Olympiajol nieuwbouw projecten en de doorstartende Jama Boat

Nieuws van het innovatiefront..

Het gaat er in 2019 nu echt van komen. De Jama Boat...

De mallen waren al klaar maar tegenslagen waren er ook. Verhuizing naar Duitsland, velerlei prioriteiten en ook problemen met de oorspronkelijke kunststof bouwer. Het project onder leiding van Jan ten Hoeve om nog een gunstig geprijsde en snelle Olympiajol te bouwen kwam maar niet van de grond, of beter, werd maar niet te water gelaten.....

Maar vanochtend op de snelweg in Friesland is onze zeilmaker betrapt. Kreeg hij afgelopen ALV nog diverse jaarprijzen: nu blijkt hij direct al weer met nieuwe ontwikkelingen aan de slag.

Compleet met zijn drie mallen (romp, kuip en dek) op zijn trailer en op weg naar de nieuwe producent, een kunstofbouwer met zeventig jaar ervaring. Jan gaf toe: deze bouwer zal de komende maanden de eerste twee boten bouwen in finylester. Het wordt nu dan eindelijk echt concreet. Volgens Jan nu echt te bewonderen op de Sneekweek 2019. We blijven nieuwsgierig!

En het is niet de enige ontwikkeling in kunstof nieuwbouw. Jan van Amerongen voegt, gebouwd met Henk MIK dit voorjaar weer een mooie MIK aan de immer groeiende en bloeiende vloot Olympiajollen toe. En, er wordt ook gefluisterd dat een veelvoudig Olympiajol kampioen met een beloftevol nieuwbouw project gestart is. En in Duitsland is er ook al iemand actief. Bovendien weten we dat Van Eijk Jachtbouw ook al een goed gevulde productieplanning heeft: de prachtige nieuwe boten van Luuk Kuijper en Fedde Sonnema zijn afgelopen weken door Verbondsmeter Toon Neijman goedgekeurd. Het laatst uitgeven zeilnummer is nu NED 694: op naar de NED 700!!

Goed nieuws allemaal: de Olympiajol klasse is gebaat bij voortdurende ontwikkeling, nieuwe ideëen en toepassing van nieuwe inzichten in nieuwbouw. Maar ook op boot-onderdelen zoals Robert Numan zijn stagspanner ontwikkeling of Mark Tigchelaars prachtige oplossing voor lage gieken en stijve ruggen. Of het voortdurend nadenken en ’spelen’ met masten in het bebaarde zuidwesten van Friesland. En natuurlijk de geruchten rond diverse zeilmakers die het meest succesvolle zeil van de afgelopen jaar goed bestuderen, ongetwijfeld om nog verder door te ontwikkelen. Er is genoeg gaande...

Dat er nu zo veel verschillende projecten gaande zijn is iets waar men in andere klassen alleen maar jaloers op kan zijn. In sommige klassen is al jaren geen nieuwbouw meer en in de Olympiajol is het nu drukte alom. Er is klaarblijkelijk behoefte aan binnen onze bloeiende klasse. En de zeilers en ontwikkelaars zien nog steeds ruimte tot verbetering van de huidige boot: een teken van gezondheid van onze ruim tachtig jaar oude Olympiajol.

Wat het allemaal gaat opleveren: hoe ziet het eruit, hoe sterk geconstureerd en betrouwbaar is het, hoe snel blijkt het, hoe duur wordt het, wie gaat er in varen? Allemaal vragen voor het komende zeilseizoen 2019: we gaan het zien! 

PHOTO-2019-03-11-11-06-33 PHOTO-2019-03-11-11-06-33
Olympiajol logo Olympiajol logo
PHOTO-2019-03-11-11-06-33 PHOTO-2019-03-11-11-06-33
NL Vlag NL Vlag
PHOTO-2019-03-10-15-08-32 PHOTO-2019-03-10-15-08-32