Hardzeildag 2023

Verslag van dag 5

Donderdag, finale-dag

We beginnen met het palaver-filmpje van de wedstrijdleider, waarin hij aankondigt dat de wind eerst nog wel “wat dun” is, maar dat hij in de loop van de dag hopelijk wel wat aanwakkert. We zullen het meemaken.

Om 10 uur is er echter nog niet voldoende wind om 40 O-Jollen op pad te sturen, laat staan wat foilende surfers. Als dan eindelijk om ruim half elf toch een eerste toeter klinkt en de uitstelvlag gestreken wordt, moeten we nog even wachten op de virtuele start van de foilplanken. Het blijkt dat geen van de planken zich bij de start gemeld heeft, maar dat is voor het comité geen reden om dan maar meteen met klasse 2, de Ojollen te beginnen. We wachten dus nog even keurig 10 minuten op ons startsignaal, maar zijn dan om 10.50 echt weg. Het overgrote deel van het veld kiest voor een bakboordslag richting de Grute Griene.

Hun kopman Henri gaat ze voor en de volgers hopen van harte dat deze herintreder het bij het rechte eind heeft. Over de andere boeg lijkt good old small Henk Kuiper goede zaken de doen, door een lange stuurboordslag en dan via de layline naar de boei. Zijn volgers twijfelen ook niet aan Henk want ja, zo’n ouwe zal het wel weten, denken we. Alleen Luut is nog niet helemaal wakker lijkt het, want hij overzeilt de boei vreselijk en baalt dat zijn hoop op de overwinning verankert lijkt in de golven van veranderend getij. Niets zal echter minder waar blijken. De wind maakt een mooie schifting in het voordeel van de nummer 2 in het klassement. Henk gaat de vernieling in, Luut houdt mooi de layline en lijkt als eerste de boei te ronden. Maar dan had hij even niet gerekend op Henri die nog uit zijn jonge jaren wist, dat je “op Sneek’ nooit door het midden moet, maar altijd de kanten moet zoeken en het Grute Griene eiland je dan nog wel eens vleugels kan geven. Dat betaalt uit, want hij is net voor Luut bij de bovenboei. Het tweetal wordt op de hielen gezeten Sybrand en Hotze. Op weg naar de onderboei komt Luut de nummer 1 in het klassement tegen, die minder gelukkig was en als 12e de bovenboei rondt. Dat lijkt een mooi voordeel voor de man uit Drachten. Het is dat Omrop Fryslan op de Langweerderwielen verslag doet van het Skutsjesilen dat aldaar is, anders zou Mem de Zee aan de radio gekluisterd zijn. Het kan nog een mooie strijd worden. Luut kiest er voor om geheel over rechts het meer over te gaan en Jan kiest voor helemaal links. In het groepje van Luut zitten ook Henri en Ton. Aanvankelijk lijkt rechts een prima keuze en links niet, maar de kaarten van de beide heren wisselen als in een pokerspel. Luut komt stil te liggen moet vrezen voor zijn eerste plaats. Jan daarentegen krijgt wat wind en kiest er voor om met deze wind naar het midden en later naar rechts te gaan. Eenmaal daar aangekomen heeft de wind zich op rechts ook weer genesteld en krijgen de mannen over rechts de wind in de zeilen. Luut is toch als eerste bij de onderton, gevolgd door Henri, Fedde, Thies, Ton en jawel Jan.  In het achterveld volgt Wilco dit tafereeltje op gepast afstand en doet er alles aan om naar voren te varen. Met 40 punten staat hij weliswaar top 10, maar met een aftrek van 20 kan het nog wel eens leuk worden denkt hij.

De hele meute gaat achter deze mannen om de onderton en dat gaat ook nu weer op de gebruikelijke Ojol manier. Heel veel roepen en de regels van wel of geen recht niet al te nauw nemen. Er ontstaan kluitjes, waar slachtoffers maar ook handige henkies bij zitten. Een daarvan is Wilco die wederom wat plaatsjes opschuift.

In het voorveld doet Jan goede zaken, maar ook Bart laat zien dat hij als licht-weer specialist als een ware kunstenaar naar voren weet te zeilen. Helaas voor de zware mannen als Pier Thomas en Klaas is dit niet hun windje. Ze proberen van alles maar het wil niet echt lukken.

Waar het wel lukt is bij Jan, aangekomen bij de boventon hoeft hij alleen nog maar achterom te kijken. Voor hem is er geen Ojol meer te bekennen. Dat bordje kan alvast voorzien worden van zijn naam. De strijd zal zich dus richten op de nrs 2 tot en met 10. Hier kan nog heel veel gebeuren, vooral ook al omdat er een aantal mensen tussen zitten met een behoorlijke aftrek, zoals Wilco dus met 20 , maar wat te denken van Henri met een ziekenhuis DNC en Harry Vos met 14. Het zou heel knap zijn als je op het water nog weet hoe het precies zit. Reden te meer dus om zo hard mogelijk te gaan. De racers van vandaag luisteren naar namen als Bart, Wilco en Thies. Zij komen vanuit lastige posities naar voren en doen in de kruisrakken op het meer goede zaken die ze afmaken op de Poelen. Jan is dan al lang uit beeld. Luut berust zich in zijn lot. Hij had moeten winnen en dan Jan nog een plaats of 5 achter zich houden en dat doel blijkt inmiddels onhaalbaar, omgekeerde is eigenlijk meer het geval. Luut op 5 en Jan op 1. Op het lange kruisrak op de Poelen doen nog een aantal mensen goede, maar sommigen ook hele slechte zaken. Sybrand verliest een aantal plaatsen, Thies scharrelt mooi naar voren en Wilco legt uiteindelijk beslag op de 2 plaats vandaag en wordt daarmee 3e overall. Henri kent dan wel de klappen van de zweep op de Meer, maar was even vergeten dat het venijn in de Poelen zit. Met een 7e plaats eindigt hij ex-aequo met Wilco qua punten, maar laatst genoemde had een eentje en daar kan Henri niet tegenop. Later mijmert hij “wat als ik dinsdag toch was gaan zeilen” tsja, we zullen het nooit weten.

Harry Vos heeft vandaag duidelijk niet zijn dag. De EURO was zijn prooi, maar op Sneek is het volgens hem perfect zeilen en snapt hij niet waarom er niet meer Duitsers komen (warum kommen hier nicht mehr Deutsche Freunde??) maar ook voor hem zit het venijn in de staart van de week. Een 14e plaats is meteen zijn aftrekker.

Ton eindigt vandaag op plek zes en dat klasseert hem als 9e deze week. Een mooie prestatie voor deze 70 jarige gentlemen van de Ojollers. Hij had Wilco nog de tip van de dag gegeven, maar helaas is deze reporter niet te weten gekomen wat dat dan wel niet was wat deze ”bijna Fries” aan de echte Fries heeft doorgespeeld.

Ton overweegt overigens een overstap naar vloot Fryslan en tegen die tijd zal hij dat geheim met alle vlootleden delen. We kunnen niet wachten Ton!

In het achterveld worstelt de rest van het veld zich door de klok. We hebben inmiddels ca 2 uur gezeild en dan moeten we de poelen nog over. pfff Jeen is er al ‘ganz klar mit’ en heeft een natte kont. Siep droomt nog na van zijn allereerste derde plaats en ja, de rest van het veld zit gewoon de wedstrijd uit. Er is zo vlak voor de afgekorte finish nog een enkel bootje wat van plaats wisselt, maar meer dan gerommel in de marge is het niet. Het zit er op. De uitslag is duidelijk, maar ook redelijk uniek:

Jan is de onbetwiste winnaar en maakt daarmee zijn teleurstelling van 2022 goed. Daarachter Luut met 14 punten. Hoewel het ongetwijfeld zo niet zal voelen, is het nog steeds een prachtige prestatie voor hem. Mem De Zee zal trots zijn en zeggen “och jonge, it is mar ien spultsje”.

Daarachter drie (!) man met 22 punten en dan weer vier (!) man met 23 punten. Als Klaas Jansma dit live had moeten verslaan, was hij er waarschijnlijk in gebleven. Dit verzin je niet en het geeft wel aan hoe een sterk veld er op het water lag. Hulde aan alle zeilers die er een mooie week van gemaakt hebben. Hulde ook een de organisatie die de communicatie goed voor elkaar had. Of onze Timo hier als inkomend KWS bestuurslid communicatie de hand in heeft gehad, is voor ons een vraag en voor hem een weet. Vanuit zijn luie ligstoel op Bali heeft hij dit alles gadegeslagen en zag dat het goed was.

Groet en tot een volgende evenement waar de nummer 13 het verslag mag doen. Vanuit die positie blijk je namelijk het meeste te zien en kun je in je verslag meer deelnemers een plaatsje geven.

Rest mij nu alleen nog een dank aan ALLE zeilers die ook mijn week onvergetelijk gemaakt hebben.

Dag 5

Hardzeildag, deze dag wil je winnen!

Maar er zijn meer mensen die dat graag willen, dus is het weer dringen geblazen op de lijn. Iedereen denkt dat starten bij het schip het meest voordelig is. Jan drukt de neus van de GER7 zo’n beetje tegen de achtersteven van de Roekoepolle, maar Luut weet zich er nog net tussen te wringen. Naast deze heren vinden we zo’n beetje de hele top 25 en dus is het wachten op massale valse start. Dit ondanks de U-vlag, die er als waarschuwing in hing.

Gelukkig gaat de tweede start wel goed, maar nog steeds is het druk bij het schip. Een aantal zeilers waaronder Ton, Jan, Siep en Luut kiezen als snel voor een stuurboordslag richting het PM kanaal. De overgrote meerderheid echter gaat met een lange slag over bakboord het meer op. Thies en Henri en Pier Thomas kiezen uiteindelijk ook voor deze slag en komen samen met de eerder genoemden als eersten bij de bovenboei aan. Jan gaat zoals wel vaker voorop, direct gevolgd door Luut, Siep, Pier Thomas, Thies en Henri richting onderboei 8 van de West Zuid West baan, aangeduid met een L. Halverwege dit lange rak kijkt jan nog een keer op de kaart, shit waar ligt die verrekte boei 8 nou eigenlijk? Na enige momenten van twijfel, denkt hij het zeker te weten en stuurt onwetend van zijn vergissing af op boei 7. Nou zijn er meer mensen die boeien door elkaar halen of missen, maar Luut vindt het na een tijd wel welletjes en haalt Jan uit de droom: “je gaat richting de verkeerde boei”.

Pardoes wendt Jan de steven alsnog richting de juiste boei, met niet alleen Luut maar ook Pier Thomas, Ton en Henri in zijn kielzog meenemend. Eenmaal aangekomen bij de juiste boei, blijkt Jan zijn koppositie niet verloren te zijn en rondt als eerste de onderton, direct daarachter Luut, Pier Thomas, Henri, Siep en Ton. In het navolgende kruisrak gebeurt er in deze voorhoede niet heel veel; Jan blijft koploper en daarachter is het stuivertje wisselen tussen Luut, Siep en Pier Thomas om de plekken twee, drie en vier. Siep haalt Pier Thomas in op het voordewindse rak en aan de wind blijkt Pier Thomas de sterkste. Luut blijft stug doorzeilen op plaats 2. Alleen op de Zoutpoel is het even spannend als Luut rechts voorbij een paar Flitsen moet en Siep er links voorbij gaat. Bij boei 13 blijkt de orde echter hersteld. Luut op twee, Siep op drie en Pier Thomas op vier, henri op vijf en daarachter Ton, Thies en Fedde. Op naar de Poelen waar vaak van alles gebeurt.

De weg er naartoe is gevuld met Flitsen, Flitsen en nog eens Flitsen. In totaal kon je er zo’n veertig tellen voordat je ze achter je kon laten. Nou gaan deze Flitsen niet heel snel en soms zijn ze ook wat onvoorspelbaar qua koers, maar het zijn zeilers net als wij met rechten net als wij en met het plezier in zeilen net als wij. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld toen ik hoorde dat er binnen onze klasse zeilers zijn, die deze kinderen niet alleen links en rechts voorbij willen, maar daar ook nog eens verbaal wat krachttermen bij gebruiken, waar deze kinderen niks anders mee kunnen dan verschikt omkijken en denken dat zeilen tegen “grote mensen” niet altijd leuk is. Dat is jammer en dat moeten we niet willen. Wie deze schoen past trekke hem aan.

Terug naar de Poelen. Siep ziet tot zijn verbazing Luut er als een haas vandoor gaan en tot overmaat van ramp Pier Thomas wel heel dichtbij komen. shit, halve wind is niet zijn sterkste kant, maar hij wil wel zijn 3e plekje houden. Dat lukt ook tot de boei bij Goingarijp. Eenmaal daar aangekomen zit Pier Thomas op zn spiegel met op gepaste afstand daarachter Henri en Ton. In daarop volgende kruisrak is het wederom stuivertje wisselen tussen deze 2 mannen. Luut neemt wat afstand en Jan, tsja Jan is jan en derhalve uit zicht. In het volgende voordewindse rak is het wederom plaatsje wisselen en dat gaat nog een paar keer door tot aan boei 20 bij het Jousterslootje.

Op de weg daar naartoe heeft Luut nog een aanvaring met een dame in een 12-voets jol, ze schreeuwt als een dier wat naar de slachtbank gaat, maar Luut roept sorry en vervolgt zijn weg.

Op weg naar de finish trekken alle zeilers in de kopgroep alles uit de kast om een plaatsje te winnen maar dat lijkt niet te lukken op dit bijna bezeilde rak richting boei 1.

Lijkt want bij Luut slaat het noodlot toe. Halverwege de Siebesloot en boei 1 begeeft het grondblok het. De storm van dinsdag liet daarbij alsnog zijn sporen na in de 671. Met lede ogen en lamme handen moest Luut toezien hoe hij zijn 2e plekje van vandaag verloor aan Pier thomas en zijn algemeen klassement aan Jan. Hij eindigt 3 punten achter Jan en staat daarmee in punten gelijk maar Jan heeft twee ééntjes én een beter aftrek. Maar ja, in de Sneekweek kan van alles gebeuren.

Morgen luidt de bel voor de laatste ronde. Benieuwd wie er waar op het podium staan.

 

Dag 3

Al om half negen piept de telefoon dat er een berichtje is van wedstrijdleider Johan Schurer. De windvoorspelling is dat er tot 12 uur gevaren kan worden en daarna waaien we allemaal van het water af, zo is de verwachting. Groep 1 tot en met 11 kan van start en aldus geschiedde om 10.10 uur vanaf baan N, noord-west.

Het aantal deelnemers is gehalveerd ten opzicht van afgelopen weekend en de stevige wind zal daar zeker de hand in hebben gehad. Sommigen hadden een geldig excuus en bleven op doktersadvies aan de wal. Zo moesten bij Henri de hechtingen er uit gehaald worden na zijn aanvaring met de giek op zaterdag, wat hem een ziekenhuis bezoek en wat hechtingen opleverde. Tsja, ooit jong, kwiek en succesvol in de Ojol, nu alleen nog succesvol. Maar goed hij is er weer!

We hebben dus wat meer ruimte op de startlijn en een vlekkeloze start lijkt dan ook haalbaar. Voor de meesten althans, maar niet voor Klaas, hij mist met een voet de hangband en dondert pardoes overboord, onderweg raakt zijn andere voet nog wel verstrikt in de lijn van de overloop. Tjsa, daar hang je dan; je probeert van alles om de voet vrij te krijgen, maar dat lukt verdorie niet. Enige remedie is de schoen uit te trekken, deze binnen boord te gooien, in de tussentijd nog even het onderwater schip schoonmaken want ja, als je straks als eerste finisht moet de boel er wel netjes uitzien natuurlijk. Als dat allemaal klaar is, nog even een extra krentenbol naar binnen werken, want nu moeten de spreekwoordelijke ‘pipen wol ût de sek” komen. Met deze wind staat Klaas zijn naam al in potlood op de eerste plaats geschreven, dus Noblesse Oblige!

Sybrand heeft bij de eerste bovenboei nog even de hoop dat de dagprijs voor hem is; Klaas is in geen velden of wegen te zien en Thies klopt wel aan maar ja, die raakt nog wel eens de weg kwijt hier in Friesland, dus die is geen echte bedreiging... denkt Sybrand.

Het is wel even opletten bij de bovenboei, De oude Noord-west baan ging bakboord om en de nieuwe gaat stuurboord om. Henk Kuiper had de oude route nog in gedachten en kwam verkeerd uit. Hij koos de enige juiste oplossing en ging onder de boei door om zo een nieuwe poging te wagen. Zijn pad kruiste echter dat van ondergetekende en waar Henk omhoog wilde om de boei opnieuw te ronden moest ik juist naar beneden. Na een immer vriendelijk onderonsje, ging Henk zijn eigen weg en rondde heel sportief de boei alsnog.

De weg omlaag was even opletten; dikke rollers en stevige vlagen zorgen voor gespannen zenuwen. Sander kijkt af en toe een beetje benauwd om zich heen; als dit maar goed gaat. Eenmaal aangekomen bij de onderton slaakt hij een zucht van verlichting. Zo, de kop is er af.

Intussen begint Klaas aan zijn onvermijdelijke opmars. Hij is gebouwd voor dit weer, voor een Ojol en voor het Sneekermeer en zie daar maar eens tussen te komen. Sybrand spartelt nog even tegen en Thies heeft de hoop al opgegeven, sinds hij bij de bovenboei van het 2e rak zijn boot vol water schept en daardoor onbestuurbaar wordt. Hij kiest er voor om de boot eerst (half) leeg te zeilen en meldt zich halfvol weer bij de bovenboei, om de verbaasde achterliggers voor te gaan in de lange weg omlaag richting de Poelen. Nou ja voorgaan, de een na de ander dendert over de arme Thies heen en de boot met deze golven leeg varen is er ook niet echt bij. Lijdzaam moet hij zien hoe Siep en Arne over hem heen denderen, maar hij zal later als laatste lachen. Bij de gijpboei op de Saltpoel aangekomen gaat het gijpen de meesten goed af, maar met een fikse vlaag in de nek kiest Fedde voor een stormrondje, keurig vervolgt hij zijn weg, ik twijfel; ook een rondje of “gewoon” gijpen? Ik kies voor het eerste maar zet het rondje iets te vroeg in en moet na het rondje gedraaid te hebben, alsnog stevig afvallen om de boei te halen, helaas blijkt dat te veel gevraagd en mijn lot is bezegeld en een nat pak het gevolg, pffff een derde DNF kan ik echt niet verkopen, dus hijs me maar weer aan boord en ga als waterschip verder richting Goingarijp. Ik weet nu hoe Thies zich voelde met een boot vol water die maar niet leeg wil lopen. Ondertussen is Klaas op stoom gekomen en laat aan Sybrand even zien hoe je dat doet; kantje boord zitten bij 25 knopen wind en rustig doordenderen, het hele veld kansloos achter je latend. Achter Sybrand proberen Jan en Harry nog wel iets te doen, maar ze zullen uiteindelijk in hun lot schikken. Direct daarachter fluit Fedde een aardig deuntje mee, een knappe prestatie voor deze lichtgewicht onder de toppers. Het zal waarschijnlijk geholpen hebben dat zijn Hanneke weer ergens op de loer lag om mooie plaatjes te schieten. Helaas heeft ze dan ook moeten zien, dat halverwege de Poelen de zeilen  gestreken werden als gevolg van een weigerende neerhaler.

Inmiddels heeft Klaas met 2 vingers in de neus  de ingekorte baan uitgezeild en zitten de rest er nog steeds in, als hij zijn dagprijs ophaalt bij de starttoren, terwijl ondergetekende en Ale, die ook het Oostzeezout uit zijn boot heeft gespoeld, als laatsten over de lijn komen en de finishboot weer richting te haven kan.

Vermeldenswaardig is de prestatie van Hille; toch een beetje onzeker geworden door zijn avontuur en de schouder uit de kom in de laatste sneekweek mijdt hij meestal dit soort windjes. Vandaag echter was zijn dag, met een keurige 17e plaats doet hij goede zaken in het klassement.

Over dat klassement gesproken; Luut blijft aan kop dus mem De Zee kan tevreden zijn. Met een keurige 10 punten in 3 wedstrijden staat hij 3 punten los van de nrs 2,3 en 4 maarrrr en er is altijd een maar, Jan heeft een betere aftrek. Nou wil ik de druk niet onnodig opvoeren, maar Luut moet stabiel top 3 blijven zeilen en Jan, Harry en Klaas achter zich houden, wil hij zijn servieskast kunnen aanvullen. Joop Zoetemelk sprak ooit de profetische woorden; “de Tour wordt in bed gewonnen” en daar maakt Luut dan weer de meeste kans; hij slaapt keurig alleen in zijn bed in een bootje in de haven en dat kan van Jan niet gezegd worden; hem zien we iedere dag met een nieuwe vlam aan zijn zijde over de Boulevard of Broken Dreams op het eiland wandelen. De pont geeft en neemt iedere dag een nieuwe vlam en zijn vlootvrienden zorgen dat de boel nog steeds lekker ruikt bij Jan. Kijk, nou weten we waarom Jan bij Vloot Spiegel zeilt; echte vrienden doen dat!

Het zeilen lijkt een bijzaak te zijn geworden voor deze zeilkunstenaar, maar de week is nog lang en niet zelden blijkt ook in Sneek de verassing in de staart te zitten.

Morgen kunnen we uitslapen, want de bootjes uit groepen 12 tot 25 mogen als eerste. Dat geeft Luut weer extra energie en Jan weer extra kansen; benieuwd hoeveel shampoo zijn maatjes morgen moeten halen.....

 

We houden u op de hoogte!

 

 

Dag 1 en dag 2.

 

Het weekend van de Sneekweek beloofd qua weer weinig goeds. Op omrop Fryslan wordt gesproken over herfstweer, het ANP rept over alle codes die de regenboog rijk is. Letterlijk in dit geval, want zon en regen gaan elkaar afwisselen onder een mengel van windkracht nul tot 7. We waren gewaarschuwd dus. Tot overmaat van ramp had de KWS in haar oneindige wijsheid ook nog een nieuwe baan bedacht. 

nagekomen toelichting Van Onno over het besluit de Gossepalen vrij te maken: Het idee hierachter is dat de jeugdklassen voor het eiland kunnen zeilen. Dit is bij harde wind veiliger en bij weinig wind voorkom je dat ze uren in de boot zitten. Het geeft vervolgens meer startruimte op de grote baan waardoor (in de toekomst) twee wedstrijden op een dag gezeild kunnen worden voor de klassen die dat graag willen

Niemand wist hoe het water tussen de driehoek Starttoren-Siebesloot en Jousterslootje heet maar nu weten we het wel; het is een lege vlek geworden op de spaghettibanen die we Sneekweekbanen noemen en die alleen alle Friezen lijken te snappen, alle…? Dat zullen we nog wel eens zien. De Gossepalen zijn vrijgemaakt voor het jeugd- en gehandicapten zeilen.

 

Een prima beslissing lijkt me, zodat nog meer mensen van  de prachtige avonturen in een zeilboot kunnen genieten en navertellen. Dat laatste is misschien nog wel het meest leuke onderdeel van het zeilen, als je een gemiddelde conversatie van een groepje zeilers na afloop mag geloven. De verhalen worden sterker in een evenredigheid aan de rondjes bier die worden uitgedeeld.

Enfin, terug maar zaterdagochtend 10 uur. We worden als Ojolzeilers verzocht om het water achter de startlijn vrij te houden om de F1 surfers met foils de ruimte te geven, om op volle snelheid over de startlijn te kunnen gaan. Gelukkig geven de meeste zeilers hier keurig gehoor aan en kunnen de 5 raceplanken hun kunstje laten zien. Menig zeiler viel de mond open toen ze op volle snelheid van naar schatting misschien wel 40-50 km/h over de startlijn scheren. Zie dan maar eens niet vals te starten, chapeau voor deze deelnemers!

Met onze 45 bootjes hadden we iets meer startlijn nodig en in de volgende 10 minuten weet het comité de startlijn te verlengen tot de benodigde 337,5 mtr.  De lijn lag er prima in en de vloot verdeelde zich keurig, weinig tot geen gedoe en zonder valse start gingen we op weg naar de groene bovenboei. Een aantal zeilers onder leiding van, wie anders Jan ten Hoeve kiest voor een lange slag over bakboord en weet daar goede munt uit te slaan. Met zo’n groot veld nemen ze een behoorlijk risico als ze over stuurboord bij de bovenboei aankomen, maar het pakt voor de pak m beet 6 koplopers goed uit. De overige volgers over stuurboord wacht een zware dobber, want de meerderheid van het veld kiest voor de veilige benadering van de bovenboei over stuurboord. Los van wat gevloek en getier en een enkele kus van de bovenboei, waar verbazingwekkend niemand protest roept gaat de reis verder richting de onderton nabij de pier van Terherne. De reis daar naartoe is niet zonder gevaar. De 45 jollen ontmoeten een veld met 12-voetsjollen en daar waar beide boten over bakboord liggen, ligt een aanvaring op de loer. Twee ongelukkige 12-voeters komen respectievelijk Joep en Quintus tegen die op het allerlaatste moment een midscheepse aanvaring weten te voorkomen, maar de ietwat bejaarde heren in de houten badkuipen schrikken zich wel een hoedje, er wordt wat gemopperd maar het woord protest kennen ze blijkbaar bij de 12-voets jollen ook niet. Een stukje verderop in het veld heeft Sybrand zich ten doel gesteld nog een aantal bootjes in te halen en daarvoor wordt alles uit de kast getrokken, helaas gaat het niet helemaal goed en weet hij ternauwernood een Chinese gijp op te lossen. Even leek het er op dat hij een andere zeiler midscheeps zou toucheren, maar wonder boven wonder wist hij de boel recht te houden en weer op koers te krijgen. Eenmaal aangekomen bij die onderton was het dringen geblazen. Groepjes van 5 tot 7 rijen dik wurmen zich rond de Ton. Jelmer, die dergelijke grote groepen niet gewend is in zijn Vaurien, meent er nog tussen te kunnen maar wordt verbaal terecht gewezen;”he Jelmer, wegwezen hier, je hebt geen recht” maar ja wat moet je. Je zeilt dan wel in een PDC jol waar de alle laatste techniek in is gestopt maar opstijgen of oplossen in het niets  kan dat ding toch echt niet.

Dit keer kiezen de koplopers een kruisrak over stuurboord en ook dat pakt weer goed uit. Jan blijft op 1, gevolgd door Luut, Ton, Harry en Henri die vrolijk fluitend koers zet naar een nog betere klassering. Nu zou ik graag een lang en prachtig verhaal geschreven hebben over de rest van het avontuur op zaterdag maar materiaalpech maakt een vroegtijdig einde aan mijn overigens lijdensweg van race 1. Ik had namelijk samen met Wim Bech voor een hele lange slag richting de Camping gekozen en dit pakte voor ons wel heel slecht uit. Ik geloof dat er nog 2 bootjes achter ons zaten toen mijn bootje mij uit mijn lijden haalde. Een gebroken onderblok was het excuus om een DNF te schrijven. Ik had niet geweten hoe ik dat nog goed had moeten maken. Wellicht had ik bij Wim moeten blijven want die wist met een 23e plaats toch een plekje in het linkerrijtje te vinden. Knap! Aan de kop probeert Luut van alles om Jan ten Hoeve van de zijn eerste plaat te weren, maar helaas voor hem zonder succes. Maar ok, mem de Zee kan tevreden zijn hoor. Een 2 plaats is niks om je voor te schamen in dit veld. Op vrijdagavond memoreerde Luut nog even dat het met dit sterke veld wel eens zijn eerste (!) Sneekweek kon worden zonder dagprijs. Nou ja, deze pakken ze je niet meer af, Luut!

Op naar dag 2.

Wedstrijdleider Johan Schurer had het in zijn palaver op zaterdag al gezegd. Zondag kon het 2 kanten op, heel veel wind of heel weinig wind. Het bleek het laatste. We beginnen de dag in (wind)stilte.  Gelukkig is het wel om 9 uur het digitale palaver. De KWS verdient hier echt een compliment. Stipt om 9 uur krijgen we via Whatsapp een toelichting van de wedstrijdleider over de plannen van vandaag. Ook de mededelingen komen nu digitaal naar ons toe, zodat we niet meer afhankelijk zijn van reporters op het eiland.

De wind laat op zich wachten en dat geeft ons mooi de kans om nog snel even een paar stickers op de giek van de Promojol te plakken. Jan sponsort onze boten als sinds jaar en dag met zeiltjes en daar mag best iets tegenover staan!.

Kort voor 12 uur is daar dan toch het verlossende bericht; het startschip vaart uit. Ruim anderhalf uur later hebben wij de start op de noord-baan en gaan we op weg naar weer de groene bovenboei. Nou kan ik me vergissen maar volgens mij was bij het schip een bootje of 15 veel te vroeg weg maar ik denk dat de KWS meer belang had bij een strak startschema dan bij een juiste start. We mogen dus onze weg vervolgen. Op weg naar de bovenboei komen we nog wel wat schiftingen tegen en de winnaars van gister blijken niet (allemaal) de winnaars van vandaag. Thies heeft iets goed te maken na zijn 9e plaats van gister en rondt als eerste de bovenboei, op de voet gevolgd door Klaas Weissenbach die ook meer wil dan de 6e plaats van gister. Daarachter een groepje met Luut, Bart en Wilco. De reis gaat vervolgens weer richting het Heeregat en daar weet Wilco de koppositie al over te nemen. We kruisen nog een keer op richting de Pier van Terherne alvorens we een heeeeeel lang voordewinds rak ingaan; langer dan dit kan bijna niet. Van het PM kanaal helemaal richting de Noorderoudevaart bovenin de Poelen. Eenmaal daar aangekomen zeilt Wilco nog steeds op kop, maar wordt hij achterna gezeten door de gebroeders De Zee. Bart gaat Luut voor in de achtervolging maar Wilco geeft geen krimp. Hij kijkt niet op of om en weet zijn boot als eerste over de meet te krijgen, Bart heeft dan wel alles uit de kast gehaald om eerste te worden, maar moet zich toch neerleggen bij een 2e plaats. Daarachter Luut die met een derde plaats en passant de kop in het klassement overneemt; dat moet gevierd worden denkt Luut en in plaats van een verslag te schrijven wat inmiddels gebruik is in Friesland zet hij koers richting zijn Marga om de overwinning te vieren.....

Achter deze 3 friezen volgt Thies, die daarmee toch weer wat inloopt na zijn 9e plaats van gister. Op 5 Harry Vos die met volle teugen geniet van de Sneekweek en geen boodschap heeft aan de smoesjes van moeilijk te lezen banenkaarten of gewijzigde routes, Harry vaart zonder kaart en vraagt regelmatig aan Luut of Bart waar hij naartoe moet en krijgt dan steevast hetzelfde antwoord; Immer gerade aus Harry. Maar laat deze EURO winnaar maar schuiven, zijn Sneekweek kan al niet meer stuk! In het achterveld heeft nog een enkele sukkel moeite met de nieuwe banenkaart en mist kansloos boei 10. Gelukkig weet hij deze een paar uur en dito biertjes alsnog te ronden….

Morgen nieuwe rondes en nieuwe kansen.

WhatsApp Image 2023-08-07 at 16.41.33 WhatsApp Image 2023-08-07 at 16.41.33
WhatsApp Image 2023-08-07 at 16.22.28 WhatsApp Image 2023-08-07 at 16.22.28
WhatsApp Image 2023-08-05 at 19.50.33 WhatsApp Image 2023-08-05 at 19.50.33
WhatsApp Image 2023-08-06 at 18.35.36 WhatsApp Image 2023-08-06 at 18.35.36
WhatsApp Image 2023-08-05 at 19.54.01 WhatsApp Image 2023-08-05 at 19.54.01
WhatsApp Image 2023-08-06 at 22.25.43 WhatsApp Image 2023-08-06 at 22.25.43
WhatsApp Image 2023-08-06 at 22.26.32 WhatsApp Image 2023-08-06 at 22.26.32
WhatsApp Image 2023-08-06 at 10.02.05 WhatsApp Image 2023-08-06 at 10.02.05