Update van het bestuur

...vooruitblik 2021...

Beste zeilvrienden,

 

Het Covid-19 virus maakte dat we ons jaarprogramma niet konden afronden en het winterprogramma niet hebben kunnen starten. Desondanks zijn het bestuur en de vlootvoogden al volop aan de slag met het programma van volgend jaar en met vele andere zaken die spelen in onze klasse. In dit bericht vind je een korte update.

 

(Wedstrijd)kalender, ALV en jubileum

De voorlopige kalender voor 2021 is klaar en is in een apart Nieuwsbericht gepubliceerd en toegelicht. De kalender zal in de ALV van begin 2021 worden vastgesteld. Er kunnen dus nog wijzigingen plaatsvinden en uiteraard kan de Corona-pandemie nog flink roet in het eten gooien.

 

Leerpunten uit de evaluatie (in de vlootvoogden meeting) van beide ONKs en de EURO, die we voor komend jaar zullen meenemen in de voorbereiding, zijn:

EURO: indeling van de groepen voor de splitsing in Gold/Silver

ONK: wachttijden tussen de wedstrijden, wedstrijdplanning (palaver vs. uitvoering) en communicatie met wedstrijdleiding, naleving Corona maatregelen aan de wal

 

De planning van de ALV kent ook zijn eigen Corona dynamiek. Nu de HISWA is weggevallen was het idee om de ALV tijdens Boot Holland in Leeuwarden te houden. Echter, ook dit evenement is recentelijk al afgeblazen. We houden jullie op de hoogte van de nieuwe planning en mocht het niet anders kunnen, dan organiseren we de ALV weer online.

 

We plannen om het uitgestelde 60-jarig jubileum te vieren tijdens het ONK van 2 tot 5 september in Balk op het Slotermeer. Een commissie met leden van het bestuur en vloot Friesland is aan de slag met de organisatie.

 

Het bestuur heeft op initiatief van Theo Meus een werkgroep ingesteld om een jubileumboek te maken dat waardige opvolging geeft aan het ’40 jaar O-jollen’ jubileumboek uit 1976. De werkgroep, onder leiding van Klaas Molenaar, zal binnenkort zeker meer van zich laten horen. Heb je ideeën of wil je bijdragen, neem dan even contact op met Klaas of Theo.

 

Watersportverbond

Het Watersportverbond is flink in beweging en kent stevige uitdagingen:

Sportbeoefening wordt steeds individuelere, (watersport)verenigingen staan daardoor onder druk en daarmee ook het Watersportverbond (met verenigingen als leden) zelf. De rol en focus van het Watersportverbond moeten scherper en de meerwaarde voor de (wedstrijdzeil)sporter moet duidelijker

Er is in 2020 stevig gereorganiseerd om financieel het hoofd boven water te houden en daarbij verloren een aantal oude bekenden hun baan

Hoofdsponsor Delta Lloyd heeft de ondersteuning beëindigd (het bestuur van het Verbond noemt in de stukken voor de ALV op 12-12-20 dat het dicht bij een overeenkomst met een nieuwe hoofdsponsor is)

Problemen met het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen dat het Verbond namens de Nederlandse overheid uitgeeft

Zorgen over en problemen met het gewijzigde systeem van wedstrijdlicenties en certificaten (registraties van meetbrieven). Overigens spelen de problemen met wedstrijdlicenties niet of nauwelijks bij eenmansboten, omdat het vanzelfsprekend is dat de stuurman van een boot een wedstrijdlicentie moet hebben om deel te kunnen nemen aan georganiseerde zeilwedstrijden.

 

Voor onze klasse is belangrijk wat het nieuwe Platform Wedstrijdzeilen onder leiding van Max Blom gaat betekenen. Het Platform wil de sport aantrekkelijker maken voor de jeugd, het tekort aan kader (trainers, wedstrijd officials) inlopen en talenten beter laten doorstromen naar de topsport. Er wordt ook aan de structuur gesleuteld, onder andere door de klassenorganisaties beter aan het Watersportverbond te binden.

 

Daartoe waren er een 10-tal avonden georganiseerd met clusters van gelijksoortige klassenorganisaties om uit te wisselen wat leeft en mogelijke verbeteringen te inventariseren. De bijeenkomst met de cluster ‘Olympiajol, Finn, Solo en 12-Voetsjol’ was gepland voor 30 september maar heeft ten gevolge van de ondertussen weer aangescherpte Corona maatregelen niet kunnen plaatsvinden. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Het Watersportverbond richt dit jaar een centrale wedstrijdkalender in. Max heeft onze voorlopige kalender al doorgegeven

 

Verder worden vanaf 2020 de Medemblik Regatta (ONK voor Olympische klassen) en Open Dutch Sailing Championship (ONK voor niet-Olympische klassen) gecombineerd in één evenement dat begin juni in Medemblik plaatsvindt. Het Watersportverbond nodigt klassenorganisaties uit hun ONK in dit evenement onder te brengen. Het bestuur wil dit voor 2022 (!) nadrukkelijk overwegen en heeft de vlootvoogden van de organiserende vloten (Spiegel en Nieuwkoop) gevraagd hier over na te denken. De voor- en nadelen van een dergelijk gecombineerd evenement op groot water zijn bekend, maar het past binnen het beleid van de klasse om (zo mogelijk) jaarlijks een evenement op groter water te houden.

 

PR, sponsoring en website/nieuwe inschrijfmodule

Siep is met een klein team aan de slag met deze onderwerpen en heeft tijdens de vlootvoogden meeting de wensen van vloten m.b.t. promotieartikelen en sponsoring, waaronder de prijzen, geïnventariseerd. Zijn er wensen of ideeën geef die dan aan hem door.

 

De website wordt verder verbeterd en de inschrijfmodule wordt vernieuwd en direct gekoppeld aan de ledenadministratie, zodat er bij inschrijving maar weinig hoeft te worden ingevoerd en (uitsluitend) de relevante actuele gegevens bij het organiserend comité bekend zijn. We streven er naar om ook de betaling van het inschrijfgeld te koppelen aan de inschrijving.

 

De commissie ‘Relevant Houden Olympiajol’, die relevante technische ontwikkelingen en vernieuwingen inventariseert en daarover adviseert, is aan de slag gegaan op basis van de gegevens uit de enquête die begin dit jaar is gehouden. Hierover is in de ALV in juni gerapporteerd (zie stukken ALV, ook voor taakstelling en randvoorwaarden voor de commissie). De onderwerpen die als eerste worden opgepakt zijn zeil en mast en daarbij wordt breed input gevraagd van producenten en ontwikkelaars met relevante ervaring. Het bestuur van de IOU Duitsland wordt goed meegenomen in de ontwikkelingen en de inventarisatie en ondersteunt de activiteiten van de commissie.

 

Zijn er vragen of opmerkingen, dan weten jullie ons te vinden.

 

We wensen jullie en jullie families goede gezondheid en prettige feestdagen toe.

En houd vol!

 

Jeroen Mickers, Pier Thomas Meintema, Siep Schukken, Max Visser en Fedde Sonnema

download (1) download (1)