ZZ Cup 2020

Totaal 5 wedstrijden gezeild

Eindelijk daar was ie dan, de eerste officiële wedstrijdserie voor ons in Nederland. Bij ZZ hadden ze het lef om direct na de door Rutte aangekondigde versoepeling van de Coronamaatregelen de ZZ Cup 2020 uit te schrijven!

Dat we zaten te popelen om na eindeloze trainingswedstrijden weer eens echt de degens met elkaar te kruisen bleek wel uit het aantal deelnemers dat naar Kropswolde gekomen was. Ondanks de matige weersvoorspelling verzamelden zich liefst 43 Olympiajollen met bijbehorende stuurmannen  rond het gezellige clubhuis van ZZ. Het terras was overdekt met een ruime tent, waardoor de 1,5 meter afstand prima in acht genomen kon worden. Op het water was dit natuurlijk al helemaal geen probleem. Tijdens het palaver en onder het genot van de koffie kregen we te horen dat we vooral op moesten passen voor de ondieptes op het o zo mooie maar dus ook verraderlijke Zuidlaardermeer.

Luut wist zich nog een anekdote van een aantal jaar terug te herinneren dat Rob (Aukema) in de havenrace na de laatste wedstrijd over zo’n ondiepte, toen herkenbaar door riet, de kortste weg zocht. Hij moet het bekopen met een afgeknapt roerblad. Dat was lachen! Nu was de ondiepte gelukkig gemarkeerd door overduidelijke gele boeien waar je dus buiten moest blijven.

En dan mochten we eindelijk het water op! Sommigen al een uur voor de start, omdat ze hun zenuwen op de wal niet meer konden bedwingen. Eerst even het kompas ijken. Over bakboord, dan over stuurboord. Van elkaar aftrekken in de vlaag. Dan nog eens hetzelfde tussen de vlagen in. Hoeveel graden verschil? Na een kwartier nog eens dezelfde procedure. Is de kompasroos verschoven, krimpend of ruimend? Dan naar de startlijn, weer kompaskoersen. Kortom, je hoofd zit al stampvol getallen!

Dan komt het voorbereidingssein 5 min, 4 min, 1 min en dan starten maar! Algemeen vals. Gelukkig maar, anders was het een klote start. Nog maar een keer, 5, 4, 1, start! Ja, weg zijn we. Doeke is te vroeg want hij werd van achteren over de lijn gedrukt maar weet snel te keren. Na 5 maanden wachten zijn we eindelijk los! De bekende kreten zijn we nog niet verleerd, bakboooord!

Op het krappe water is het van belang dat je goed weg bent want het is verdomd lastig om naar voren te zeilen zonder vrije wind. Het verhaal gaat dat de bovenboei niet verder weg kan omdat die dan op Drents grondgebied ligt en we willen toch vooral een Gronings feestje. Nou een feestje is het zeker want als je na de eerste wedstrijd aan wal komt staat er de overbekende voedzame lunch klaar, deze keer met aangegeven looproute.

Gedurende het evenement zie je overal in het veld dat er strijd gevoerd wordt. Voorin tussen Thies, Joop en ondergetekende. Verder de broederstrijd tussen Luut en Bart en die tussen Jan (Ten Hoeve) en Harm (Kooystra). Ja, Harm steekt veel op van de wekelijkse trainingen!

De tweede dag waait het net een streepje harder dan de zaterdag. Dit doet een aantal zeilers besluiten het gebeuren vanaf de wal te beschouwen. Op het water gaat de strijd gewoon door. Soms word je resultaat door toeval of geluk bepaald. Zo ook richting de eerste gijpboei, waar het er lang op leek dat Jan (van Amerongen) die als binnenste boot als eerste mocht ronden, maar het lot bepaalde anders. Thies en ik kregen net op tijd een vlaagje of Jan en Joop een luwte. Hoe dan ook wij mochten als eerste ronden, waardoor je later in het aan-de-windse rak de controle hebt. Zo zie je maar..

Voor de laatste race scheelde het niet veel of de rescue had Luut van de droogte moeten halen. Zocht hij nou het verloren gegaande roerblad van Rob? Voor de veiligheid had het comité in ieder geval voorzorgsmaatregelen genomen door vier opvallende gele boeien rond Luut te leggen om andere zeilers te waarschuwen.

Na de laatste race was het duidelijk dat Thies op het water vooralsnog de lakens uitdeelt. Op de wal ook trouwens. Vanuit welke functie kan die man mij de opdracht geven een stukje te schrijven!? ;-)

Hoe dan ook: Thies 1; Joop 2; Onno 3. Proficiat Thies, Joop!

Tijdens de prijsuitreiking waar voor iedereen een Groninger koek klaar ligt wordt Henk Mik nog even naar voren gehaald voor zijn grote verdienste voor onze mooie klasse. Geschrokken door zijn gezondheidsproblemen in de afgelopen winter is het mooi dat hier nogmaals aandacht voor is gegeven.

Het was al met al een prachtig weekend, waar het weer zoals gebruikelijk veel mooier was dan voorspeld. Hulde aan de vrijwilligers van ZZ. Het liep op rolletjes!

---------------------------------------------------------------------

Opening van het seizoen met een groot veld Olympiajollen op Zuidlaren! Verslag volgt: in goede handen van de traditionele ’nummer drie’.

1- Thies Bosch

2- Joop de Jong

3- Onno Yntema 

Wat drone beelden: Drone op afstand (https://www.facebook.com/100000692383296/posts/3515333225166389/)

70E418DB-74B0-4676-8A26-920A96981C4E 70E418DB-74B0-4676-8A26-920A96981C4E
ZZ1 ZZ1
zz3 zz3
zz7 zz7
zz8 zz8
zz9 zz9
zz11 zz11
zz10 zz10