Nieuwjaarsboodschap van het bestuur

...terugblik en vooruitzicht...

Beste Olympiajol zeilers en zeilvrienden,

 

Namens het bestuur van onze klasse, wens ik jullie een voorspoedig 2020 toe. Het belooft een mooi jaar te worden met, naast de reguliere wedstrijden en activiteiten, in september de EURO op de Braassem en de viering van het 60-jarig jubileum van de klasse gedurende het ONK.

 

We hebben een goed jaar achter de rug met gemiddeld 34 deelnemers aan de Nederlandse (en Vlaamse) ranglijstwedstrijden. Een aantal in lijn met het gemiddelde van de afgelopen 6 jaren:

 

Gem. deelnemers Ranglijstwedstrijden (/content/31474/download/clnt/91420_Gem._aantal_deelnemers_Ojol.xlsx)

1 Ranglijstwedstrijden in Nederland (en Vlaanderen), exclusief de EURO in 2015

 

In Thies Bosch kenden we in 2019 één Nederlands Kampioen, hij won zowel het ONK Sprint als het ”gewone” ONK. Beide evenementen werden dit jaar door vloot Zuidlaren prima georganiseerd, hulde!

De EURO en de Internationale Deutsche Meistershaft kenden in 2019 een volledig Nederlands podium. Onno Yntema won de EURO op de Aegerisee in Zwitserland en Jan ten Hoeve, die we maar even als ‘volbloed’ Nederlander tellen, won de IDM op de Ammersee. Onze Zwitserse vrienden lieten zich bij de organisatie van de EURO van de beste kant zien. Hun enthousiasme is zo groot, dat ons over 5 jaar een EURO op Silvaplana bij St. Moritz in het vooruitzicht is gesteld!

 

Bijzonderheden in 2019 waren: de Winter Olympiajol Workshop - georganiseerd door vloot Zuid - waarbij we de werf van de Nederlandse top Draken-bouwer, Joop Doomernik, bezochten en de eerste Herfstwedstrijden na Goingaryp, nu succesvol georganiseerd op de recent uitgediepte Langweerder Wielen.

 

Voor het volgende jaar staat de wedstrijdkalender al klaar. We starten direct aankomende zondag, 5 januari, met de Openings Sprintwedstrijden op de Spiegelplas. Op 16 februari volgt de Winterwedstrijd op de Ertveld Plas in Den Bosch. Beide wedstrijden maken deel uit van het 2019/2020 winterklassement om de Magic Marine Wintercup.

Vloot Friesland organiseert op 1 februari de Winter Olympiajol Workshop in en nabij Makkum, zie de uitnodiging op de site. Tijdens de HISWA hebben we weer onze jaarlijkse ALV (zaterdag 14 maart), een beproefde combinatie.

Op 28 en 29 maart organiseren we voor de tweede keer, op basis van de uitstekende ervaringen in 2019, het nationaal trainingsweekend op de Braassem. Een mooie gelegenheid om stevig te trainen op het water waar in september de EURO wordt gehouden. Bovendien kort voor de start van de ranglijst competitie in Reeuwijk, dat kan haast niet mooier dus aarzel niet en komt allen!

Bijzonderheden in het wedstrijdprogramma zijn:

Op 11 en 12 juli wordt om de Goldcup gezeild op het Slotermeer, een voorbode van het ONK in 2021.

 

Een drukke septembermaand:

van 30 augustus tot en met 2 september, de EURO op de Braassem georganiseerd door de vloten Nieuwkoop en Rotterdam;

van 4 tot 6 september het ONK op de Grevelingen, georganiseerd door vloot Zuid, met festiviteiten ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum;

en op 19 en 20 september het ONK Sprint in Langweer.

 

Tot slot wil ik, bijna traditie getrouw, het grote belang van goed functionerende vloten voor het succes van onze klasse benadrukken. Dankzij actieve vloten kent onze klasse een gestage instroom van nieuwe zeilers en een deelnemersveld bij onze ranglijstwedstrijden waar andere klassen jaloers op zijn.

 

Tot ziens bij één van onze activiteiten vroeg in het nieuwe jaar: de Openings Sprintwedstrijden op de Spiegelplas komende zondag 5 januari, de Wintercup in Den Bosch op 16 februari, de WOW in Makkum op 1 februari en de ALV op 14 maart,

 

Fedde Sonnema,

namens het bestuur van de IOU NED

download download
tabel-2019 tabel-2019