenden, veel geleerd, want veel gevaren en veel genoten van het feesten met de mede zeilers. Totdat dan altijd weer Wieb Visser, de jachthavenmeester maar ook de bekende 16 m2 bouwer,  een bars eind aan het nachtelijk plezier maakte...

Inmiddels is de haven voor oudgedienden onherkenbaar geworden, de groene weiden staan vol met vakantiehuizen, de werkplaats is restaurant, de starttoren en de horeca er achter heeft plaats gemaakt voor een tweede haven en nóg meer vakantie woningen. Maar het wedstrijdwater is onveranderd; groot, prachtig van vorm en zonder wind obstakels. Mooi regatta water maar, bij meer wind, ineens niet meer zo lieflijk. Dan wordt het water groengrijs met een korte, maar hoge chop die gromt en opeens kan verlengen. Het kan hier zeker spoken! ‘Vroeger’ was de lange klap naar de Ronduite een goede tip, maar het schijnt, door wat gekapte populieren, dat dit niet meer werkt. Dus moet het nu op eigen kracht!

Op de Beulaker varen wij als Olympiajollen iedere 5-7 jaar ons kampioenschap. De laatste keer, in 2017 is Luut de Zee kampioen geworden met de vroegere Beulakerboys Jan en Thies op de lagere treden. De keer ervoor werd Jan Willem van den Hondel hier kampioen. Hij heeft ‘wat’ met dit water en won ook al eens hier een titel in Valk of Kwadraat. En de eerste dagen van september treedt het veld aan met maar liefst 74 boten. Vijfenvijftig uit eigen land, een mooi veld van 16 Duitsers, ‘onze’ Belg maar ook twee Oostenrijkers, maken speciaal een hele lange tocht met de duo trailer. Bravo voor kanshebber Martin Lehner en Andreas Knittel!

En zo waar een bijzonder sterk veld! Natuurlijk missen we oud kampioenen als Onno Yntema (Afrika reis), Joop de Jong (Kitesurfend) en zeker ook Mark Tigchelaar (helaas, helaas). Maar verder is zo ongeveer iedereen uit eigen land die kans maakt op een top 10 plek, aanwezig. Namen noemen is zeilers te kort doen. Maar wat dacht U van Stefan de Vries en Wolfgang Hofener: beiden, met Knut Wahrendorf, de gouddelvers van onze klasse tijdens de laatste decennia. En we weten dat Stefan niet mee doet om een weekendje lekker te ontspannen: hij zal er voor gaan!

Maar dat geldt ook voor de anderen: Jan is dit jaar ‘flying’, Luuk Kuijper wint nu ook hele weekenden, Thies doet het dit seizoen weer niet slecht, Beltertalent Maarten Versluis heeft even een tussenjaar, maar heeft zijn zeilhandschoenen niet op zijn rug gebonden, Ton op de Weegh kan nog steeds toppen, Rob Wapenaar is nog altijd  Koning Zonderwind, Jan Willem heeft dus ‘wat’ met de Beulaker, snelle Henri Boere is dit jaar de Dark Horse, Jurgen Alberti heeft nog geen topjaar maar staat altijd kort, Melle Heerlien was altijd al een topper, maar nu ook tweede EURO Nederlander, Wilco Aukes kan veel meer dan enkel op Sneek winnen, Fries Kampioen Doeke Zwart is vlakbij zijn provinciegrens, Wessel Kuik is inmiddels geen Junior meer, maar een ONK titel hoort nu wel eens op zijn grote O-Palmares, Sybrand Vochteloo gaat een keer doorbreken. En Fedde Sonnema is, ook op ONK podia, al doorgebroken, en de de Zee-broeders varen  dit jaar beide heel sterk.

En op dat podium staat altijd een onverwachte naam, want er zijn sterke zeilers niet genoemd die op de Beulaker maar zo uit hun slof kunnen schieten. Eentje moet hier vermeld worden: Eberhard Bieberitz. Voor ons oranjemannen een onbekende Duitser in het oude Bergner bootje van Onno Y. Maar met een FInnjol palmares die wereldwijd indruk maakt. Een oude vriend van Jan ten Hoeve en géén twintiger meer. Met een enorme kennis en ervaring.

Enfin, we gaat het meemaken. De wedstrijdleiding is in goede handen. De organisatie o.l.v. Fokko Rignalda is uitstekend op stoom. Nog dit voorjaar werd hier succesvol, o.l.v. Gerard op de Weegh, het ONK Laser Master georganiseerd, dus ze kunnen het hier zeker! De bootcontrole wordt scherp, maar niet bijzonder uitgebreid. Edoch: bereidt U voor!  Zie hun berichten elders op deze site.

Het wordt een kort, prachtig weekend. Iedere avond mag U een tussenstand op deze site verwachten. Een verslagje is te veel gevraagd: die komt dan wel achteraf.

Als laatste: de omgeving met Blokzijl, Vollenhove, Giethoorn, de Weerribben, de Wieden etc etc. is nog natuurlijk onveranderlijk prachtig. Het verdient een vakantie dagje extra om het gebied rond ons wedstrijdwater nog eens te (her)ontdekken. Het partner programma neemt hier al een voorsprong op!  

Beulaker Beulaker
1d2e9238-7bd3-4247-aef8-e02c8d0d4546 1d2e9238-7bd3-4247-aef8-e02c8d0d4546
8cd5c492-3f0e-4abe-bcdb-a6ee08087693 8cd5c492-3f0e-4abe-bcdb-a6ee08087693
UItslag tm 45 UItslag tm 45
uitslag vanaf 45 uitslag vanaf 45
IMG_1914 (002) IMG_1914 (002)
ONK ONK
IMG_3078 IMG_3078