Wow wat een WOW 2020!

...een fantastisch veelzijdige dag...

Op 1 februari 2020 was het toch nog een gezellig drukte in Makkum; de aanmeldingen kwamen wat moeilijk op gang, maar uiteindelijk waren er toch 51 leden al of niet met liefste aanhang aanwezig. Start was 10.00 uur bij KM Yachtbuilding. Ooit ontstaan vanuit het pand van de teloor gegane Friendschip jachtwerf en een buurman die failliet  ging nl aluminium kasko bouwer Damstra.

De Eeuwe Kooi bestierde de werf samen met Johann Mast (bekend van de talloze jachten die door hem voorzien zijn van een mooie verflaag ) in Makkum. Toen de aluminium afdeling van die buurman er bij kwam, gingen ze echt los met. Met name de Bestevaer Jachten, die Gerard Dijkstra en Partners exclusief voor KM Yachts Builders ontwierp, zijn de basis van dit succesvolle Friese familie bedrijf gespecialiseerd in prachtige schepen, veelal met bestemming Noordpool, Groenland IJsland en Spitsbergen.

De rondleiding werd gedaan met 2 groepen. De groep o.l.v. Jildou  kreeg vooral inzicht in de passie waarmee de huidige directie leiding geeft aan dit unieke bedrijf. De andere groep  o.l.v Douwe kreeg een goed beeld van de technische knelpunten en druk op kwaliteit bij het realiseren van deze mooie schepen.

Aansluitend kon iedereen op eigen gelegenheid naar het Waddencentrum bij de Afsluitdijk, alwaar een voedzame lunch klaar stond. Er werd druk gekeuveld over die prachtige schepen; er was er zelf 1 die een offerte had gevraagd, maar wel geheel vrijblijvend natuurlijk.

Na de lunch liet Ale weten dat het gelukt was om met een paar sponsoren, waaronder de IOU en Vloot Friesland de kosten voor deze dag binnen de perken te houden. Ook Nanocoat-producent Chemona had een bedragje beschikbaar gesteld en daarvoor mochten we nog even zien en horen, dat Bouwe Bekking vertelde dat deze coating in ieder geval zorgde voor blijvend mooie sponsorkleuren en dat het zeker ook helpt om de schepen langer vrij van pokken en vettige aanslag te houden.

Ook kregen we inzicht in de bouw en werking van de Vismigratie rivier in de afsluitdijk naast de sluizen van Kornwerderzand. Hiermee kunnen onze aaltjes via het IJsselmeer onze meren en plassen bereiken en zorgen voor uiteindelijk die heerlijk gerookte paling. Algemene conclusie was dat vooral ook Hans de Haas gaat profiteren van deze mega investering.

Tenslotte mocht Roelof Bouwmeester zijn verhaal doen. Geïnspireerd door  de theater voorstelling van Alie B de avond daarvoor, ging hij eerst de zaal bevragen, wat men graag wil horen of leren van hem. Al snel werd duidelijk dat we allemaal vooral sneller en beter willen worden. Het antwoord op de vragen, hoe wordt ik een dominerende zeiler en waarom winnen bepaalde zeilers vaak, blijkt toch een kwestie van veel trainen. Het succes van Marrit met coach Roelof straks in Tokio, komt voort uit heel veel trainen en tussendoor wedstrijden om het niveau te bepalen. Een snelle berekening wees uit dat Marrit van de zeg 250 beschikbare dagen 80% traint, op het water, in de gym, en met haar coach.

Uiteraard is enig talent noodzakelijk om die dominante zeiler c.q die zeiler die vaak wint te worden handig (lees:noodzakelijk), maar er zijn bepaalde zaken die je in feite zonder zeiltalent kunt uitvoeren, aldus Roelof. Zoals peilen hoe lang het duurt voordat je op de startlijn ligt (afstand peilen), beoordelen welke zijde van de startlijn gunstig is (Bias) en je verdiepen in de lokale weetjes betreffende windgedrag op het wedstrijdwater. Kortom zorg dat je op tijd start, aan de goede kant en de juiste kant van het wedstrijdwater kiest. Samen met Marrit besteed hij veel tijd aan het verkennen van het wedstrijdwater. Daarnaast trainen de Bouwmeesters op kleine verbeteringen in de techniek; immers als je al heel veel zeilgevoel hebt wordt het steeds moeilijker om beter te worden om altijd maar te blijven winnen. Veel wordt vastgelegd op video en dan uitgebreid geanalyseerd. Daarvoor is inmiddels een indrukwekkende database ontstaan die Roelof samen met een partner aan het ontwikkelen is. Deze database wil Roelof gericht ter beschikking stellen aan onze leden. Daarvoor zullen alle leden nog nader worden geïnformeerd. Idee is dat je met je e-mailadres en unieke code kan rondneuzen op een specifiek voor IOU-NL afgeschermd deel van deze database.

Na de uitermate inspirerende en spontane vertellingen van Roelof, konden we nog lekker napraten met een drankje en voor de liefhebbers was er gelegenheid het museum te bezichtigen, met onder meer een stormkamer.

Vloot Friesland heeft gezorgd voor een fantastisch veelzijdige dag, die de naam WOW eer aandoet; immers alles zat erin. Speciale dank en grote waardering gaat naar Ale Bok, onze vlootvoogd.

 

 Link naar foto?s WOW 2020 (http://www.olympiajol.nl/ph-31474-3-39650/foto/wow_2020.html?)

 

 

20200201_102841 20200201_102841
20200201_132212 20200201_132212