UPDATE: Onstuimige Gouwe Ouwe 2019

Luuk Kuijper pakt zijn eerste eind overwinning!

De uitslagen en foto’s zijn binnen. Eén belangrijke verschil met onderstaand is dat ten onrechte een aftrek wedstrijd was gebruikt. Hiervoor is nu gecorrigeerd: alle vier startjes gelden. Voor de top vier (Luuk, Thies, Jan Willem en Joop) maakt het geen verschil maar Ton moet zijn vijfde prijs afstaan aan Cor Visser.

Vermeldenswaardig is nog de zesde plaats van Rookie Harm van de Broek in zijn NED 692: enthousiast de hele winter door ook wanneer hij de enige op het water was, al veel wedstrijdjes gestart. En dan nu al vlak bij het podium tijdens een heel zwaar weekend: chapeau!

In totaal bleken er 22 Olympiajol helden van de 25 inschrijvingen van start te zijn gegaan waarvan er 17 stuurmannen ook minimaal één finish hebben staan. De foto’s op de dag van de Nationale Dodenherdenking blijken helaas minder representatief voor de woeste momenten tijdens deze Gouwe Ouwe maar met slechts 8 bootjes gefinished in de tweede wedstrijd weet U meer dan genoeg....

link naar foto’s: Gouwe Ouwe 2019 (https://photos.google.com/share/AF1QipMxNb_PHRidMg7JyRkYqf91dqFbxgNS-nB8PIkIhXygbXHuVFeA_Mt6EDtd2XROrA?key=X3hiLTZ0RWVHaWhPU25VSlJDWVRnVUVHT2g3eFRB)

----------------------------------

Onstuimig: het enig toepasselijke woord. Van zitten in je bootje tot plané in het kwadraat, en dat binnen 15 seconden. De buien met hagen en regen vlogen je om de oren begeleid door die enorme vlagen, soms ruim boven 7 Bft.

Maar ons grote veld Olympiajollen (25 inschrijvingen, het werkelijke startveld was kleiner) voer gewoon door, inclusief onze 70 plus’ers (respect voor Kees, Gerard en Adri!). We moesten ook wel want op Kralingen zitten er geen angsthazen op het startschip. Regenbogen die plat lagen, gaffels en masten die om je oren vlogen en, in die monsterbuien, hulpboten te kort om de Olympiajollen af te voeren. Klaas M. (ook bijna 70) kwam grauw en onderkoeld aan wal maar starte toch gewoon weer door. Er waren Olympiajollers die wel vier keer startten maar geen enkele keer over de finish konden komen: dát zijn onze echte eerbiedwaardige hardcore-doorzetters!

En natuurlijk de afdeling ’spectaculair’: Richard kopte zijn giek terug in een woeste gijp. De wereld was hem even kwijt en toen hij zijn oogjes weer kon openen bleek de binnenkant van zijn boot plotseling spectaculair rood te zijn. Het was schrikken voor iedereen die hem zag maar gelukkig met een klein ziekenhuisbezoekje en een centimeter hechtdraad was hij bij de borrel al weer aanwezig.

Bikkels hebben we dus in het veld. Was het wel verantwoord? Een aantal zeilers startten gewoon niet, iedereen kwam uiteindelijk weer ongeschonden (op de kruin van Richard na) weer aan wal, de schade bleef beperkt tot wat onderstagen, lummelbeslag en wat losgerukte schroeven. Dus: waar het ene RC de start aflast gaat de ander net wat verder. 

Wel een goede plek om nog even de Olympiajollen ’principe-afspraak’ te memoreren: vlagen boven de 25 knopen is eigenlijk de bovengrens. Want één ding is duidelijk: wanneer het RC door gaat haken ook onze testosteron Olympiajol-mannetjes niet zomaar af. 

En we voeren ook nu weer een vier maal één uur en een kwartier wedstrijden waarbij het op sommige momenten gewoon uitzitten en overleven was. En dan weer een tijdje in de kuip zitten. Vervolgens is het ook nog Kralingen, dus winddraaingen tot wel 60 graden waren vaste prik én onvoorspelbaar. Moest je ook nog eens bijzonder alert keuzes maken in die harde buien terwijl je eigenlijk gewoon even aan het overleven was. Boeiend weekend: dat was het!

En soms spoot de testosteron ook uit de oortjes zoals bij Jan Willem en Thies die op een buitengewoon spectaculair halvewinds planeerrak bij 6 Bft de truckendoos los gooiden: meermaals loeven, en weer onderdoor, op centimeters van elkaar vechtend maar de boten beheersend, voor die laatste onderboei. Om op de wal elkaar weer sigarenrokend en kraaiend van zeilplezier in de armen te vliegen. Winnaar was de tactisch sterkste, U mag raden maar een grote gok is het niet.

Zo stond Jan Willem én Luuk Kuijper in zijn gloednieuwe NED 693 gedeeld eerste (met ieder een 1 en 2) na de eerste dag. Thies (2x3) derde. Op de zondag voer Thies een 2 en 1 maar Luuk (1 en 3) bleef hem voldoende voor. Luuk pakte zijn eerste, na vele tweede plaatsen, eindoverwinning nadat hij uit de Finnjol onze klasse binnen stapte. Gefeliciteerd! Vorige week Maarten, nu Luuk: de nieuwe generatie winnaars klopt al niet meer op de deur.....

Tweede werd Thies want Jan Willem, derde,  had geen goede zondag. Vóór Joop de Jong die telkenmale voor aan mee streed maar nét die eerste plaats niet kon finishen. Edoch; Joop heeft in zijn NED 532 wel een stap naar voren gemaakt. Vijfde werd Ton op de Weegh die zaterdag met een zeil bestaande uit twee delen de wal moest opzoeken.

En de rest? Dat is voorlopig nog gokken... Want de PC van het RC ging kapot. In de komende tijd zal dit artikel worden geupdate met de uitslag en foto’s wanneer beschikbaar. Gezellig was de prijsuitreiking wel, met band en groot terras alsmede twee zeil-medaille winnaars van de Special Olympics (maart, Abu Dhabi). Ons podium ging met plezier met deze mannen op de foto.....

Nu naar Vlaanderen! Inschrijven kan nog!!

 

Podium Gouwe Ouwe Podium Gouwe Ouwe
Schermafbeelding 2019-05-09 om 09.09.01 Schermafbeelding 2019-05-09 om 09.09.01
190504_PDUM4567 190504_PDUM4567
190504_PDUM4604 190504_PDUM4604
190505_Gouwe Ouwe_WSVR_036 190505_Gouwe Ouwe_WSVR_036
190505_Gouwe Ouwe_WSVR_108 190505_Gouwe Ouwe_WSVR_108
190505_Gouwe Ouwe_WSVR_109 190505_Gouwe Ouwe_WSVR_109
190505_Gouwe Ouwe_WSVR_192 190505_Gouwe Ouwe_WSVR_192