Verslag Zomerwedstrijden Sneek

Zomerse omstandigheden !!

Zaterdag begint met schitterend zeilweer, zonnetje en een windkracht 3/4, echt perfect. Wel schift de wind alle kanten op, maar dat biedt ook wat variatie en kansen in een kruisrak. 
Net voor het 5 minuten sein wordt de baan gewisseld van Zuid-West naar Zuid-Zuid-West, blijkbaar wordt dit niet door iedereen opgemerkt...
Sybrand heeft een prachtige start en is direct voorop in het kruisrak. Samen met Jan ten Hoeve. 
Jan gaat als eerste om de bovenboei, met Sybrand en Wilco achter zich.
Ondergetekende heeft een zeer slechte 1e kruisrak, maar zit de laatste slag naar de bovenboei aan de goede kant en komt er toch nog redelijk uit. 
Gedurende het voordewindse rak draait de wind naar het westen, hierdoor is het volgende kruisrak naar de Sybesleat bijna te bezeilen. 
Bart heeft route J nog voor ogen en zeilt naar een boei bij het Starteiland. Quintes volgt Bart.
In het laatste kruisrak raakte de val van Wilco stuk, waardoor hij met het zeil een meter lager het laatste stuk zeilt. Hierdoor gaat hij jammer genoeg van plekje 3 naar 8.
Jan houdt Sybrand achter zich en Jelmer, in de nieuwe boot, eindigt knap op het 3e plekje. 

De tweede wedstrijd waait het een stuk minder, pielweer, zoals Johan Otte zegt. Ideaal voor de lichtweer specialisten.
Ondergetekende begint goed en gaat als 1e om de boei, met Jan en Sybrand achter zich.  Voor de wind gaat Sybrand onderdoor en pakt de leiding.
In het kruisrak veel windschiftingen. Jan heeft veel snelheid en pakt de leiding, met Wilco als een duiveltje uit een doosje daar achter. Bij de bovenboei is het achter Jan en Wilco druk. Ondergetekende kan over bakboord nog net voor een grote groep over stuurboord liggende boten langs. Timo, binnenste over stuurboord, schat de situatie iets verkeerd in en klapt de boot tussen de over bakboord liggende boten. Kin krekt net Timo...
Veel geschreeuw en een grote opstopping bij de boei. 
Johan Otte komt er nog knap uit, maar heeft door alle ellende bij de boei een grote afstand tot nummer 3. 
Het volgende kruisrak pakt Wilco knap de koppositie en finisht voor Jan. Ondergetekende is blij met zijn 3e plekje. 
Harm heeft het blijkbaar te warm in zijn boot gekregen en gaat in het kruisrak door een dikke vlaag om en kan nog even zwemmen.

Zondag zeilen we de Zuid-Oost baan, een waardeloze route door de korte kruisrakken en draaiende wind. Er is weinig wind, veel drukverschil op de baan en het is direct al warm, heel warm. 
Bart wil revanche nemen op zijn eerste wedstrijd en is bij de boven ton ver voor het veld, met Jan ten Hoeve weer knap op een tweede plek. Bart zien we deze wedstrijd niet meer terug.  Na veel wisselingen finisht Siep knap op een 3e plekje. 

De laatste wedstrijd met de Zuid-baan gelukkig weer een lang kruisrak. De wind zakt er uit en schift alle kanten op. Dus de kop er goed bijhouden en niet in paniek raken.
Jan ten Hoeve heeft weer een goede start en gaat als de brandweer. Bij de boventon heeft hij al een enorme voorsprong en vergroot deze gedurende de wedstrijd.
Achter Jan is het een felle strijd om het tweede plekje. Jan de Best en ondergetekende kiezen in het tweede kruisrak de oostkant van het meer,  Quintes en Jelmer kiezen de westkant van het meer. Jan de Best gaat te ver naar links en verdwaalt. Quintes komt er als beste uit en gaat het laatste voordewindse rak richting de finish. Net voor de finish lukt het ondergetekende nog om hem te pakken. Helaas voor Quintes blijkt hij ook nog een OCS te hebben. Hierdoor pakt Jelmer nog het 3e plekje en Wilco weer stabiel op 4.

Samenvattend: een prachtig zeilweekend, prachtig weer, spannende wedstrijden met een grote winnaar, Jan ten Hoeve.
 
Doeke NED 595

Scherm­afbeelding 2023-06-26 om 15.27.51 Scherm­afbeelding 2023-06-26 om 15.27.51