Het eerste Klasse Evenement in GER of wellicht zelf Europa tijdens de Coronacrisis?

Bericht van onze Oosterburen én met Nederlandse deelnemers

Alle wedstrijdkalenders liggen eruit, sinds dit voorjaar is alles afgelast. Tot 1 september is er een -algemeen- verbod op wedstrijden. We vinden het allemaal vreselijk en sommige zeilers, zie ook de bovenstaande gehelmde foto, doen de vreemdste dingen om nog verbinding met wedstrijden te houden. Het lijkt er nu op dat de EURO en ONK de eerste wedstrijden van het jaar gaan worden, en dan nog mogen er geen Corona tegenvallers gaan komen. Want anders gaat ook daar een streep door.

Natuurlijk is dit overal in Europa zo. Alle wedstrijden zijn van tafel geveegd. We leggen ons er tanden knarsend bij neer. Toch blijft het wringen want wedstrijd varen in eenmansboten; Corona besmettingsgevaar op het water is bijna niet voor te stellen. We staan dan óók te popelen en trainen ons suf.

Maar in Duitsland is een doorbraak tot stand gekomen en wel door onze Olympiajol medezeiler en Race Director Bernd Bühmann. Hij is er in geslaagd om, ondanks een algemeen verbod geldig ook in Duitsland, toestemming te krijgen voor de allereerste klasse regatta in 2020. De autoriteiten in Hannover hebben met deze wedstrijden tijdens de PInksteren ingestemd na bestudering van een uitvoerig Corona gericht actie plan. Hun conclusie was: ”Ik zie geen problemen in het uitvoeren van je contactloze sport in een wedstrijdserie volgens de geldende wettelijke voorschriften”. Mooi!!!

Beperkte deelname, uitvoeringsreglement per deelnemer, verdeeld over vier zeilverenigingen, contactloos registeren, 1,5 meter-markeringen en spatschermen, geen palaver, tewaterlatingsprocedure, groot startschip met slechts 3-4 personen, één persoon tegelijk in de toiletruimten, eenrichtingsverkeer in clubgebouwen, slechts 2 stoelen per tafel, mondkapjes om.... Een heel palet aan maatregelen om de autoriteiten te overtuigen en de Corona risico’s buitengewoon miniem te houden.

Is dat nog leuk op deze manier: nu, dat gaan we zien. Vier Nederlanders en Duitse Jan gaan dit ook meemaken en hun conclusies trekken. Zij, net als zoveel anderen, kunnen niet wachten weer van start te mogen! 

Maar in ieder geval: de ban is doorbroken. Niet gemakkelijk maar het is gelukt. Bernd Bühmann heeft een kunst stukje verricht dat wellicht op andere plekken navolging kan krijgen. Misschien ook wel in Nederland?

Waarom niet: een goed Corona-plan maakt wellicht de absoluut noodzakelijke toestemming van lokale autoriteiten mogelijk.  Immers: een buitensport als wedstrijdzeilen is 100 % veilig op het water en op de wal moet je de dingen kunnen organiseren. Het is het proberen waard, wachten tot 1 september kan altijd nog.

Of het navolging gaat krijgen is natuurlijk zeer te hopen maar op dit ogenblik nog niet in te schatten. Maar zeker is: dat ene schaap staat in Steinhude boven op de dijk en de kudde kijkt nieuwsgierig naar boven!

Zie hierbij het artikel in SegelReporter; jaag het eventueel even langs Google Translate....

Artikel in SegelReporter (https://segelreporter.com/regatta/niedersachsen-steinhude-erste-regatta-mit-fuenf-klassen-ausnahmegenehmigung-zu-pfingsten/)

Foto Noth helm Foto Noth helm
Duitse vlag Duitse vlag
bildschirmfoto-2020-05-15-um-11.38.47 bildschirmfoto-2020-05-15-um-11.38.47