Henk Mik ontvangt Cora de Vries trofee

Iedereen is er mee bekend: Henk Mik is, met zijn broer Fre, één van de cruciale mensen geweest voor de ontwikkeling van onze klasse tot één van de grootste en actiefste wedstrijdklassen in Nederland.

Als eerste polyesterbouwer midden jaren zeventig, toen de klasse niet meer Olympisch en weinig relevant was als klassieke houten gangen boot, hebben de ”Mikjes’ bijgedragen om de klasse weer modern en actueel te maken. Door de decennia heeft Henk VIJFHONDERD (!) Olympiajollen gebouwd. Verhalen in overvloed en enorme merites voor de klasse. Het is dan ook niet voor niets dan Henk al jaren  geleden is benoemd als Lid van Verdienste van de IOU NED.

Daarnaast heeft Henk, natuurlijk met zijn Olga, een belangrijke rol gespeeld op ’de ZZ’ aan de oevers van het Zuidlaardermeer. Voor en achter de schermen; al decennia lang neemt Henk geruisloos een belangrijke organiserende en uitvoerende rol bij de vele Olympiajol wedstrijden. Zichtbaar achter de bar en inschrijftafel, onzichtbaar in en om het clubgebouw om vele voorbereidende uurtjes te maken dan wel links en rechts wat scherven te ruimen. Ook vorig jaar tijdens de topprestatie van Vloot Zuidlaren, het organiseren van de beide ONK’s, was Henk altijd aanwezig en gastvrij, actief en betrokken. 

Vorig jaar kondigde Henk aan minder actief te willen worden. Zelf in de Olympiajol zeilen zit er door kunstknie en heup al niet meer in. En ook op en rond het clubgebouw moet het nu gaan lopen zonder zijn actieve bijdrage. Wel was Henk de laatste maanden nog actief aan het bouwen van wederom een mooie ’MIK’ GER 1536.  Dat gaat gewoon door!

Dit voorjaar kregen we het bericht dat Henk ook nog een stevige aanslag op zijn gezondheid moest verwerken. Maar tijdens de ZZ cup was daar afgelopen weekend weinig meer van te merken. Gelukkig maar! 

Het was de bedoeling van het IOU NED bestuur om Henk Mik de Cora de Vries trofee tijdens de ALV in maart te overhandigen. Corona bracht uitstel maar natuurlijk geen afstel. Want, deze glazen bokaal die bedoeld is om ieder jaar iemand in het Olympiajol zonnetje te zetten die bijzondere bijdragen aan de klasse heeft geleverd komt Henk (en Olga!) zeer toe. 

Henk was duidelijk verrast maar met zijn bekende ontwapenende Groningse nuchterheid, nam hij voorafgaand aan de prijsuitreiking van de ZZ cup de IOU NED bokaal dankbaar in ontvangst. Erg verdiend en gegund!

Henk Mik Henk Mik