Dré Veelenturf overleden...

...offertes op de achterkant van een sigarendoosje,,,

Ton op de Weegh informeerde ons vandaag, dat Dré Veelenturf net voor Kerst is overleden. Dré was een bekende botenbouwer uit Bodegraven, die zo’n twintig houten Olympiajollen bouwde. Later bouwde hij ook in polyester.

Zie bijvoorbeeld het artikel op de oude O-jol website ‘Restauratie van de O-jol H-373 door Dré Veelenturf’ geschreven door zijn zoon Frank (te lezen via de link: link naar artikel Dré Veelenturf (http://o-jol.nl/custom/oud/oudesite/index-option=com_content&task=view&id=469&Itemid=40.php.html) en het bijgaande artikel uit de Waterkampioen van 1994, waarin de Friezen Menno Deen en Hertzen Oost vertellen hoe zij Dré bereid vonden, een polyester romp voor hun te bouwen, die zij vervolgens naar geheel eigen inzicht konden afbouwen.

 

Namens de klasse wordt een condoleance kaart gestuurd aan de familie.

 

Hieronder een kort ‘In Memoriam’ van de hand van Ton:

Dré was een gerenommeerde botenbouwer, een op en top gepassioneerde vakman op zijn gebied.
Een bezoek aan zijn huis-werkplaats in Bodegraven was altijd een gezellig soort feestje, super gastvrij , voorzien van koffie gezet door z’n liefhebbende vrouw Greet (overleden in 2018) en als het wat later op de dag was, een borrel of biertje.

Niks was te gek bij de familie Veelenturf. Met een paar anekdotes als bv mijn DN ijszeiler, die ik op een zondag aan barrels zeilde, op naar Dré, “leg maar neer, ik maak er wel wat van”, twee dagen later lag de romp op de salontafel in de huiskamer nog te drogen en kon ik weer zeilen. Offertes werden letterlijk gemaakt op de achterkant van een sigarendoosje of op één kladpapiertje en bij het afrekenen, “ Dré, heb je niks vergeten? O ja de btw”. Een fantastische kerel die je dan ook niets tekort wilde doen.
Ook in de Ojol had hij z’n passie gelegd, door een goede mooie boot te bouwen, waar diverse zeilers in het verleden goede resultaten hebben behaald.
Verder heeft Dré 16-kwadaten en diverse andere klasse schepen gebouwd waarin met veel plezier nog steeds op de Nederlandse wedstrijdwateren wordt gezeild.

 

Link naar artikel Waterkampioen Dré Veelenturf (/content/31474/download/clnt/96401_Artikel_Waterkampioen_14-1-1994.pdf)

22 22