Trainingsweekend op de Braassemermeer

Bewuster onbekwaam....

Afgelopen zaterdag en zondag, op het EURO kampioenwater van begin september, werd door Theo Meus (organisator, deelnemer, dinghy-beschikbaarsteller, animator en sponsor!) een nationale training georganiseerd voor Olympiajollers. Een top training want de hoofdtrainster was Afrodite Zegers gesecondeerd door Rene van der Kaaden, beide van de WSV Braassemermeer. 

Afrodite heeft zich samen met Lobke Berkhout (die ons twee jaar geleden op de WOW bij Magic Marine nog een informatieve middag bracht) gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Japan in de 470. Corona-tijd dus geen Spelen maar daardoor wel tijd om ons Olympiajollers, wat bij te brengen. Hardstikke leuk!

De belangrijkste les geeft zij al zonder woorden: strak getraind en top atletisch door een gedisciplineerd fysiek training’s programma. Kijk, daar begint het en daar eindigt het al voor ons oudere zeilers! Maar goed: de training te water (zondag) en op het land want geen wind (zaterdag) was erg nuttig. Afrodite heeft weinig ontzag voor leeftijd en gaf stevige, betrokken feedback, visie en instructie. Dat zeil-denk niveau van onze topzeilers kent zoveel overzicht, jargon en ervaring. Prachtig om daar wat van mee te krijgen.

Echt heel veel nieuws komt er zo’n weekend natuurlijk niet langs. Immers wij zijn zelf gemiddeld al 40 plus jaren actief op de wedstrijdbanen. Maar de manier, modelmatig vanuit overzicht in praktijk en theorie, waarop gedacht wordt (”observatie-proactief-connect-consolideren”, ”Plan A + B + Herstel” etc) met directe link naar alle facetten van het wedstrijdzeilen biedt dieper inzicht en maakt je nog wat meer ’bewust onbekwaam’.

De details en betrokkenheid, de jarenlange toewijding en de trainingsdiscipline. Het bracht ons het gevoel dat wij zelf óók voor de OS in Parijs (2024) nog niet helemaal klaar zullen zijn!! Nog even door zeilen dan maar! Gelukkig hebben wij daar erg veel plezier in.

Op het water stapte Afrodite ook nog even in een bootje om wat up en downwind techniek te demonstreren. Wanneer deze video’s in de komende dagen beschikbaar zijn laden we deze hier nog even op.

En duidelijk was dat wij, mannen, op het water op zo’n direct stevige competitie drang krijgen; het zal toch niet gebeuren dat een instapster ons direct naar huis vaart?! Maar gelukkig bewees, ondanks 2,5 Bft dat 62 kg in het kruisrak toch echt te weinig is om vol druk te bouwen in een Olympiajol. Tevreden konden wij deze kleine competitie aan. Maar haar techniek en drive aan boord: daar valt veel van op te steken!

Het was dus een bijzonder leuke en informatieve Nationale Training. Jammer dat er zo weinig bootjes waren (11 op zaterdag en 7 op zondag). Het zal wel aan de vakantie tijd liggen want zo kregen de aanwezige deelnemers wel erg veel trainingsplezier en inhoud! Inclusief twee Oosterbuurtjes Thomas en Rolli die de extra kilometertjes er voor over hadden.

Dank natuurlijk aan Afrodite voor het zinvolle weekend. En zeker ook voor de belangeloze inzet van Rene en vooral ’onze’ Theo. 

Afrodite Training (2) Afrodite Training (2)
Afrodite in de GER 1340 Afrodite in de GER 1340