De Zilveren Spiegel 2020: een onverwacht prachtig weekend

Zoals altijd: de thuisblijvers hadden weer eens ongelijk!!

Als beloofd nog even een uitgebreider verslag van een onverwacht prachtig wedstrijdweekend op de Spiegelplas. Want wie had dat kunnen denken!

De Zilveren Spiegel 2020 werd toch georganiseerd. Naast Zuidlaren, Sloten, Braassem en Grevelingen en Langweer slechts de zesde ranglijst wedstrijd in Nederland in dit door Corona geteisterde wedstrijd seizoen. Normaal tussen de veertig en vijftig inschrijvingen werd al snel duidelijk dat in september ons startveld minder groot zou worden. Geen punt, hoewel een kleine twintig boten ook wel weer weinig leek. Maar de verwachtingen waren dan ook desastreus: Storm Odette (56 knopen zaterdag ochtend over Zeeland) had zich de hele week aangekondigd. En die liet zich ook enorm gelden! Ook zondag ochtend werden de takken van de bomen geblazen. De kleine startlijst werd derhalve ook nog eens ingekrompen door late afmeldingen.

Maar het wonder geschiedde! En een paar heldere zeilgeesten (top Willem en Marc!) kregen dit vrijdag avond door, zij waren er wel bij. De zeventien startende bootjes werden koninklijk beloond. Want beide zeildagen bleken zacht en droog en dus top omstandigheden voor deze onverwacht mooie serie op die groen omrande parel in de westelijke uitloper van het Gooi.

Zaterdagochtend tijdens het palaver, door Vlootvoogd Arno, bleken de opgeluchte gezichten zelf te overwegen om dan maar helemaal geen ’rubber’ aan te trekken. Want hangen leek helemaal niet nodig. Snel dan maar het water op met een klein maar toch echt wel sterk veld dat er zin in had. Rob Beemster weer als onze zeer ervaren wedstrijdleider en hij verbaasde niemand meer met zijn strakke organisatie en adequate verlegging van de boven ton wanneer het weer eens draaide. De wedstrijden zijn op de Spiegelplas in goede handen!

Vooral Luuk Kuiper, door zijn nieuwe baan niet alles kunnen zeilen dit jaar, stond op scherp bij de ochtendstart. Hij stuurde zijn NED 693 met dikke voorsprong de finish over. Voor Fedde en Jan van A. Tijdens de lunch verklaarde Luuk al zijn energie erin gestoken te hebben. En dat bleek ook wel bij de tweede start: 12!. Die werd gewonnen door Thies (matig wakker de zaterdagochtend wedstrijd begonnen) voor Joep en wederom Fedde.

De derde start was wel weer voor Luuk, voor Joop en weer de sterk gestarte Joep. Thies lag mooi eerste toen zijn luiheid hem strafte. Voorzien van een extra borging voor het onderlijk maar even geen tijd genomen het te bevestigen. Het schoot natuurlijk los op een zeer ongewenst moment en er werden luid vloekend veel rondjes gedraaid zittend op het achterdek. Tsja: het zit in kleine dingen!

Waarna de strak zeilende Fedde met een mooie overwinning in de vierde wedstrijd, voor Thies en Titus de dag afrondde. Best een lange wedstrijdmiddag was het geworden, prachtig dat wel. Maar, met zo’n behoorlijke draaiende wind en kleine plas was constant varen bepaald niet evident. Het veld zat dicht bijeen en er werd gestreden alsof er nog nationale titels op het spel stonden. Er werd dus dik genoten van onze mooie wedstrijdsport voor en achter in het veld.

Dat bleek ook wel tijdens de gezellige bierpartij achteraf op het terras. Dikke pret en veel plezier. Wat jammer dat dit jaar het maar zo weinig mogelijk was! Maar goed: wanneer het kan moet je dan ook de kansen grijpen. En de thuisblijvers, zoals zo vaak, hadden dan ook weer eens dik ongelijk.

Edoch: die nacht was weer een wind ramp. Luuk in zijn camper kwam doorwaakt de nacht door want groot vrees voor afgebroken takken op zijn camper. Onze beste Olympiajol Belg Klaas, in zijn busje ernaast, bleek de Zen zelve en sliep wel als een roos. Hij voer het hele weekend al stevig mee en bewijst dat zijn leercurve door zijn prima instelling goed is. De laatste wedstrijd eindigde hij zelfs slechts 10 meter achter de latere winnaar.

De tussenstand had vier man binnen podium koers gebracht. Luuk, Fedde en Joop met Thies op één punt. De zondag, wonder oh wonder, weer met prachtige weer omstandigheden. Joep had een prima eerste dag en ging op voor de altijd aanwezige Spiegelplas prijs: de Zilveren Spiegel Super Senior, een prijs met immer toenemende concurrentie. En deze concurrentie was stevig, vooral van Henk de Groot. Henk was zijn zeil-roestigheid aan het afwerpen en zeilde weer constant goed. Onno in de NED 518 kwam dit weekend op zijn thuiswater wat minder tot zijn recht maar Onno liep wel, zoals iedereen, glunderend rond, genietend van de dit nazomer pareltje.

Iedereen liep te genieten? Max, met blessure maar wel aanwezig, kon niet starten in zijn kersverse NED 513. Hij speet hem zeer maar werd blij van een plekje op het startschip. Zes keer per startje kwam het hele veld strijdend voor bij! Het startschip is dan de ’koninklijke loge’ voor toeschouwers. Dus Max zat toch nog op de eerste rang. En zelden hebben wij zeilers een fanatiekere vlaggetjes-hijser gezien dan onze IOU wedstrijdcommissaris!

De eerste start op zondag was voor Thies, dit keer wel helder wakker geworden. Enkel Luuk kon enigszins in de buurt blijven, voor Joop en Fedde. Maar duidelijk was dat deze kersverse Duits kampioen op eigen plas er stevig voor ging. Want ook de tweede start was voor hem, voor Joop en Fedde. Luuk bleek de doorwaakte nacht matig te zijn doorgekomen want wederom na een goede start van de dag verloor hij weer de scherpte. En die scherpte in dit kleine sterke veld was absoluut nodig, een matige start is heel lastig goed te maken.

De laatste wedstrijd moest de winnaar brengen hoewel Thies vier puntjes voor stond op zijn opvolger als dubbel Nederlands Kampioen 2020 Joop de Jong. De NED 532 kent een zeer sterk seizoen: het komt er allemaal uit dit jaar. Goede zeiler, fanatieke instelling én nu met een prima bootje. Onze top is al breed maar Joop bewijst daar nu constant en goed in mee te draaien.

Dus toen de Pin end gunstig leek en Thies in de tweede linie geraakte 30 seconden voor de start, door een nog sterkere draaiing naar links wisselden de kansen compleet. Thies gijpte achter het hele veld weg en ging uit wanhoop maar contra varen: die draaiing zou toch wel weer terug draaien? Nou, mooi niet: de zeilnummers van het hele veld minus de wier meeslepende Marc waren al niet meer te lezen. En Joop voer achter de verrassende Arno als tweede rond de ton. Joop had de 27 jaar oude Menno Meijer wisselprijs voor het oprapen.

Thies kon enkel toe kijken hoe het mis ging. Maar mis gaan bleek ook anders te interpreteren! Joop werd namelijk omringt door de Spiegelaars Titus, Onno en Adri. En die gaven niet toe aan de snelheid en overwinningsdrang van de NED 532. Arno voer onverstoord in de vrije wind naar een fraaie overwinning, dat deed hij prima! En Joop zat midden in het strijdgewoel. Hij gaf alles maar hoorde op de finish te veel piepjes tegelijk klinken. De vierde plek was voor hem, na Adri en Onno, net voor Titus. Dat was dus niet genoeg….

Thies, even de held van het achterveld, kon het allemaal prima volgen; het mooi om te zien hoe zo’n tactische strijd op de vierkante meter werd gestreden. Duellen overal in het veld, strijd en drukte rond de tonnen, wanhopige contra zeilers en tactische ’loose cover’ verdedigers. Het veld kwam weer eens compact over de finish. Dus het was nog even goed navragen en rekenen op de wal. Toen bleek met zekerheid dat de NED 8 voor Joop en Fedde op het podium stond. Luuk, net te onregelmatig, er achter. En Joep hoewel uitstekend gevaren moest de Super Senior handdoek aan Henk laten.

Een prachtige weekend met vooral zeventien winnaars dus. Ten minste, tot de laatste momenten dan. Want tijdens het uit het water halen van de allerlaatste boot ging het toch nog stevig mis. Met veel helpers werd iedereen aan wal geholpen. En ook Marc was druk bezig. Maar lette onvoldoende op, met zijn hand bij de lier….. Dat ging toen enorm mis. Een hele grote scheur in zijn pink! En, als medisch specialist is zo’n pink zeker belangrijk voor steun, hechten etc. Dat zag er heel vervelend uit!

Gelukkig, bij verwondingen kun je maar het best in de Olympiajol varen want er zijn altijd artsen in de buurt. Klaas en Max snelden toe en legden noodverbanden. Want voor hechtingen ter plekke was het een te grote wond. Marc, dit jaar terug na een jarenlang Italiaans verblijf, appte ’s avonds dat het ziekenhuis maar liefst zeven hechtingen in dat kleine pinkje kwijt kon. Maar er zit nog gevoel in en hopelijk beperkt het zijn werkmogelijkheden niet te veel. Schrikken dit soort dingen!

Jan van Amerongen moest eerder op de zondag al afhaken met een blessure. Maar gaf nog wel even een belangrijke les door! Zijn trailer was op de terugreis niet stabiel: een las stond op breken waardoor de hele trailer in elkaar dreigde te storten! Dus: controleer deze winter niet alleen de verlichting en je lagers! Maar loop ook even alle lassen langs want we nemen te snel aan dat die ijzeren dingen het eeuwige leven hebben! Je wil je boot echt niet in de bocht of op de snelweg naast de auto zien liggen!!

Ook blijken de Corona beperkingen geen probleem voor een zeilwedstrijd met eenmansboten. Het klopte: veilig op de wal en strak op het water. We moeten natuurlijk weer het uitstekende Race Comité en de barpersoneel zeer bedanken. Want zonder hen kunnen wij nu eenmaal niet genieten van onze prachtige wedstrijd sport. Gelukkig hadden deze mannen en vrouwen ook een gezellig en leuk weekend. Ook hier allemaal winnaars dus!

Moest de Sluitingswedstrijd op Sneek nog worden afgezegd, op de Spiegelplas bleek het allemaal uitstekend mogelijk. Strakke tafelschikking, veel terrasruimte, barprocedure en looppaden etc. Beetje zelfdiscipline erbij en verantwoorde wedstrijd weekenden zijn echt geen probleem. Natuurlijk nu wel met minder dan 50 mensen rond het wal gebeuren maar ook dat is geen probleem. Sportkantines dicht? Dan maar geen bier: het gaat om de mooie uurtjes op het water!! We krijgen nu al zin in de Finale op Nieuwkoop!

Sjoerd Oskam maakte nog een leuk fotoalbum. (https://myalbum.com/album/6VCCnqq97bcU) . Dank!

----------------------------

Niet te geloven! Ondanks alle onheilspellende verwachtingen was het een top zeilweekend. Ook op zondag droog en 2-3 Bft. De winnaar, op zijn thuis water; Thies Bosch voor Joop de Jong en Fedde Sonnema. Morgen nog een verslag.

—————————————————

De inschrijvingen hielden niet over. En toen de weersverwachting deze week regen en storm voorspelde regende het ook nog afzeggingen. Maar gister klaarde de verwachting! En nog een paar moedige mannen haakten aan (Top Mark en Willem!). De nieuwe ID Meister kreeg nog een dikke bos bij het Palaver.

En toen we vandaag, zeer Corona bestendig met terras ruimte genoeg, van start gingen bleek er een mooie zon te staan en 2,5 Bft. Geen regen gezien! Het was een prachtige zeildag! Iedereen genoot weer eens van één van de laatste zeildagen van dit jaar! 

Klein maar sterk veld. Luuk voorop, gevolgd door Fedde en Thies op één puntje. De dubbele NL kampioen daar weer een puntje achter. Alle dus nog zeer dicht opeen! Morgen wat meer wind maar hopelijk ook niet te nat. Er kan nog alles gebeuren! 

Hopelijk weer zo’n prachtige zeildag. Al was het alleen maar om de thuisblijvers te pesten!!

IMG_5720 IMG_5720
IMG_0016 IMG_0016
IMG_0073 IMG_0073
IMG_0074 IMG_0074
IMG_0014 IMG_0014
2DCC9C61-7C21-4D1E-9D20-2A3BEC3B500B 2DCC9C61-7C21-4D1E-9D20-2A3BEC3B500B
7F93E878-613C-40CD-B5FC-5B6BD87F10F1 7F93E878-613C-40CD-B5FC-5B6BD87F10F1