Paashaas Reeuwijk: een drijvend genoegen

Verrassende winnaar...

Het was bepaald een windarme opening van het nieuwe zeilseizoen. Natuurlijk, het prachtige temperatuurtje en de zon maakte veel goed. Maar qua wedstrijdzeilen was het niet meer en niet minder als úrenlang drijven en stilzitten. Op het kantje zitten? Het was er niet bij.

Drieëntwintig Olympiajollen aan de start in de Koningsklasse.  Zo worden we op Elfhoeven genoemd. Veel toppertjes én veel instappers. De eerste dag dreef Koning Zonderwind, een terechte bijnaam voor Rob Wapenaar, naar twee paaltjes en twee viertjes. De rest van het veld voer méér dan wisselvallig. Er leek weinig mis te kunnen gaan voor deze drijver in de NED 636 met de adelijke bijnaam.

Maar, Reeuwijk, ondanks het gebrek aan actie, bleef verrassen. Want aan het einde van de zondag stond, ook tot zijn eigen verrassing Jan ten Hoeve aan de top. In zijn van Hans van Beek geleende bootje drukte hij een 2,1,4 en 7 over de streep. Rob voer ook niet echt slecht maar had uiteindelijk toch een puntje meer dan Jan. Ton op de Weegh, de eerste dag nog matig, kwam heel sterk terug met 5,5,5, en een 1 en werd op zijn nieuwe thuiswater derde in het klassement. Puntengelijk met Thies Bosch werd die andere paarse driehoek, Luuk Kuijper sterk vierde. Hij bewees een factor van betekenis te zijn in de Olympiajol. Maar: hij snakt naar een serie met wind! En hij was de enige niet!

Het waren ons de acht (!) wedstrijden wel! Blijf maar eens 100% geconcentreerd bij dit zeer lastige weer. Vlagen? Die waren er niet. Echte windgebieden ook niet. Wel draaiingen en windstille boventonnen. Wat een lol!

Toch had een ieder wel een goed weekend want dat gebrek aan wind had iedereen en de startjes waren eerlijk. De sfeer was weer prima. Nieuwelingen als Harm van den Broek genoten zeker maar kwamen er ook achter dat er nog veel gevaren moet worden om vooraan mee te draaien. Paul Rouffaer, net de training op de Braassem achter de kiezen maakte een stapje voorwaarts en tikte waarempel ook een mooie vijfde finish plek binnen. Trouwe Reeuwijker Joost Overeijnder was er ook weer bij.

Evenals toppertje Wessel Kuik maar die kon nog geen potten breken. Ook ’weinig wind maar wel veel draaien’ specialist Jan Willem van den Hondel had geen topweekend en noemde het een goede training voor de ’Open Vlaamse’. Joop de Jong, op de Braassem nog aan het knallen viel het ook niet mee. Maar zijn snelheid is uitstekend. Jan van Amerongen presteerde sommige wedstrijdjes weer top. Hij wordt trouwens ook zeer bedankt omdat hij de Koperen Melkton (de ”Wisselprijs die niemand in zijn huiskamer wil hebben staan”) weer helemaal bijgewerkt heeft. 

Punt van kritiek? Dat moet dan zijn dat de tonrondingen met veel bootjes tegelijk niet altijd het toonbeeld van discipline en wedstrijdreglement-kennis zijn. Daar moeten we als klasse echt scherper op zijn. Er wordt soms wat op los geknoeid. Een enkeling had het er erg zwaar mee.

Aan de andere kant: er is een oplossing, en die gebruiken we véél te weinig in onze vriendelijke klasse. En dat is: zet eens een protest! Hét middel om je hart te luchten, je frustraties kwijt te raken en de vermeende foutenmakers terecht te wijzen. En daardoor bij te dragen aan een klasse waarbij wij allen nog meer zeilplezier kunnen hebben! 

 

 

Erica van Os - Pasen dag 1 -1870 Erica van Os - Pasen dag 1 -1870
IMG_8946 IMG_8946
Erica van Os - pasen dag 2-1991 Erica van Os - pasen dag 2-1991
Erica van Os - pasen dag 2-1946 Erica van Os - pasen dag 2-1946
Erica van Os - pasen dag 2-1986 Erica van Os - pasen dag 2-1986
W.G. van der Veen - Paashaaswedstrijd dag 2 (5) W.G. van der Veen - Paashaaswedstrijd dag 2 (5)
W.G. van der Veen - Paashaaswedstrijd dag 2 (26) W.G. van der Veen - Paashaaswedstrijd dag 2 (26)
W.G. van der Veen - Paashaaswedstrijd dag 2 (57) W.G. van der Veen - Paashaaswedstrijd dag 2 (57)